Jídelníček jako součást tréninku?

142 nepřečtených
  • Mamutt

    Zajímalo by mě, čím se cpát – tedy v té konkrétní rovině. Vím teoreticky, že sacharidy, ovoce etc etc… ale netuším, kde je najdu :-) Takže – vím-li, jak plánovat trénink, čím to vše podpořit v jídle? Já sám bych potřeboval „nahradit“ tuk svaly (snížit procento tuku při zachování hmotnosti), ale samozřejmě bude jen k lepšímu, když sem připíšete i další možnosti – zkušenosti.

    0 0
    • Manas  

      Ja sice netrenuju podle planu .. spis podle chuti, ale i tak si snazim hlidat jidelnicek. Takze trochu jsem vyskrtnul bile pecivo, snazim se celozrnne, vice ryb, bile maso (zamerne nepisu kurata, protoze to co chovaj uz s kuratama moc nema spolecnyho :-) ), testoviny, dost zeleniny. Tuky moc ne, kdyz olej tak olivovy ( kvalitni ), nic moc smazeneho. Jist vickrat denne, v mensich davkach. Nevynechat bilkoviny, jak z masa tak mlecne vyrobky, atd. Jenze jak ted nejezdim tak i kdyz jim podle tohohle tak stejne ziskavam na brisku :-/ .. sedavy zamestnani bez pohybu je smrt.

      0 0
    • confido  

      Urcite nejist smazeny veci..Na obed se podle toho , co jsem slysel nemaj jist brambory , ale spis testoviny, ryze.Brambory spise na veceri.Dobre je i musli.Nake jidelnicky se daji najit i na netu, zkus se mrknout, konkretni stranky z pameti nevim..

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Mamutt  

      Mno.. tak jsem si znovu projel články na www.kpo.cz zdrojích energie, glykemické indexy.. a mám v tom ještě větší binec ;-D

      0 0
      • Meedja  

        Ze zvedavosti jsem si koupil knizku Sport a spravna vyziva od Dr. Fořta. Myslim, ze to je perfektni manual ke spravne vyzive sportovcu. Teda aspon me se osvedcila. Tzn. podarilo se mi vymenit celkem dost tuku v uzitecnejsi hmotu. ;)

        0 0
        • Mamutt  

          Noo.. a v jakém rozsahu? :-) Potřeboval bych se dostat z 10.5 tak na 6%

          0 0
          •  

            No, ja mam perfektni metabolismus (to by asi p. Vojtechovsky slysel nerad), a tak zeru jako prase a mam pri 186cm konstantni hmotnost kolem 69. Ale zacal jsem trenovat podle planu, a tak planuju i zdravejsi stravovani. Kdybyste mel nekdo nejakou super www, nenadaval bych:)

            0 0
            • Mamutt  

              Při stejné výšce mám 73–74kg. U toho hodlám zůstat, jen bych potřeboval přepracovat ten tuk na svaly :-)

              0 0
              • lempl  

                docela dost dobry na premenu tuku na svaly je plavani… shodil sem 2,5kg a tuky stale mizi(uz tolik neubiram na vaze, spis nabiram svaly…)

                0 0
            • lempl  

              tak ja mam 185/72,5 a cca 13% tuku- chci to dat na cca 70kg a v sezone mit pod 5% rekl bych, ze docela nerealny:/ ale chtel bych:) jidlo no ta pravidelnost je docela dost dobra protoze, kdyz te nejakej sport zdecimuje, tak bys furt zral , tak je lepsi dat si trochu pred , po vykonu pocka(ten hlad musis, tak 0,5–1 vydrzet, telo si uvedomi ze ma vseho dost a dat si ece trochu jidla..) ja zacal papat celozrnej chleba, vynechavam tucny.. a taky jim vsechny bilkoviny(lus­teniny, maso, jogurty..) sem si na to zacal zvykat a docela pohoda, jen se bojim aby se mame letos nepovedlo vanocni cukrovi, jinak jde asi vse do…:)

              0 0
              • cabbage  

                ty o pravidelnosti nic nerikej protoze tvoje nejcastejsi veta okolo 20:00 je: „jeste sem od rana nic nejed“

                0 1
                • lempl  

                  vecere mam sice pozdejc(uz se to vsecko meni-vecere do 19:30, jidlo v prubehu dne samozrejmost:) musim si zamachrovat:) tak sem dal 60bazenu-50m =3000metru/tim se asi chlubit nemuzu:/ 80minut

                  0 0
                  • Mamutt  

                    Dnes a předevčírem 2000m/40min ;-)

                    0 0
                    • lempl  

                      nemachruj mi tady na to sem tu ja:) jenze to byl muj 5. pobyt v bazene za posledni 2 roky:))) ten den sem si zapomnel rucnik, zapomnelsem , ktera skrinka je moje, malem sem se v bazenu po… a vysel sem o 2 minuty pozdejc…

                      kam chodis plavat?

                      0 0
                      • Mamutt  

                        So+Ne v České Lípě, když jsem doma ze školy. Přes týden nestíhám už ani jezdit, běhat chodím za tmy od 6 do 8 hod ráno :-(

                        0 0
                        • lempl  

                          Ceska Lipa jo tak to mi pripomina nejakej debakl:/ radsi nebudu vzpominat nebo dostanu depku, nadruhou stranu je to vyzva… hle udrzuje se tam ta xc trat a nebo je pripravena vetsinou az na zavody?(udrzuje- sem tam videl nejaky balvany a docela dost vymlety cesty…) kde se tam da clovek pohodlne, hoooooodne levne ubytovat? bych ta mozna jel si vyzkouset trat… ale mam jen tak tak na cestu, kdyz tak uvazuju, tak se tam da nekam nenappadnehodit stan co? :) za jakejj tym jezdis? jezdis za nejakej? co mas zatepak?..... tady udelam vyslech:)

                          0 0
                          • Mamutt  

                            tepak – Sigma PC1200 – jen asi měsíc, donedávna jsem ho „nepotřeboval“

                            Team – fuj, jen to ne..!

                            Kterou XC tra? myslíš -nebude to spíš ta Kamenická? BTW neudržuje se tady nikde nic, takže je to docela fuk :-) Ale na to máš horské kolo, ne?!

                            Ubytování – hotel Kahan snad v celku ujde. Stan – kdekoli na loukách za kopcem no problem. Teoreticky u nás na zahradě, ale až po spřátelení se psem, mohl by ses jinak veeeelmi rychle stěhovat; pokud bys to ovšem ještě stihnul :-)

                            0 0
                            • lempl  

                              jasny myslim tu v kamenici… pojedes peklo severu? jel bys na nejaky ty zavody do Polska(maratony..) jak moc trenujes? co studujes?

                              0 0
                        • Twisp  

                          v Lipe je ale malej bazen 30tka tam udelas dve tempa a uz se musis otacet. Ale vim ze je jeste jeden bazen na severu. Funguje jeste ?

                          0 0
                  • cabbage  

                    jak to ze nejses na icq????????

                    0 0
            • Mamutt  

              Joe Friel: The Cyclist's Training Bible. Jen ještě vědět, kde to u nás sehnat. :-(

              0 0
              • Mamutt  

                A hele, Vltava :-) Tedy až na tu cenu :-( Ještě mají „The mountain biker´s training bible“ – ta byla vydána už v červnu 2000 („The Cyclist's Training Bible“ – 2003) – ví někdo trochu blíže, jak se liší?

                0 0
              • camillio  

                Hlavně nezkoušet libgen.info, je to nečestné a nesportovní :-))

                0 0
                • roura  

                  Někde v češtině by to nebylo? ikdyž je to tedy hodně nečestné :)

                  0 0
          • Meedja  

            Na procenta ti to nereknu. :) Ale pri svych 175cm jsem shodil z 84 kg na 69 kg a slo to v pohode.

            0 0
    • Mamutt  

      Zatraceně, a kam patří halušky?! Tučné, netučné, střední nebo vysoký glyk. index…??? Vedle ovesné kaše jediné, čím se zaplácnu. Můžu tvrdit, že jsou to prostě těstoviny (a jsou vůbec?), a pak záleží na tom, s čím se udělají?

      0 0
      • cabbage  

        halusky?- to zalezi natom pocem je mas?

        0 0
      • wertigo  

        sakra zaradit halusky do testovin, no to je kravina. origos se delaji z bramboroveho testa pokud se nemylim…

        0 0
        • Mamutt  

          Z brambor nebo z obilí.. :-) no dobře, dobře.. :-) Ale stejně by to pak mělo být jedno z těch „doporučitelněj­ších“ jídel

          0 0
      • Meedja  

        Halusky se tusim delaji z bramboroveho testa. Rekl bych, ze by mohly mit stredni glykemicky index, protoze jak rikas, vydrzi chvili v zaludku. :) U me absolutne nefunguji testoviny. Snim je a za hodinu mam zase hlad. A je celkem jedno, kolik jsem jich snedl. :) Fort ma prave jeden recept na super zapekane testoviny a je to dost lehke jidlo. Temer zadne tuky, jenom sacharidy a bilkoviny.

        0 0
      • rock  

        Pokud je máš se slaninou nebo s bryndzou, připadá mi vpodstatě lhostejné, kam je zařadíš, szejně je to zabiják … ale mám je rád …

        0 0
      • Yura  

        Halusky maj urcite nizsi GI, ale GI neni podstatnej, jde o to jak ti ten konkretni zdroj sacharidu sedi. Jestli resis nejakou nadvahu a hubnuti, urcite bych doporucil radsi ovesny vlocky, pohanku, celozrnou rejzu atd. Proste potraviny s opravdu nizkym GI. Jestli ale mas vahu ok, jezdis fest na kole a potrebujes doplnovat plno energie, tak me ver, ze je uplne jedno, jestli si das corn flejky nebo tu hnedou rejzu… Profici snidaji nutelu, sladke cerealie a proste davaji si to na co maji chut. Je to uplne jedno, protoze tema hodinama a hodinama na kole vsechno spalujou. Jak jsem psal, jez to co ti sedi, s ceko nemas zaludecni potize a basta. To jsou sacharidy a bilkoviny ty smerovat vzdycky spis k zaveru dne, kdy uz nevadi, ze zatizis trakt travenim, protoze uz lezis a regenerujes. Takze rano aspon nejaky vajicka nebo mlecny vyrobky, behem dne idelane nejaka morska ryba nebo kruti/kureci akdyz uz ne maso, tak aspon nejakou kruti sunku a vecer uz to chce peknej platek nejlepe hoveziho masa…

        0 0
    • Lance  

      Fakt resite jidelnicek? To ja bych se trapil. Profi?:-)

      0 0
    • Zerocool  

      Neznáte nějaký jídelníček cyklisty (amater, profi) pro inspiraci?

      0 0
    • novas32  

      cau, jestli muzu, at nezakladam dalsi vlakno na podobne tema, zeptal bych se tady. ve srovnani s vetsinou z vas jsem spis rekreacni cyklista, vzhledem k rodinnym zavazkum (male deti) se moje cyklistika omezuje na jizdu rano do prace cca 35 km a odpoledne z prace 35–60 km podle casovych moznosti, vetsinou 3 – 4× tydne. chtel bych se zeptat, jak, kdy a co jist, priklad: rano pred jizdou, müsli s mlekem, po jizde do pul hodiny snist nejake sacharidy… nerikam, ze to je spravne, jen bych priblizne v takovehle rovine potreboval poradit. dekuju.

      0 0
      • JMT  

        Vzdy je dulezity asi napsat nejakej cil, jesli zhubnout/nabrat/pre­zit…o co proste jde. Nicmene musli je vhodnejsi do vody nez do mlika, lip se to travi a min se to pak „vraci“ pri pohybu :-) A spis vlocky nez musli, o spejkanym nemluve

        0 0
        • McBlacky  

          pokud po tom pojede 35km tak i zapečený ok. Ty sice obsahují víc cukru a tuku, ale zase se líp tráví.

          jím je 95% rán a dávám to do mlíka a nemyslím, že by to bylo na škodu. Ne každý dokáže jíst klasický „vločky s ovocem a ořechama s vodou“ to je chuťově docela zlo.

          0 0
          • JMT  

            Tobě ty zapejkaný asi fakt neublížej :-D

            Někomu se po musli chce blejt při vyšší intenzitě, jesli tobě ne-buď rád. Ve vodě to je hnus-Ano

            p.s. 90%lidí samozřejmě žere mnohem vetší pekla který je nutno eliminovat dřív…tohle už je vyšší level, ale zas když chceš zhubnout tak to legranda uplně neni :-/

            0 0
        • novas32  

          no shodit par kilo by mi rozhodne nevadilo a urcite by to bylo potreba :) to byste se zasmali, co jsem za cyklistu, kdybych napsal svou vysku a vahu :)))

          0 0
          • JMT  

            Jesli chces zhubnout tak bych rano zalil vlocky vodou, ke svacine mrkev+jogurt rizlej tvarohem, k obedu kure/rybu+syrovou zeleninu, odpoledne druhou pulku tvarohu a jogurtu a vecer kousek zase masa+zelenina. K tomu lehce pohybu a kdyz si das denne dopoledne 1 kousek kvalitni vysokoprocentni cokolady tak se asi prd strane :-)

            0 0
            • McBlacky  

              já bych k obědu přidal i přílohu (rýže, brambory, těstoviny) pokud má dávat 100km denně, na to co jsi psal to neobjede.

              0 0
              • JMT  

                Dokud jsem mel 100kg tak jsem klidne objel 100km na jednu tycku. Ted dam na tycku max hodinu…

                0 0
            • bagr84  

              a na ten pohyb vezmu energii kde?

              S timhle bych neprezil. :)

              0 0
            • Radek Broz  

              Jsem rád, že mám čtvrtkilovej kousek čokolády posvěcenej od tebe;)

              0 0
            • Yura  

              To jsi teda frajer, ze dokazes takhle s fleku nekomu napsat co ma jist, ikdyz vubec toho cloveka a jeho telo neznas. jidelnicek defakto bez sacharidu nemusi vyhovovat kazdymu. Idelani je sacharidy cyklovat a hlavne davkovat podle zateze. Kdyz nekdo chodi do prace na 8 hodin, kde maka a pak jde 4 hodiny na kolo, tak by se po tydnu natvem jidelnicku zhroutil vycerpanim. Sacharidy bych urcite daval na snidani, na obed a po jezdeni. Vecer uz jen bilkoviny a tuky. Aby telo dobre spalovalo, tak musis poradne prikladat pod kotel. Vzdycky je nejlepsi hodne(dobre) jist a hodne se hejbat a ten metabolismus se krasne rozjede, clovek je aktivni, cejti se dobre a spaluje. Proteiny jsou hodne dulezity a chce to minimalne 1g na kg vahy. Nejlepe z hoveziho masa, vajec a morskych ryb, nejkvalitnejsi bilkoviny a mas tam potrebne zdrave tuky omega3 a taky plno mineralu a vitaminu v hovezim a zloutku. Kureci neni spatny, ale vyzivova hodnota tech kurat nic moc…

              0 0
              • JMT  

                OK,vicemene souhlasim, to co jsem napsal ja jsem aplikoval pres zimu a zjara na snizeni vahy (gapnul jsem ze 110kg na 80) ted jedu spis uz tu tvoji variantu, ted uz resim spis vykonnost a aby mi bylo dobre, hubnout uz vic nechci (186cm/80kg)

                0 0
              • novas32  

                no pokud jde o me, tak budu konkretni: +/- 88 kg pri 178 cm… :))) nevim kde to mam, tlustej nejsem, na nejakym testu mi rekli, ze je v tom cca 60 kg sval.hmoty, ale taky 24% tuku kdesi v brisni dutine, to bude muj problem…fyzicky se v praci nepredru, spis se drtim mentalne a to kolo vyjde tydne tak 200–300 km, o vikendu venuju cas rodine, holka 3 a pul a kluk pul roku, kolo musi stranou, v tydnu si je moc neuziju. a pak taky treba tyden neotocim nohama, protoze na to proste nemam cas…

                jak to vidim, rano nejake vlocky, mozna spis ovesna kase, vlocky s vodou nedam… k svacine neco s obsahem sacharidu, obed maso s prilohou typu ryze, testoviny + zelenina, odpo svacina jogurt/tvaroh, nevim jestli po odpo jizde jeste sacharidy…vecere maso + zelenina…

                slo by to takhle? redukci vahy na nejakych 80 kg bych urcite uvital

                0 0
                • McBlacky  

                  zkus běhat, hodika běhu to dvakrát týdne do programu snad nacpeš. Zapojíš víc svalů a spálíš víc energie, navíc zpevníš tělo. s 88kg bych začal opatrně a koupil si hodně tlumené boty a radši běhal po měkčím povrchu

                  0 0
                  • novas32  

                    po dvou operacich bedernich ploten ubehnu tak 100m a tyden se z toho davam dohromady… kolo je tak asi to jediny, co muzu +/- jakstaks poradne delat :)

                    0 0
                • Mark-H14  

                  Dělám to +/- stejně jako Ty. 40 let 173cm/88,5 kg – leden 2012. Současnost 73kg. Najeto 3100km, což není moc, když to rozpočítáš.

                  07:00 – Müsli 150g s 200g jogurtu 2 – 3%

                  10:00 – ovoce (banán + broskev, nebo jablko …) někdy ještě tvaroh

                  13:00 – oběd (pokud je doma, tak manželka vaří velice racionálně – kuskus, kroupy, pohanka, rýže, těstoviny, libové maso, ryby, luštěniny atd. – pokud je v práci, tak vybírám z nabídky, aby to bylo podobné, tak zbývají luštěniny, rybí filé, hovězí s něčím… – bohužel tady váznou porce masa)

                  16:00 – 250g tvaroh + nějaké ovoce (když byl tvraoh ráno, tak už jen ovoce a nebo třeba jen vejce na tvrdo 2ks, nebo tvrdý sýr …

                  19:00 – zeleninový salát s Tofu nebo Šmakounem nebo Tuňákem ve vl. šťávě, nebo vejcem na tvrdo atd. atd. bez pečiva

                  Pokud dělám něco špatně – rád to opravím – děkuji za postřehy.

                  0 0
                  • novas32  

                    pokud jde o km, jsme na tom +/- stejne, mam 2950 :) jen v tom jidelnicku trochu zaostavam…asi se nad sebou zamyslim :)

                    0 0
                  • Yura  

                    Dobrej jidelnicek, jen bych rad videl na snidani aspon 5 vajec a tmave pecivo a ten jogurt a musli bych presunul na svacu a nebo to aspon stridal. Vajicka to je TOP zradlo. :)

                    0 0
                    • siafu  

                      ráno potřebuješ sachry ne? já dávám oves. kaši a 5 vajec denně mi přijde dost, to už snad vaječný albumin

                      0 0
                      • Manas  

                        To už radši Šmakouna.

                        0 0
                      • Yura  

                        5 vajec je moc? Ja jim DENNE 5/10 vajec cca 10 let a mam cholesterol dokonale v norme, nebo v cem vidis problem? Vajicka jsou nejkvalitnejsi bilkovina spolu s hovezim masem a taky obsahuje plno mineralu/vitaminu a taky lecitinu, kterej prave snizuje vstrebavani cholesterolu strevni sliznici a taky obsahuje plno folatu, ktery prave SNIZUJE ten spatny cholesterol (LDL). Doba kdy byla vajicka nezdrava je davno pryc. :) Takove tucne veprove a ruzne uzeniny ty by se nemely konzumovat vubec, protoze ty maji opravdu jen ten spatny cholesterol a nic dobreho telu nedavaji(az na trochu bilkovin)… Rika se, ze pro sportovce je ta zdrava hranice 15 vajec denne a ja v tom nevidim problem. Samozrejme vajicka (zloutek) obsahuje plno kalorii, takze jestli nekdo hubne, tak samozrejme se zloutkama opatrne. To je pak idelani si dat treba 6 bilku a 1 nebo 2 zloutky. Bilek je jen cista bilkovina absolutne bez tuku, ale zase zloutek zlepsuje vsrebavani te bilkoviny, takze je lepsi jist vejce cela… Jinak na snidani samozrejme sacharidy ano, ale taky bilkoviny a kdy jindy si dat vajicka nez na snidani. Ja si bez toho nedokazu predstavit zacatek dne. :)

                        0 0
                      • Olinek8  

                        Jo oves kase je vyborna volba :) vajec 5 se mi zda take moc ale nevim kdyz mu to nic nedela tak ok :D

                        0 0
                        • Yura  

                          Oves je super pro prasata..

                          0 0
                    • Mark-H14  

                      Vejce miluji!

                      0 0
                  • novas32  

                    Zdravim:)

                    pocinaje 22.8.jsem se do toho pustil a tak mam za sebou 12 tydnu s radikalni zmenou stravy, zakladem bylo doporuceni Marka, timto dekuji. za tuto dobu najezd 2026 km, skore k dnesnimu dni 5004 km, s nasledujicimi vysledky: ubytek vahy –9kg, pas –8cm, soucasna hmotnost 79kg. jeste 3–4 kila a jsem na vysost spokojeny :)

                    0 0
            • fousac  

              pockej, kde mas rizky, grilovany klobasy, hranolky, 6 dortiku k ranni kavicce, bramburky po obede a dalsi nezbytnosti?

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
        • Biker jak Pes  

          „spejkaný“ nebýt Blackyho reakce, tak ještě hodinu luštím, co to doprdele znamená…

          0 0
    • TomT  

      Já žeru na co mám chuť, jen se snažím nejíst prasárny… Hlavně nesmím mít hlad:D

      0 0
      • novas32  

        no a ja se tem prasarnam nad ramec toho, co snim abych nemel hlad, nak nemuzu ubranit :)))

        0 0
      • jIrI___  

        Já zas jím jen to, co mi chutná. A to jsou většinou prasárny :D

        0 0
    • Yura  

      Strava je zaklad u kazdyho sportu. Na co ti je Ferrari, kdyz tam lejes misto benzinu repkovej olej… :)

      0 0
    • marco  

      Někdy mám pocit, že se ze života stane jedno velké shánění potravin, vaření, vážení dávek, natahování minutek na svačinky, spaní a ježdění na kole. Do toho nějaká tá práce a život plyne mezi prsty.

      0 0
      • Yura  

        Zajimava uvaha, ale nepremyslel jsi nekdy nad tim, ze to co je pro tebe nezajimave, nudne, zbytecne je pro nekoho smysl zivota kterej ho naplnuje? Ja taky nerikam ostatnim, ze nicnedelani a ozirani je plynuti zivota mezi prsty. Nebo kdyz je nekdo zalezlej nekde v knihovne a celej zivot neco hleda, nebo kdyz nekdo odjede nekam dopralesa a tam zije jak ve stredoveku… Ne kazdy ma predstavu o dokonalem ziti jako ty, takze si naplnuj svuj smysl ziti a nech zit ostatni ten jejich. :)

        0 0
        • marco  

          No reaguješ podrážděně. V mé reakci rozhodně nikomu neradím ani ho neodsuzuji jen konstatuji.

          Reagoval jsem i k jídelníčku uživatele Mark-H14 a dalších rádců. Žil jsem s osobou, která měla přesně stanovený jídelníček přesně stanovené dávky potravin a nedalo se to. To bylo samé vaření, příprava svačinek, krabiček, šílené logistické a plánovací cvičení po obchodech, milion seznamů k nákupu aby bylo co do pusy a nespadlo to do stereotypu a byla v jídle různorodost. Od toho se dostaneme k tréninku, odpočinku, vaření a skutečně zažil jsem to natahování budíků a minutek aby se svačina nezpozdila o víc jak půl hodiny, protože by to nabouralo reakci organismu na další plánované jídlo.

          Toto co popisuji je extrém kterého jsem byl svědkem. Stačil úraz a osoba se s toho sesypala. Takže fandím lidem, kteří jsou schopni si na těch 5–6 jídel denně udělat čas. No mě se to při nejlepším nedaří a rozhodně by mi to prospělo např ty jídla s musli a ovoce k svačině a pravidelnost v jídle. Kávu piju obvykle studenou nebo i odpoledně na mě čeká hrníček s nezalitým kafem od rána.

          0 0
          • Yura  

            Jak pises je to extrem a plno toho co jsi psal taky zbytecnost. Jestli si das jidlo o pul nebo hodinu nebo hodinu a pul pozdeji je opravdu jedno a to znam plno kulturistu u kterych je strava nejdulezitejsi a budika si teda nenataceji. :) Ja sam si delam jidla do krabicek radu let a neni to vubec casove narocne, je to jen vymluva. Varim si vzdycky dopredu na 2 nebo 3 dny po 3 az 4ech jidlech na den a nezabere to vic jak hodinu. Trouba, panvicka, kastrol. Vsechno uvarene, umyte a pripravene v krabickach do hodiny a dalsi 2 nebo 3 dny krome snidane nic nevarim. Kdyz to srovnam s beznou stravou lidi ktery jidlo neresi, tak je to levnejsi a na cas uspornejsi, nehlede k tomu ze je to zdrave a telo dostava to co potrebuje a to je naprostrej zaklad k tomu aby clovek zustal zdravej… Jak se rika jsme to co jime a u sportovce je to naprosta nutnost. Jinak neprestava me udivovat ten nazev vlakna „Jídelníček jako součást tréninku? " To je to same jako kdyz by nekdo zalozil vlakno " Brusle jako soucast hokejove vybavy?“ … Ne nepotrebujes brusle, muzesse klouzat v botkach, stejne tak ne nepotrebujes kvalitni stravu kdyz chces nejake vysledky ve sportu, staci zrat bramburky s kolou… :D

            0 0
            • McBlacky  

              je ti jasný, že vařit si dopředu na 2–3 taky není úplně ideální.

              0 0
    • Olinek8  

      Jist hodne masa, a ryb :) to pomuze me to pomohlo skvele

      0 0
    • Radez  

      Zkusil bych poprosit v tomto vlákně o dvě věci.

      1. Nějaký doporučení ohledně čočky (specificky).

      Většinou, když si dělám rejžu jako přílohu, tak si k tomu přihodí třeba hrst čočky – chutná mi to a asi to může mít i nějaký pozitivum. Resp přihození k rejži sem praktikoval jen u červené čočky. Když mám hnědou – ani nevím jestli nějakýho druhu, tak to třeba ráno nebo na dvě hoďky ještě namočím a pak příhodim rejžu a uvařím. Čočku samostatně ne vařím. Ne že by mi nechutnala, ale prostě se s tím nechci drbat.

      Můj dotaz nyní zní.

      Kterou čočku byste k takovýmu přihození k rejži doporučili a proč? Specificky mi jde o nějaký pozitiva /negativa. Že např čočka X, y musí být ve vodě min 39 hodin jinak mě to zabije, /nic nedá/bude nápor a trávení nebo tak něco?

      Jinak tedy prosím uvažujme běžné druhý z Kauflandu. Rozhodně si nebudu pořizovat nějaký select, který mají jen ve specifické prodejně a bylo to sklizený za úplňku.

      Viz třeba fotka z Kauflandu, co mají běžně na výběr.

      2. Prosím nezajebte toto vlákno zase nesmyslný větvením a urážením kdo co ví o jiné a kdo je jakej vocas(těch zahnojenejch vláken je tu spoustu a už tam nejde nic najít.

      0 0
      • Pikaču  

        Červenou čočku namáčet nemusíš, je lehká a nenadýmá.

        Ostatní mas vždy na obalech napsané nebo si to vygooglíš.

        0 0
      • Funnysek  

        Čau Radez, čočku jez max jednou týdně a jen v netréninkový den a nejlépe červenou, bez namáčení a bacha na rozvaření na kaši, pak to není dobré..

        0 0
        • Pikaču  

          Co má říkat vegan který je na lušteninách skoro denně. Může to jistě jak se mu zachce. Sám to pozná.

          Jinak když bude jist luštěniny měsíc v kuse tak odezní plynatost úplně a střeva si zvyknou. Ale chce to měsíc vydržet :))

          0 0
          • cyklista86  

            Presne tak. Ja kdyz nezral zadne lusteniny a dal si nejakou treba fazolovou polevku, tak jsem byl jak tovarna na plyn. Ted jim fazole denne a plynatost nula.

            1 0
        • Radez  

          V pracovní dny většinou chodím na obědy, ale proč jen jednou týdně a ne když dojedu z kola třeba?

          Jak říkám. Samotnou čočku (nebo polívku ) mám sice hrozně rád, ale nechce se mi s tím dělat, takže na co se zmůžu je, že to dělám současně s rejžou (nic nevážím, jen odměřuju, aby mi to vyšlo na dvě jídla) jedna odměrka čočky a dvě rejže, hodil sem na to cibuli, mrkev a petržel a prostě uvařil jak rejžu. A skvělá příloha.

          Ale jde mi jen o tu čočku, ale vypadá to teda, že vyhraje ta červená – předpokládám teda, že celá a ne ta půlená, která se hned rozvaří

          0 0
          • Funnysek  

            Jednou týdně je doporučení max hrnek a půl a ne po treninku, je to kvůli té nestravitelné až jedovaté složce, dvě dávky jsou ještě v pohodě, ale proč to s ní přehánět, to ti tak chutná, nebo jsi línej jíst pestře?. Plynatost u červéné čočky opravdu nehrozí.

            0 0
            • cyklista86  

              Dobry nesmysl. Uplne stejny jako jist maso max 2× tydne.. Pokud cocku namocis pred varenim pres noc a dobre uvaris tak o jakych jedovatych slozkach pises? Mandle treba obsahuji kyanid a taky vsem rikas, ze je muzou jsit max jednou tydne? Defakto u kazde potraviny hlavne u te rostlinne muzes najit nejakou moznou problematickou vec. Otrava bramborama taky neni nejaka vzacnost. Pises vsem, ze muzou brambory max jednou tydne?

              0 0
              • Funnysek  

                U brambor je to riziko nižší a u masa ještě nižší, tam se řeší trochu něco jiného. Hele klidně si jez čočku 3× týdně, když ji tak bráníš a asi jí i miluješ, mě je to fakt jedno :)

                0 0
                • Pikaču  

                  Ja jim čočkové těstoviny ( z červené čočky) tak 4× za týden někdy nejmíň ( jelikož nejím pšenici) a doposud jsem se neotravil :))))

                  Klidne ať jí čočku 7 dni v týdnu ale je to trochu škoda se ochuzovat. Fazole jsou dokonce daleko lepší.

                  A jak jsem psal, plynatost po nějaké době odezní až si střeva zvyknou na ně.

                  Spíš bych řešil proč vařít čočku a rýži dohromady.

                  0 0
                • cyklista86  

                  Cocku nejim defakto vubec. Jidlo z kteryho jsem mel vylozene otravu byly mandle, kdyz jsem mel hlad a nebylo po ruce nic jineho nez 200g sacek neloupane mandle. To sem sezral a tak blbe me vzivote nebylo. Vyzvracel jsem snad i to co jsem v sobe nemel.. Od te doby s orechama/se­minkama jsem hodne opatrnej. Clovek se muze prezrat ryze, masa, ovoce a pod.. a maximalne bude chvilku nafouklej, ale pak jsou potraviny, ktery v sobe maji opravdu toxiny jak pises. No a cocka ktera se vetsinou teda neji syrova, tak mezi ty nejhorsi potraviny z tohoto ohledu rozhodne nepatri.. Jinak Tech umrti po otrave bramborama bylo docela dost. Neco si o tom nacti. Nic takoveho o coce rozhodne nenajdes..

                  0 1
                • liborg1982  

                  Mohl bys to rozvést v normální debatě? V čem je čočka takový problém? Osobně ji (červenou) přihodím k jídlu celkem často.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Tak to je zname, ze kdyz dostavas denně čočku, ze to neni sranda.. :D

                    0 0
                    • liborg1982  

                      Tak ses zasmál, asi v dostávání čočky máš hodně zkušeností, ale k tématu nemáš co, jako obvykle. Díky a už se, prosím, nevracejí.

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Hehe ale ja nejsem ten kdo tu pise,ze je cocka problem. Tak se uklidni prosím. :))

                        1 0
                        • liborg1982  

                          Čteš někdy, na co reaguješ?

                          Víš, že sem se primárně ptal „Funnysek“?

                          0 0
                          • Funnysek  

                            Libore nechci to moc rozvádět, mám to od jednoho poradce profíků na výživu a dál to moc neřeším, prostě jí dám sotva jednou týdně, ale jestli jí máš rád, tak jí dej klidně obden, to by ti asi dělat nic nemělo.

                            0 0
              • Radez  

                Dotaz k namáčení čočky (jestli ses s tím někde nesetkal)

                Já to samozřejmě taky namáčím ideálně přes noc v krizi ráno nebo několik hodin před vařením, ale… nikdy sem neřešil nějaký detaily okolo.

                Teď jak sem se tu ptal na tu červenou čočku tak sem současně testoval jakousi umělou inteligenci od guglu a zeptal se jí na pár věcí ohledně červené čočky.

                Co mi to na několik různých dotazů psalo bylo, že by se měla namáčet jen max několik málo hodin před vařením, že tím samotným namočením „ubývají vitamíny“ bla bla. vypisovalo mi to i přesně jaký.

                Můj dotaz tedy zní co si myslíš o nějakým ubývání vytamínů při dlouhým namočení? Před vařením? To je bulshit ne?

                0 0
                • cyklista86  

                  B vitaminy jdou do haje hlavne pri vareni. Cocku bych namacel urcite minimalne pres noc a nevarit ji ve stejne vode ve ktere si ji namacel.. Cocka je spis dobra jako zdroj vlakniny a nejakych bilkovin a mineralu jako draslik, med, mangan.. Na B vitaminy a ostatni prvky jsou ale stejne lepsi zivocisny potraviny maso, mlecny, zloutky..

                  0 0
                  • Radez  

                    Jo takže blbost. Myslel sem si že hozenim do vody se nic nezkazí. Díky za reakci. Ale ta umělá inteligence mi to servirovala jako hotovou věc.

                    Ještě možná dotaz na červenou čočku. Když mám časovou krizi a rád bych si ji dal na rejžu jak sem psal.

                    Tak bral bys celou nebo pulenou? (jako ta pulena se úplně rozvaří byť ji jen na tu rejžu hodím a nechám deset min spolu s rejžou. )

                    Čili z pohledu manipulace pak se jí zdá lepší ta celá, že z toho pak není bláto.

                    0 0
                    • cyklista86  

                      No tak jestli ti vadi „blato“ z pulene, tak si var celou. :) Lidi si vari tu pulenou prave protoze to je jako kase a je to uvarene hned..

                      0 0
                      • Radez  

                        Zůstanu u celé. To bláto z půlené mi pak zacelí tu rejžu a to už mi nepřijde vůbec estetický :-)

                        0 0
                    • jmaselnik  

                      tak tam tu půlenou dej později a problem solved ne?

                      0 0
        • liborg1982  

          Proč zrovna tak?

          0 0
      • wego1991  

        Taky občas děláme rýži s trochou červené nebo černé čočky (Beluga), ale v rýžovaru, ale to je jedno. Ta černá se vaří cca 25 min, tak ji tam dávám asi 5 min před rýží. Červenou ani Belugu nenamáčím.

        Jinak super rychlý a dobrý recept na čočku po hustu: uvařit klasickou čočku (předem namočenou, ale vařit v nové vodě – v té se drží ty jedované věci), mezitím na pánvi osmažit cibuli. Smíchat uvařenou čočku, cibuli, rozmačkaný stroužek česneku, sůl, pepř a přimíchat buď zakysanou smetanu, bílý jogurt, skyr, cottage, tvaroh prostě něco na ten způsob. K tomu vejce (natvrdo, volské oko nebo pošírované), kyselá okurka a kousek dobrého chleba.. toho bych se mohl užrat :)

        1 0
        • Radez  

          v té se drží – myslíš, v té staré?

          0 0
          • wego1991  

            Ano, tak sem to myslel. Ale ruku do ohně za to nedám, tak sem to někde kdysi četl. V každém případě po namáčení čočky/fazolí vodu vždy měnit už jen z toho důvodu, že to potom údajně méně nadýmá, než kdyby se vařila v té staré…

            0 0
            • Radez  

              Hm to by mě zajímalo, kdyby to někdo nějak změřil. Protoze třeba u cizrny se naopak doporučuje to vařit ve stejné.

              0 0
      • jindrich  

        Kupuj černou čočku Beluga či Francouzkou čočku, mají jemnější chuť.

        Vždy tedy namáčím, zkrátí to i vaření.

        K červené je dobré rozdrtit římský kmín.

        0 0
    • Lucis  

      Dají zde nějak masáž své vložené příspěvky, děkuji za radu , či témata, jsem tu nová

      0 3

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.