Zdravím, umí někdo 3D modelování v AutoCadu?
Potřeboval bych z obrázku viz níže vymodelovat 3D model(de mi hlavně o ten ohyb).
Díky moc za Vaše rady.
Zdravím, umí někdo 3D modelování v AutoCadu?
Potřeboval bych z obrázku viz níže vymodelovat 3D model(de mi hlavně o ten ohyb).
Díky moc za Vaše rady.
jej todle mne dycky bavilo. V pro/engineeru se řezalo vrtalo zaoblovalo přímejma příkazama. Takže u tohodle bych si namaloval už ohnutej tvar, vytáhnul jej do hloubky na požadovanou šířku a do toho vyvrtal díry. Už je to 15let co jsem si s tím hrál naposledy, tak mne dyžtak někdo opravte.
Nakreslit průřez, vytáhnout na šířku a pak pocket/hole/pattern.
já bych ti to udělal v inventoru, 3D acad mi moc nejde… ale v inventoru v práci dělám takové věci pořád.
+1 v inventoru, nebo Pro-e to máš hned ;-)
Souhlas, v Inventoru otázka pár minut. :-)
Záleží co chce, jestli STEPko, tak to je otázka 2minut, jestli se to (3D autocad) naučit, tak existuej x/y způsobů jak docílit podobnýho tvaru…
Dělám v Catii, takže není problém vymodelovat, jak říkám, záleží co má být výstup.
Nene, musím to mít přímo v tom výkresu co bude ten 2D pohled.
Já myslel, že to nakreslím a jen vytáhnu a mám 3D. Takže ty ohyby když nějak oddělím a pak je připojím tak je to možné?
nakreslíš profil s ohybama a vytáhneš, pak doděláš otvory
práce na pár minut :D
bojuj
No tam jsem se taky dostal, nakreslil profil a pak jsem nevěděl jak ty díry dodělat.
s Academ nedělám :D v Catii je na to povel „Pocket“
:D
Jak pise kubad – Vem skicu bokorysu (tzn i s radiusama), vytahni, pak pockety a je hotovo.
Modelování v AutoCadu je zlo a slepá cesta zároveň. Kde to po tobě chtějí?
Ve škole :-D
kdysi jsem v A2000 vymodeloval ve tom pseudo 3D stroj o 3500 dílech. Dělat v tom byl totální masochismus, jenže nic jinýho nebylo. Úplně se Acadu vyhnout nedá – používajího lasery, plasmy a 2D frézky a taky jeětě hodně stavařů.
DXF je esperanto podobně jako STEP, takže umět by to měl asi každý, proto myslím že do tý školy to patří.
To je fakt, jenže v dxf i stepu to umí uložit hodně jednodušších programů. Já si teď oblíbil VariCad – totálně jednoduché modelování i tvorba výkresů, žádné zbytečné složitosti jako v ACadu (2D i 3D), je levný, umís step i dxf, takže pokud člověk nepotřebuje nějaké pevnostní výpočty, tak pro běžnou strojařinu je to jasná volba. Jen se v něm dělají špatně složitější plochy typu automobilových karoserií, v tomhle zas nemá konkurenci Catia.
podívej se na Alibre desing – to je opravdu dospělý plně parametrický 3D na úrovni Silidworksu nebo ProIngeneeru. Asi dva roky jsem v tom dělal a před pár lety to v plným nářezu stálo 55 tis.
V autocadu to mas za 10min
A poradíš aspon postup prosím?
Takze postup v AUTOCADU
Nakreslis ten ohnuty tvar (vnejsi rozmery) pomoci polyline(tri tahy mysi, zapni si snap_grid a ortho), pak pouzies zdvojeni (o silu plechu) a pak doplnis dva chybejici useky. Abys to mohl vytahnout do hloubky tak to musi byt uzavrena krivka, tak upravis tu polyline pomoci join (spojis vsechny useky). Pak zaoblis ty rohy , pouzij filet (nezapomen ze to bude mit dva radiusy :-)) ) Kdyz to budes mit tak to vytahni pomoci extrude.
Ty diry a vyrezy – vytvoris telesa (valce pro diry, ostatni tvary pro obecne vyrezy). Postup pro ty telesa je stejnej jako pro cokolov jinyho (plosny tvar a pak vytahnout) a pak puzijes funcni subtract, zvolis hlavni objekt od ktereho se bude odecitat a pak telesa ktera se budou odecitat. Finito.
Tak pořád z toho jsem jelen…vím asi jak na to ale furt se nadaří
co konkretne ti nejde ?
Vsechno kdyz to tak reknu :-D
Napsal jsi to správně ale já to z toho moc nepochytávám :-D
Chce to trochu praxe, zkousej to na jednoduchejch objektech, v manualu k autocadu se toho taky doszvis docela dost. drzim palce.
no jak ty telesa(diry), dam na to misto kam chci.
Budto je nakreslis primo v miste a nebo je vytvoris jinde a pouzijes funci MOVE/ROTATE. Mozna se ti pri tom taky budou hodit hratky s UCS (user coordinate system)
jo toto je primitivní.
teď modeluju JEŘÁBOVÝ HÁK, mělo by to jít šablonováním pomocí nárysu s průřezama, ale moc mi to nejde, už se stím seru pár hodin a nic, nejaké typy?, nebo, nemáte ho někdo už nakreslený? potřebuju nosnost 10tun
btw v Inventoru 2012
Máš recht, ACad 3D je úplně stejně jednoduchý jako Inventor :D
já nevím:-) ale prostě mi ten zas*aný hák nejde vymodelovat:-D
to vím, ale prostě to není tak lehké jak to vypadá, mám to narýsované, ale když to mám šablonovou tak se tak v půlce zeseknu a nejde to
Kdyby to bylo v Solid Edge, tak když budu znát průřezy, tak to mám nejdýl do půl hodiny.
Trochu odbočím, ale když už je řeč o Solid Edge, nevíš, jak se změní (konkrétně máme ST5) barva pozadí? Čekal bych, že se to změní takto: Možnosti Solid Edge → Barvy → Barva pozadí, ale omyl, nezmění.
Znám ST1, ale mělo by to být stejný i pro všechny vyšší verze: Zobrazení → Pohled (klikat, nerozbalovat] → Pozadí.
Já bych ti to klidně nakreslil bohužel nerozluštím z toho rozmazaného obrázku čísla :)
Tak jsem domodeloval a já ******* mám velkou součástku, která se nevejde ani na ten největší rámeček. Nevíte jak to zmenšit nebo si s tím pohrát aby se to tam vešlo? Díky moc
Změnit měřítko jsi zkoušel? :)
Něco jsem zkoušel ale nějak to nejde. Kdyby s tím někdo měl zkušenost byl bych rád. nechce se mě to kreslit znova
Něco jsem zkoušel ale nějak to nejde. Kdyby s tím někdo měl zkušenost byl bych rád. nechce se mě to kreslit znova
Začneš DWG výkres a tam,kde vybíráš pohled je i pole „měřítko“. Naťukej si tam nějaké, co se vleze a máš to. Pokud se teda bavíme o Inventoru.
Mám AutoCAD 2012
Ještě abych upřesnil. Kreslil jsem v 1:1, pak vložil rámeček a zjistil, že se to tam nevleze. Ale asi to předělám
Tak pokud potřebuješ tisknout, tak dáš " výstup" dále ikonka tiskárny s nápisem „výkres“ a dole uprostřed je zaškrtnuté „přizpůsobit do plochy“. Tohle odšrtni a máš tam "měřítko.
Pokud potřebuješ dodělat rámeček tak buď tisknout na 2× (:D) a nebo roztáhnout existující rámeček a potom to celé udělat tak,jak píšu tady na začátku.
EDIT: A nebo v záložce „modifikace“ je tlačítko „měřítko“. Tohle by to mohlo řešit celkem obstojně :)
Problém je v tom, že tisknout nechci, musím to odevzdat s rámečkem a razítkem. V elektronické podobě.
Tak to „vytiskni“ do pdf.
Taky by to šlo,ale asi by „nedotiskl“ razítko zvlášť na papír. Jedině že by opravdu roztáhl už nějaký existující rámeček.
Už jsem editoval příspěvek. Funguje to?
Tak je to zmenšený to už by šlo. Už jsem se kolem tý funkce motal. Díky.
Ještě někdo zkušený. Tím pádem, že jsem změnil to měřítko, tak se změnili i rozměry, je normální, že při kotování potom, se přepisují ty koty na 2× vetší hodnotu?
Při kótování budou (měly by) být ty hodnoty jako oriiginální rozměr součástí, tzn. nezmenšené.
Ještě mě zajímá, něco jsem na netu našel, ale je to pro starší verze. Chci dát to 3d pod 2d na jeden výkres, jak to udělat?
Tak mě při čtení těch otázek napadá, četl jsi vůbec nějakou publikaci o práci v ACadu? Nechce se mi věřit, že by vám ve škole nedoporučili nějaké podklady.
Tak doporučili, ale dělám práci napřed…
Tak s tímhle neporadím, jedině v Inventoru.
Tam to funguje tak, že máš jeden základní pohled a z toho děláš ostatní promítnuté pohledy, řezy, průřezy apod.
Pokud to děláš v layoutech (záložkách): View – Viewports – 1 viewport. Potáhneš do obdélníka a vytvoří se ti nové „náhledové“ okno. V tomhle okně si můžeš i měnil nejen směr pohledu, ale i měřítko: scale a napíšeš 1/50×p (udělá padesátinu od originálu kterej samo kreslíš 1:1), což je odpověď na vyšší větev vlákna.
Pokud kreslíš ne 1:1 tak v kótovacích stylech jde přepsat aby ti to kótovalo dobře (v násobku apod.).
Když už se tu bavíme o AutoCADu popřípadě Inventoru, měl bych na Vás jeden dotaz. A to ohledně renderování snímků. není problém všechno nastavit, přiřadit materiál barvičky, pohrát si s kamerama, jenže problém je v tom, že výsledek není vůbec realistický. Chtěl bych dosáhnout toho, aby guma vypadala jako gumala a natřený plech jako natřený plech. Nemáte někdo nějaký zásuvný modul nebo rozšířenou knihovnu pro tohle?
Vím, že jednou sem si z autodesku stahoval nějakou sestavu a měla povrch stejně dokonalý, jako sestavy, které můžete vidět při zapnutí Inventoru. Jenže nějak sem ty vlastnosti z toho nedokázal vytáhnout.
nevíte někdo prosím kde v mechanicku 2014 přepnout, abych měl nahoře nabídky příkazů?(úsečka kružnice atd) má to jen tak blbě a netuším co kde ještě popřepínat
Poklepáním na lištu (pruh) ve kterém se nachází „soubor“, „nápověda“ apod.
Ahoj, nemůžu přijít na to, jak v autocadu 2014 nakreslit obdelník s počátkem ve středu, jak je například v solidworks, nevíte jak na to? Díky.
přes mnohoúhelník
přes mnohouhelník jde pouze čtvrec, ne ébdelník v základu tahle funkce není
ajo spatne jsem přečet že chceš obdélník
pokud je to stejné jako v Inventoru 2015, tak by to mělo jít přes takovou tu šipečku vedle klasického obdélníku.
Takhle nějak je to v solidu, ale v autocadu ne, není to vůbec v základním výběru funkcí. Pro tuhle operaci, je nutné doinstalovat plugin.