Ahoj všichni zkušenější :o) Chtěl bych se zeptat, jak se měří řetězová linka na MTB? Řetěz na prostřední kolečko kazety (mám 9ti) a na prostřední převodník? A řetěz má být rovnoběžně se zadní stavbou? Děkuji moc za všechny odpovědi.
Ahoj všichni zkušenější :o) Chtěl bych se zeptat, jak se měří řetězová linka na MTB? Řetěz na prostřední kolečko kazety (mám 9ti) a na prostřední převodník? A řetěz má být rovnoběžně se zadní stavbou? Děkuji moc za všechny odpovědi.
Nevím jak, ale k čemu je to dobrý ???
ahaaaaaaaaaa, tak to jsem zas o něco moudřejší, díky.
Deeeeekujiiii! :o)))
vyměnil jsem styla kliky za XT, obojí starší a padá řetěz z prostřední placky na malou při zařazeném největším pastoru, jakou podložku dáváte pod kazetu k výpletu? dá se tam dát ta, co je normálně mezi pastorkama? půjde to ještě chytit tou maticí?? podložky u klik měnit nechci, chci mít kliky stejně daleko?? ja byste řešili?? dííík
To je vtip? Fakt potřebuješ poradit jak řešit tenhle převod? Napovím:
32/32=1,000
22/23=0,956
???? na to jsem se ale myslím neptal:(
vetsina lidi to resit potrebuje, kdyz nechce prilis casto radit prevodniky.
no už jsem myslel, že jsem se blbě vyjádřil, díky, že je to pochopitelné pro ty, kteří jezdí…
ne. tys rekl, ze ti pada pri stredni-velka retez na malou pilu. o vydrzi nepadla zminka ;-). a tohle padani retezu opravdu bezne netreba resit, kdyz mas vsecko dobre serizene.
boha jeho, když jedeš sklon jako do sjezdovky a spadne ti ze střední řetěz na malou, tak asi to má cenu řešit, protože můžu tak akorát sesednout z kola a šlapat pěšky…
Ty jezdíš dokopec se sklonem sjezdovky na druhý tác? A když ti spadne na malý, tak sesedneš? Není tu něco špatně? :)
ach jo chlapi, na todle vysvětlování fakt nemám…
uz je to nejaky patek :-), ale ja jsem ti psal, at si to seridis, kdyz ti pada retez. jen jsi to v te vete asi nenasel :-))
to mas hybly s ramem? tohle totiz normalne nikdo neresi…
někde se tu přece řešilo, že jde pod kazetu dát podložka ne?? nikdy jsem to nepotřeboval řešit, ale teď jo, a že je u HTII zkurvená linka se ví, ne?
víc jak necelý 1mm tam nedáš, tyhle podložky jsou tuším k silničním Shimano kazetám, jestli to pomůže nevím
myslím, že 1mm by mohl pomoct, padá to vždy třeba až po 20-cátem otočení klikama, ale rozhodně je to na hovno, protože v největším kopci (záběru) ti prostě spadne řetěz ze středu na spodek
to jo. ale u zadne integrovane osy tohle neni standardni problem. podlozka se dava na zapleteny mavicy, kde je soucasti orechu. teda jestli se nepletu ;-)
srandisto :) Zku*vená linka je když tam rveš 32/32 Přímá linka je když dáš 32/18. Ale tobě je škoda něco vysvětlovat, když každýmu akorát vynadáš
myslíš jako, že když rvu prostřední placku do prudkého kopce na předposlední pastorek, tak je jako lepší (šetrnější) si tak v klídku shodit na malou, jo?? no srandista jsi potom ty:)
No v kazdom pripade to nie je odporucana kombinacia radenia…
jestli nemuzes alespon na prostredni dekl jezdit celou kazetu, je to docela neprijemny. na nejakou souracku, kde ti nevadi, ze pri shozeni na mensi pilu a dva mensi pastorky ztratis o kus vic (a predevsim v zaberu riskujes nejaky defekt na retezu) se asi da ridit nejakymi pravidly. kdyz jedes naplno, rves tam cokoliv.
tak si protořečíš, nahoře píšeš něco jiného, že to nevadí,…
nemyslim ;-)
blbost proč by se nemělo jezdit střední velká?
nech je při tom:)
Já žil celé roky v domnění, že řetězová linka je něco, co má spojitost s jednoduchým řetězovým převodem a má smysl v tom, že pokud jsou kola v zákrytu, tak dochází z nejmenšímu stranovém upotřebení řetězového kola. Čili podle této teorie bych musel jezdit jeden jediný převod. Až na B-F jsem zjistil jak strašně závažná je to otázka a jak výrazně dokáže ovlivnit ježdění na kole. Ale dodneška nevím jak.
po 4 letech od založení vlákna :-)
No je pravda že té vyčichlosti jsem si nevšimnul, ale jinak to nic nemění na tom, že vážně nevím proč se řeší řetězová linka u kola s devíti pastorky a třemi převodníky :-)
Mam konkretni otazku ohledne retezove linky. Chci dat na kolo kliky – dvouprevodnik Truvativ Hussefelt 2.2 RG s rockringem, zadni naba bude Novatec D362SB s 9sp kazetou (tedy retezova linka pravdepodobne 47,5 mm). Osa bude Truvativ Howitzer XR , ta se vyrabi ve velikostech 51mm a 56mm (a pak jeste podle velikosti domecku). Predpokladam, ze kliky jsou usporadany tak, ze ty dva prevodniky jsou na miste jakoby dvou mensich prevodniku u trojplacky a rockring na miste nejvetsiho prevodniku u te pomyslne trojplacky, tj, stred soustavy je jakoby posunut blize k ramu .. (je to tak?). V tom pripade, by delsi retezova linka na ose nevadila a vyrovnavalo by to to posunuti.. Kolik ale to posunuti je (tj kde je stred tech dvou placek Hussefelt 2.2. oproti prostrednimu prevodniku u trojplacky nasazene na stejne ose?). Proste, jednoduse, kterou tu osu mam vzit, 51mm nebo 56mm.
Použiju toto vlákno, majitelé klik 2×10 můžete mi prosím změřit řetězovou linku menšího převodníku a napsat sem i s modelem klik? Díky, řeším kliky k Alfině
na jaký rám? ono je to složitější když dáš převodník na pozici malé tak to u MTB jebe do zadní stavby :-(
nedávno sem řešil to samé a origo Afine kliky mě teď leží doma
MTB, mám náboj alfine a zatím používám Styla 3.3 na střední pozici s podložkama, ale není to ideální. Náboj má linku asi 42mm, to je tak pozice malého převodníku na trojplacce, nebo když otočím pastorek tak zhruba 46mm, to by myslím mohla být tak menší placka na klikách 2×10. Origo alfine kliky mají asi malý Q-faktor
Nejde ani tak o jejich Q-faktor, jako o to, ze jsou proste udelany na jinou retezovou linku. Klasika je 50mm.
Origo Alfine kliky jsou právě dělané k Alfine náboji, ale na MTB rámu budeš klikama mlátit do zadních vzpěr.
To mas vyzkousene? Predpokladal jsem, ze maji jen jinak umistene packy pro uchyceni prevodniku, proste obrobene tak, aby to odpovidalo pozadovane retezove lince.
viz níž, mám to vyzkoušené, nové kliky mě leží doma :-(
nebudeš, kliky sou OK, ale převodník dře o zadní stavbu, v podstatě je to jak když na MTB klikách dáš 40z placku misto malé, taky to nepujde
kolik ty kliky váží?
NETUŠÍM NEŘEŠÍM :-( chtěl sem mít komplet sadu, ale můžu ti je zítra zvážit
Nemusíš, koukam, že dělají jen 170ky, jak jsi to nakonec vyřešil?
kliky na isis a vhodnou délkou osy
Můžu se zeptat jaké kliky a jakou osu konkrétně jsi použil a jaká ti vyšla řetězová linka? Dík
aktuálně kliky na Octalink 113mm osa talíř namontovaný na střední pozici,konkretně Cannondale C2
pro Isis platí totéž, na fotce kliky RF Next s 108mm osou a placka na pozici největší, bohužel designově stříbné kliky nesedly
řetězovou linku bych ti musel zítra změřit, od oka je to OK
naba je shimano, nepujde soupnout na ose trosku doporava?
prosím, prosím, změřte mi to někdo, dík
přece není problém si to spočítat ne?
50mm a 48.8 mm řetězová linka
jak se to měří máš tady:
Jak se to měří vím, ale nemám ty kliky, ale odhaduju, že to bude kolem těch 46mm
Tak nejak to bude, nemam omerenou roztec prevodniku, ale tak 8–10mm by to byt mohlo.
rozteč placek zustala stejná takže si změř kolik je a odečti od čísel co sem uvedl, případně si najdi linku pro 2plackov kliky které tě zajímají těch 48,8mm je pro XTR 2×10
taky vyuziju.
Casto jezdim velka velka, hlavne pri zavode. Pritom se priserne krizi retez, je namahana hodne prehazka a hrozi jeji utrzeni (patka), nebo roznytovani retezu.
Bude znat, kdyz dam podlozku z misek na levou stranu? tim mam na mysli treba ze budou bolet kolena… funkcne by to vadit nemelo,pokud nebude skrtat prevodnik doufam.
kliky budes mit v levo dál od rámu, takže nepoužitelné:-), proto přecházím na 2 převodník:-)tam to bude vzcházet náherně, pře velkou dáš namísto střední:-)
Zkoušel jsi to? Posunuté to o moc nebude
jelikož mě vadí rozdil i 1mm tak jsem to fakt nezkoušel:-D i když, mezi kliku a levy pedal musim davat cca 1mm podlozku aby se mi dobře jezdilo:-)
aha.
zkousel to teda nekdo?
i kdyby to někdo zkoušel, tak ti asi neřekne co na to tvoje kolena, to vyzkoušej práce na 5 minut