Jaký rozdíl je mezi klikami alivio a deore? (materiálem, konstrukcí, …)
Jaký rozdíl je mezi klikami alivio a deore? (materiálem, konstrukcí, …)
No tak záleží, který Deore kliky chceš…
Musíš to kapečku upřesnit DEORE má pod sebou několik typů klik. Plné,duté,lišící se plackami a osou (dural-ocel,čtyřhran-octalink)a samosřejmě rokem výroby.
Chtěl by obyčejný Deore, rok 2005 (žadný XT a podobně) nebo obyčejný Alivio, prostě kliky stavěný na zátěž: týden=60 km
Tak myslis teda Duty Deorka na ctyrhran M510?
Tak že FCM 440 na čtyřhran ocel placky né holowtech:-)
Spis ty FCM 440, ale daji se poridit do 1500Kč ?
Jestli chceš černé na čtyřhran tak mi jedny leží doma jeté asi 150km za 1000 je střelím. Pokud máš zájem napiš mi na mail.
Ty lepší m510 maj na velotrade za 1490Kč: http://www.velotrade.cz/index.php?…
Hmmmm tak to sem přehnal 850:-))) tak teda 650,–
:-D
Vydriduchu! :)
Hluboce se stydím:-)
Tam maj i M445 na Octalink za 1350,– :-)
jeden podstatny, ktery ti tu zatim nikdo nesdelil.Co myslis pro kolik prevodu se dela Alivio a pro kolik Deore?, pokud znas odpoved, tak ten podstatny rozdil znas taky.Tak v tom je ten rozdil!
Z praxe: 8 nebo 9 žádný rozdíl:-D
Jestli jezdíš 8, tak asi alivio, ale jestli jezdíš 8 s devítkovým řetězem, jako já, tak bych bral Deore s ocelovýma převodníkama.
Devítkový řetěz jsi dával proč? Chodí lépe ty převodníky s devítkovým oproti osmičkovému? Kamarád potřebuje vyměnit kliky s převodníky LX starší na 8-kolo za LX novější 9-kolo, kvůli délce. Bude nějaký problém na některém z těch kol, když tam tedy ve výsledku bude 8-kolo + 8-kový řetěz + 9-kové převodníky a 9-kolo, 9-kový řetěz a 8-čkové převodníky? Díky
Já jezdím zatím kliky XT Holl II + 8 řetěz HG 90 a 8 kolo (kvůli řadicím páčkám – zatím nebyly love) a problém to nečiní. LX 8 kliky už ale nový nesjspíš neseženeš.
to je mi jasný, že k sehnání nejsou, ale kamarád má dokonce 2× LX 8 kliky, ale oboje 170mm (on má 185cm) a na dalším kole doma maj LX 9 175mm (které pro změnu vozí někdo kdo má 170cm). Takže cílem je pouze prohodit kliky mezi koly.
viz má odpověď o kousek níž: devítková kazeta, devítkový řetěz + Alivio kliky – bez problémů.
Proč, mám odjeto na Alivku klikách s devítkovým řetězem asi 5kkm a no problem …
No jo, ale ja mam na kolem pouze 7 prevodu, tak to nemuzu mit ani Alivio ani Deore?
Tak to mas smulu. Musis si koupit Terore ;)
Vlastne muzes mit alivko i deore. To deorko bude asi zbytecny luxus pokud je nekoupis levne. Jinak alivko no problem.
V cem to Deore je vubec lepsi?
No kyt to tu máš napsaný- Dutý kliky, octaling osa…
Tak tedy rok vyroby 05 M510 deore zuby 44/32/22, dute kovane kliky, retez super uzky HG, prevodnik 44z-Al. MC20 alivio zuby 42/32/22, kliky plne kovane, retez IG, prevodniky ocel, Alivio vyssi hmotnost a mene propracovane nabehy na prevodnicich. Deore drazkova osa Octalink Alivio ctyrhran. Pak jsou jeste kliky, ktere nepatri do sad. Jsou jak na octalink, tak ctyrhran, dute i plne. nahore maji 44z. Rozdily jsou v hmotnosti, tuhosti a kvalite nabehu. V zasade pro pouziti na Mega-9, tedy vychazejici z deore 9spd.
A kdybych si tedy koupil ty nové kliky musím si k nim i koupit nový střed? Já mám teď nevím přesně jaký, ale All zapouzdřený určitě.
Nevim jake kliky tam mas ted, ale urcite to chce zapozdrence a pravdepodobne nebude sedet ani delka osy. No a pokud chces deorka s Octalink tak ti stejne nic jineho nezbyde.
ja bych doporucoval pokud mas sedmicku, tak investovat max. do Alivia, sedmicka i osmicka ma stejnou sirku retezu a investice je nepomerne nizsi nez do Deore obzvlaste s octalink.To je pro sedmicku naprosto zbytecny prepych. Nikde jsi nenapsal, jake ted mas kliky a stredovou osu, pravderpodobne ale nejaky super shit, bez zapouzderene osy. Alterantovou take pro tebe muze byt i jina znacka nez shimano, napr. Suntour,Dotek a pod. Na trhu je pomerne velky vyber ruznych klik v rozumne cenove relaci a pro osmickovy retez. Mel by ses ale zamerit na jiny a pro tebe dulezitejsi problem a sice pocet zubu (doporucuji velky talir 44z a ne 42 !) a delku klik (175 mm)pokud mas standartni vysku postavy). A jeste poznamka, nejsem priznivcem pouziti devitkovych klik na osmickovy retez a naopak, devitkove kliky maji proste jinou roztec mezu taliru nez osmickove a mixovani techto provku nevede ke 100% funkcnosti i kdyz to nejak chodi- na turistiky proc , ne.A jeste pokud se ty ce urceni spravne delky osy, tak se staci prohrabat historii zde na BF a urcite najdes spoustu odkazu a podnetnych myslenek ,jak urcit spravnou delku retezove osy.
V manuálech a katalozích píšou jiná rozteč jiná tlouš?ka placek to jsou frky:-P V praxi to funguje no abys neřek na 99%:-))) Vyzkoušeno 13 let ale to ještě devítky ani osmičky nebyly:-)
vem si supleru a zmer si to, uvidis, ze to zas takove frky nejsou.Poznamce o 13 letech prilis nerozumim, problem s rozteci placek a sirkou retezu jiste nebyl mezi petileckem(vlastne i ctyrkoleckem) az osmickou. tam byla stejna sirka retezu i rozteci. Nekompatibilita zacala s nastupem devitky. I kdyz z praxe mohu potvrdit, ze to nejak funguje i pri tech mixech, ale pri poradne zatezi jsou problemy s padanim retezu a nebo naopak jeho sukovanim, to taky potvrdis, ne?
No mě to funguje dobře a nebyl nikdy problém. A pokud jsem se bavil s mechaniky ze Shimano centra, tak mi potvrdili, že ani oni nikdy neviděli problém a že to dokonce i líp posedá. Ale každej máme holt jiný zkušenosti.
Šupleru mám i s ní trochu umím měřit (soustružník) a 13 let dělám v obchodě mechanika (né supermegaultramarket ani Béďatrávniček:-) a fakt jsem s tímhle zatím nějaké větší problémy neměl a řetěz se občas zasukuje i na podle manuálu plně kompatibilních komponentech to snad taky potvrdíš:-) Ono totiž k… záleží ja to tam dotyčný BIKER narve s citem nebo jako prase:-P
jezdím už dost dlouho, kliky na 9 s řetězem 8 a páčkami na 8sp.A vše funguje naprosto skvěle bez jakýchkoliv problémů.řek bych ře i lím než kamošova kompletní 9.
Teď zrovna mám na kole kliky Shimano SIS Dual, takže žádná sláva (křivé, neustále něco chrastí). Jinak jsem vysoký 190 cm, takže bych ještě potřeboval poradit ohledně délky klik. V čem je rozdíl mezi 42 a 44 zuby?
ve dvou zubech ty trdlo. Jeste si zkus naporoucet 180mm kliky a jdu do kolen. (to nebyl hezky prispevek, ja vim. Ale kdyz to tele nedokaze ani nakouknout do e-shopu, aby si udelalo obrazek o nabidce)
No prostě na kole zatím jezdí krátce :-) Je to s podivem, ale oni opravdu všichni nevědí, že nějaké e-shopy jsou a kde je hledat…
Aha. To me ani nenapadlo. No je to mozny. Nekdo tu inteligenci musi srazet do prumeru :))) Si predstav, ze si chces treba vymenit… vodovodni kohoutek nebo co ja vim. Neco v cem nedelas denne, jen to proste potrebujes k zivotu (ze by to byl messenger?) nebo spis k zabave. Bych se proste choval jinak.
???? jsi mě náramně pobavil 42 < 44 budulínku :-)))
Přesto já bych se přiklonil k 42 zubům…
Jezdil jsem dřív XT 98 (42/32/22), teď mám XT 04 (44/32/22) a ty 42/32/22 mě vyhovovali mnohem víc. Těžší převod než 42/11 fakt nepotřebuju a musím teď dřív shazovat z velké pily na střední a tím častěji řadit mezi převodníky.
Mne je jasny, ze rozdil mezi 42 a 44 je ve dvou zubech, ale jaky to ma vliv n jizdu-tak jsem to myslel.
Hele, docela uzitecne je obcas uvazovat, protoze na co prijdes sam, to ti v hlave zustane o neco dele, nez to, co jenom okopirujes. Tak uvazuj. Prevodovy pomer? Fyzika zakladni skoly?