Nemůžu nereagovat. Letošní maraton byl můj pátej, tak o tom snad něco vím. Zkuste se na věc podívat takhle : 500 lidí ti zaplatí 400 Kč startovného, takže 200 tis je onen „báječnej vejvar“, jak tady čtu. Pak začneš platit : reklamní tiskoviny.................25 tis inzeráty...........................10 tis časomíra s čipama..................25 tis pronájem areálu....................20 tis moderátor...........................4 tis ozvučení............................3 tis zdravotní zajištění.................4 tis jídlo po dojezdu...................17,5 tis atrakce (schválně nepíšu co, abyjste mně nepoznali).............23 tis kapela..............................5 tis pořadatelé.........................25 tis jídlo pro pořadatele................5 tis jídlo a pití na občerstvovačky.....11 tis benzín..............................3 tis telefony............................3 tis motorky.............................3,5 tis kytky...............................1 tis poplatky za povolení................1 tis poštovné............................1 tis grafika.............................5 tis pryze money........................15 tis
a dost, stejně jsem určitě na spoustu věcí nevzpomněl, protože to píšu z partesu. Takže vážení pocitové, kteří si myslíte, že dělat maraton je fajn rejže, zkuste se zamyslet nad absolutním faktem : startovné nikdy, NIKDY, nepokryje ani náklady na akci ! Abys nebyl sám před sebou za blbce, musíš sehnat nějaké další peníze, a to jde sakra z tuha, protože sponzoři ti většinou dají věcné ceny (zapla? jim za to pánbůh), ale dostat od někoho peníze, to je opravdu dost velkej problém. A teď si představte, že tu akci děláte jako člen nějakýho oddílu, kterej těch pár vydělanejch tisícovek použije na další akce (dětský závody a podobně). Pánové, největší dřina na maratonu je pak vysvětlit manželce, proč zrovna já mám tak blbýho koníčka, kterej mně stojí celoroční práci a v podstatě za nic. Jenže mně to prostě baví a dělám to rád.