Žena po určitém úsilí a nějakém ježdění svolila, že by šla do nového kola. Slovo svolila vystihuje situaci vhodně. Já teď musím velmi obezřetně vybrat něco, co jí sedne. Opravdu netuším, jestli se zlomí a začne jezdit hodně nebo spíš zůstane u svých 1000–2000km ročně max. Při ježdění to není žádný dravec a vysoká rychlost sjezdu (trekové kolo) je pro ni tabu (něco v hlavě, něco v kole). Udělal jsem jí prezentaci ať si předvybere a dostalo se mi sdělení, že to má být do 15k Kč. Tohle mi odsouhlasila jako zajímavé, líbí se:
- Ravo Racing XC AX – ano viděl jsem ho opravdu těsně přes 15
- Amulet Delta – od 13,5 tis.
- Amulet Structure – od 12 tis.
- Amulet Structure W – od 11 tis.
- Specialized Hardrock XC comp – 15 tis
- Superior 830W – 14 tis.
Co mi vrtá hlavou a s čím chci poradit?
- U těch dvou ženských kol je vidlice, co nemá tlumení (XCM Suntour). Nechci ji odradit a proto nevím, jestli to není šetření na špatném místě.
- Ravo Racing je hodne sportovní až závodní kolo. Byla by to za ty love špica, ale zase nevím, jak to ženský může sednout. Sedlo vypadá rovnou na výměnu. Vidlice Axel by podle fóra pro ženskou měla váhově stačit, že jo? Není ale to mazání vazelínou nakonec větší otrava, než nějak fungující Suntour z vyšší řady (aspoň XCR)? Navíc jsem četl, že Ravům trochu zlobí lak (a moje žena :-o). Takže otázka je, není tohle kolo ústřel a pro jinou skupinu?
- ty pánské Amulety mají při své ceně už vidlice Suntour XCR. Není teda lepší vzít je a kašlat na ženskou geometrii? Řek bych že jo, ale třeba někdo má zkušenost, že vidlice XCR i XCM od Suntouru jsou obě pro ženskou naprd. Nebo naopak vzít např. Amulet Structure W, vidlici odepsat a nahradit levnou řadou RS – např. J3 nebo Manitou – Axel, Trace, kde se dostaneme ± do 15 tisíc taky.
- Specialized je sice jen 8-mi kolo, ale to si myslím v případě Alivia stačí. Navíc má vidlici RockShox J3, což si myslím ji bude při její váze stačit. Je holt dražší (bez slevy), ale tak nějak optimálně složené. Jen má záhadný přední náboj. Je vůči němu co říct?
Pokud máte další žhavé kandidáty do 15 tisíc (já znám lepší a jen o málo dražší – takto ale zatím věc nestojí), napište. A pokud se vám na některém něco nezdá, zkuste použít jiný popis než sračka prosím. Ono to o nich člověk tuší tak jako tak, ale daleko víc pomůže důvod proč to ženské nebude stačit. Aktuálně jezdila trekové kolo Amulet Concorde – kombinace STX a Acera s blaťáky a nosičem, takže kardinální změna bude kterékoliv z těchto.
Pro nepsavce přidávám anketu