Zmapovani prazskeho MTB teritoria

34 nepřečtených
  • jecnak

Zdar,
    napadlo me sjednotit nejak roztristenost ruznych popisu a mapek tras na MTB v Praze. Navrhuju udelat slepou mapu (kvuli autorskym pravum), kde by se zakreslily orientacni body, silnice atd a dokreslovali trasy. Vypadat by to melo asi takhle: http://japko.velointest.cz/…or/mapa1.jpg Navic bych udelal tu mapu klikaci, takze pri kliknuti na nejake misto by se zobrazil popis, foto apod. je tu par lidi, co uz na necem takovem zacali pracovat, ale je to dost roztristeny a na mnoha ruznych strankach, takze neprehledny. Navic tady je aspon jakasi zaruka, ze se o to nekdo bude dal starat.

Pokud mate chut se do toho zapojit (urcite neznam vsechno), tak napiste nejaky nazor. Dal uvitam jakykoli namety jak to udelat jinak, lip, efektivnejc atd. Pres vikend udelam tu slepou mapu, s orientacmñimi body. Pokud bude mit nekdo zajem, tak sem hodim link, staci tam dokreslit trasu, pripadne pridat nejake info.

Pro remcaly:
    Mnozi z vas tusi, ze delam Bajk.cz, kde se to nakonec objevi, tak jen dodam, ze to nedelam kvuli navstevnosti, reklamne nebo tak, ale proste mi prijde, ze si ty nase trailiky nejaky zmapovani zaslouzi. Zdejsi sekce trasy se moc velkemu zajmu netesi, tak snad kdyz vezmu cast prace na sebe, tak se to pohne nekam dal. Uvidime.

0 0
    • pegal  

Hodne stesti :)

0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • MaPa  

http://www.cyklotrasy.info/ Někoho už to napadlo…

0 0
      • jecnak  

Pekny, ale neni tam MTB, navic to je komercni program.

0 0
        • MaPa  

Už rok to používám v Shareware (tedy opisování čísla) a nemá to žádné omezení (kromě té pakárny s opisováním). Trasy jsou tam nejen silnice, ale většina cest a všechny značky. Když jedu něco nového tak si to tam doedituju. To se mi na tom líbí.

Moc se to hodí na naplánování vejletu – přítelka pak vidí předem kolik to bude a jak drsně.

0 0
          • jecnak  

Koukal jsem na to, ale musim konstatovat, ze na mtb je ten program nepouzitelny. Navic Praha a okoli tam neni.

0 0
            • kolombo  

Proč je nepoužitelný? MTB trasy se dají snadno doplnit a pak se dá plánovat jízda i po nichj. Nebo je ještě nejaký jiný problém?

0 0
            • MaPa  
              1. V nové verzi zatím okolí Prahy není. Ale v té starší – 1.55 je. Verze se na první pohled liší jen grafikou, na druhý bohužel strukturou datových souborů. Třetí nevím, protože mne z 95% zajímá okolí Prahy a tak jsem 2.0 zatím nezkoušel.
              2. Jako základ mi to naopak přijde ideální – máte spoustu práce ušetřenou tím, že už někdo zanesl do slepé mapy spoustu křižovatek, rozcestníků, vesnic apod. Také je tam většina cest. Pokud někdo bude chtít přidat trailík, buď ho popíše (začátek na rozcestí tady, konec na rozcestí tady, po 200m výškový zlom na kótě…, délka …). Nebo tu trasu pošle maníkovi co se o oblast Praha stará a on to pro všechny v rámci aktualizace doplní.

Nemám nic společného s Eagle Software nebo jak se jmenujou – ale zrovna tahle pomůcka mi přijde dobrá na MTB, protože na silnici jsou ty jejich oblasti moc malé. Jediné co jim vytýkám je malá otevřenost – (ideální by bylo aby někdo poslal aktualizaci datového souboru a ostatní by si ji stáhli aniž by se jim smazali jimi definované cesty a místa). Ale když se jim nabídnete, že spousta bike-foristů doplní spoustu cest, tak na tom třeba zapracujou… Hlavním problémem je vždy to, že málokdo výsledný produkt zdokonaluje, většina ho jen využívá.

0 0
            • dafe  

Jakto? Zkusils to poradne? Ja jsem zadal hledat co jsme jeli o vikendu v Jizerkach a docela dobry, naslo to skoro vsechno, krome brutalni Rauschkeho (nebo jak) cesty z Hejnic na Hrebinek. Dokonce me to poradilo jak se spustit ze Smrku, a nemuseli bysme tam prelizat takove prehradky s dost velkyma kaluzema. A navic si muzes rict ze ma hledat jen teren + silnice 3 tridy, coz je presne ono na Mtb. I prevyseni docela odpovidalo tomu co jsme najeli, vystup je pekny a je hned videt co je teren a co silnice. Stoji to a pada s hustotou a kvalitou popsanych cest, ale system bych rekl dobry, a co tam neni to si tam doperes sam. Skoda ze to neni napsany v Jave ale jinak jsem nic lepsiho zatim nevidel.

0 0
              • kolombo  

Děkuji za pochvalu :-) V nové verzi dat už Raschweg bude a dodělávám tam i některé zapomenuté cesty na Frýdlantsku a, kupodivu, i na hřebenech. Ve verzi 2 je hlavně daleko více propracovaná mapa, umí i zahnuté spojnice mezi body a je lépe, ale bohužel úplně jinak, než v 1.X verzi, řešena správa oblasti. Řekl bych, že nejvíc to stojí a padá s časovými možnostmi správce oblasti, mám v tomto směru už dostatek zkušeností :-)

0 0
                • MaPa  

Také MOC chválím, a nejen já. Ten link jsem posílal snad už deseti lidem :-). Trošku se chci pozeptat – bude převedena i oblast Okolí Prahy a v jakém přibližně horizontu? Jaký je ten nový systém správy oblasti – bude možné akutalizovat oblast aniž bych ztratil mnou definovaná místa a cesty. A ještě jsem nenašel ve dvojce statistiku, jen je přidán itinerář, ale bez možnosti tisku (?). Díky za info.

0 0
                  • kolombo  

Já dělám jenom oblast Jizerky. O program a také o spolupráci s ostatnímí správci se stará Standa Ubík. Takže většina dotazů patří jemu.

Předpokládám myslíš tyto oblasti: 109 Okolí Prahy, Mělnicko Zatím jen ve verzi 1.xx 111 Okolí Prahy, Nymbursko Zatím jen ve verzi 1.xx

Intinerář tisknout jde, ale ta volba je nyní v nabídce Soubor – Tisk. Určitě to jde, už jsem to používal :-)

0 0
                    • MaPa  

Díky za info. No, s těma oblastma jsi mne dostal, protože v 1.55 je jen jedno Okolí Prahy a čísla neznám. No nic, domluvím se přímo s SU.

0 0
    • McBlacky  

zajímavý. kdybys potřeboval potom nějaký trailíky upřesnit tak si na to můžem sednout. Někdy se to dost špatně odhaduje kudy to vlastně vede :)

0 0
    • Martin  

Dobrý nápad. Dobrovolně se hlásím se zakreslením sekce BRODY:-)

0 0
    • filipes  

zkus tu slepou mapu udelat GPS-compatible (alespon zkalibrovatelnou), na trasy vezmu GPku a bude to docela presne zakresleny ;-)

0 0
      • jecnak  

Tzn. potrebujeme nekoho, kdo projde s gps trasu a zaznamena polohu treba krizovatek a odbocek?

0 0
        • JMT  

az bude kolo, co nebude drncat, tak to muzu objet…

0 0
        • filipes  

Trasy se zapnutou GPSkou klidne projedu (minimalne okoli tocne, karova) a poslu ti track log. Ten se da promitnout do zkalibrovane mapy, bude to videt jako souvisla cara presne kudy jezdec s GPSkou jel. Zastavit a rucne zaznamenat kazdou krizovatku a odbocku je pakarna. Pokud se ale krizej nebo rozbocujou bikersky trasy, tak uplne staci je projet vsechny a krizovatky a odbocky se samy vykreslej. Jukni sem, zaznam trasy z GPS se pouziva pro paraglidingove souteze. Tady je zaznam jednoho letu po Krkonosich promitlej na slepou 3d mapu.

http://www2.onlinecontest.org/…fluginfo.php?…

BTW, z track-logu se da vycit i rychlost jezdce a strmost stoupani, takze pokud budou prispevatele srovnatelni jezdici, tak lze usoudit i na obtiznost useku.

0 0
          • filipes  

je to dost odzoomovany, neni problem ziskat detailnejsi pohled na uroven presnosti cca 50 metru.

0 0
    • fousac  

kdyz budu vedet jak, tak rozhodopadne rad pomuzu..

0 0
    • Mamut  

Navrhujem spravit to v rozumnom formate, to znamena nie ako aplikaciu pod Win, ale radsej ako web-site, prip. sada php skriptov a Apache, na ktorom to pobezi. Alebo akekolvek ine rozumne riesenie. Alebo ak by to uz bol program, tak to napisat pod nejakou rozumnou grafickou kniznicou (Qtk+,Qt, WxWindows) alebo v Jave.

V pripade tejto splnenej podmienky rad pomozem.

Zijem na Linuxe a nechce sa mi to menit.

0 0
      • jecnak  

To ja bych to az tak nehrotil – obrazek(y) + klikaci mista na nem s odkazy s relativnim umistenim. Proste aby se to dalo stahnout i na HDD a nemuselo se nic instalovat – nejaky html prohlizec ma kazdy a dnes je to i jinde nez na PC…

0 0
        • Mamut  

Tak nejak som si to predstavoval. Vsetko ostatne boli iba navrhy, kebyze sa ukazalo, ze si megaloman :-)

0 0
          • jecnak  

Ja myslim, ze netreba komplikovat jednoducha reseni necim slozitym. V tomhle pripade si snad vystacim s html, JS, CSS. Navic pokud by se v tom nekdo chtel hrabat a neco vylepsovat nebo pridavat, tak to neni problem.

0 0
    • rock  

Předem se omlouvám, že se Ti do toho jakožto buran z lontu (a navíc z lontu Moravského) pletu, ale nedávno jsem procházel starší Pelotony (cca r.2000) a na zárodek něčeho podobného (mapa s bikersky použitelnými místy) jsem tam narazil. Nepředpokládám, že tam je něco Tobě neznámého, přesto se Ti po tom můžu podívat a poslat Ti to, jestli chceš …

0 0
    • Thidney  

jak široké /veliké/ okolí prahy si představuješ – jinak rád se připojím od léta už snad zas budu mít i čas .-))

0 0
      • jecnak  

Jak bude potreba.

0 0
      • McBlacky  

tak běžně co Ječnák za den dá terénem na biku, takže max rádius 150km z centra Prahy všemi směry :)))

0 0
    • dalimil  

no nevím,mě tedy naprosto uspokojuje,hledat si možné cesty na turistické mapě a potom je ( i s rizikem pokus-omyl projíždět ) Abych před jízdou si na kompu hledal cestu… ? ale zdar tvé práci

0 0
      • JFB  

ja jsem tedy docela rad, kdyz nekde najdu nejaky zajimavy tip na vyjizdku. zvlast pokud jde o misto, kde to moc neznam… jinak taky jezdim podle tur. mapy, samo…

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.