Tak me napadlo jestli prilba nejak zestarne a jestli casem nejak neubira na bezpecnosti. Zni to strasne blbe, ja vim, ale stejne. Mam 5 roku Mango Genius a nejak si potrebuju zduvodnit nakup nove. Co vy nato?
Tak me napadlo jestli prilba nejak zestarne a jestli casem nejak neubira na bezpecnosti. Zni to strasne blbe, ja vim, ale stejne. Mam 5 roku Mango Genius a nejak si potrebuju zduvodnit nakup nove. Co vy nato?
giro doporucuje z bezpecnostnich duvodu vymenu prilby jednou za 5 let(samozrejme pokud je jinak v poradku)
Jedine duvody ke koupi nove jsou, ze se ti uz nelibi, plesnivi :-)) nebo je praskla, jinak nevidim duvod. Ja po 10 letech zacal zase jezdit a nez si koupim novou (hezci) tak sem provizorne vytahl ze sklepa v krabici balenou 10let starou Olpranku a nemam problem .......
To je jasny, ze kdyz nemas soudnost da se nosit i 10 let stara helma :))) Ale o tom dotaz nebyl.
Proboha ja netvrdim ze stara helma je frajerina, ja jen ze vyrobce asi tezko bude nabadat majitele aby helmu nikdy nemenily (marketing veli co nejcasteji), proste i ta stara helma poslouzi (na leto uz davno vybiram nakou poradnou, ale jinak vaha te olpranky 260gramu mi vubec nevadi a ze nevetra me v zime taky netrapi, na krasu nejezdim .....
myslim ze tie materialy z ktorych je prilba nepodliehaju nejakemu velkemu starnutiu materialu. Ale uz len ked spocitas kopu tych malych narazov (nie nutne ked je na hlave), tak za tych 5 rokov je ju uz v pohode vymenit. A dalsi dovod je ze vyvoj ide tiez dopredu a sucasne prilby su na tom coraz lepsie (vaha, design, odvetranie), mozno oproti tym z pred 5 rokov nic velke, ale oproti tym zperd 10 urcite, lepsie sedia,su lahsie vacsinou, viac odvetrane… Btw ja mozim moju Mango Genius (nahoda :) ) uz asi 6 rokov a idem ju coskoro vymenit, asi znovu za mango alebo Met
Presne o to mi slo, takove ty male narazy, zesedani z kola a „odlozeni“ prilby na travu, obcas nejaky pad prilby samotne, atd. Dalsi me napadla hloubka prilby, mam v planu Met 5th Element,a ta je daleko hloubejsi nez moje Mango, coz je velke plus pripadu, no a jasne ze design je az na prvnim miste jako duvod pro vymenu:)
Mango Genius treba meni? po 5 rokoch. Je to napísané na vnútornej strane prilby. Daj to prečíta? svojej polovičke.
Problem neni v nejakych mikronarazech o travu, coz je podle meho nazoru nesmysl, ale v pravni oblasti a v technickem pokroku. Vyrobci odhaduji, ze za 5 let dojde zcela jiste ke zmene bezpecnostnich norem a k vyvoji novych materialu, konstrukcnich prvku. Proto maje na pameti blaho svych zakazniku a klid svuj doporucuji zmenu…
Po nějaké době se může dostavit únava řemínků a přezek – to by mohlo omezit životnost přilby víc než samotný skelet a polystyren …
Sem si asi vybral dobre, protoze moje helma ma pasy jak z auta a zapinani celokovove (ocelove).
aku to mas prilbu s kovovym zapinanim? nieje s tym problem ak je mraz a prides s tym do styku?
Jen při prvním doteku, pak už se ta přeska ani nehne:-))
Integralku :) S tim sem teda problem jeste nemel. Mozna proto, ze kdyz je mraz (a nejen tehdy) vozim rukavice.
jistěže stárne: každý polymer depolyme..... :-) Jak říká pan prezident:„To už snad v téhle zemi každý soudný člověk ví, ne?“ :-))))
Přesně tak! I moje přilba stárne! Minulý rok jí byl jeden a koukej, potvora, letos jí sou roky dva!
Já se přidávám k „radkovi z BF“, a? chceme nebo ne, plasty stárnou a stávají se mimojiné křehčími (což bude u přilby asi problém :O(, tudíž asi nebude zcele plnit svojí funkci (pokud si matně vzpomínam na školská léta), sic přilba vypadá velmi dobře :-), kup novou …
já bych neřek že to že zestárne plast-ta skořepina by neměl být problém a ten porystién myslím vydrží mnohem déle.
porystién nevím, ale polystyrén je polymer styrénu a ten depolymeruje…Chemici (Kovář and Co) by k tomu měli říct svoje…
My nemůžem ani naznačovat, to by pak dopadlo i tak, ze by si drogy vařil doma každý sám.
Výrobci doporučují vyměnit po třech letech z důvodů zmenšení pevnosti právě toho polystyrenu. Rozlomí se při menším nárazu než nová.
ja tomu teda vubec nerozumim, ale taky tu neco napisu. Podle me to je jedno. Ten reminek a prezka budou nejspis hodne v klidu a polystyren asi taky. Tolik tedy z funkcniho hlediska. Naopak z hlediska estetickeho a modniho je katastrofa vozit starsi prilbu jak tech 4–5 let :-). Kurnik, budu muset asi taky jit do nove. 8 let stara Rudy Project je jiz prezity archaismus a v mx integralce Laser normalne jezdit neminim.
Nerozumim, nerozumim, vsak pisu ze si potrebuju zduvodnit nejak novou:), i kdyz Mango zas vylozene skarede jeste neni. Proste me to tak napadlo tak sem se zeptal pac nemam co delat,no. A jak sem uz psal ten 5th Element mi pripadne daleko hloubejsi,prostezetu hlavu uz umi ochranit asi lip, takze +pro kokos,jedna prasklina na lebce mi bohate staci.
Zda se mi, ze na stare helme od Limaru bylo doporuceno dokonce vymenit preventivne po 3 letech. 5 let se mi zda akorat, po te dobe uz bude (aspon u me) helma opotrebovana tak, ze si vymenu zaslouzi (snad nedojde do te doby urazu:o)tuk, tuk…
Bell také doporučuje výměnu po třech letech. Nějak si přece musí zajistit odbyt, že?
Pro šikovne po trech letech. Pro nesikovne po prvnim padu a tim pokryjeme vsechny :)
doporucovana doba x 2 = realna doba:o)
No nevim jak u cyklistyckejch prileb ale u motorkarskej je doporucena vymena u termopastu do 5 let, u laminatovejch je to dyl, je to kvuli degradaci materialu, takze u cyklistickejch bych to videl jeste na kratsi dobu protoze jsou ze slabsiho materialu (myslim tim skorepinu, ne ten polystyren vevnitr) Takze o duvod vic si poridit novou prilbu i vzhledem k bezpecnosti:-)
Ja jsem si u svoji Bell Avalanche po 6letech pouzivani zduvidnil vymenu lepsim odvetranim,padnutim na hlavu,vzhledem a upinanim. Jiak tu Belku mam porad jako rezervu.
Jestli se ti stále líbí, kup si radši něco jiného Jinak souhlasím s pajou, doporučení výrobce krát dva a pak je k výměně možná „důvod“… Jestli se ti nelíbí,nevím nad čím přemýšlíš, stejně si koupíš novou!
Ten lisovanej polystyren podle meho nezestarne, spish me napada jinej dotaz. Jakej vliv asi maji nizke teploty (pod nulou)? Ty plasty by se mohli v mrazu stat krehcimy, ale to asi maj vyrobci podchyceno.
Boze, to je prace provdat dceru :-))))
Asi bude problem ve stridani teplot, treba dnes to byly skoky z pokojove do venkovni teploty. V lete zas prazeni slunicka zejmena na silnici. Myslim, ze prilba proste starne a po peti letech ji chce vymenit. Na vlastnim zdravi nesetrete! :)
Zase vetsina zraneni zaroste:-)
nejlepsi je ji rozit v intervalu 1 – 1,5 roku jako ja a je po starostech:-) a jeste jsem stale hypermoderni:-D
Pokud je člověk natolik šikovný, že rozštípe jen přilbu a ne sebe …
ehm tak na to muzu rict jen no comment:-D
Se divim, ze nikdo jeste nezacal doporucovat satek, protoze ten skoro nestarne. :-D
já teda jezdím šátek i přilbu :) chci bejt in kdybych potkal na švihu pepu z depa…
Jen počkej, Zající!