Prípadne možte uvies? aj dåžku, či ces?ák alebo horák, zážitok, doba rozmrazovania, doba liečenia, vyvodenie dosledkov voči vlastným šialeným nápadom, či sa chystáte prekona? vlastný rekord, prípadne iné pikošky.
Prípadne možte uvies? aj dåžku, či ces?ák alebo horák, zážitok, doba rozmrazovania, doba liečenia, vyvodenie dosledkov voči vlastným šialeným nápadom, či sa chystáte prekona? vlastný rekord, prípadne iné pikošky.
Loni 3 hodiny v –17 až –13, ale je to blbost a do překonání se určitě nepohrnu.
No vidíš, chlad má pozitívny účinok na myslenie ľudí.
1,5 hodiny v –19. Na biku a bez následků. Jaká bude letošní zima se teprve uvidí.
Beriem, ako ?a tak sledujem neleješ do seba Fridex ale Pilsner.
myslim asi tak hodinku v –18 stupnich. Ale to neni jizda pro radost, ale masochismus!!!!!
:-)
Dobre si to vystihol, preto sa na Severnom póle tak nohovno predávajú bike.
minulou zimu asi v –15 sem si to dal na Cernou horu a pak po stopach na vrsek zahradek a po sjezdovce dolu do Pece pod Snezkou, no a na konec po silnici domu… brrr
to jo :-)
Loni cestou do prace –28,5! Nastesti to mam asi 20 minut.
Něco podobného. Loni někdy mezi vánočními svátky a silvestrem jsem se vracel od přítelkyně. Taky se to blížilo třicítce v noci a navíc slušně foukalo. Přijel jsem s totálně promrzlým ksichtem a nohama, takže už to opakovat nechci
Kámoš mi vyprávěl, když byli někde v Africe už nevím v kterým státě. Vydali se na kolo, teplota ve stínu 34 stupňů. Jenže zabloudili a jak je známo teplota na poušti v noci klesá pod nulu. Tak si to asi umíte domyslet. No vyrazili jen tak nalehko, šortky, triko za pasem, na hlavě kšilt. A tak si zkuste v takovéto výbavě jet v –4 stupních. To je podle mě masochismus. Hlavně, že to přežili bez ujmy na zdraví.
jo v zimě od asi 4 hod okolo –20.Horák v terénu.Nemocnej jsem nebyl akorát menší přestávka v hospodě na čaj.Ale jinak zcela v klidu.Vždyt na kole se člověk zahřeje víc než na běžkách takže o co jde.To taky chodíte na běžkách jen když je teplo?
Tak to ja se vic zahreju na bezkach
já jak kdy a s kým na ty běžky jdu, když se opravdu běží tak se zahřeji i na běžkách a na kole když se někde musí přejet nějaká část hlubokým sněhem tak to taky stojí za to.Ale zas až tak velký rozdíl v kole a v běžkách co se týká zahřátí nevidím.Chce se to jen dobře oblíct a je to v klidu.A na obličej mi zima nevadí.
Jde o to, že třeba obličej se ti moc nezahřeje.
oblicej se da prezit, pokud nejedes rychle. myslim ze se da dobre projet na snehu i kdyz jedes kolem 15 km/h a to se prezit da. spis jsou horsi usi. jinak samozrejme je treba mit v teple zbytek tela (nohy, kolena, trup…)
No loni na podzim jsem na cyclocomputeru naměřil dokonce +4 stupně !
a kterej cyklocomputer ti meri i teplotu? to by me zajimalo
hac 4 napriklad
Ono jich bude víc, ten můj taky, nějakej cateye s výškoměrem, a mý hodinky taky, ale taky s výškoměrem. ale nikdy se neshodnou, hodinky jsou na ruce, ukazujou míň.
takze zadny cenovy dostupny to asi nema… skoda ze to nedelaj aspon u pulsmetru (kolem 2000). tuhle funkci bych docela ocenil. ale 5 litru za pulsak nedam…
Maximum – 19°C, jel jsem asi hodinu, ale asi se trochu oteplovalo. Delsi dobu (105 km, cca 6 h) jsem jel pri minus 10–15. Oboje MTB, bez nasledku. Lahudka je v silnym mrazu trhnout retez (blbym zarazenim to jde docela snadno!). Trhle jsem ho v lese, upadl ve snehu a aspon deset minut ho pod snehem hledal, protoze se vyvlikl a vypadl. Nez jsem ho zpatky znytoval, myslel jsem ze mi upadnou prsty. Vloni jsem u Karlstejna videl borce, co vyjel v zime a blbe se oblikl – nasedal do privolanyho taxiku a skoro se uz nemohl zimou hybat.
Asi pred dvema lety pri –15 cca 2 hodiny, v loni pri –12 tri hodiny. Pri tech –15 jsem mel pouze navleky a doma me pri rozmrzani prstu poradne bolely nohy, loni jsem mel v tretrach a pod navlekem noviny a bylo to v klidu.
To VLK : Podle meho se vice zahrejes na bezkach. Na kole mas prsty na rukou a nohou vice mene pasivni a to pak drive omrznou.
Já používám na nohy zatím zimní ponožky do lyžáků.jsou velůice teplé.letos jsem si pořídil tretry, a sháním nějaký dobrý návlek, tak jsem zvědav, ale obecně na ruce mi zima nikdy nebyla a to nepoužívám žádné silné rukavice.Prostě mám v rukou nějaký dobrý oběhový systém.Uvidíme jak dopadnu letos s těmi tretrami.
Zavidim. Ja se po ruznych expoerimentech s pozkami vratil ke dvema tenkym letnim. Na ruce jsem si loni koupil nejake rukavice od OF3 s membranou a taky dobry.
no jo jenže to jsem jezdil v klasických pumách botech.letos to chci zkusit s nášlapy a návleky neoprén.Jinak ta ponožka je fakt dost teplá.velice hustě pletená a je na různých místech použit různý materiál aby to i dobře odvádělo pot.Brácha koupil podobné od moira, ale není to ono.Mrknu doma a hodím sem odkaz.Akorát to jsou fakt tlustčí -jo a jsou to podkolenka, ale dají se sehnat i klasické od této firmy.ve čtvrtek sem napíši co je to za typ.Pokud si tedy vzpomenu.
jo já mám taky rukavice s membránou od ravo jsou sice určeny okolo 0 ale mě je v nich dobře i při –20:jen je důležité je nesundávat.Když je sundám a zase nasadím tak v nich už teplo není.Prostě ta měmrána udržuje i ve vnitř utčité klima.A pak je důležité aby nebyly mokré.I když u těch mých to nějakou dobu trvá než se voda dostane dovnitř
S tim zahrivanim je to tak. Dvoje ponozek (tenke + zimni hrube), tretry a neoprenove navleky a stejne pri asi –4 tak max. mozna hodinu, nez zacnou omrzat prstky. Taky to zavisi od toho, jestli je sucha nebo mokra zima (vlhkost). Ale kdyz jsem loni byl behat , mel jsem taky dvoje ponozek a letni botasky a presto jsem hodinu behal v –10stupnich a pohoda.
Loni – 23 stupňů s Raztoky vyjíždka po Knížecí na Pustevny a dál na Radhoš? .Pokud člověk maká , tak je to v pohodě , ale po zastavení na čaj na Radegstu člověk vychladne a pak je docela nepříjemne se zase hodit do pohody .Důležité je si vzít sebou náhradni spodni oblečení , protože i když budete mít na sobě to nejlepší termoprádlo , tak se stejně vždycky zpotíte . A jízda do kopce na sněhu je několika násobně těžší ne suchém povrchu.
No těžší,jak kdy a kde.Byl jsem dvakrát v zimě na Bílém kříži a jak běžkaři tu cestičku nahoru ušlapali,jelo se líp než v létě,pač nepotkaš kořen ani šutr :-)
předloni. kdyz jsem vyjizdel tak bylo –11, a kdyz jsem dojizdel, tak bylo pres –20. (137,5 km – na biku). kdyz jsem jel, tak bylo vsechno v pohode, docela mne bylo i teplo, resp. plice byly uplne v pohode. akorat po dojeti jsem zjistil, ze jaksi nemuzu hybat s prstama. trosku nervy na prstech to odnesly a pul roku jsem s nima nemohl poradne hybat – resp. jsem ztratil veskerej cit do prstu. ale vyjizdka to byla dobra :))
ty vole hmmm… kam jsi v takove kose jel? a jels po asfaltu nebo v terenu (na snehu)? ses dobrej maser. to ja bych jel teda radsi autem :)
nezname se z Nauders? nebo to je shoda jmen?
Loni cca 2h při –15°- totální pohoda, jen mi možná 10 minut trvalo, než si rty a tváře zvykly … větší průšvih byl při teplotě jen těsně pod nulou, také tak dvě hodinky, spousta úseků v hlubokém sněhu, kdy jsem musel z kola dolů, nebo nelidsky dřel na nejlehčí převod … promoklé a promrzlé nohy, fuj … pak jsem ve sprše myslel, že se zblázním bolestí, když mi rozmrzaly prsty na nohou :-( …
právě ono ani tak nejde o to jak nízké teploty jsou ale spíše o kombinaci nízká teplota a určitá vlhkost.Když je hodně pod nulou a je suchý vzduch tak je to vpohodě.
Ježiši, to nesmíš jít hned do sprchy! Mě se osvědčilo po návratu domů nevylejzat z ponožek(troje tenký) asi půl hodiny, teplota se tak zvyšuje pomalu a nebolí to. Ještě lepší je zůstat v tretrách. K těm mrazům: Klobouk dolů před blázny, kteří to vydrží šest hodin. Já mám rekord jen čtyři hodiny v –15st.,nebo dojíždění do práce 27km při –20st. Na nohy vozím tedy tři fusky, tretry, noviny, návlek Kalas, noviny a ještě jeden návlek Kalas. Protože mám nohy na kole do „X“, slejzá mi díky té vrstvě lak z klik :)
Ve Velu radili Mokra zima = mokre teplo, sucha zima = suche teplo. Nicmene ja delam stejnou chybu jako Rock. Prijedu, poklidim bike do pokoje, v koupelne ze sebe shodim vsechny veci rovnou do pracky a jdu se sprchovat. Bolest prstu je velka, nicmene za chvilku to prejde. A jeste si vetsinou hnedka dam panaka slivovice, alespon se to lepe snasi.
Já taky vždycky přijedu s úplně promrzlejma nohama. Mě se osvědčilo si po příjezdu napustit vanu, sednout do teplé vody, ale prsty na nohách nechat čouhat ven, nenamáčet je. Rozmrznou za chvíli skoro bez bolesti.
No právě, mokrá zima – mokré teplo. A já mám od sněhu a břečky boty rozmočený, ponožky mokrý …
minula zima –15 cca 2hod. na horaku v lese jedina ujma bolo, ze mi zamrzol caj v hadicke od camela a neslo to nijak precucnut:(
no cca –15 minulej rok a dalo se to, ale nic příjemnýho na plíce
Na biku asi hodinu v –18 a silnym protivitru. I pres impregnaci obliceje kremem sem mel trochu omrzliny.
Jinak v podstatne prijemnejsich teplotach sem se s kamaradem vidal do lesa. Este sme nemeli zadny funkcni obleceni. Jeli sme cim dal hlubsim snehem az sme jenom tlacili. Tam sme meli pocit, ze snad umrznem (snehu bylo i nad pas). Usekem co v lete trva 5–6 minut sme se prohrabavali cca 2hodiny.
Teda já nejsem takovej masochista, jezdil jsem asi v –6 nebo –8. Ale zajímalo by mě, když tu čtu ty děsný mrazy, jak se v těch –25 a míň daji utočit ztuhlý mazadla. Taky jsem čet o nějakym závodě v zimě na Aljašce, ale tam už museli používat speciální oleje. Nebo né?
takhle sem nad tim jeste nepremejslel… osobne mam vyzkouseno cca –20st. mene nez 1h.. naby se toci, razeni radi a vidle (SR MG-92) chodila 3mm ze 100mm… ;) ale myslim, ze ani ridsi vazelina by nepomohla…
ja jsem byl na besede s borcem, ktery ten zavod jel (Kopka). uz si to presne nepamatuju, ale nektere casti (treba retaz) uplne odmastil a nicim nemazal. a jinak pouzival nejake specialni vazeliny do minus moc stupnu…
Tedka to je OK a o tom, kdo je vetsi frajer. Ale za 20 let to bude o tom, kdo se vice nemuze pohnout kvuli revma v kloubech a kostech
V mrazu jsem podstatne hur oblecenej jezdil i pred 25 lety, revma jsem zatim nepozoroval. Navic vyvoj materialu a jejich dostupnost je takova, ze pokud je ti v mrazu zima (jinde nez na oblicej), znamena to jen, ze jses proste jen spatne oblecenej.
Dobryděn,bo ja som jazdil enom do tech –3 stupnch ale v tech nšich tatrach som to mal těške a toto obdobje to je zaz teraz.
Pred pár rokmi , už bolo neskoro poobede, za sebou som mal asi 2 hodiny na biku, a vtom ma napadla zaujímavá myšlienka skráti? si cestu a ís? takým dlhým padákom ku babke. Keď som došiel, bolo mi divné prečo vidla nefunguje. Tak som otvoril ľavú nohu na svojej SX-Ečke, kde bol povodný olej Manitou a z nohy mi vypadla taká trubička ľadu. Predtým to bol olej. Takže som veľmi rýchlo vymieňal olej. A ešte k teplote – keď som sa vrátil, tak na vonkajšom teplomere ukazovalo –22 (babka býva hodne vysoko) a keď si do toho dáte 40–50 km/hod, tak je to spolu dos?. A ešte by som chcel doda? – nejazdite v takých kosách bez kukly a lyžiarských okuliarí – vyzeráte síce ako policajná zásahovka ale na druhej strane Vám nezamrznú oči!
nevím proč ,ale s tím olejem se mi to nějak nechce věřit.Neředil ty si ho někdy vodou? :o))
letos po Novym roce, bylo –10 1,5 hodiny a stačilo, kdyby mohl jet člověk pořád jen nahoru, tak by to šlo…:-)
Na silničce jsem zažil skoro mráz při nočním výjezdu na Lysou. Na bajku ( pokud se to tak dá nazvat ) asi nějakých –10°C, ale už bych do toho nešel, v takovém mrazu mi zamrzli špalíky a dvě kostky ledu moc nebrzdí, jo a lanka též praskají velmi lehce.
Ja jel asi nejvic v –9C. Kdyz je ale hezky tak vyrazim tak do –7C. Mam problem, protoze mi na kole dost rychle mrznou nohy i ruce takze si pak vyjizdku moc nevychutnam i kdyz mam slusnou zimni vybavu :(