• Corbett

    Trochu z jiného soudku, ale proč ne, když je venku taková sibiř. Tak co, kdo z vás pálí slivovici, nebo jiný lahodný mok a jak jste letost dopadli, když byla taková bída na úrodu. Já mám čtyři stařičké trnky, které urodily pár uschlých švesteček. Když to zhrnu, tak na tu bídu z toho bylo 140 – 150 kg kvasu z kterého jsem napálil 17 litrů velmi kvalitní (za tyto slova byych dal ruku do ohně, pokud to není pravda) a lahodné slivoce. Na prodej není, ale kdy chtěl někdo ochutnat, tak třeba na dalším Velocampu na který určitě pojedu.

    0 1
    • Medunka  

      Palis, palim, palime… Stryckove kolem o 106, jen kdyby ta uroda byla lepsi ;-( NEjak pujde slivovice s cenou nahoru ;-( Ale Oskorusovice letos bude…

      0 0
    • mastihuba  

      ale jo. Co se nezdaří víno, to se proženene přes aparát v pálenici. S modrým jsme na tom špatně.
      Někteří už začli pálit i ječmen. Trocha ječmene, trocha, cukru, do toho kvasnice. Po destilaci se tam kápne karamel a v nouzi se to dá i vypít.

      0 0
    • kubrt  

      Letos jenom hrusky, jaka bude to jeste nevim, palim mezi svatkama, ale zalozeno mam slusne – 600 litru mace, tak snad neco z toho vypadne :-)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • goofy  

      Ja ne, ale deda jo… Letos sme meli urodu svestek vyjimecne dobrou, takze mame ve sklepe nejakych 700 litru kvysu, a po weekendu se de na vec… ;o) Jinak palime vsechno co se da, takze jabka, hrusky, a uplne luxusni jsou letos tresne… Proste uplna lahoda. Sem zvedyvy jak dopadnou ty svestky… ;o)

      0 0
    • BH  

      kolik %?, palil jsem drive, dokud bylo z ceho, pak prisla Sarka a bylo po trnkach, no a tak jsem strelil i tu zahradu.Dokonce 2× jsem palil i ve Sluskach. Ted mam dobry zdroj v ramci rozvetvene rodiny.Tu otazku bych mozna doplnil, mate doma palenicu?Sice to asi nikdo oficialne neprizna,ale na Valachach je domacich palenic neurekom, jak jiste vis. Nastesti podle pripravovaneho trestniho zakona, paleni nacerno pro svoji potrebu uz nebude trestny cin. tedy oficialni palenice v nasem kraji shynou na ubyte. No a pokud bude prilezitost muzeme porovant kdo ma lepsi tu slivovicu. jak jsite vis, for je mimo kvalitniho kvasu i v % a hlavne nepustit tam na zaver tu horcinu.Nedavno jsem kostoval polskou slivovicu mela pres 70%, tak to byla sila.

      0 0
      • mastihuba  

        jednou jsme pozbírali vzorky z domácích i ofiko pálenic a dali je na chemickej rozbor. Kupodivu oficiální pálenice na tom byly s výsledkama malinko hůř než ti co to poctivě dělali doma. Nutno dodat že do oficiálních potravinářských norem se vešlo všech pět vzorků co jsme testovali.

        0 0
        • BH  

          no nastesti se do toho testovani nedostal vzorek z lavorovice, to je totiz ta prava domaci.Ovsem ta by asi zadnym zdravotnim normam nevyhovela.

          0 0
      • Corbett  

        Ve Slušovicích jsem letos pálil poprvé a zůstanu Slušovské pálenici věrný. Ještě než jsem se oženil, tak jsem pálil na Hvozdné. Jak jsem do toho ale kopnul , tak jsem dvakrát pálil s tchánem v takové klasické domácí pálenici ve Všemině. Manželka ze Všeminy pochází, ale slivovice nebyla tak dobrá jak bych si představoval. Nelituji toho, že jsem přešel k oficiální pálenici. Je to sice drahé jako čert, ale slivovice je nesrovnatelně lepší. Pálím něco těsně přes 50%, přesně je to letos 50,4% a tu hořčinu tam lít už nenechám.

        0 0
    • jihra  

      Mám naštěstí příbuzné v tom správném slivovicovém kraji, takže přísun kvalitního moku je.

      0 0
    • kovar  

      Kvasu máme asi 1 tunu, kurňa jak já nemám rád třepání a sbírání trnek.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • kajulka2  

      Letos ne, v tu „správnou“ dobu přišel mráz a nebylo žádný ovoce, jinak jablka a švestky. Když se povede a má mezi 53–60% tak je to lahoda ;)

      0 0
    • TinkTink  

      Ja kazdopadne nepalim…todle resi otec – letos to ale byla bida…tech svestek teda moc neni… :-/…ale klidne prodam slivovici… :o)))

      0 0
    • stařík  

      Ne, jen kupuju a konzumuju a tím roztáčím kolo výroba-spotřeba-výroba-spotřeba …

      0 0
      • vzduch  

        Jak jste na tom s oblibou té které gořalky ? Já : 1. slivovice
        2. whisky
        3. vodka

        0 0
        • pos3k  
          1. irska whisky
          2. cesko-moravska domaci „whisky“ (slivka)
          3. voda z kohoutku
          4. pivo :-)
          0 0
        • Gatier  

          1.pivo 2.c.vino 1.c.vino 2.plzen :) 5.„cista“ voda

          0 0
        • TinkTink  
          1. Kofola
          2. Voda
          0 0
        • cabbage  
          1. voda
          2. mineralka
          3. sodovka
          4. kola
          5. vodka
          6. slivovice/becher

          . . . . . 99998. pivo 99999. vino 8(na lezato).ovocne stavy :o))

          0 0
        • speedy gonzales  

          „Jak jste na tom s oblibou té které gořalky“

          se mi libi, co vsechno dokazou nekteri jedinci zaradit pod pojem goralka

          :-))

          0 0
        • Azagthoth  
          1. fernet citrus brzdeny pivom 12°
          2. Absolut vodka
          3. Jim beam
          4. Vinovica (min. 65%)
          5. Kofola
          0 0
    • madcat  

      nepálím, nemám důvod, nedal bych ten hnus do huby… sorry ale určitě ste rádi za názor taky z opačnýho konce spektra konzumentů…

      0 0
      • Gatier  

        Tak tak, maximalne na retaz :)

        0 0
      • Corbett  

        Nic proti, ale když názor, tak řeknu, že mi slivovice nechutná, ale né, že je to hnus.

        0 0
    • RomanH  

      Jasne ze palime. Slivovice je lek, pomahala mi prekonavat prujmy v Pakistanu a v Indii, spolu s cajem a s acylpyrynem mi pomaha srazet teplotu (krasne se po tom clovek vypoti), zahreje me pri navratu ze zimniho bikovani… Jen tech svestek letos moc nebylo :o(

      0 0
      • Lance  

        i kdyz acylpyrin neni antibiotikum neni to risk???

        0 0
        • RomanH  

          Nevim, me to naucil deda a ten se dozil 94 let pri plnem zdravi..

          Do hrnku nalijes deci caje, deci slivovice, vezmes si acylpyrin, zalezes pod perinu a propotis pyzamo. Druhy den jsem vetsinou zdravej jak rybicka.

          0 0
        • gadzo  

          nejni, jenom játra dostávají větší záhul, ale na něco umřít musíme…

          0 0
    • wertigo  

      letos bida neni z ceho palit. ale koupil jsem 3litry svestek rok 2000, 200,–/litr – to jde ne :-)) aspon na bezky bude…

      0 0
    • martin65  

      pálil jsem, dokud bylo dost švestek, ale polední roky je to dost bída, takže slivku kupuju přes eshop https://www.panalfred.cz/slivovice/ kde je fakt super výběr

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • pumpy  

      tak letos uz mam vypalene tresnicky – mnami

      a svestky poctive sbiram co spadne – uroda je super, jsou sladoucke a je jich hodne :D 100L kvasu uz je v sudu a a doufam ze jeste 200L pribude … na 4 stromy me to staci a aspon toho pak neni moc :D

      0 0
      • standoslav  

        Třeba v okolí Kunčic pod O. je dost opuštěných stromů s Uherkama, ale už fest padají.

        0 0
        • pumpy  

          ja vice nepotrebuji, me to takto staci. Je to jen na chut :D

          0 0
      • Wojtkingson  

        Jak to děláš s třešněmi? My jsme měli vždy problém, že jsme nevychytali tu správnou chvíli na pálení a zoctovatělo nám to :( Jinak pálíme jen švestky, ale s těmi jsme nikdy neměli problém.

        0 0
        • pumpy  

          jestli myslis sbirani – tak jsem urezal spicku stromu a to se pak trhalo (stejne byl uz moc vysokej)

          Jinak letni ovoce (tresne merunky) vykvasi desne rychle a 3–4 tydny nesmis to propasnout , nejlepsi je cukromer – ale zas musis mit domluvene misto v palenici. Takze se hlidalo (teda spis sem to po 2 tydnech dovezl do palenice ( mame super palitele) a on si to tam pohlidal a jak to bylo vypalil a napsal SMS ze je hotovo :D

          0 0
          • Wojtkingson  

            Tohle je nevýhoda no, ta ukrutná rychlost… Švestky na člověka počkají, tohle ne

            0 0
            • kofejn  

              Letos byla švestka tak obsypaná, že se lámala, a tak jsem prvně dělal kvas. Z prvního soudku mi to druhý den v garáži vycestovalo na zem. Další dva už jsem tak nenaplnil a naočkoval je kvasinkama na červené víno. Po nastartování kvašení jsem to odnesl do sklepa. Naštěstí jsem vhodnou chvíli k pálení trefil, protože když jsem to vezl po měsíci do palírny, po koštu kvásku to hned vycucli do kotle. A druhý den jsem si jel pro 13l.

              0 0
    •  

      Nepálím,, mám na Moravě kámoša co má ofiko palírnu a když pálí pro cizí tak mu vždycky něco zbude, je to levný a hlavně dobrý, celou zimu můžu ochutnávat různou pálenici:-)

      0 0
    • Cavendish  

      Letos je toho fakt mraky. Otec má na zahradě Ringlu a Čačanskou lepoticu. Už to sází do třetího škopku a hlídá, kdy pojedeme. I studená Vysočina se vytáhla…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • jan.pernik  

      Varování pro ty, co si chtějí někde nasbírat/koupit švestky a nechat vypálit v pálenici. FÚ nově bude kontrolovat, zda dotyčný má pozemek s ovocem (tzn. v katastru psáno na sebe a opravdu jsou tam ovocné stromy).

      0 0
      • RomanH  

        Zase se bude palit vsude mimo kostela ;-)

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • obda  

          Nabízím pozemek se stromama (že ploděj málo je vedlejší) za dvě lahve výsledného produktu ;)

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Pavel  

        Fajn. A co když ten pozemek/zahradu mám pronajatý?

        0 0
        • jan.pernik  

          Máš na to nájemní smlouvu? Má to pronajímatel v daňovém přiznání? Jako samozřejmě, že je to hovadina nejvyšší, ale kluci dostali úkol vybrat více na doplatcích a ber kde ber aby se obhájilo eeeeeeeeeeet.

          0 0
          • Pavel  

            Prostě je potřeba zakleknout i na toho posledního sadaře byť i jen s jednim stromem. Protože kdo má strom/keř s ovocem, tem přece může pálit! ;-)

            0 0
            • jan.pernik  

              Bohužel to tak vypadá. Prostě ta úřednická banda líná se z něčeho zaplatit musí. A dotace taky nejsou zadarmo.....

              0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • z0diaC  

        Bylo to v Blesku nebo to pak Jeroným říkal v pořadu Pošta pro Tebe ? Jak by asi ten dotyčný úřad kontroloval ty ovocné stromy ? To je jak s tím zákazem sbírání hub…

        0 0
        • jan.pernik  

          Ne je to přímo ze školení FU.

          0 0
          • popokatepetl  

            A vo co jim jde? Z každého litru má stát peníze. Z tuny shnilych trnek mají hovno. To budu psát darovací smlouvu když někomu venuji trnky co by jinak shnily. To je blbost zase

            0 0
            • RomanH  

              Uz jen to, ze Ty si sam vypestujes na svem pozemku ovoce, ktere si sam posbiras, chces si ho pro svoji potrebu vypalit, a stat chce po Tobe (za nic) penize, je nemoralni svinstvo.

              0 0
              • mastihuba  

                je to smutný :-(

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
              • Martin  

                Někdo ty školky, školy, učebnice pro děti, hřiště a Jiřího výhry v účtenkovce zaplatit musí.

                0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    • Hanyscz  

      Spíš slivovice pálí mně. :-D

      0 0
    • Pavel  

      Kura, jsem dostal chuť na slivku! :-D

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • caprfild  

      Potřeboval bych poradit. Mám kalvádos a už bych měl jet do pálenice,ale tam můžu jet až 3.11.2018 Jak uchovám kvas do té doby aby se mi nezkazil ?

      0 0
      • obda  

        Předpokládám, že nekvasíš v uzavřené nádobě s kvasnou zátkou? (V tom případě bys měl být v pohodě.)

        0 0
      • RomSva  

        Nevim co máš na mysli pod pojmem kalvádos (normalně pálenka z jablečného vína, ale tady se tak nazývá kde co )

        Co nejnižší teplota, ta zbrzdí kvašení. Nevím co máš tak netuším jak je to náchylné na zoctovatení.

        0 0
      • RomSva  

        Nevim co máš na mysli pod pojmem kalvádos (normalně pálenka z jablečného vína, ale tady se tak nazývá kde co )

        Co nejnižší teplota, ta zbrzdí kvašení. Nevím co máš tak netuším jak je to náchylné na zoctovatení.

        0 0
      • jan.pernik  

        To je špatně, najdi jinou pálenici.u nás to je tak, že posunou švestky někoho na později.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • BlickM  

      ani dvě odpoledne … ještě zkusím „to“, a ještě „ono“.

      To vypadá podstatně lépe. Topit můžeš na sporáku.

      0 0
    • kofejn  

      Ježíšek mi přinesl 5l dubový vypalovaný soudek, dneska jsem si dojel do palírny pro jabkovici a chci se ujistit: kořalku rovnou do soudku a ona tam za ty dva roky odvětrá, nebo to mám nechat nejdřív měsíc vydejchat a pak to teprve dát do soudku?

      Zbytek už zpracuju, jak jsem zvyklý :)

      0 0
      • BlickM  

        Já bych nechal dýchat.

        0 0
      • Haryk  

        Zkusil bych tam napřed nalít vodu, aby se ten soudek „zatáhl“. Pokud tam předtím nic nebylo a je to rozeschly, měl bys měl velký ztráty kořalky. Nalil bych to tam až po odvětrání ve skle. A odvětrany je to za 14 dní, hlavně nechat malou hladinku. Ale ber to s rezervou, nejsem odborník. Spíš fanda.

        0 0
        • kofejn  

          Vodou jsem ho zkoušel nikde neslzí. Nehrotím to, takže nechám odvětrat. Dík

          0 0
    • mastihuba  

      vidíte tam ten kostel? tak tam ne…:)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.