Doporucte mi nekdo na kolo vhodne momentove klice za rozumne ceny. Diky.
Doporucte mi nekdo na kolo vhodne momentove klice za rozumne ceny. Diky.
http://www.aj-albrecht.cz/mklice.htm ale co ten špás stojí to teda nevím.
Tak to bych radsi ani nezjistoval…
Takovej obyč. momen?ák s výměnnýma bitama přijde minmálně na 2 litry – říkali kluci u nás v dílně:-)))
Chlape neblbni na co momentovy klic? No ja kdyz je nekde napsano 40Nm tak dotahuji na krev jinak s citem a mam to zadarmo :)
jak dotahuješ třeba 80 Nm když 40 je na krev? Třeba setrvačník u auta ja 260 Nm a pak o 60 stupňů. Momentový klíč není k ničemu ale pro domácí dílnu zcela nedostupný, ceny za momentové klíče s malým rozsahem se pohybují okolo 10.000 +/- 4000 podle kvality.
Momentove klice samozrejme maji sve opodstatneni, ale na kolo to nikdo ani v cykloservisech nepouziva. Nedovedu si predstavit ze bych utahoval treba lanko k brzde momentakem podle navodu :)
to je pravda, kutilové by si měli uvědomit , že čím menší moment tím jsou vystaveni většímu riziku, že strhnou závit a jsou v pr…, v servisu je to jejich věc.
Podle mě je momen?ák dobrý nejen proto, že to máš namontované podle konstrukčních podmínek, ale proto, že je to rozebiratelné častěji bez poškození zůčastněných součástí. Ze zkušenosti – hliníkové šrouby v klikách utáhneš na krev jen jednou, pak se ti při povolování rozlomí. Kdežto momen?ákem – klidně 10×. Nebo utažení představce a rodel v představci – tady bych viděl momen?ák jako přínos – pak by neměly praskat. Nebo objímku smyku na sedlové trubce u tenkostěnných rámů. Atd… Takže – kdo je montér a často rozebírá a skládá – momen?ák zvýší mu montážní životnost dílů a ušetří nervy se sháněním při montáži rozbitých věcí večer před závodem :-) Kdo jezdí, dokud se kolo nerozpadne – nech? utáhne vše na krev… Nejlevnější mechanický mom.klíč s rozsahem 1–5NM jsem viděl v Bauhausu za 1.100 Kč, pak 5–20NM cca 1.500. Dělá to nějaká česká firma, nevzpomínám si na jméno (Tona?). Elektrické stojí od 5.000 výš u značkových výrobců nářadí.
No je fakt,ze hromada lidi by momentak potrebovala,kdyz vidim,jakym zpusobem utahujou. Ja teda samo momentak taky nemam a dle meho na kolo nejni vubec treba,ale musi se utahovat s rozumem (citem).Na krev by se nemelo utahovat skoro nic.Problem s opetovnou demontazi nemam a nic mi taky skrz to nepraska.
„hliníkové šrouby v klikách“ – to jsem nejak nepochopil. Nebo jsi se jen prepsal?
Ne, používám je (šrouby na dotažení kliky ke středu). Dříve FSA (praskají), teď Truvativ (lepší).
Tak tohle mi nejak uniklo – jeste jsem je nevidel
Nevim ci znamena ta rozumna cena. Ale jestli je to ten rozsah 1500–2500,– za ty klice jak nekdo psal z Bauhausu a podobnych obchodu rozhodne nepocitej s velkou zivotnosti a uz vubec s kvalitou. Monentak je na kolo zbytecny vsechno dotahuju s citem (krome klik-ty nakrev:)a za 10? let jsem jeste utahovanim nic nepodelal (no vlastne prdla mi duta osa XT v zavitu ale kdo vi jestli to bylo tim utahovanim nakrev :)
Pokud chceš radu tak tady ji máš. Na kole si dělám všechno včetně vyplétání a nikdy jsem neměl žádný problém z jednoho jediného důvodu. Nikdy nesmí docházet k vítězství hmoty nad duchem. Jinak řečeno používej hlavu a ne svaly a rozhodně se obejdeš bez momen?áku.
To je přesný!
Máme rádi zvířata!