Poraďte cyklocomputer s měřením nadm. výšky a s přenosem a zpracováním na PC. dik
Poraďte cyklocomputer s měřením nadm. výšky a s přenosem a zpracováním na PC. dik
HAC 4
Spousta lidí tady na B-F na HAC nadává, ale já jsem s ním max. spokojený. Jediný co mi vadí je to, že musíš nadmořskou výšku kalibrovat.
Myslel jsem spis „klasicky“ computer na riditka, ne hodinkovy typ…
Ciclosport CM 436
.. je to „hodinkový typ“, ale aby ti fungovali cyklofunkce, musíš ho na volant připnout.
Na volantu ti je na dvě věci:) A nebo bych chtě vidět ten tvůj stroj:))
U všech barometrických výškoměrů je nutno kalibrovat. GPS výškoměry není nutno kalibrovat, ale zase jsou nepřesné.
Kecáš :-) Mám GPS etrex Vista a když padnu na nivelační bod s uvedenou výškou, tak jsem málokdy víc jak 1–2m mimo. Jinak, zadání to splňuje, výšku měří, přenos do PC možný :-)
Ale Vista má barometrický výškoměr, kamaráde :) http://www.navigacegps.cz/garmin.asp?…
Správně :-) Mám zaplou automatickou kalibraci a jedu prakticky naprosto přesně. Takže žádné starosti a přesný záznam zajištěn …
Takže jsem nekecal :) Právě proto, že měření nadmořské výšky metodou GPS je nepřesné, doplňují se tyto přístroje barometrickým výškoměrem a ten je nutno kalibrovat, a? už ručně nebo automaticky.
Jenže pod pojmem „musí kalibrovat“ si většina lidí představí nějaký úkon, ne to, že si jednou provždy nastavím „kalibrace=automaticky“. Kalibrovat se u GPS Vista musí kompas, ten to samo neumí, ale výškoměr … :-) Tak dobře, kecáme oba :-D
Ve specifikaci je napsáno toto: „Výškoměr: automatická (na GPS výšku) nebo ruční kalibrace“ Pokud se barometrický výškoměr automaticky kalibruje na výšku změřenou GPS metodou, která je změřena s chybou, potom má chybu i barometrický výškoměr. Chápu to správně?
No, já nevím jak to dělá, ale s automatickou kalibraci se trefuje výrazně přesněji, než by odpovídalo přesnosti GPS výšky. Pokud víš kde, tak najdeš dostatek bodů, kde se dá výška ověřit a přesnost je dostatečná pro turistické využití, tj. do několika málo metrů rozdílu. Rozhodne neujíždí o 10–20m, jak by odpovídalo přesnosti GPS výšky.
Já bych tu kalibraci viděl tak, že nastavíš barometrický výškoměr a ten nebude reagovat na změny tlaku pokud GPS nezaznamená změnu polohy. Možná to dokonce kontroluje GPS výškou…Chyba by v tomhle případě mohla vzniknout pouze během pohybu vlivem změny počasí…jak je to ve skutečnosti čert ví, ale výškoměry bez korekce je nutno kalibrovat cca jednou za den
kalibrovat musis aj v lietadle
HAC4 patří k těm lepším, má celkem dobrou korekci změny tlaku. Pokud je přidělyný na kole a kolo nejede, tak si i při změnách počasí (tlaku) uchovává stejnou nadmořskou výšku a měřit začíná, až se kolo rozjede. Při nošení na ruce se dá tahle fičura vypnout. Kromě toho prý má i nějkou telpotní korekci. Ciclosport (nevím typ) od jiného kámoše se choval stejně jako moje levné hodinky s výškoměrem – při změně počasí je nutno kaliborvat (nejlépe každý den. HAC4 si držela díky svým, kalibracím držela výšku i po ránu
Ja nenadavam max spokojen!!
Ahoj, nemohl by nekdo zaslat ukazky vysledku nactenych z HAC 4 do pocitace ? Diky JosefR77
Podívej se k Ječňákovi na stránky. Má tam grafy. Ale HAC toho umí dost. Doporučuji.
mam Ciclosport CM 434, ten je bez prenosu do PC, ale mam pocit, ze existuje i model s prenosem.
CM 436 M
bez tepaku Ciclosport CM 436M, s tepakem HAC4.
Polar S725 (S720,710).
dobry pokus az na taky drobny detail – nemeria to vysku :)
ten zrovna mam :-) ale muzu te ubezpecit ze nadm. vysku nemeri.. jinak je to ale super budik-nemate ho nahodou jeste nekdo?
Polar S725. Má červený čudlík a navíc skvěle vypadá.