• jirka88

Ahoj, příští týden jedu do Chorvatska. Chtěl sem si vzít horáka, ale známý mi říkal ať beru silnici, že je to vhodnější. Jedu na Krk. Tak poradtě, co by ste brali vy?

Anketa: jaké kolo????

8x
    73%
    0 0
    • JancA  

na bajka kasli, v tech jejich horach je takovy vedro, ze bys byl znicenej po pul hodine..strasne vyprahly a suchy…i na ty silnici se priprav na to, ze budes vstavat v 5,a bys neco objel do 9, kdy zacina totalni parak a uz se neda delat nic jinyho nez cachtat s nemeckejma turistama v mori:). Navic mi pride, ze sou vsude dost debilni silnice, teda spis silnicky a milion aut…Takze vecer nepripada v uvahu.

0 0
      • jirka88  

jaj vstávat v 5 ráno, ale co by člověl pro kolo neudělal, že:))))

0 0
        • kolombo  

Byl jsem na Lošinu a půjčil jsem si tam na den tu „místní plečku“. Problém je v tom, že na ježdění mimo silnice tam není moc cest :-( A v průběhu dne se na sluníčku moc jezdit nedá …

0 0
          • Petrs  

Loni v červenci jsem byl s bikem na Istrii mezi Pulou a Porečí. Musím říct, že s teplem je to pravda, ale do 10 hodiny se to dá vydržet. Alespoň v této oblasti se dalo najít docela dost sjízdných místních cest mimo asfalt, ale spousty prachu. Něco o možnostech ježdění na biku se dá najít na netu. Chorvati dokonce vydali knihu s popisem bikových tras. Jezdil jsem každý den, takže se s bikem dá.

0 0
    • fireball  

Jedu už po několikátý na jižní stranu Hvaru, kolo si beru. Mám ho rád a protože Hvar nezná (mám ho od podzimu),chci mu ho ukázat. Moc kilometrů se najezdit nedá, silnice je tam jen kousek a ostatní cesty nepatří často k nejsjízdnějším. Jezdím hlavně ráno, někdy přeje počasí a dá se to přežít i přes den. Díky kolu znám i jiná místa, než je pláž a cesta k ní. Na fotce je kaplička na nejvyšším kopci Hvaru (něco málo přes 600m.n.m.)a staré kolo. Pár ilustračních fotek je i na www.kacha.cz/…umbnails.php?…

0 0
      • Belial  

Tam to znám. To je u sv. Nedelji – myslím že kopec sv. Nikola?

0 0
        • fireball  

Jo, je t sv. Nikola nad sv.Nedeljou. Loni v létě jsem si projel i kus hřebenu na druhou stranu, směrem k pevnině, podíval se na Kabal atd. většinou šotolina proložená asfaltem a občas nějaká kozí stezka. Celkem cca 150 km. Není to moc, ale než se jen válet u vody…

0 0
        • fireball  

Ještě další…

Bacha na mapy, nejsou zrovna aktuální a místama se dá nepříjemně zabloudit ve spleti odboček které nevedou nikam, případně končí u nějakého políčka.

0 0
    • 100kg  

Na Krku je málo neasfaltových cest. Znám 2–3 krátké co někam vedou. Většinou to končí někde u moře nebo u někoho v zahradě, kilák dolů, kilák zpátky. Na jižním konci, ze sedla silnice do Bašky je vidět nějaké průjezdné cesty, ale nestačil jsem to prozkoumat. Protože neexistují podrobné mapy, používám Google Earth, ale zrovna tento konec není v dobrém rozlišení. Jezdím tam v dubnu – květnu, září-listopadu. Tuhle dobu bude na silnicích od rána do noci děsnej provoz, jedno auto za druhým, jak páteční výjezd z Prahy. Žádná radost.

0 0
    • civetta  

Krk neznam, znam Brac a tam by odpoved znela „jakykoliv, hlavne nejaky“ – je to tam super, i kdyz v terenu to chce mit nadprumernej orientacni smysl + kliku, na silnicich je ale provoz minimalni a soferi slusny. Ovsem s tim horkem to je pravda – vyjet max. v sest rano je naprosta nutnost, hic je pak az hluboko do noci. Pokud jsou na Krku silnice plny aut, vzal bych horaka nebo (pokud se bojis vedra) bych zvazil pujcit kolo tam.

0 0
      • jirka88  

díky moc všen´m za rady asi vezmu horáky a obuju na to nějaké sliky… při nejhorším půjde jezdit i na tom asfaltu:(

0 0
      • dav33  

Chystám se letos na Brač , chci si vzít horáka a sliky . Po špatném asfaltu to jede a v terénu taky něco projedu (bahno nepředpokládám) . Můžeš něco zajímavého doporučit ?

0 0
        • civetta  

Sliky bych nebral, to bude v terenu loterie (i kdyz ja tam za tri roky nikdy nepich), mozna nejaky semisliky. Jsou tam sotolinovy cesty (rikaj tomu ‚makadam‘) a nebo hodne kvalitni asfalt, akorat bacha, vzhledem k velkymu podilu oblazku za vlhka doooost klouze (to plati obecne pro Chorvatsko a i pro ridice!) + pozor na podelny struzky po vykopech pro kabely ve mestech, predloni jsem tam lehnul v docela rychlym sjezdu, nastesti to pobrala prilba 8-))) Bahno ale skutecne nehrozi 8-))) Doporucuju sjezd serpentinama z cesty na Vidovu goru dolu do Murvice a pak podel pobrezi do Bolu. Staveli tam ale asfaltku, tak to snad jeste neznicili. Dalsi highlight je na pevnine: vyjezd z Makarsky na Sveti Jure (1762 mnm) – trajekt ze Sumartina jede rano a po obede jses zpatky, kdyz si maknes 8-))) Jinak doporucuju pripravu na netu, napr. www.chorvatsko.cz/…yklbrac.html, dale bylo neco ve starejch VELech (mj. myslim loni), v Praze (nebo na miste v turistickejch kancelarich, ale nebejvaj…) zkusit v Chorvatskym turistickym sdruzeni ziskat prospekt Brac by bike (popsano sest tras, pro prvni orientaci to staci, lze kombinovat – mapa ovsem mene nez schematicka), tam koupit v trafice mapu ostrova, ktera je celkem kvalitni, ale v realu uvidis, ze to stejne neni zadna sranda. Mit ssebou hodne piti, moc civilizace nemusis potkat. Bejt zdvorilej k mistnim (‚Dobar dan‘), pak jses v pohode a neztratis se (pokud teda nekoho potkas 8-))). Snad to pro zacatek staci 8-))) ted jsem tam mel zrovna bejt, ale manzelka nastoupila do prace a nema dovolenou, tak jsem si to aspon pripomnel…

0 0
          • dav33  

JJ díky . Chci vzít dopředu semisliky a dozadu sliky 1,5 , jsem na to zvyklý a vím , že něco projedu , samozřejmě , že pro jistotu vezmu i něco hrubšího a nějaké duše navíc… Sveti Jure je super nápad , budu totiž v Sumartinu , možná to zkusím . Ty popisy z Vela i z netu znám , ale jsou vesměs směrovány ze Supetaru , takže nezbývá než kombinovat a hledat . V Sumartinu sice infocentrim je (bylo) , ale asi bude potřeba nějaké aktivnější (Bol, Supetar). Pokud by tě ještě něco napadlo , napiš .

0 0
            • MlokCZ  

Sv. Jure je super (zvlášť za vydatného deště).

Pod Sv. Jure (nad Baškou Vodou a Makarskou na svahu od moře je velký množství pěkných cest od širokých lehce kamenitých po úzké singletracky (kterou jsou pak výše už úplně nesjízdné). Bohužel tam najdeš maximálně turistické značení, z kterého není jasné, která cesta bude sjízdná a která ne a ještě je to značené pěkně divně. Já tam ovšem dal jeden den úplně suprových 40km, částečně po těch značených turistických, částečně prostě nazdařbůch kudy se mi líbilo, včetně 10km sjezdu do Makarské. A celou dobu se super výhledy na pobřeží a moře. Skvěle jsem si tu vyjížďku užil na fullu. Původně jsem vyrazil právě podle jedné popsané trasy asi z Vela nebo odkud, která koluje na webu, ale podle popisu jsem to hned na začátku netrefil a na cestu se vykašlal a vyjel jsem mnohem výše než bylo v té trase původně uvedeno. Akorát jsem pak měl strach v tom sjezdu, když jsem jel mimo značení, že ta cesta nepovede dolu až k moři a že se třeba budu muset několik km do kopce zpět vracet.

Dokázal bych si tam představit klidně další 2–3 vyjíždky.

Takže není rozhodně pravda, že to tam není vhodný na bike, akorát je to tak na cca 3 dny.

Vše popisováno pro svahy nad Baškou Vodou a Makarskou pod Sv. Jure, jinde by se taky našla spousta cest i v terénu, jen bohužel není podle čeho je pořádně plánovat.

0 0
              • civetta  

Mno, ja dneska rano koukal na mapu Makarska by bike (nebo tak nejak) a je tam vymysleno celkem pet okruhu + ten Sv. Jure, ale souhlasim s tim, ze znaceni je obecne tragicky nebo spis zadny, takze chce to kliku jak uz jsem psal. Na pobreznich silnicich je hodne velkej provoz a obecne lidi prej mnohem min prijemny nez na ostrovech, takze ja bych videl Makarskou pouze jako vychozi bod na Jureho a alou zpatky. Sumartin ma pro bikovani bohuzel tu nevyhodu, ze je na tom nejzazsim konci ostrova a relativne v divocine, budes mit tim padem dlouhy nastupy na svih. Na tohle je mnohem lip polozenej Bol, nebo jeste lip Supetar nebo treba Postira, kam jezdi kamos. V ty mape Brac by bike (uz jsem o ni mluvil) je vytipovanej jeden okruh Sumartin – Povlja – Selca – Zaseoci – Sumartin, ale jednou jsem to chtel zkusit a nenasel jsem uz vyjezd ze Sumartina (cesta se behem pul kilometru 3× rozvetvila), tak jsem to vzdal 8-))) je to holt o tech slepejch cestach a kozich ohradach, jak psal jeden kolega v historii, ale je to tam krasny, hned bych jel… Dobro dosli!

0 0
                • orca  

Ahoj , mejla máš plného a tak ti píši sem – máš nějaké mapy podrobné střední dalmácie ? je možné poslat či kde jsou ke stažení ? díky . A nebo pošli na mejl.

0 0
                • dav33  

Ha ,je to příjemné teď si vzpomenout na dovolenou . Tu trasu ze Sumartinu jak popisuješ (byla i ve Velu myslím) , jsem taky nenašel . A to jsem si vzal jeden den gps a zaměřil se vysloveně na její hledání..... Jinak to bylo ježdění stále nahoru a dolů po kamenitých cestách , rychlost nahoru 6–8 km/h a dolů tak 12 :-) . Cesty často končící v sadu nebo v moři a zpět do kopce po té samé . I tak se mi to líbilo , bylo zpestření dovolené , akorát to vstávání abych aspoň v 6 ráno vyjel , bylo nepříjemné. Jedinou mapku přidávám .

0 0
    • VencaV1  

Podle me se po Chorvatsku da jezdit akorat na jachte. Kolo bych s sebou vubec netahal.

0 0
      • jirka88  

no to musí být taky určitě fajn, ale můj studentský rozpočet mi nedovoluje vlastnin jachtu:)

0 0
    • Stereo  

Jsem také určitě pro silničku. Jinak to teplo rozhodně i přes poledne rozhodně lépe snáším na kole než se někde válet na pláži. S dostatečnou zásobou vody a opalovacího krému jsem trávil před dvěma lety v Chorvatku hlavně na ostrově Pag celé dny.

0 0
    • martt  

V chorvatsku som bol:

• na vrchu Istrie, nad Umagom – asfaltky OK, prasne cesty tiez. Jazdil som v tom rohu ako je Savudrija
      • na spodku Istrie, Pula. Tam bol celkom dobry vyber aj terennych ciest aj nie moc jazdenych asfaltiek. Celkom zaujimavy je aj Kamenjak uplne na juhu Istrie.
      • pod Zadarom, tusim sa to volalo Pakostane. Okolo obrovskeho jazera (Vransko Jezero?) je dokonca znacena MTB trat. Su to ale take ostre sutre, ze som mal vela defektov a potom som jazdil na opustenej asfaltke medzi byvalymi vypalenymi srbskymi dedinami.

Vzdy som jazdil len skoro rano, chce to disciplinu vyrazit uz okolo siestej. O desiatej je uz strasne teplo.

0 0
    • mosquito  

sme si na Makarske pucili v nejakym slovenskym kempu (100kc/den) :) a bylo to fajn – hlavne si vem lepeni a dusi .. pac to bylo furt neco :(

0 0
      • orca  

a co mapy ? máš nějaké nebo jsi se rozjížděl až na místě kam jet ?

0 0
        • MlokCZ  

Jak už jsem ti hodil do mailu, tak mapy svoje jsem žádný neměl, ale co měli k dispozici průvodci a jen tak jsem běžně sháněl, tak to byla velká bída. Zlatý značení a mapy v ČR (v tomhle jsme na tom u nás fakt extra dobře).

0 0
        • mosquito  

no mapy nemam, kuknes to autoatlasu na orientacni body (vesnice) a jedes z hor podel Jadranu vidis skoro vse jak na dlani, a pokud jedes mezi plazi a silnici podel more tak se taky nemas kam ztratit :-D

jo a po te hlavni silnici co vede kolem more to na kolo moc neni – mistni tam jezdi jak hovada – pokud tam budes casteji jezdit tak se taky naucis ridit jak dobytek :))

vicemene tam plati nepsane pravidlo „jed co to auto da, kdyz na tebe blikne v protismeru jed presne podle predpisu, kdyz vidis policajty s radarem ty – blikas na protijedouci auta ty“ jednoduche a pritom krasne funkcni ;-) – pozor dobre to funguje jen podel pobrezi, abys nebyl prekvapen

0 0
    • tomvas  

V Bašce a okolí jsem na MTB taky jezdil, ale souhlasím s tím, že je to tak na 2–3 dny. Vzhledem ke vzdálenosti, jakou se tam musíš trmácet s kolem, to podle mě nemá cenu. Nech kolo v Rakousku a zajezdi si raději tam při cestě k nebo od moře.

0 0
      • orca  

kolo tam chci vzít jen jako doplněk . budu spokojenej když 5× za 14 dní sednu na kolo a projedu se. Jedem tam hlavně kvůli dětem .

0 0
        • Volf  

Taky tam tahám kolo / Krk, Zaostrog, Makarská /, ale není to nic moc ježdění. Tedy alespoň podle pobřeží ve vnitrozemí nevím. Po silnici v sezoně je to o život, mimo ni vlastně taky, protože Chorvati to jsou střelci jako hrom. Mimo silnici neexistuje vlastně žádný značení jako u nás, dalším problémem je, že většina cest na sebe nenavazuje, takže dojedeš po 3 kilometrech ke kamenný ohradě s ovcema a můžeš se vrátit zpět. Mimo cestu jsou kameny velikosti slušnýho makadamu takže zase nic a ještě ten vápenec super řeže pláště. Na druhou stranu pokud to nebereš tak, že musíš najezdit nějaký objemy, tak to tam zase není tak špatný a já tam jezdím každej rok protože tam mám kamarády, ale buď koncem června nebo až v září. To nejsou takový palerma a dá se to. Jen ten podzim je blbej, protože se brzo stmívá. No ale s rakií se to dá vydržet:-). A ještě jednu věc. Ještě jsem tam neviděl jedinou mapu, která by za nědco stála, takže spíš se po mapách podívej tady.

0 0
    • Bafoon  

rád bych oživil tohle vlákénko 2.-9.8. se moje tlupa rozhodla na kola do Chorvatska, Makarská riviéra, kemp Dole. Mno a já pěšky zvládnu tak 10km (doléčuju kotník) a moře nesnáším. Poradili byste mi s cyklotrasami? našel jsem www.chorvatsko.cz/…klmakar.html takže bych se asi nenudil ale zajímali by mě vaše konkrétní zkušenosti jestli se v tom termínu neupeču, pak jestli horáka na 2,1 nebo 1,5 slickách, a obecně jestli to má vůbec cenu vzít na makarskou bajka

čili zkušenosti, rady, tipy odkazy co jen víte, na rozhodnutí mám týden (sleva) tak prosím pomožte

0 0
      • biker007  

v chorvatsku sem sice kolmo nebyl, ale nebude tam srpnu na na kolo moc horko?

0 0
        • Bafoon  

toho se asi bojím nejvíc, abych jel 1100km k moři a pak tam umíral při 50stupních na slunci na kole to je skoro i blbej nápad to se dá myslím jet na lepší místa, problém mi dělá ta naše banda oni MUSI k moři tak se snažím najít alternativu pro sebe :-)

0 0
      • kankrlicek  

V srpnu si vem s sebou silničku.

0 0
        • Bafoon  

silničku zatím nevlastním :-)

0 0
          • kankrlicek  

Já taky ne :). Dole nick Full ti dává odkaz na mapy. Je to png, převeď si do rgb a máš pěkné podrobné mapy. Sice jsou starší, ale ty šotoliny moc změnami neprobíhají. Můj zájem je Istrie a doufám, že si pěkně zajezdím, přeji totéž

0 0
            • Bafoon  

…je to png převeď si to do rgb…ty jo o čem to mluvíš? já jsem ateista :-D koukal jsem na jeho odkaz, asi nejlepší co jsem zatím viděl, doufám že tvé doufání bude naplněno :-)

0 0
              • kankrlicek  

Když to budeš tisknout tak, jak to stáhneš, tak to bude takový ,,málo barevný". Po převodu do rgb bude mapa (aspoň pro mě je) čitelnější.

0 0
      • makak  

loni v červenci, Hvar, vstával jsem brzo a vyrážel po 5. Jezdil jsem tak do 9, pak už bylo strašný vedro. Ráno to bylo moc příjemný, jenom se přinutit vstát, dospával jsem to u moře. Měl jsem HT a na semislickách a celou dobu jsem si nadával, že jsem nevzal pořádný kolo. Na Hvaru je spousta šotolin …

0 0
      • RadoXC  

Minulý rok v máji sme boli s partiou na predlžený víkend (5 dní) v Baške Vode t.j. kúsok od Makarskej. Ak máš Route66, môžem Ti poslať zopár tipov na pekné okruhy. S teplotou by som to až tak tragicky nevidel, len netreba byť mäkký – ilustračné foto je z Grécka.

0 0
        • Bafoon  

route66 nemam ani nevim co to je sorry :-) ale vidím doufám špatně že tam máš 51stupnu?!?!?!? to je peklo…kejml na pul hodiny ne? :-) v kolik jste vyjížděli? pár lidí tu vstávalo nechutně brzy kolem 5

0 0
          • RadoXC  

Route66 je software na plánovanie ciest. Vo forme obrázku je možné trasu uložiť aj do Word-u. Horúčavu sme zažili v Grécku, trocha som podcenil predpoveď. Vyrážali sme asi 7,30 na 170 km okruh do vnútrozemia. Ani pri skoršom štarte by sme sa doobeda zrejme nestihli vrátiť. Okrem pitia bolo cez obed potrebné občas schladiť hlavu studenou vodou (ak bola), pretože hrozil úpal. Prvá minerálka v krčme išla vždy na hlavu. Do 40 stupňov je to však v pohode.

0 0
            • Bafoon  

hmm tak nevim jestli je 40stupnů i pro mě v pohodě…to už je fakt peklo na zemi, jako věřím že se to dá koneckonců tady občas taky bejvá pár dní kolem 35 ale asi se budu hodně rozmýšlet, dik

0 0
      • MlokCZ  

Pár pěkných terénu se tam také najde, ale není moc podle čeho jezdit. V tom svahu přímo nad Makarskou až do nějakých 600–800m je celkem dost cest od šotoliny až některé zcela nesjízdné. Dal jsem si tam jednu 40km vyjížďku a celá pěkným terénem. A takové 2 další bych si tam dokázal představit.

Problém je, že není podle čeho to moc jet, našel jsem také někde popisy těch tras jako máš v odkazu, vybral tu jedinou, která vedla i trošku do terénu a dle ní vyjel. Mapu jsem žádnou pořádnou neměl, značení je tam oproti ČR hodně bídné (vše ve stylu že jsi na rozcestí a tam je třeba Baška voda na tři strany označená a u toho jen jiný čas, z toho tedy víš úplný prd). Po chvíli jsem se na to pěší značení úplně vykašlal a prostě na blind vybíral cesty které se mi líbily. Vybral jsem si sice dost pěkné terénky, ale mělo to i problémy. Když jsem byl poměrně vysoko tak 600), tak jsem začal sjíždět po nějaké neznačené cestě, která se mi moc líbila, jenže po cca 300m přestala klesat směrem k moři a najednou se zkroutila o ztočila zpět směrem nahoru a teď jsem tedy vůbec netušil jestli k moři dojedu nebo bych se musel vrátit zpět kudy jsem přijel což už by se mi tedy fakt nechtělo (už jsem byl docela unavený, předchozí den jsme jeli na Sv. Jure) a neměl jsem už ani tolik času. A občas byly nějaké odbočky na jiné cesty, ale moc se nedalo poznat jestli se dostanu k moři nebo ne (a když byl všude prudký sráz dolu, tak nějaké přímé zkrácení mimo cesto naprosto nehrozilo). Nakonec asi po 2km mírného stoupání jsem našel zase další odbočky a nějak intuintivně a se štěstím to projel až k moři.

Kdyby byly k dispozici už projeté trasy od místních znalců, tak si tam dokážu představit klidně tři trasy, které by byly technické lahůdky i směrem dost do endura a něco klidně až k FR.

0 0
        • MlokCZ  

A vedro tam bude v srpnu, nejezdil bych v tomhle termínu. I na začátku června (první týden) jsme měli jeden den 37st. ve stínu (ale začali jsme první den jen 12st. a pak se rychle oteplovalo, takže kromě posledního dne bylo příjemně akorát).

0 0
        • makak  

S orientací je to jak píšeš. Ztratit se na různých cestičkách vedoucích jenom k vinohradu není žádný problém. Je to spíš o intuici a orientaci než o mapě :-) Samozřejmostí je hodně vody na pití.

0 0
          • MlokCZ  

Tohle je celé v prudkém svahu nad mořem, takže tam je to výranzě problematičtější. Vrátit se tam tím terénem zpět je na delší dobu (znovu nastoupat třeba dalsích 600–800m místy v těžším terénu). Takže se lehce může stát, že vidíš, že pod tebou je Makarská (nebo Baška voda, podle toho, kde zrovna jsi) pár kilometrů, ale dostat se tam bude problém na několik hodin a to značné náročnosti (kdybych tam tenkrát měl GPSku, tak bych měl aspoň jistotu, že tu cestu zpět i když náročnou najdu). Pokud už je v tu chvíli člověk unavený a měl plánováno, že jen sjede ty 2–3km dolu a je v cíly… Pitý jsem ten den měl dost (do hor kde vim, že nikde pití nebude vozím vždy větší rezervu), ale síly už docházely (tedy věděl jsem, že bych se vrátit ještě zvládnul, jinak bych se tam ani nepouštěl, ale už bych toho měl plný zuby).

0 0
            • MlokCZ  

A škoda ještě jendou té GPSky (pořídil jsem až nějaký čas po Chorvatsku), bych mohl teď poskytnout, co jsem tam projel aspoň tu jednu trasu. Inspirace pro další by to byla dobrá.

0 0
            • Bafoon  

jezdíš fulla že jo? mno já když pojedu tak na ht a radši bych ukecal ještě někoho jenže všici okolo mají krose, je to na krosová kola realné? chci říct já nemusím jezdit po skalách a hledat kdejakou zatoulanou ovci ale chtěl jsem se tak jako projet (poprvé v cizině) a vidět u toho výhledy na moře, nastoupat pár drsnějších kopců apod to jo to můžu ale zas se mi tam nechce jako ty toulat se samotný notabene když já „štastnou intuicí“ jak najít cestu v zásadě neoplývám.

Ale zatím mi největší starosti dělají tamní teploty v termínu kdy tam chtějí jet, začátek srpna. Původně jsem se strachoval jestli to vůbec má cenu brát tam kolo což zatím vypadá že má, ale jezdit tam jak tu říkáte v 40stupnových teplech je pro mě asi dost vysoká cena…

taky díky

0 0
              • makak  

na vyloženě cyklistický pobyt to rozhodně není, ale projet se,„odpočinout“ si od moře, poznat okolí a trochu se v něm zoirentovat je fajn. 2–3 hodinky denně

0 0
              • MlokCZ  

V Chorvatsku jsem byl sice už s fullem, ale jezdil jsem ho jen hodně krátce a ještě nižší zdvih než teď. Některé ty cesty byly i na kross, některé ne. Nedokážu takhle odhadnout, jestli by se jen z těch pěknějších udělala vyjížďka terénem.

Pak tu je samozřejmě spousta celkem pěkných cest po asfaltu (včetně výjezdu na Sv. Jure), takže na krossu je tam spíš lepší, pokud vám nevadí asfalt. Těch asfaltových když by se pákrát i popojelo autem by se našlo na více dní určitě.

Mě se tam právě až tak moc nelíbilo (i když špatné to nebylo), protože kromě té jedné vyjížďky v terénu, kterou jsem jel sám o volným dni byly 3 čistě asfaltové etapy (z toho se mi i přes asfalt a fulla jedna opravdu líbila a to výjezd na Sv. Jure – tedy až na to počasí, co jsme tam chytli nahoře, naštěstí do půlky výjezdu bylo nádherně s překrásnými výhledy).

Ten poslední den, když to vylezlo až na těch 37st. to bylo peklo. Vedra snážím celkem dobře, jenže tady to bylo horší o to, že 90% trasy bylo na sluníčku a stín žádný (a k tomu ještě samý asfalt).

Když už tam jedeš, tak kolo bych si vzal v každém případě.

0 0
            • makak  

je fakt že slovinci v kempu měli endura a jezdili podle gps. Jinak tratě já jsem rekognoskoval viz. foto :-)

0 0
              • Bafoon  

tak přesně tohle bych nevydržel ani jako poloviční invalida :-D

0 0
                • makak  

ráno vstaneš v 5 dáš si to na ten hřeben, kousek po něm a pak dolů a pak si celý den rád, že se můžeš válet …

0 0
                  • Bafoon  

v kolika stupních si to jezdil prosím tě a kdy jste tam byli? a ehm jak je tam hluboká voda? :-)

0 0
                    • makak  

přelom červen/červenec. ráno bylo příjemně, jak to šlo nad 30 už to bylo špatný, kolem poledne … foto

0 0
                      • makak  

upload nedoběhl, prostě na fotce je na tachometru 38 °C

0 0
      • orca  

Osobní zkušenost z loňska, Makarská + dále na jih sice se dá vzít bika ale je to otročina ostře nahorů ostře dolů. Kvalita cest divoká, ostré kameny. Silnička asi vůbec. Je tam prakticky jediná silnice a po té se jezdí docela divoce. Místní neřeší plnou čáru je to poměrně úzká silnice na to aby se tam cyklista cítil bezpečně. No a v srpnu to je teplotní sebevražda. Spíše doporučuji expedice do hlouby Bosny – myšleno autem a nebo na kolech ale výhradně po zpevněných oficiálních cestách – bez jakýchkoliv ambicí sjet volně do terénu či navštívit zdánlivě opuštěný barák – ale vhledem k momentálnímu vývoji na jihu je otázkou co bude v létě.

0 0
      • BlickM  

Já byl loni v Promajně (mezi Baškou Vodou a Makarskou), přelom srpen-září. Pro neznalé na velký cyklo akce to asi neni, ale rozhodně se tam dá pěkně zajezdit. Při pobřeží, … do hor … Potkal jsem i několik místních partiček, nebo aspoň hodně znalých, i partičku kluků na DH. Takže pokud máš možnost, horáka určitě ber, možná tam na někoho narazíš, poradí …

0 0
    • full  

V loni jsem byl v oblasti Paklenica – prvních 10 dní v červenci – každý ráno jsem vyrážel v 6,00 po magistrále na silničce- od té doby co je otevřená dálnice tak je magistrála směrem na Rijeku skoro prázdná – v pondělí ráno jsem na 150 km potkal za 4 hodiny 8 aut !!!!! Od úterý byl provoz o něco větší – ale už to není to co to bývalo před otevřením dálnice. Vedro se dá dopoledne vydržet – ale kolem poledne když jsem se vracel tak už mi otékaly nohy. Opačný směr do vnitrozemí byl taky dobrý- i když o něco větší provoz- super výjezdy do pohoří Velebit – a super výhledy zpátky na moře. Jinak na bike by byla dobrá oblast kolem Obrovace a přejezd Velebitu – do kaňonu Paklenice vás na kole nepustí.

0 0
    • full  

Pokud by měl někdo zájem o celkem podrobné vojenské mapy Chorvatského pobřeží 1:25000 – tak je najdete tady www.avijacijabezgranica.com/…5/index.html

0 0
      • Bafoon  

moc dík, tohle je super! tam bych nemusel bloudit ani já :-)

0 0
    • makak  

pro ilustraci jsem udělal malý klip, jak vypadá cyklistika na Hvaru

www.youtube.com/watch?…

0 0
      • Bafoon  

pěkné, moc pěkné :-) jak si řešil ten tunel?

0 0
        • makak  

objel, je jednosměrný, vjezd řídí semafor. před pár lety vybudovali stezku přes hřeben po které jsem jezdil. Bohužel jižní strana Hvaru loni v září shořela.

0 0
        • fireball  

Já jsem jezdil přes kopec a pokud už nebyly síly, nebo morál, tak jsem si někoho stopl, kdo mě provezl i s kolem. Jednou jsem tam kolo cpal do dodávky mezi plata jogurtů, na obavy, aby se nepropíchly víčka chorvat odpověděl něco ve smyslu „co se propíchne, to sníme“.

0 0
    • Belial  

Známý to tam asi moc nezná. Kup turistickou mapu a najdeš netušené možnosti. Teda nevím jak na Krku.

0 0
      • Belial  

Příšít týden to bude s počasím v pohodě. Zase tak strašné horko jak všichni píšou nebude.

0 0
        • Belial  

Aha, nevšiml jsem si datumu – 2006 – tak to je nářez. Tak to sorry, v červenci horko bude a pekelné :o)

0 0
    • mosquito  

do chorvatska na pobrezi a na ostrovy kolo nebrat .. max malou skladacku na pojizdky na zmrzlinu

ad Silnicka – ridici jsou takovy „slusni dobytci“ (rychlost se nedodrzuje, kdyz jsou nekde policatjti tak se blika) takze na silnici te akorat tak nekdo smete,

ad MTB – stezky vicemene zadny, od pobrezi vedou cesticky smer vnitrozemi, ale kopec jak krava, ikdyz vyhledy pak byvaji pekny

jediny misto kam bych si vzal je ciste do vnitrozemi na silnice (lidi malo, aut malo)

a tak ci onak si sbal kopec lepeni, s tatikem sme behem asi 30–40 km pichli snad 5× nebo 6×, samo tolik zaplat sme nemeli takze doslo i potupne tlaceni :(

0 0
      • mosquito  

jen dodam ze jsme pichli asi jednou o kaminek ci co ale zbytek bylo o trny z nejakyho kere

0 0
    • novas32  

Dovolím si oprášit staré vlákno;

Podle všeho mi v létě „hrozí“ týden dovolené v Chorvatsku, konkrétně Istrie – Pula. Jelikož nejsem právě válecí a opalovací typ, uvažuju o kole, preferoval bych silničku. Uvítám jakékoliv názory, rady, náměty, jestli silnici nebo bike, typy na trasy v této oblasti atd. Vůbec netuším, jak to tam vypadá s podmínkami ať už pro silniční, nebo horskou cyklistiku.

Díky.

0 0
      • Pedro RB  

K Pule se jezdí na jarní silniční najíždění. Jsou tam roviny na jih k Medulinu, na východ lehké zvlnění na Vodňan a na sever docela kopcovité od Bale-Vale za Limský záliev. Dál po pobřeží na sever k Poreči to bude na silnici vražda, tak bych to zahnul někam na Kalfanar (směr Pazin). Tam ve vnitrozemí je spousta opuštěnejch celkem solidních silniček a stáčet se zpět k Pule můžeš třeba přez Barban a Vodňan.

Každopádně bych doporučil udělat si aspoň jeden delší výlet (nebo popovézt kolo autem) do Opatije (přez Labin, Vozliči) a přez Vepriňak nahoru na Vojak (masiv Učka)- krásné hluboké lesy (taky je to tisíc m. nad mořem – doslova) Na opačnou stranu se dá sjet do Pazinu a vrátit se na Labin.

Hned bych tam jel znova!

0 0
        • maajkee  

Strašně ale záleží na počasí. My jsme chtěli vyjet na Vojak, ale v 35°C ve stínu jsme to v polovině cesty zabalili, to je o zdraví.

Vůbec Chorvatsko mi nepříjde cyklistice nakloněné, spíš mi přišlo, že jsme tam každýmu na obtíž. Hlavně píše, že tam pojede v létě a to tam je všude narváno lidí a aut.

Na jarní najíždění si to představit dovedu.

0 0
          • novas32  

měli bychom jet 2 tyden v srpnu, že bude vedro, je mi jasný, ale s tím asi problém nemám. spíš se bojím provozu, zase na druhou stranu si říkam, že to je cíp pobřeží, žádná „průjezdná“ lokalita, tak by to nemuselo být tak strašné.

myslel jsem, že bych dal denně 3–4 hodiny dopoledne, odpoledne nějak přežiju u vody nebo pod stromem :)

0 0
            • maajkee  

Fakt záleží na počasí, ono bejvá už dopoledne skoro stejný vedro jak odpoledne. Jestli dáš 3–4 hodiny tak klobouk dolů. To bude chtít vzít si sebou minimálně 2,3 litry vody do camelu :)

0 0
              • novas32  

vozim v dromedarovi 3 litry, takze OK, navic si myslim, ze tam by nemusel byt ev.problem doplnit z prirodniho zdroje – potok atd…

0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                •  
                  0 0
          •  
            0 0
        • novas32  

tak pojeď, nemám s tím nejmenší problém :)))))

0 0
      • Petr.T.M  

Tak neber kolo ale mořský kajak!! Dá se plout kolem pobřeží, nebo prozkoumat Brijuni. Pobřeží je dost členité a tím zajímavé. V Chorvatsku dost dobrá, řekl bych i lepší, alternativa ke kolu.

0 0
  • Bafoon

ty si horší než spam čeče :-(

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.