..jj už zase se to blíží..
Prozraďte na čem si o Vánocích nejvíce pochutnáte ?
Vařené, pečené, smažené, inspirujte se navzájem předem.. :)
A ten kdo čeká na Zlaté prasátko je 100% blázen !
Správný poměr masa se salátem je přece 2:1 !
..jj už zase se to blíží..
Prozraďte na čem si o Vánocích nejvíce pochutnáte ?
Vařené, pečené, smažené, inspirujte se navzájem předem.. :)
A ten kdo čeká na Zlaté prasátko je 100% blázen !
Správný poměr masa se salátem je přece 2:1 !
Anketa: Ovšem to nejdůležitější z Vánoc je:
Česnečka, kuřecí řízek a bramborový salát a samozřejmě vanilkové rohlíčky.
…a ostatní cukroví ;)
Jako kdyby to nestačilo v TV, všude v obchodech, na ulici psychóza, silnice zacpaný. Eště ty blbý vánoce nacpi i sem :-(
+1 :)
Je to psycho, co naděláš…, ovšem na BF si pochutnáš.
souhlas
BicMac, hranolky a jahodový shake. Klasika.
Pohlreich by byl jistě nadšený z Mc Donald´s christmas menu. :)
Pohlreich je ten mediální velkokuchař a vrah smažáku? (:
Zdena je démon.
Přesněji gastrodémon :D :D
„Šéfův příchod z daleké země za oceánem, po kterém smete do vod zpěněné Vltavy všechny Babice, Macky viditelné a mraženou zeleninu a kečupy, jakož i vegetu a magi a pravý demi glace zavládne na věky v této zemi.“
Rybí polévka, kapr, bramborový salát, pro mě vždycky nejlepší klasika na kterou se fakt těším! :)
Přesně tak. Také se na to těším, protože je to jídlo, který mám jen jednou za rok.
kapr, bramborový salát a spousta cukroví:-))
Pstruh na masle a k tomu salat (poctiva tatarka a majoneza). Nesmi chybet par lahvicek vina, uz se tesim na polosladke rosecko z Rulandskeho modreho,2009,vinarstvi Dufek.
Tatarka do salátu?!?! Jestli nám příští rok vyjde Ötztaler, tak ti otevřu oči :-)
Tatarka do salátu je fakt nesmysl :)
Kvalitní jogurt to jistí.
S manželkou taky dáváme jen trochu majolky a pak jogurt. Nicméně stejně pak nejradši chodím ujídat u našich tátův poctivej salát s majolkou, tak jak ho znám z dětství :)
Když jej obdržím na návštěvě a napucnu-se, vzápětí po-se-ru-se. :))
Potíž jogurtu je hlavně v tom, že salátu dodává nežádoucí aromata.
To je o zvyku, naopak má zase takový víc fresh aroma :)
Záleží kolik pak do něj dáš hořčice a pepře. :))
tak tebe bych na jogurt do salatu teda netipoval..:)
Jinak, fuj jogurt, do salatu zasadne jen poctiva majolka…
Již třetí den do sebe cpu svůj pouze s jogurtem, lahůdka. Dnes je obzvláště chutný, mňam.
Tatarka do salátu fakt není nesmysl, spousta lidí to tak dělá.
Když nemám limetku, tak tam dám citron.
Když nemám majonézu, dám tam tatarku.
To že to spousta lidí neznamená, že to není nesmysl :)
Klidně ať si to dělaj, ale postrádá to logiku.
Logiku bramborového salátu bych si teda rád poslechl :-D
A víš co se dává do bramborovýho salátu? :)
Proč tam dávat tatarku, když se do salátu dávají majonéza, okurky, cibule, trocha octa a koření?
Tak proč tam dávat ještě jednou to samý v podobě tatarky? :)
Nevím, já bramborový salát v životě nedělal. Mamka tam jednou dává majonézu, jednou tatarku a ten s tatarkou mi chutná o level víc, resp. ten s majonézou vůbec nejím :)
Kdybych dělal salát, tak bych jí tam taky nedával, ale nesmysl to není. Právě proto, že neobsahuje žádné ingredience, které se do toho salátu nedávají.
Je to nesmysl, ale ten jogurt je nesmysl větší. Teda na Vánoce.
No jasan, s tím jogurtem to není pravej vánoční salát, ale jak říkám, ten si dám u našich, tenhle s jogurtem pak dlabu třeba ještě další den, dva a je to přeci jen trošku lehčí :)
Grilovaný losos zo zemiakmi, kapustnica, čokoládová Marlenka, domáce medovníky a xy ďalších dobrôt :)
Řízek kuřecí/vepřový bramborový salát a čočková polévka
Řízek kuřecí/vepřový bramborový salát a čočková polévka
Hmm, čočková polévka a bramborový salát. Silná kombinace. Kolik se Vás doma dělí o záchod ?
Pár rad od odborníka, které se mohou hodit http://www.youtube.com/watch… .
Klasicky to je u nás kuřecí řízek a bramborovej salát.
Na polívku nehrajem a cukroví taky moc ne. Loni jsme radši koupili nějaký zákusky a jinak tradičně hodně ovoce.
Jelikož v poslední době pčicházím na chuť mořským potvorám tak možná zkusím dvojí menu a k řízkům udělám i filety z lososa nebo mořské štiky.
loni jsme zakoupili k salátu půlku lososa, s kvalitní brutální bohemkou super… jen na máslo do trouby, osolit mořskou solí zcela postačí…
Losos do trouby to je škoda, lepší jen lehce ogrilovat na pánvi :)
díky za tipy, pravděpodobně to letos vyzkouším
Již neslušně slintám. :)
ale fuj, mám to přes celou paži :D:D
před pár týdny jsem byla pracovně ve pstruhařství v Českém Jiřetíně, nafasovala jsem čerstvě piclé a vykuchané pstruhy, pan majitel mi věnoval i své koření s tajnou recepturou, mňam!
a v pátek pstruhy udí, mám ze včera ještě jednoho v lednici pro kámošku,to je lahoda!:-)
Jo jo, není nad čerstvý pstroužky na másle a na kmíně! Kam se hrabe losos! :)
Ani candoš není k zahození.
Candát to je snad ještě vyšší liga, mňam! :)
Pro mě nejchutnější sladkovodní ryba. Když se zadaří a nemám „pouštěcí“ náladu, tak si ho občas od vody přinesu :)
A co úhoře pánové ??
Jo jo, to je lahoda, táta byl velkej rybář, takže o ryby jsem neměl nikdy nouzi. Úhoř je vynikající uzenej.
Uzené uhoř je libovka.
Nejlepší je okoun, ale dostatečně velký už se moc nechytaj.
Kusy kolem 35 cm už nějaké chycené mám, ale pokaždé skončily zpět ve vodě.
To už je dostatečná velikost, škoda jich. Když ho hodíš zpátky, tak ho stejně sežere štika nebo sumec, aby se zbavili konkurence.
Tak já si naopak myslím že pokud okoun doroste do této velikosti tak je daná lokalita prostá predátora, který by ho mohl ohrozit. Zatím mám zkušenost z čistě okouních lokalit, tam kde je víc štik ču sumejšů, najdu okouny kolem 10–15 čísel.
spis bych rekl, kdyz se zadari. kandata nema moc smysl vracet :-/.
Mno, pokud chytáš na mrtvou tak už jen z principu to nemůže dopadnout dobře, máš recht. Pokud chytáš na umělé nástrahy, tak to má ryba seklé zpravidla v okraji tlamky. A v případě kandáta (u háčku v koutku)(pokud ho nevytáhneš rychle z hloubky – Vranov, Plumlov aj.), tak to rozdéchá uplně stejně jako každá jiná ryba.
Tady jsou i rybáři. :) To by mne asi vůbec nebavilo čumět do vody a čekat a čekat.., jít domů s prázdnou.
Taky nechápu že to někoho baví tam sedět celý den.
nezkoušela jsem to, ale musí to být super relax, ale každý den by mne to určitě nebavilo…
Nevim nevim já si představuji relax trochu jinak. :)
Třeba fajn je válení se v sauně, soutěžím jak dlouho v ní vydržím. :)
já pak kolabuju, myslela jsem, že jde nahoru tepovka, ale ta je v pohodě, ale stejně jak vylezu ze sauny, ochladím se, lehnu na lehátko a jsem na odvoz rychlou:-(
trpím na migrény, loni jsem ji měla chvíli po návratu ze sauny, tak jsem si vzala Cinii a skončila jsem lehmo v koupelně a odvoz rychlou, nedokázala jsem ani stát, šílená bolest, po injekci 1000mg Ibalginu bez reakce, hrůza, už nikdy více…
+1. Známý je taky rybář a jeho manželka je vždycky jen nasraná, že je celý víkend pryč a stejně nic nepřinese.
Ale odpočine si od ní ;)
Není nad to než si zabalit cajky a vypadnout někam mimo lidi.
No máš můj obdiv, hlavně pozor na Lochnesky.
Já zatím celý život čekám a u vody je to navíc v přírodě :).
byla ho půlka! tak velkou pánev fakt nemám:-) kromě toho pečení je zdravější:-)
Když máš grilovací pánev, takovou tu s vroubkama, stačí jen kapka olivovýho oleje nebo kousíček másla, když ho pečeš tak tam musíš taky něco dát :)
olivový olej, jojo…ale stejně mám raději kuřecí řízek, kupujeme čertvá kuřátka přímo z drůbežárny:_)
No vidím to tak, že letos bude losos na víně.. :)
Tak bohužel není losos. :(( Jsou krůtí prsa a stehna.
nudááá :)
Rozhodně, ale na druhou stranu jsem sehnala u šikmovoček Chardonnay of Spain 2002. Není zkyslé, je čisté a opravdu úžasné, no nekup ho za 40kč za sedmičku. Nyní ho „ochutnávám“. :))
Tak na zdraví :)
Díky, i Tobě, i Tobě panáčku.
Akorát já jsem v práci a ucucávám leda tak vodu se šťávou :D
Tak to přeji dobré chutnání, práce šlechtí.
Občas nad tvými vlákny (příspěvky) přemýšlím, co má znamenat to formátování textu? První řádek kurzíva, druhý tučný, třetí obyčejný, další kurzíva, pak obyčejný a zakončuje to nezbytný odkaz na něco. Klasika :-) Ještě že tu nejsou barvičky a hýbací smajlíci :-D
Peace.
:))
graficky je to pestřejší…
Smaženého kapra jsme zrušili, často býval cítit bahnem, na břichu moc tučný, loni jsem osmahnul lososa /chlazeného/ a spokojenost, bramborový salát s kořenovou zeleninou omaštěný doma vyškvařeným sádlem nebo špekem, zásadně bez majonézy nebo jogurtu, polévka z kapřích hlav, vánočka /jasně,že domácí/, vanilkové rohlíčky, fíkové kulky, k obědu rybí pomazánka.
Pravý český losos :)
Proč ne ? Už se zase vracejí.
Můžete je chytit, ale nesnězte je – jen zdokumentujte
Správný labužník je gurmet.
Já myslel, že Babica.
PAN DOBROTA
Klasika – hrachová polévka, smažený amur a bramborový salát (s tatarkou!)
Jak klasika? :)
To moc klasicky nezní.
A tabák pod strom jakej?
Starbuzz Christmas Mix jasná volba. Už by mělo být na cestě 500 g balení :)
No, uvidíme jak to bude u rodičů poskládané. Určitě smažený kapr, řízky ( snad telecí ), bramborový salát a brambory ( kdyby se máma rozšoupla a udělala místo brambor kaši, bylo by to lepší ). Každopádně se nebudu cpát těmi sojovými kostkami, které jsi sem dala jako odstrašující příklad.
U nás jedině kapřík a salát s domácí majolkou :-)
Ale teď jsem dodělala kořenící směs na perníčky, tohle vonění miluju! :-) Zítra se bude voňavé hnětení a příští víkend pečení :-)
+1
Prdopeč do perníku je jednodušší a voní to taky krásně :-)
tak tos nechutnal ty moje s kořením čerstvým, nedá se srovnávat ;-)
Jak děláš ty tu domácí majolku, jaký olej, v jakém poměru s vejci, atd ?
Já ji dělala jen jednou :-) Poměry nevím, to se dá najít na internetu nebo v kuchařce. Olej olivový do maajolky z které se dělá tatarka k masu a slunečnicový nebo jiný nevýrazný pokud majolka putuje do bramborového salátu.. olivový olej mám ráda, ale v majolce ho cítit nemusím :-) Může to být dobré i z jiných olejů, ale my jsme doma nějak jiné nepoužíváme.
Hned co mi vyplivlo první: http://www.cuketka.cz/… Takže se dá udělat i jinak než klasicky zašlehávat olej po troškách do žloutku a nakonec ochutit ;-)
Neochutnal, nenabídlas :-P
Jo já mam v plánu letošní vánoce propít..decentně až na silvestra si pčihnu více…a musim důkladně propláchnout mozek na maturitu:D takže si budu držet nějakou tu hladinku alkoholu:D..
jídlo..skoro-klasika..salát, ale kapr ne.. nějaká jiná ryba nebo kuře…
U nás teda klasika, kapr, salát a hromada cukroví. Jen kdyby ten kapr neměl tolik kostí, to mě tak strašně neba, malá anketka: Jaká ryba na světě má nejvíc kostí?
Kapr nemá moc kostí.
Myslíš, víš nebo hádáš?
V porovnání s „bílou rybou“ (cejn, plotica aj.) je to pohoda.
Vzhledem k tomu že jím kapra nejen o vánocích už do malička, tak vím ;)
Nechce se mi hledat guinessovka, ale něco vzadu mi řiká, že je tam uvedenej kapr.
z němčiny, překládat se mi nechce :)
Kolik kostí má náš rodný ryby?
Popularita rybolovu jsou ryby které ne vždy odpovídají na popularitě jako jídlo ryba. Toto často je vzhledem k povaze a množství masa kostí. Ale kolik jich tam přesně?
Ryby s vysokým počtem kostí:
Asp: 143
Cejn: 129
Aland: 124
Jelec: 118
Guster: 115
Ryby se střední kosti Počet:
Hecht: 109
Roach: 106
Rudd: 100
Kapr: 99
Stodola: 97
Rybolov s menším počtem kostí:
Karasa: 79
Pstruh duhový: 67
Zander: 33
Okoun: 25
Ty čísla jsou jako počet kostí? 99 je strašně málo na kapra, na vánoce sníme tak 5 porcí a talíř na kosti je plnej + otec jí i kosti, ale nechce se přiznat.
to jsou asi jen kosti v mase ne? Teda se nepočítá páteř, lebka a další velké kosti.
Pravdu má maajkee.
Vždycky.
Dovolím si nesouhlasit, v jednom vlákně mne nazval
starou (..asi dosluhující..), a já se cítím tak na 25 ! :)
Datum narození nic neznačí !
No právě 25, to už je skoro konec…:o))
Tak nejsem sama koukám. :) Kde si kopeš hrobeček ty ?
Sestupná tendence začíná už po dvacítce, sám na sobě to cítím :)
Třeba si v 50ti řeknu jaká to byla pohodička, ale teď mě to moc nebaví..
V tomto případě jak se ukázalo to tak opravdu je :)
Vždycky houbovou polévku s nudlema a další bramborový salát s pečeným lososem. Cukroví perníky a to ostatní cukroví se různě mění každý rok jiné. :)
V sladkovodních rybách vede jednoznačně cejn :).
Jo a ještě Bolen je docela kostěný porno..
parma
Parmy automaticky vracím vodě, takže netuším, ale je to možný. Pokud je na úrovni cejna, tak potěš koště.
„Dotaz: Která ryba je nejkostnatější? Má více kostí kapr nebo cejn?
Odpověď: Mezi nejkostnatější rybu našich vod patří parma obecná.
Jestliže mluvíme o počtu mezisvalových kůstek u kapra a cejna, tak více jich má cejn velký. Pro srovnání: cejn velký celkem 132, kapr obecný 99.
Odpovídal: Ing. Pavel Vrána“
ale kolik jich má nevim, já nejim ani kapra kvuli kostim:)
Takhle to stačí. Každopádně parma je majestátní ryba, která patří do vody a ne na talíř (aspoň já to tak mám), takže mě to vlastně nemrzí.
když se řeže podélně tak to moc kostí nemá.
Tak to mi teda vysvětli, jak způsob porcování ovlivní počet kostí v kaprovi :-D
Ty bys chtěl taky pořád něco vysvětlovat :)
Když mě to fakt zajímá. Podle mě to z biologického hlediska není možné a považuju to za konspirační teorii :)
Malé kosti tam budou vždycky, jde o to že se dá maso zabvit takovéch těch velkéch :).
To je ale docela zbytečný, ty se vyndají „samy“.
Protože tak ty kosti jdou pěkně vyříznout ven i s tou páteří. :)
Jo takhle. To máš napsat hned, že počet kostí se nemění, jen se líp vytahují :)
:D
Sakra v anketě chybí vaječný koňak, ten musím na Vánoce zase já. :)
u nás jsou vždy 3 varianty bramborového salátu (jeden mám já, druhý taťka a třetí mamka se ségrou), pak klasika je kapr, který ale ségra nejí, tak má normální kuřecí řízky a jako polívka je většinou hovězí vývar. s hrachovkou se nechce mamce patlat. K tomu dobré suché vínko a hromada cukroví ;)
I něco tvrdšiho příjde vhod. :)
no jako aperitiv je u nás jasná slivovica ;)
Si myslim, že tam u vás tou slivovicí i zakončujete :-)
Co jiného :o)).
Tak slivovici zas tak nemusím raděj whiskey a dobrý rum .:)
Vanoce jsou svatky hojnosti, tak proc do sebe cpat dietni rybu.
Na veceri stavnatej veprovej rizek z bramborovym salatem, a mezi svatky si pecu koleno, bucek, zebra a podobne.
Tak to tě lituju že se dobře najíst můžeš jen o Vánocách :D:
Ale houby, akorat o Vanocich mame tak nejak vice casu a tak si to peceme doma :-)
kapr je blee, takže už asi 8 let dáváme pstruha na mandlích. Ale už to je trochu klišé, takže letos to vidím na candáta. vítám Vaše tipy jak ho nejlépe upravit:)
Letos určitě pstruh se salátem :-).
Proč čekat na zlatý prasátko, stačí sníst to menu v nabídce a je ze mě prasátko hned:)
To bys 100% nezvládnul.., pokud nejsi nějaký Shrek.. :)
Letos nebudu mít kuchyni, tudíž si maximálně tak otevřu flašku. Ale kdybych mohla, tak bych asi udělala nějakou dobrou mořskou rybičku, třeba vlka, nebo jen slávky podle mého oblíbeného receptu
To budou veselý vánoce :-)
jojo a když se poštěstí, tak 25. pryč za trošku vlídnějším počasím na jih.
Já bych raděj za vlídnějším počasím na sever švédska. :)
dík za inspiraci na silvestrovskou párty:)!
Soutěž o nejlepší bramborový salát vyhrál recept od babičky Eli.
Výsledky soutěže o nejlepší bramborový salát:
Eli
hořčicí
salát
s tofunézou
rodinu
Zuzany
s kapary
zavináči
Co jim říkáte ? :)
Moc nechápu smysl toho salátu s tofunézou, když tam pak dají šunku a slaninu.
To nějak nevyřešili. :D
Tofu je h-in, šunka a slanina out-irrelevant. :)
Hm tak z toho bych si vybral asi tak jedině tu 7. No možná bych dal ještě šanci tak dvěma dalším, ale ostatní imho nesplňují moji definici bramborového salátu :D Já osobně v salátu nesnáším celer, tím vypadla skoro půlka receptů. A už vůbec nechápu proč do nich někdo cpe slaninu apod.
Bez celeru si salát představit neumím, celer mňam, ale nesmí ho tam být moc aby nepřevzal aroma celého salátu.
Bylo to podplacené. V salátu podle místních odborníku přeci nemá tatarka co dělat přitom je i v salátu, který skončil na prvním místě.
To že nějakej hybridní salát s tatarkou skončil v nějaký pochybný soutěži na prvním místě znamená, že se do klasickýho bramborovýho salátu má přidávat tatarka? Nechtěl bych mít tvoje myšlenkový pochody :)
Myšlenkovej pochod je jedinej – po ránu zaprudit :-)
Jo, to ty dobře znáš :)
Vsadil jsem se s jedním userem, že obratem napíšeš něco podobného :-)
Díky, máš u mne jedno pivko, abych nebyl škrt :-)))
EDIT: obratem bylo definováno cca 3 minutami ;-)
Vsadil jsem se s jedním userem, že obratem napíšeš něco podobného :-)
Hehe, není ti trapný, že tuhle hlášku už jsi mě psal asi 3×? :)
Joo, skleróza je sviňa :)
Vždycky se najde nějaká nová kavka :-)
Je to divné salát s tatarkou. :D
Můj favorit je No.2, ochutnal bych 5 a 9.
Ten Italský zajímavý, ale asi bych si ho k Vánocům nedala.
To jako opravdu nikdo nebaští o Vánocích krůtu, husičku ?
To by mě nenapadlo jíst krocana, krůtu a podobně na vánoce žiju v ČR ne v USA. :D
Globalizace přece!
Jo, ale třeba žáby, kobylky, šváby a červy jíst nikdy nebudu.. :)
Píšeš teď.
Kdyby to někdo rozemlel do paštiky a nikdy neřekl z čeho to je, tak pak možná, ale chroupat mezi zuby krovky a nožičky.. :)
To bych raděj jedl listí. :D
Ještě rád ochutnáš :o).
Listí není maso. :)
Teď už ne, ale u bévalé byla morka každé tédeň, vč. Vánoc.
dám si se psem konzervu napůl a bez chleba…
To jsi přece ani nemusel psát.. :)
Docela by mne zajímalo, co dáváte do svého domácího Vánočního salátu za specialitky, čím si ho „vylepšujete“..
Pls pls jsem zvědavá.
Já tam třeba ob-rok dávám uzený sýr na malé kostičky a také trochu čerstvé papriky, nejlépe od každé barvy trochu. :)
Když jste na ty kapry, tak vás jistě bude zajímat tato specialitka:
Vánoční kapr jinak: po židovsku nasladko, utopený v rumu.
Salám z alberta, rohlík z alberta. 1 svátek vánoční to samé z Tesca. A pak zase z alberta. Možná proložím ochuceným mlékem. :D Vánoce neslavím …
Letos byla karibska specialitka. na plech na kousky pokrajene banany, na to orestovane kruti maso na cervenem kari, cele zasypane strouhanym syrem a na vrsku opet kousky bananu a ananasu. To cele zapekla v troube. Po tomhle zazitku jsem nechal radeji rybu zit.
Maso zkombinované se sladkým ovocem asi nikdy nepřekousnu.
btw. ryba za pár desítek hodin chcípne i když jsi ji s dobrým úmyslem nechal žít, takže příště ji raději sněz na druhý den :)
Maso zkombinované se sladkým ovocem asi nikdy nepřekousnu. Nemáš náhodou nějaký spešl recept na tousty :D?
Nevím o tom, že bych do nich spolu s banánem, nutellou a cukrem dával maso ;-)
To muselo být velmi dobré, úplně se mi sbíhají sliny. :)