Prosím o radu s problémem. Jsem co se týká servisních zásahů v nových kolech začátečník, dřív jsem jezdil a staral se o něco co kolo jen připomínalo, a jsem o prázdninách docela daleko od města, kde jsem si kolo kupoval, proto se obracím na vás o radu. Mám kolo Mongoose Rockadile LTD 04 s klikami Shimano M-440 (standardní výbava). Po 100 km jsem byl na garančce, nyní jsem na něm najel asi 150 km. Poslední jízda (asi 40 km) byla hodně blátivým terénem (byla to zároveň první jízda blátem na tomto kole). Po návratu jsem kolo umyl klasickou koupelnovou sprchou (takže žádný velký tlak), kompletně, a nastříkal jsem sprchou vodu i do místa středového složení u klik (zapouzdřený střed). Samořezjmě jsem nic nerozebíral. Pak jsem měl kolo 20 dny v pokoji a poté ho namazal. Kompletně olejem ve spreji Brunox IX50. Střed jsem promazával tak, že jsem nasadil na sprej dodávanou trubičku, kterou jsem zasunul co nejvíc do středového složení a protáčel kliky. Poté jsem na kole asi týden nejel. Když jsem vyjel na další cestu, hned od začátku jsem při šlapání, které do té doby bylo naprosto bez problémů, ucítil tak 1 – 2× za otáčku jakoby „brnknutí“, „lupnutí“, krátkou vibraci, která není slyšet, ale je cítit nohama. Docela nepříjemně. Někdy to přestane na pár km, a pak zase začne. Když stojím na místě a točím klikama po zpátku, je toto lupání cítít jen neznatelně, snad téměř vůbec. V záběru při jízdě je cítit ale dost. Troufnu si tvrdit, že nejde o chybu v pedálech, nebo náboje kol. Podle toho co jsem vypozoroval a vycítil, jde skutečně o šlapací střed. Od té doby co se toto vyskytlo jsem ujel jen 25 km, snad se to rozchodí, ale moc na to nesázím. Chci se zeptat: Je možné, že tlak oleje ve spreji nějak vtlačil nedokonale vymytou špínu do zapouzdřeného středu a nějaké zrníčko písku v něm způsobuje tento problém? Myslím si totiž, že by střed měl odolat většim náporům znečištění a umývání. To abych se bál, že při dešti se do středu vplaví nečistota. Nebo čím myslíte, že by to mohlo být? Máte zkušenosti co udělá nějaká špína ve středu a jak lehce se tam dostane? Mám kvůli tomu jít do mého servisu (Šírer v Brně)? Nerad bych totiž aby nějaká nečistota uvnitř úplně vydrala střed a musel bych jej kupovat nový. Díky.