Obávám se, že většině účastníku tohoto fóra naskočí husí kůže při přečtení názvu plovoucí střed, ale najdou se ještě zoufalci(já), kteří na něm jezdí. Koupil jsem ho před lety, je postaven na DEORE LX, váží 13 kg, nemá žádné vůle (díky jedinému čepu s průmyslovým ložiskem) a nic mi na něm (při mých 3000 km ročně) neodchází, tak nemám moc důvodů se ho zbavovat. Pohupování při šlapání mi tolik neznervózňuje, spíš oceňuji polykání menších nerovností(ty tvoří většinu cest, kde se pohybuji-drny,štěrk apod.) Teď mi ale odešel tlumič ( ztrácí olej a je neservisovatelný), tak přemýšlím, jestli by tento zastaralý systém zadní stavby neoživil nějaký nový inteligentní tlumič s pro pedalem apod. Na stávajícím tlumiči nemám ani regulaci tlumení ( pružina-olej)- možná by i to přineslo dost.Třeba naladění tlumení tak, aby se našel kompromis mezi přiměřeným pohupováním a reakcí na nerovnosti. Zatím mám PRO PEDAL v nohách, přizpůsobuji frekvenci a sílu záběru (převod) situaci.Docela jsem si zvykl.Pokud mám, ale investovat do tlumiče možná bych si mohl funkci kola výrazně zlepšit. Máte někdo praktické zkušenosti s tímto problémem.Přivítal bych rady jak na to, spíš než doporučení, že mám kolo hodit ze skály a koupit něco modernějšího.To udělám až mi vystudují synové. Zatím jsem rád, že ostatní věci na kole fungují tak, jak mají. Děkuji za rady.