Prosim Vas vedeli by ste mi vysvetlit rozdiel v style jazdy medzi Enduro a XC ??? …dakujem za vysvetlenie
Prosim Vas vedeli by ste mi vysvetlit rozdiel v style jazdy medzi Enduro a XC ??? …dakujem za vysvetlenie
enduro je definovano jako nezavodni xc, tak si to preber.
ja si XC vykladam jako svihovejsi chrti jezdeni, zdvihy max. 10 cm, zatimco enduro vic do pohody, zadna honicka, zdvihy vyssi, 10–13 cm
tak nějak bych to taky viděl, s tím, že enduro už je místama těžší terén, prudký sjezdy v kamení, přes kořeny, sem tam skok přes kládu, dropík, potoky a skalní úseky, pomalé technické pasáže atd…
Na to bacha. To uz dost zavani freeridem :)
No vida,jak jde vyvoj,ja jsem ted prohlizel BIKE 1997 a tam stalo priblizne-nova kategorie tzv.freeridu se vyznacuje zdvihy do 10cm,vyjimecne i 12cm(vzadu:-))
JJ. A na tech luxusnich bikach byla vsude oranzova Z1… to byly casy. Uplne jakö bych slysel dedu :)))
…taky jezdil „kolobezky“ ve 4-stupu? :-)))
tenkrát se jezdilo total anihilation, to pozdějc do změklo na 4×, dual a dneska se dokonce některý disciplíny jezděj i singl :)
A kdyby měl někdo deprese,že má kotouč jen vepředu,tak takovej Canonndale Raven V4000 (nebo tak nějak) za 200litrů měl taky vpředu kotouč a vzadu véčko:-)
Ale ne myslím, že to trefil. Enduro 100 –150 s maximální možností si vyhrát v jakémkoli terénu, ale s kolem umožňujícím i výjezd (tj.ještě tady záleží i na hmotnosti). Zatímco na freride (více jak 150)nepotřebuju bike , který mě vyveze na kopec – od toho je lanovka ne?
XC=chrtění. No ale co potom jezdíme my turisti? :)
enduro/all mountain/backcountry :-)
ale nejvic se mi ze vsech tech terminu libi americkej „epic rides“, ten to myslim vystihuje uplne nejlip :-)
presne to si predstavujem ja pod tymi kategoriami
tak to fakt nevim, proč každej řiká, že XC=chrtění … pořád sem si o sobě myslel že jezdim tak nějak klasický XC, ale jako chrt si rozhodně nepřipadam … tak to musim patřit asi ještě do úplně jiný škatulky a to asi jako cykloturista či co … :-))) … ale to je taky blbost, jako cykloturista si taky vůbec nepřipadam, tak já už nevim ;-)
bych se ještě přidal: jaký je rozdíl mezi enduro a all mountain
podle me zadnej
taky myslím, že žádnej, snad že enduro má původ u motorek a all-mountain u lyžování?
… tak tohle zní docela logicky … a asi na tom něco i bude :-)
no pod endurem si predstavuju minimalne 50koni max. 130 kg vaha, min. 200mm zdvihy na obouch kolech a nakej radnej vzorek na pneumatikach. XC si radsi ani nepredstavuju:-))) Ale to skatolkovani se mi fakt libi:-)
oprava: skatulkovani
Ano…pořádný vzorek C-09 vepředu a C-02 vzadu
ja osobne si myslim ze „enduro“ neni styl jizdy nebo kategorie jezdce, ale mirne odolnejsi xc full se zdvihy 11–17cm.
z cehoz pak vyplyva styl jizdy ;-)
otazkou je jestli to porad neni xc, vem si kolik lidi jezdi maratony a jiny xc zavody treba na jekyllovy, ktery spada mezi endura.
já jezdím maratony na 120/146, jenže maratony nejsou xc…xc je podle mě tak do 30km kde chrtíš jak chrt za klobásou a zdvihy jsou ti na obtíž protože co kdybi náhodou sebrali drahocené setinky.
v tom pripade tu vsichni(mimo fr/dh/silnice) jezdej enduro, kdyz nejedou xc zavod nebo maraton.
jj, přesně to si myslím…ale někdo jezdí endurovatější enduro než enduro toho druhýho…serte na škatulky…a všichni jezdí MTB
Jet po cyklostezce na horákovi na pivo do Kostelce je taky MTB?..když zpět jedu přes les na Burešov..a tam je maličky..no sjezdíček kde je sem tam i kořen.
tak to vlastně jedeš do Kostelce XC a z Kostelce freeride ne?…a jedeš to na hákovi takže ano je to MTB......dokonce typické dvě podskupiny…:-)))
Maraton v tom masovym pojeti je podle me typicky enduro. Je to jako treba ve 4X kde ma vetsina lidi zdvih aspon vpredu 100mm a vic a presto nejrychlejsi je mit skoro pevnejch 80mm a jet ciste, ale takovej 4X bike nekoupis.
JO! Maraton v Čechách je většinou enduro, kdežto maraton v Alpách je většinou all(over the f.cking) mountain :)))
vzdycky asi bude nejaka ne uplne jasna hranice, kde se ty kola budou trochu prolinat a na druhou stranu malokdo si muze dovolit dve kola a je fakt, ze maraton je asi pro enduro snesitelnejsi, nez nejakej okruhovej chrti zavod
ja jsem si vzdycky spojoval enduro s motorkama.u biku se mi na to fakt blbe zvyka.ja jezdim a vzdycky budu jezdit cross country a chrt nikdy nebudu.
nema nahodou enduro nahon na vsechna kola ?
no ma, ale moc jich neni
Jako kol u kola nebo byciklů?:-)
oboji
Bicyklu urcite, ale byciklu je tu cim dal tim vic.
jeste jeden prispevek, shodou okolnosti se to zrovna resi v breznovym MBA v prehledu ruznejch kol 05
Ty brďo, tak já mám Trailbike… A to jsem si celou dobu myslel, že se mi z XC bika podařilo udělat kolo maratonský.
no a ja mam neco mezi – chtel bych mit pevnosti a pohodlnosti trailbike a vahou a rychlosti XC bike jenze to dopadlo tak ze mam z trailbiku jen vahu zato z XC mi zustala trvanlivost a nepohodli:-)
XC → X-country → CrossCountry ⇒ „krizovani krajinou“
Enduro → z latin. Endure ⇒ statecny, prubojny
nebo tak nejak.. ;)
Takze XC je smer a Enduro styl :)
nebude mit enduro spis neco spolecnyho s odolnosti?
nejsem lingvista.. prodavam, jak sem koupil.. necht promluvi zasvecenejsi.. ;))
ja taky ne, jen mi to prislo k tomu smysluplnejsi
anglicky endure = 1/ vydržet, snést, snášet, vystát (utrpení) 2/ trvat, přetrvat
podle „1/ vystát utrpení“ by teda enduro mohl bejt klidně i xc hardtail :)
a?
…a to podporuje tu tvoji teorii s odolností
Co je potom DH HT ? :) Asi SM :)
asi bondage
mno snad jedine endurance :) výdrž, trpění :D, trvanlivost, akorat nevim jestli se to ceka od kola anebo od pilota, nejspis od obou
Jó, to něco napovídá.
roma locuta, causa finita :)