Na biku po bežkařských trasách.

27 nepřečtených
  • jihra

Tak jsem zjistil, že pokud si chce člověk udělat pohodovou nenáročnou vyjížďku na biku ale přesto v horách, tak je docela dobré pustit se po značených běžkařských trasách. Samozřejmě když jsou bez sněhu. Zkoušel jsem to v Beskydech, kde značené běžkařské trasy jsou, a je to pohodička. Žádné velké převýšení, většinou se jede po pohodlně sjízdných cestách a cestičkách, nikde ani noha (běžkaři většinou sedí v létě doma), prostě paráda.

0 0
    • Lister  

Nevím jak v Beskydech, ale v Jeseníkach se dost kryjou s běžným turist. značením, takže je na nich pěkně narváno, a někdy to jsou taky slušné krpály

0 0
    • honzarb  

a vyrazite v zime,kdyz je snih,do hor?jde mi hl. o Jizerky,da se tem po nakych cestach na bajku?

0 0
      • kolombo  

Všechno se dá, ale dostaneš asi hůlkou přes záda :-) Připadá mi, že je asi zbytečné, motat se na kole mezo běžkaři, není moc kudy a pokud to někde není projeté, je to nesjízdné. A pokud je to projeté, tak jsou dvě stopy pro klasiku a uválcovaný prostředek pro bruslaře. Tak kudy chceš vlastně jezdit?

0 0
    • rock  

Já to letos zkoušel v Hostýnkách a bylo to docela OK … měl jsem jistotu, že to bude sjízdné, že nepřijedu k „žebříku“ … ale taky se to často krylo s turistickou značkou …

0 0
    • Twisp  

jo ja sem to jednou zkusil v zime na snehu tak, ale tak abych nenicil stopu. Ale i tak sem mel slovni potycku s jednim bezkarem, dokonce mi i vyhrozoval jeho psikem (vlcak).

0 0
      • kolombo  

Jakl se to dělá, jet na kole po lyžařské stopě a neničit ji? Ono to stojí docela slušné peníze, projíždět pravidelně rolbou stopu …

0 0
        • jizby  

Záleží na sněhu. Párkrát jsem zažil v jizerkách sníh tvrdej jak beton. To se mi pak chtělo vyměnit běžky za kolo. Je jasný, že by to na něm bylo lepší. Ale když je sníh normální, tak to na kole přeci nemůže mít smysl. Hrozně se to boří a nejde jet. Takže ničení stop od cyklistů nehrozí.

0 0
        • Twisp  

ja sem snad rikal ze sem jel primo ve stope ? a v luzickejch rolba nejezdi :)

0 0
    • jihra  

V zimě po horách jezdím spíše po lesních cestách, které jsou většinou prohrnuté a uježděné lesáckou technikou. Lesáci přes víkend většinou nemakají, takže je tam klídek Dále se dá jezdit po frekventovanějších turistických trasách pro pěší, protože cestičky jsou ušlapané. Tam je ale problém právě s těmi chodci, ale dá se to. Tam vyrazím spíše přes týden. Po běžkařských trasách v zimě nejezdím – nejsem hovado, abych jim ničil stopu. No a samozřejmě v zimě mám na biku pneumatiky s hřeby, bez nich ani ránu.

0 0
    • tomPY  

No to zíram,že sa u vás vyskytujú turisti aj v zime.U nás-Považský Inovec-Pieš?any+okolie je rarita stretnú? človeka alebo bikera aj v lete.Má to určité nevýhody,ale mne to vyhovuje.

0 0
      • jihra  

Když je v létě na horách prázdno, tak je to pro bikera super. V zimě je naopak dobré, když se po horách šmajdá co nejvíce pěších, alespoň cestičky pěkně ušlapou a pak se na kole dobře jede.

0 0
        • jihra  

Jo a vůbec nejlepší bylo, když tuším loni nebo předloni v zimě přišla pořádná obleva a u nás byl po celém Bělském lese (takový příměstský les, ale jsou tam i pěkné krpály na vyřádění) všude holý led. Děcka bruslila mezi stromy, pěšáci si rozbíjeli držky a do kopce lezli po čtyřech a já jsem se tam v pohodě proháněl na gumách s hřeby. To byl požiteček.

0 0
    • blick  

No já to s kámošem zkoušel i na sněhu (musí být pořádně umrzlo) a na Petrovce na nás koukali, jak péra z gauče..

0 0
      • jihra  

To já jsem měl taky jeden dobrý zážitek, někde jsem to tu už kdysi psal. Byl jsem na biku (samozřejmě pneumatiky s hřeby) v Beskydech na Martiňáku. Turistická chata, plno běžkařů. Od chaty je cca 30 m prudkého stoupání, svah byl samý led, běžkaři do kopce šplhali pouze za pomocí okolorostoucího křoví, kterého se přidržovali. Když jsem kolem nich do toho kopečka v pohodě posvištěl na biku, tak jsem jenom zaslechl obdivnou větu: „*****, ten má dobře namazáno!“ (omlouvám se za silný výraz, je to citát).

0 0
    • McBlacky  

někdy bych to chtěl zkusit, ale tady kolem Prahy to s těma prorolbovanejma stopama není nic moc :-) a tahat sebou na hory kolo i běžky je blbost, ale dokážu si představit, jezdit po hodně ujetém a tvrdém sněhu, akorát se pak ve sjezdu vyhnout volnostylařům může být trochu problém :-)

0 0
    • BH  

v lete proc ne? I kdyz i bezkarskych trasach jsou nekdy pekne krpaly. Ovsem v zime a tak ten prispevek na prvni pohled vypada, ze je formulovan… tak to hulkou mezi oci, staci ze tam smajdaji pesaci a jeste aby se tam motal nekdo na kole.To si jeste predstavuji stopu upravenou zehlickou, no to by byl mazec!I kdyz prakticky, pokud je vic nez 20 cisel snehu by jsi na tom kole daleko nedojel. Kdo zkousel jet v hlubokem snehu , vi ze to moc nejde

0 0
      • rock  

Cituji ze zadání příspěvku : „… Samozřejmě když jsou bez sněhu…“ Myslím, že to zní celkem jednoznačně …

0 0
        • BH  

jo umim cist,ale kazdy to stejne vztahnul na zimu.

0 0
        • kolombo  

Já bych viděl problém „letní jízdy“ po „zimních trasách“ také v tom, že běžkařské trasy spoléhají na to, že je terén zakryt sněhem a nekteré úseky stopy prostě nevedou po cestě, která by se dala normálně jezdit na kole bez poškození povrchu terénu. Je to napřiklad rašelina, kořeny stromů a tak dále. Takže, ne vždy je to žádoucí …

0 0
          • J.A.V.  

Jo to je fakt, taková cesta s Královky k Buku se nedá projet ani začátkem zimy jak je sníh mokrej natož v létě kdy vede napříč bažinama. Ale Beskydy asi nejsou Jizerky zase. Na druhou stranu, takový starý běžecký trasy co jsou na Žulovém vrchu v okolí Lesního koupaliště v Liberci, sou moc pěkný XC poježdění, pořád nahoru a dolů, úzký pěšinky. Není divu že vzaly za své po nástupu volné techniky a strojového upravování magistrály.

0 0
            • kolombo  

Já bych viděl ještě jeden drobný důvod, proč se nejezdí v polohách od Čěské chalupy dolů. Zpravidla tam není žádný snih a tak jaksi není co upravovat. Doba, kdy jsem na lyžích přijel z Jizerek až na Králův Háj k domu, dávno minula.

0 0
    • speedy gonzales  

my to zkouseli na Male Fatre, vybirali sme podle toho nektere hrebenovky, ale jako univerzalni pravidlo bych to nebral, bohate to nahradi orientace v mape a vrstevnicich..

jinak co se tyce zimnich bezkarskych stop. strasne mi vadi kdyz na kazde zasnezene asfaltce za mestem sou ctyry stopy a kdyz tam jde normalni clovek nebo biker tak proste musi jednu projet protoze to jinak nejde. uznavam ze ve stope se nejezdi ale zase si bezkari nemuzou myslet ze v zime jim patri vsechny mozne i nemozne cesty

0 0
      •  

Jenže si zase rikaj ze je zima tak co tam delame na kolech nebo pesky

0 0
      • kolombo  

To je zajímavé, že v létě spousta cyklistů nechápe,. proč chtejí pěší nějaké cesty v Jizerkách pro sebe :-)

0 0
        • speedy gonzales  

tak pozor, takhle to nebylo vubec myslene..turisti mi nikdy nejak zasadne nevadili, chovam se k nim slusne a oni ke me (v ramci moznosti,ze), dilema jizerek se me az tak nedotyka

klidne at maji stop kolik chteji ale at tam nechaji misto i pro ostatni- to je prece rozumne

a nikdo bezkarum prece nebrani aby jezdili po nasich stezkach i v lete ne?!? :-)

0 0
      • rock  

Souhlasím, už jsem to tu psal dříve … v lesíku, co máme za dědinou, se s prvním sněhem strhne boj: stihnu já dřív sníh na stezce rozrýt na kole, nebo si tam běžkaři udělají stopu ? Já už jim pak ty jejich ničit nechci (a když ji potkám v kolmém směru, obvykle sesednu a bike přenesu), ale vytočí mne, když všechny čtyři souběžné stezky, které tím lesíkem vedou, jsou zabrané běžkaři … stejně tak nacházím projetou stopu na každé polňačce v okolí – já neumím levitovat …

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.