Hledáte někdo? , docela mne to zaujalo asi začnu.
Hledáte někdo? , docela mne to zaujalo asi začnu.
Řekl bych že než hledat poklady s krumpáčem v ruce (s tou GPS toho asi moc nevyhrabeš) je lepší chodit s hledačkou kovů po sjezdovkách na jaře. jednou o tom byl v TV dokument a sběrači nacházeli docela zajímavý věci.
Víš on ten vtip je v tom, že nehledáš žádnej poklad víš.
njn sem si to blbě přečet :-/
ja sem na sjezdovce ztratil suunta x-lander a na jare sem je nenasel ))-:
To je super, škoda, že v okruhu 100km je tak málo „budek“. Sice nemám gps, ale zejtra jdu hledat.
Jo, já hledám a taky schovávám, většinou na kole … Občas Tě to zatáhne na naprosto netušená místa :-)
Taky jsem si jich pár našel – ale na kole je to občas síla. Přístup vedl dost necestou a tak jsem se vrátil doškrábaný až hrůza. A jednou jsem měl kliku, to jsem narazil na tvůrce kešky… poprvé se setkal s hladačem a já s tvůrcem. Taková Přebuz v Krušných Horách – velmi zajímavé místo na uložení… zkusím něco zrealizovat.
O co jde?Nejak rychle jsem precet odkaz,ale nic.To musi byt docela prdel.co se schovava?
Cokoliv – někdo někde, na zajímavém místě schová krabici – pod kořen, pod šutr – a zaměří na GPS souřadnice a zvěřejní – viz citovaný www.geocaching.cz v krabici je zápisníček na záznamy a pak nějaká věc blbina – přijdeš, najdeš, zapíšeš se, podíváš se co je uvnitř a co se Ti líbí, to stáhneš a na oplátku a pro někoho dalšího tam něco zase uložíš – mě napadá – příště tam nechám duši (malinko jetou) na crosse :-) – zajímavá není ani tak ta krabice, ale ta místa. Já si jednou naplánoval bikový výlet kolem několika keší – aspoň byl důvod jet odněkud někam.
Docela dobrej článek je v histericky nedávným Reflexu a jsou tam i jiný odkazy než geocaching.cz
Pokud bude někdo hledat na biku cache na Koukolově hoře na Berounsku (mimochodem fajn výlet) a píchne, nechal jsem v cachi kompletní lepení:-)
:) Tak to je fakt bomba.Nechal jsem tady v odpadkovem kosi na Floride stary plast.Tak schvalne,kdo bude prvni:)Jakou presnost ma to vase GPS?10m?Nebo vetsi?Dik,tak at se bavite.
Hehe. Tak kolem jedny jezdim denne do prace :)
konečně pořádně chápu o co de. To je docela zajímavej nápad, to se mi líbí, akorát nemam tu GPS :-(.Ale jinak bych do toho hned šel.
Bez GPS to nejde, ale občas by se dalo.. vyneseš souřadnice do papírové mapy, zjistíš, že je to místo kde zkrýš v podobě dutého kmene je dost ojedinělá atd… nebo ideální ukázka: http://www.geocaching.cz/Cachemapa.aspx?… to najdeš i bez GPS – já ji teda pořídil s PDA organizerem hlavně do auta, ale na kole je to taky fajn.
Některé by se asi daly bez GPS najít, ale chce to pečlivě vybrat tu pravou. Ten půvab je v tom, že se prodíráš kilometr terénem, aby jsi pak našel těsně u cesty, nejlépe s turistickou značkou :-) Stalo se mi to už několikrát … Usnadňuje to výběr trasy a cílů pro turistiku a občas skončíš na zajímavém místě, které by Tě ani nenapadlo navštívit.
No jak se tak prodírám seznamem těk kaší a koukám že i tady v okolí sou nějaký, tak si řikám že to je fakt zajímavá věc. Akorát to asi chce očkování proti klíš?atu, a atombordel do ruxaxu :-)
Ještě by mě taky zajímalo čim všim se dá poloha měřit kromě skládacího nebo svinovacího metru a kolik to zhruba tak může stát, přístrojů je v nabídce všude možně strašně moc, nějak se v tom neorientuju.
Zkus se podívat třeba na Garmin Geko201 (cca 4000kč)
Oki, spíš by mě to ale zajímalo ve vztahu i k PDA (daleko širší využití), jak už tu bylo výše zmíněno. S navigací přes PDA zkušenosti žádný nemam.
Pokud to chceš na kolo, tak s PDA moc velké štěstí neuděláš, není moc stavěné na venkovní provoz, narozdíl od GPS. Nemapová je za cca 4 tisíce, mapovka od 10-ti, luxusní i s routováním po cestách třeba 25 tisíc. A něco stojí taky mapy, cca 4 tisíce za jednu …
Já si před necelým rokem pořídil set s HP4150 a navigátorem – najdeš např. u www.sunnysoft.cz pak ještě prachy za mapy – to je už samostatná kapitola. PDA je silně pracovní nástroj, mapa s navigátoem do auta taky a pak už je jen krůček ke kousku zábavy kdy se pořídí mapa turistická.
no když bike konference, tak nějaká bike GPSka : http://www.garmin.com/…1rfLarge.jpg
Vypadá pěkně, ale je to „jen GPS“ a co mapa? Jestli koukám dobře, ukáže to souřadnice a několik dalších číselných údajů. Dnes se omlouvám, už nic nenafotím, ale zítra zkusím udělat pár foteček napíšu jak mám vyřešeno – pro inspiraci a abyste měli co trhat na kusy… správný biker by si přeci něco takového nikdy na svoje řidítka nedal, že? :-)
jasně, mapu to nemá. Uvažoval jsem i nad mapovým Legendem, ale jeho mapa byla spíše pro auta. A mapy jsou drahé. A do tohohle můžeš doma nalít waypointy a pak se nechat vést .. a doma zase trasu vykreslit na mapě… hlavně je to malé a voděodolné. Ale souhlasím, kdyby to mělo vypínatelné bluetooth tak bych byl happy. Když by bylo třeba, tak by člověk vytáhl z batohu PDA, koukl na mapu, přidal waypoint …
Jak jsem slíbil – moje prozatímní řešení je na http://mujweb.cz/…/kologps.htm tak pokud to někoho zajímá. O mapách by to bylo další povídání, opět až podle zájmu rád sdělím své zkušenosti.
Jo tak tohl je docela vychytaný. No já bych o malou rozprávku o mapách zájem měl, uvažuju o koupi PDA vč. GPS vestavěnýho modulu pro navigaci a nevim jak se mam rozhodnout. Samotnou GPS nechci páč to je jen na jeden účel, což bych moc nevyužil.
Je to na víc písmenek, ale snad se to poddá. Hodně se dočteš na www.sunnysoft.cz
Integrovaná GPS má své výhody – já volil tohle, protože si říkám, že PDA zastará a GPS modul vydrží třikrát déle – čistě věc vkusu. Mapy – na silniční sít mám PocketKIM, ale už to není ono – Navigon MobileNavigator je asi lepší. Už to musím vydržet – investice 5000 nejde dělat každý rok. Pro turistiku: Já koupil OZI explorer – podrobnosti např. na www.gpsweb.cz/kolo/index.htm je to skvělé, když koupíš komplet pro PC i PDA – v PC se dají krásně dělat plány nebo naopak sledovat kudy jsi jel ap. Vlastní PDA má své mouchy – především mi nesedí mapové podklady – ty jsou převzaté z map Shocart a ty jsou slabé – neaktuální a rozlišení v PDA nic moc. Výhodou (pokud si dáš tu práci a není to až tak složité) je možnost si udělat z papírových map vlastní podklady i pro PDA. Kámoš má SmartMaps www.aponia.cz mapové podklady jsou lepší, v PDA lépe vykreslené (myslím při větším zvětšení je ostrost větší než u OZI) – jenže to nijak nespolupracuje s velkým PC a nelze si dávat vlastní mapy a je to dražší než OZI.
Jako se vším tady… je-li pět řešení, najdeš šestou kombinaci a vždycky Ti ji zhaní, že oni vybrali lépe :-) protože jen ta sedmá je ta pravá ořechová.
Výhodné je možná nejdřív zajít do SUNNYSOFTu a něco na víkend půjčit – vyzkoušet.
Jsou-li konkrétní dotazy tak napiš. Budu-li vědět odpovím.
Jak pracuje OZI v PC vidíš jak jsem psal a ukazoval na http://mujweb.cz/…7/trasa1.htm
Díky za info, jen by mi ještě zajímalo, to de opravdu si vytvořit vlastní mapy? A pak je v tom zařízení použít? Jak se to dělá?
OZI explorer – odkaz máš v minulém příspěvku – naskenuješ mapu jako obrázek a pak ji podhodíš tomu softu… dál jsem to ohledně technického postupu nezkoumal, zatím jsem neměl tu potřebu ani čas – teď je třeba jezdit na mapy budu koukat v zimě. Turistika je zatím jako obrázky na které se pak promítá bod (šipka) řízená GPS. To přečtení mapy tedy znamená „kalibraci“ aby se bod objevoal opravdu tam kde jsi a ne třeba o 30km jinde.
Tak to je fajn, to se mi zdá jako docela užitečná věc. Díky za info.
A už jsi s tim zmoknul? Já máčel GPS 60 km ostrého deště a jen jsem musel nechat vyschnout prostor na baterie …
Ne ne – nezmoknul a kdyby došlo na silný déš? tak schovám GPS i sebe :-) na tohle nejsme stavěný ani pouzdro ani já. Na „výlety“ podle mapy a GPS jezdím jen za slušného počasí a zatím jsem měl kliku. Při horším volím známé trasy.
To já trasu změnil, ale vzdálenost z bodu A do bodu B zůstala :-)
To máš kliku – u mě každá zkratka dělá několik Km navíc :-) Tak úplně ne, pravdou je, že GPS mi hodně pomůže se najít v mapě na lesních rozcestích ap. Jen je problém, že čím se jezdí opuštěnější místa tím je stav mapa/terén rozdílnější – tuhle jsem jeli červenou turistickou, ale na mapě jsme byly na jiné cestě i když stromy byly pomalované značkama, vzápětí jsme hledali tu cestu co byla na mapě, ale byl tam jen les, který nikdy nepamatoval ani cestičku pro zvěř – ale to si nestěžuji, s tím se musí počítat a improvizace není špatná.
Už mam 2!
da se to kdyz mam pda acer n35 s gps ? jakej software ? pls. poradte, docela bych do toho sel…
Určitě se to dá… co za soft je pospásno výše – kurňa už su jak pá-dlista :-)
GPS Tuner – na geocaching je podle mě lepší než Ozi…
To můžeš mít pravdu… jenže GEOCACHING je jen cca 3% mého využití GPS – 80% auto, 17% kolo … jedinou dokonalou radou pro mne pak je – kup si všechny softy :-) Tohle dilema si už musíš rozhodnout sám, zatím mám zkušenosti jen s títmo a poslední metry cache dohledávám na původní k GPS přiložený soft, který ukazuje přesné souřadnice a krokuji vpravo vlevo abych zjistil směr atd… trpané, pomalé, nepohodlné… ale zadarmo … co nadělám, víc peněz do toho dávat nebudu – pokud tedy ten Tebou nabízený soft není free!!! V takovém případě hoď okamžitě link!!!
No jo… 34 doláčů… mají smůlu… nedá se nic dělat, dál si budu hledat jen dle souřadnic
Stáhni si trial, vyzkoušej a pokud bude spokojenost, tak googluj nebo poros kamarády:-)
Jo já vím… ale je to občas problém. Jsem vůl, kterýmu do mozku nacpali i svědomí :-) a dřív jsem trochu programoval… no nejsem neviňátko, ale i Total Commandera jsem zaplatil, protože je to fakt moc dobrý soft. A teď mám nějak výš do žlabu tak si nesmím dělat laskominy, a svědomí má zrovna nějaký ostrý zuby a hryže mrcha jak jen mu dám příležitost :-) Vyzkoušej a dej vědět Ty – myslím poctivě zkoušej, k ničemu nekalému nenabádám :-)
Popiš prosím osobní zkušenosti a dojmy z toho přístroje.
nemam s cim porovnat a pouzivam ho hlavne na prehravani filmu+prohlizeni fotek, coz te asi moc nezajma, ale jinak super, vsechno funguje jak ma
Tak jsem si začal hrát s programem oziexplorer, naskenoval jsem si mapy okolí co mám doma s turistickejma značkama. Docela pěkně se s tím pracuje. Teď ještě pořídit nějakej ten přístroj do terénu na kolo. Tak na půl jsem vybral Garmin GEKO 201. No ještě budu chvilku přemýšlet jestli nebude spíš lepší něco s mapou. Zkušenosti s tím nemám ale představuju si to tak, že si na mapě vytvořím spoustu Waypointů a pojmenuju si je začátek modré, modrá,modrá,…,konec modré,modrá na červenou,červená … atd. No a pak hurá do neznámé oblasti …
Kolik to tak zabere místa, jaká je přibližná datová velikost tý mapy pro uložení v PDA?
No to už je stejně jedno, prvně sem na něj dost myslel, ale vzhledem k tomu že mi přefčírem už definitivně vypověděl službu i mikrofonek na mobajlu, udělal sem si radost a spojil obě zařízení do jednoho.
Nemate nekdo ulozeny nejaky pekny tracks/route pro OziExplorer, ze bych mel co zkoumat?
Jsem si stáhl trasu B50 Oziexploreru se dá přehrát průběh záznamu, ukazuje to aktuální rychlost, převýšení, no moc pěkný
kolik to zabírá místa ty mapy a nebo mapa? Jakou je na to potřeba případně pamě?ovku?
No ten oziexplorer je program na pc takže velikost paměti mne nezajímá.
OZIEXPLORER je i pro PDA – mám obojí. Pro PDA je velikost mapy 4 až 6 MB – kupoval jsem je za 100 jako hotové.
http://www.gps-tour.info/…sitelang.en/
česká republika 1 trasa -slovy- jedna.
Tak jsem dnes take nasel svoji prvi cache jen s mapou bez GPSky, supr zabava, uz jsem nevedel kam na biku porad jezdit a takhle mam spoustu novych cilu.
:´-(:´-( Ja bych chtel GPS… Asi to zkusim jen s tou mapou estli to pude.
Smutná zpráva: http://zpravy.idnes.cz/krimi.asp?…
Když mi bylo 8 roků, tak jsem na sněhu našel 100vku, když mi bylo 14 roků, tak jsem vylovil z veřejného bazénu zlatou naušničku a letost na přehradě u Letovic jsem v 18ti metrech našel v bahně nové plně titanové dámské hodinky s pozlaceným ciferníkem, takže mě už žena pouští na dive s radostí.
Ne GPS, ale plavky je třeba!
Tu stovku jsi našel taky v plavkách? :)
V růžových, ale pssst! :)
já jsme na šel za svůj život tři tisícovky jednu v noci na Jiřího z Poděbrad,jednu ve směnárně na zemi, a jednu před pizzou v Ječný :-)
Pokouším se oživit tohle téma. Předpokládám, že za dva roky se hledačí trochu pomnožili, tak bych rád získal nějáký rozumy. Jde mi hlavně o to, jak dostat data konkrétní cache do GPS – na geocaching.com nemůžu vyfiltrovat přímo souřadnice. Poradí někdo?
Použij tenhle šikovnej prográmek ;-) cacheprinter.bubbles.sk/?action=home&lang=sk
No, přímo v listingu keše si můžeš tu jednu jedinou na odkliknutí nahrát do GPSky připojené k PC. Ale tahle debata se vymyká tomuto serveru a při troše snahy najdeš řešení většiny problémů na daleko vhodnějším serveru.
Diky, za odkaz Nainenovi. Kolombo, asi máš pravdu – potřebuju to probrat do detailů tak jdu do háje (na jiný forum) :)
tohle pouzivam ja hg.destil.cz/
To já taky, ale N95 se mi zdá na GC trochu pitomá – ten čip prostě není dostatečně citlivej, tak se bojim, že s nim nic nenajdu – zítra mě čeká první cache – tak se uvidí. Pak je asi další varianta Etrex od Garminu – stačila by mi ta, co prodával Béda za 2000,– Nemá jí náhodou někdo na prodej??
No, Legend je dobrá volba do začátku, ale za ty peníze je i externí modul se SIRF III.
Jak píše kolombo, radši BT modul s MTK nebo SIRFIII a nějakou aplikaci, zrovna HandyGeocaching je jedna z těch nejpoužitelnějších. Ale zkusil bych nejdřív najít tak deset keší a pak to řešit, citlivost čipu není vše o čem tahle hra je :-).
No ja pouzivam s N73 a modulem
jsem před chvílí četl, že se v těch pixlích s krámama začínají nacházet i hovna.
To víš, idioty by jsme mohli vyvážet a furt jich bude dost :-( Někdo je prostě strašně vtipnej .....
a to se vyplatí :))