Čím odstraňujete starý vosky z běžek?. Zkoušel jsem to tech. benzínem. Jde to dobře, jenom mám strach, aby to nešlo za chvíli i se skluznicí.
Čím odstraňujete starý vosky z běžek?. Zkoušel jsem to tech. benzínem. Jde to dobře, jenom mám strach, aby to nešlo za chvíli i se skluznicí.
Existuji pripravky rika se jim smyvace :) Budou to mit v kazde ski prodejne. Benzinem to snad jde taky, ale pry to dost vysusuje skluznici.
vubec se toho neboj, lze koupit i odstranovac vosku (napr. Skivo) ale je to vlastne jen smes benzinu, toluenu a xylenu takze si to muzes klidne namichat sam:-)
Jak už tady bylo řečeno,prodávají se spec.smývače vosků. HLAVNĚ,nepoužívat benzin!Dá se na běžky typu,POLAR,RUBÍN… Ale na ty lepší to extremně vysušuje skluznici a ničí její schopnost absorbovat vosk.
nejak nechapu, jednak smyvace ten benzin obsahuji, navic je tam toluen a xylen a to bych rekl ze jsou daleko vetsi sragory. Vysvetlete mi nekdo co se na te skluznici vysusi (vzdyt je to vetsinou neco jako teflon plneny castecne grafitem?
Asi takto, keď jazdíš napr. na zjazdovkách dlho a nevoskuješ, sklznica vyzerá tiež vysušená. Ona je vlastne jemne zrýhovaná a povodná farba sklznice sa mení šedobielu. Stačí ju však navoskovať, zažehliť a má opäť povodnú sviežu farbu. Takisto je to s bežkami, umyješ benzínom a vyzerá ako suchá, pretože zo všetkých pórov si dal von vosk. Stačí opäť navoskovať, zažehliť jemnú základnú vrstvu a je po probléme. Ja používam zásadne technický benzín a žiadny problém.
ono ta škodlivost vysušování patří do lidových pověr – jak u skluznic, tak jsem tento podivný argument slyšel zde i u praní řetězů, stačí namazat a vysušenost je okamžitě pryč. MAtts to dostatečně vysvětlil.
U tech plastovych skluznic je to jedno cim to smyjes. U grafitovych svym spusobem taky. Jenze nove, nebo prave vysusene skluznici chvili trva nez se dokonale napusti voskem. Idealni je to az po nekolikatem parafinovani. Tim ze to vymyjes i z poru proste odstranis veskery vosk a to neni dobre, protoze pak ti tam ten novy vosk nevydrzi tak dlouho.
jj pouzivat jen smyvace, po benzinu ti treba pokud mas grafitouvou skluznici sleze…
fen nebo horkovzdusna pistole, sterka a hadr… ale neni to tak rychlý jako chemie a trocha zbyde
Díky za rady. Ještě bych se chtěl zeptat, jestli odstraňujete vosk po každé vyjížďce nebo to mažete přes sebe. Rozumný je asi to vzít pokaždé jen škrabkou a ne tím smývačem, že?
Precti si navody tady www.nyc-sport.cz/shop/sindex.php?…
Díky, dobrej zdroj informací
Jen takova uvaha: Predpokladam, ze potrebujes sundat vosk z klasicek. Ten by mel byt namazany jen v mazaci komore. Na suchou lyzi chyta vosk daleko lepe nez nez na na naglajdrovanou. Takze bych se vysouseni skluznice v urcitych mistech nebal – naopak je to spise k uzitku – vysusena skluznice lip nasaje nove nanaseny vosk. U skatu bych zadny odstranovac rozhodne nepouzival – cim vice vosku, tim lepe. On se ojede a vespod muzes mit nejaky univerzal.
Jasně, jedná se o klasičky. Na stránkáých Nýče jsem četl, že parafinování se dělá mimo mazací komoru, což odpovídá Tvýmu názoru. Takže jsem pochopil, že na skluzných plochách naparafinovat a pokud voskovat, tak nesundávat smývačem a v komoře bez parafinu a sundat smývačem.
Ak predsa potrebujes zhodit vosk aj zo sklznych ploch, tak sa odporuca iba handra namocena v zmyvaci a nestriekat to priamo na sklznicu.
Na bezky kamenacky s vysokou vrsvou vosku pouzit nuz a lehce zabrousit lamelovym kotoucem. Na novy bezky bych to samozrejme nedoporucoval.