http://www.specialized.com/…tryPopup.jsp?…
vobec nerozumiem co znamena: Bottom Bracket Height Low/Short Bottom Bracket Height Low/Mid Bottom Bracket Height Low/Long to iste pre seat tube a head tube
vie mi to niekto vysvetlit? :-D
http://www.specialized.com/…tryPopup.jsp?…
vobec nerozumiem co znamena: Bottom Bracket Height Low/Short Bottom Bracket Height Low/Mid Bottom Bracket Height Low/Long to iste pre seat tube a head tube
vie mi to niekto vysvetlit? :-D
strelim od boku: nema STJ 3 nastaveni zdvihu vzadu?
tiez som nad tym premyslal – ale podla tohto: http://www.specialized.com/…CBkModel.jsp?… by nemal mat.
aha tak sem mozna nebyl zas tak daleko – ten Talas ma zdvih 90–130, IMHO to bude rozdelene kvuli tomu. Pri 90mm bude bb height a ty uhly urcite jine nez pri 130 mm. Tak.
asi to tak bude – len to predtym pri pouziti TALASu na svojich bikoch neuvadzali. Predpokladam vsak, ze zmenou systemu na trojpolohovy 90–110–130 ocakavaju pravidelnejsie vyuzitie, preto ta podrobnost. pri endure sa predpokladalo vyuzitie znizenia zdvihu asi len do extra strmych krpalov. tak vdaka za objasnenie :-)
takze pre snobov :-)…to je nejaka odnoz medzi XC a Enduro „Specialized NO BOb Vehicle“ ?
hm to o tej zmene systemu na talase mas odkial? na stranke fox je vsetko po starom – tj. znizovanie po 3 mm…
dobra otazka – tiez som si vsimol na webe FOXu, ze je to stale po 3mm, ale niekde som cital (Velo ?), ze to bude s tromi polohami a zdalo sa mi to logicke. kazdopadne to bola, zda sa, blbost.
pry bude, ale pouze na nekterych, napr. Talas X TT by mel mit 3 polohovy system
este mi napada, ze mozno ma zase Specialized od FOX-u nieco extra :-)
Podle www.singletrackworld.com/article.php?… mel byt na Fox 36 Talas opravdu pritomen tristupnovy system zmeny zdvihu. Takze je klidne mozne, ze bude i na jinem modelu.
hm. to by bolo fajn. konecne by to bolo pouzitelne za jazdy. ale normalne predavany talas 06 to nema…
v diskusii na singletrackoworld sa niekto zmienil ze to je vychytavka az na sezonu 2007. ale je mozne ze specialized to ma na svojich bikoch skor…
Ja jsem jen rano neco rychle vyguglil a moc jsem to neprocital. Na webu Spec. o trech stupnich nic neni, ani v european dealerbook nic (jen Fox Talas 90–130). Stejne mam objednaneho noveho Epica s Brainfade, tak me tato vidlice az tolik nezajima.
PS: a Spesl jsou btw kola pro snoby, jak tu nekdo psal ;)
Epic jo, ale takove Enduro … hmmm :)
ja beru jako snobarnu S Works. /puts on a flamesuit
aj ty brutus!? had na prsiach!!! :-D
ted vazne: jaky zasadni rozdil je mezi obyc a Sworks, ktery zduvodnuj o tolik vyssi cenu?
marketing :-) anodizovany ram pouzitie lahsie materialu (v pripade starsieho typu endura „len“ na zadnu stavbu a spodnu trubku) a drobne detaily..karbonovy link pridana hodnota nie je adekvatna navysenej cene. a ochotni za to zaplatit nemusia byt len snobici. na moju obranu – ram som kupil za cca 65% povodnej hodnoty.
aha, s tou slevou bych taky nevahal..
BTW jak slape ten Tallas? Neunika casem vzduch, neprosakuje olej nikudy, nepridrhava, nevydava divne zvuky, regulace funguje, nekrouti se, bere male nerovnosti, nema vak atd..?
po 5 mesiacoch pouzivania som nezaregistroval ziadny unik vzduchu. co sa tyka oleja – pri tesneni ani naznak tecuceho oleja, vnutorne nohy poctivo premazavane :-) pridrhavanie, zvuky ani ine neduhy som si nevsimol. regulacia ultmu aj zdvihu funguje stale bezchybne. mozno aj vdaka priebeznemu pouzivaniu oboch funkcii. krutenie vidle a vakl – po postupnom prechode z Judy XC (2001) a Duke XC (2002) nemam pocit nejakeho krutenia alebo problemu s pevnostou. co lenze nie som zase z tych prasackych jazdcov :-)je vakl? :-) male nerovnosti – mal som ju nastavenu na tlak priblizne podla navodu tzn. 65PSI (?) a rychlejsi odskok a musim povedat, ze to bola na vzduchovku luxusna zehlicka. avsak „problem“ je, ze pruzenie nebolo v harmonii s tlmicom (a taktiez si na moj vkus ukradla o nieco viac zo zdvihu pri brzdeni) a tak som pridal 5PSI a ubral z odskoku. o poznanie menej sa pohupuje pri slapani zo sedla aj norenie do zdvihu je ok, danou je mensia citlivost. pre mna jedina chybicka – 3mm ciastkova zmena zdvihu. sice to mas za okamih zmenene o cely rozsah, ale nepovazujem to najlepsi napad. mohol by FOX dodavat na trh komplet kit (+packa na riaditka povedzme) na pripadnu zmenu na 3 polohy. takze bezproblemova vidlica. ale o vzduch. tlmicoch FOX by som vedel rozpravat :-D mozme sa cez vikend aj stretnut ak chces a otestujes si.
dik za namahu, vidim ze to neni spatna vidlice. ohledne tlumicu – Fox Triad jsem zlikvidoval po 8km. :(
to mas asi nejaky velmi vydareny kus. v poslednej dobe som prisiel do styku s viacerymi foxkami (talas, F100X, F100 RLT – vsetko malo jazdene) a som silne odradeny od vidlice fox. Vsetky prepustali olej (spinave nohy), jedna je uz po vymene puzdier, na dalsej je nejaky makky teflon na nohach (naraz kamienka na nohy sposobil odredinu). tieto problemy popisuju aj ludia v recenziach na bike-fore. ked k tomu priratam vynuteny garancny servis a drahe a casto nedostupne nahradne diely, vychadza mi vidlica fox ako velmi nevyhodna kupa. a k tlmicom: kamovi odisiel taktiez triad. mne septun zatial funguje ale pri slapani do prudkeho kopca zacal klepat. toto vsetko ma vedie k subjektivnemu nazoru ze fox je dost precenovana znacka. ludia jej kvoli „zehlivosti“ casto odpustaju technicke nedostatky. a dufam ze moj tlmic fox sa teraz nenastve a neodide do vecnych lovist :-)))
pisal som „premazane vnutorne nohy“ :-), ale nejake zvysky oleja na nich nemam. jednoducho nie su suche a prach sa na ne zachyti. trikrat som celkom slusne so sebou hodil o zem, asfalt, kamene „lietaju“ – ziadne viditelne poskodenie. ale s vynutenym servisom a ND suhlasim. nastastie ma nova vidla stala menej ako oficialna cena v CR/SR. co vsak napadnem polemikou su pripomienky v roznych recenziach :-) myslim, ze konkretne vidlic FOX jazdi uz pomerne dost a tak sa zvysuje aj pravdepodobnost, ze sa vyskytne chyba…ako pri mnohych velkoprodukcnych seriovkach. a kto si da namahu nieco zavesit na roznych bike forach su ludia nespokojni s funkciou resp. stavom suciastky. ti, ktori nemaju ziadny problem tento impulz nedostanu (vynimka je mtbr).statisticky mi z toho vychadza, ze ovela castejsie narazis na negativnu reakciu, ked si niekto vylieva zlost. je to ako keby si bol v tovarni a ukazali Ti prave odchadzajucu navonanu 10ks zasielku a po zbytok dna si stravil v reklamacnom oddeleni. tlmic – prvy FOX R bol 2× v servise kvoli prepustaniu vzduchu, druhy mal od vyroby poskriabany piest a prepustal vzduch a odniekial tiekol aj olej. po opravach fungoval a funguje bez dalsich problemov :-) a :-(
nesuhlasim prave v bode o negativnych reakciach. ako som uz napisal uzivatelia foxu napriek tomu ze vyvalia za vidlu kopec penazi, a hned v zanovnom stave dojde k zavaznym problemom (puzdra) su k znacke uplne loajalny. vychadzam zo skusenosti realnych majitelov ktorych poznam a potvrdzuju to aj spomenute recenzie na bike-fore. takze rec nebola o tom, ze kritizuje niekto kto je nastvany, ale o tom ze ludia pisu spokojne recenzie a medzi recou sa zmienia o problemoch, ktore su podla mna dost zavazne na to aby cele hodnotenie vyslo prehnane pozitivne. takze tam vidim problem uctievanej znacky – neobjektivne hodnotenia. a ostatne tak trochu si tu neobjektivnost potvrdil aj sam – vidla „premazava“ nohy – tym padom nalepeny bordel viac zatazuje tesnenia a spini olej. podla vyrobcu aj majitelov je to v poriadku – ved mozno prave preto to tak dobre zehli. musime vsak kazdy rok vymenit olej a tesnenia. inak prides o zaruku. kruh sa uzavrel. je to systemove riesenie foxu, ktore mne osobne vadi. zda sa vsak ze vacsine majitom foxov nie. a to mi pride zaujimave. znacka fox ma dobre vybudovane meno – nezmamena vsak ze o neho nemoze prist. pre priklad netreba chodit daleko – napr. rock shox…
to, ze vidla „premazava“ nohy neznamena (ako som napisal), ze je od oleja. na dotyk to nepoznas a prach (nie bordel) sa zachyti snad na kazdom type vidlice. klzaky mam tiez od prachu a nie su zarucene od oleja :-) co si spominal ty su konkretne reakcie – moj pohlad a dojem na to bol menej konkretny. ty pises preco nie FOX, ja vysvetlujem, ze zbierka pripadov nemusi byt statisticky presna :-) a trafena hus zagaga (napriek istej spokojnosti). a v konecnom dosledku mam pocit, ze tieto problemy zacali plavat na povrchu az po hromadnom rozsireni. preto mam pocit, ze prave systemovo je ta vidla vymyslena precizne, ale zacali to sekat vo velkych objemoch. Vymena oleja mi za tu funkciu stoji – zase raz za rok to nie je problem a menil som aj pri RS. Tesnenia – to je uchylne, uz som to priznal vyssie. Lenze aspon ja som vedel do coho idem a akceptoval som to (potvrdzujem tvoje slova o uzivateloch)…i ked zaruku v CR nemam, takze by som sa na to teoreticky mohol vyprdnut. a ked sa mi teraz nieco stane s vidlou tak si Ta najdem!!! :-D
no snad ti vydrzi. dost som chcel floata, ale zial som zvyknuty ze na vidlu nemusim siahat. skusim teda rebu alebo revelation a potom uvidim ci som spravil dobre :-))))
A v cem je ten Fox narocnejsi? Ten co nam tu stoji v „kolarne“ si letos vyzadal uplne stejnou udrbu jako ostatni nase vidlice.
ze drbes na foru vim, ale ze drbes i vidlice.....
se omlouvam… udrzbu.
divne tesnenia + kruzkovania na nohach ala RST = rychlo zasraty olej/rychlejsi koniec tesneni + kazdy rok musim ist do autorizovaneho servisu aby mi nahodou nezrusili zaruku. v tomto smere mam radsej spagetove vidlice…
„Stejna“ udrzba znamena co? Jsem zvykly semtam utrit nohy, obcas maznout silkalem a 1× max. 2× rocne vymenit olej.
u mna – len otieram nohy, na odporucanie ani nestriekam nic na sp.nohy. a po 5 mesiacoch pouzivania, cca 3,5tis km (dolomity incl.) nenesie ziadne znamky nedostatocnej funckie.
To jsem opet na vazkach. Uz jsem byl temer rozhodnuty vymenit na novem biku F100RL za soucasnou MXR (ktera chodi vyborne – po cca 10tis.km bez znatelneho vaklu). ND jsou na Foxe pravda drazsi nez Marzocchi (napr. pouzdra Fox 1200kc vs Marz. 900kc), otazka je ovsem jejich dostupnost a jiz zminene aspekty servisu.
900 nebo 1200 … to uz je podle mne jedno
mam 40tku a 36tku a ani jedna nekroužkuje natož mastí nohy…prostě jen otírám nohy a tím to u mě končí…občas nadzvednu stíráky a zkontroluju/vyčistím/napustím houbičku pod nima.
Presne ;)
Proč je Epic snobárna? Mám ho a za snoba se určitě nepovažuju
Proc ? Protoze za tu cenu dostanes fulla, ktery
Mu pohled na vec je takovej, ze kdyby za cenu Alu-ramu MOC, prodaval Spesl ram z karbonu o tech cca 350g lehci s SPV tlumicem, tak je to dobra vecicka.
No kdyby to bylo jak píšeš tak bych si koupil EPICa. Příšernou cenou, nemožností vypnout BRAIN a změnou mýho vkusu mě donutili k SJ FSR. :)
No, ten regulovatelny Brain jde predelat, ale … nac kupovat za tezky peniz neco, co stejne musim predelat aby fungovalo …
No vždy? jo – naštěstí jsem si to uvědomil včas. SJ FSR – geometrie stejná (no 120ka EPIC není to je pravda), funkce výborný, nutnost upravovat cokoliv 0.
No ano .. bohuzel mne se Epic libi vic .. jako prevedenim .. holt jsem poznamenan Meridou :) SJ FSR je fajn bajk, dokonce jsem temer u nej jednou skoncil (100m verze loni). Tedka jsem se ale temer zamiloval do zeleneho Endura od speslu :) .. asi bych ho hned menil a svuj Giant :) 150/150 s 13kg (XC kola) je tak akorat na vyjizdky, maratony, tezsi teren .. jenom vymenit pneus, pripadne i kola.
a mame z toho lehci freeride s 18kg :)
:-))))
To chceš EPICa jako druhý kolo? Jinak bych jako vždycky tomu, že někdo chce „drncáka“. :)
Nene, momentalne jsem schizofrenik … lehke a rychle zavodni kolo na maratony a delsi vyjizdky (pres 80km). Na to mam Meridu, zatim moc nechci menit, jedine s donuceni. No a druhe, na dobre pojezdeni, pripadne vyblbnuti, tezsi teren, na to mam Giant Reign. 150/150 .. akorat na turistiku. Jenom je malinko tezsi, nez je zdravo :) No a ten Spesl Enduro s dvoji kolesami je takovej kompromis. Abys nemusel mit dva kola.
14,5kg se ti zda tezky na kolo s 150/150? Ja nevim. Ja jsem asi ze stary skoly. Ja bych nevedel co s takovym kolem. Na to co bych si mohl dovolit s takhle lehkym kolem by mi stacili polovicni (funkcni [pruzina/olej]) zdvihy.
Nene, spatne jsi me pochopil. Na normalne jezdeni je dobry, nakonec, ted jezdim v noci , tedy dalsi kilo navic (myslim, ze momentalne vazi tech 16kg) a porad je to pouzitelne. Ale na zavodeni to trochu tezky je. Taky kdyz s tim mam jet 100km s prevysenim 3000m, tak to zatim jeste nebude ono :) … takovy Beeda by s tim problem nemel, ale ja jeste jo :)
150/150 na zavodeni… leda kdyby to bylo krapek bytelnejsi, tak na freeride/slopestyle atd.
Jo, proc ne. Zadni stavba na Reignu (pokud je v poradku SPV komora) se mi houpe min, nez moje Merida ( se mi zda), nebo pocitove je to stejny az lepsi. Vidla se da zamknout, takze spurty nebo slapani ze sedla taky nejsou problem. Cimz chci rict (jestli jsem spravne pochopil tve pozastaveni se), ze vyssi zdvihy nejsou na zavodeni (nas hobiku) problem. Pokud to neni cista pruzina bez cehokoliv , co pomaha proti pohupovani se :)
Ja si myslim, ze to „cokoliv“ pomaha i proti funkci a tak se musi nahrazovat vyssim zdvihem :)
Myslim, ze mas pravdu, ale zas na druhe strane lepsi nehoupat a nahradit vyssim zdvihem jako naopak. Ale .. kazdy jsme na jine strane barikady :)
sem netusil ze je pa-dlista zastancem malych zdvihu…
no to asi ne, ale ma pravdu, ze ruzne hejblatka ten zdvih ponekud dehonestuje
me vubec nevadi degradovany zdvih a chod na tech 4 km hladouckeho asfaltu co vedou z Branika do lesa…
:-))), ze ty jsi tomu asfaltu rad :)
fakt ze jsem, bejt tam dlazebni kostky.....
no ale tech se preci u solidniho pruzeni nemuzes bat :) jedes pak jako po zminovanem asfaltu :)
Jen pro doplneni, jak meri Spec. geometrii http://forums.mtbr.com/showthread.php?… http://forums.mtbr.com/showthread.php?…