Epic 8, SID ultimate 120mm vs pike ultimate 130mm

41 nepřečtených
  • ZdeNECK1

Ahoj, skládám Epica 8, mám v hlavě dilema, zda nechat nového SIDA 120mm/35mm, kde tuhost vnímám jako velice dobrou. Nebo z toho udělat Evo 130mm, ale Pike je o cca 350–400gramu tezsi za 1cm zdvihu, nějaká zkušenost, rada? jezdim teren, kde ground control plášt je max..

0 0
    • TK75  

Ja bych Sida uz na kolo nedal.Leda bych mel 60 kg, ale počítám že tak lehkej jezdec si zas bude stěžovat, ze je moc progresivní a nejde to zatlačit do zdvihu (psalo to tady vic lidi).Pro mě to naopak bylo akorát

Pike je lepší a nejde tak rychle do kytek počítám

0 0
    • Tomcat  

Myslím že Epic 8 Comp a pod. se pomocí Pika v EVO nepromění.

Nový SID s 35 nohama není tak špatná vidle ale co jedíš za profily netuším. Spíš než v tuhosti nebude vyhovovat ladění.

0 0
    • novas752  

Já bych tam dal Pike a CC DBIL. :-)

0 0
    • DePaX  

Mattoc Pro, 120 – 150 mm, 1750 g :)

Stříbrnou korunku má málokdo :)

0 0
    • Webonaut  

Já jsem letos na Transition Spur vyměnil 120mm SID (35mm, ne-ultimate) za 130 Pike Ultimate, protože jsem nebyl schopnej dosáhnout optimálního naladění. Buď to šlo do zdvihu ale bylo to nervózní v první třetině, anebo to v první třetině makalo ale nešlo do zdvihu když bylo potřeba. Dal jsem tomu asi čtyři šance – tokeny, tlaky, čudliky. Šlo by to tedy zodpovědněji, ale objevil se na obzoru Pike. Vážim 65–70 kg. Terén ala Trutnov, Rychleby, přírodní light-enduro tratě.

No a Pike to vyřešil. Jsem spokojenej.

Myslím, že jsem tehdy i vážil a stálo mě to cca 300g. Nevim přesně.

1 0
    • JakeF  

Na svýho bych Pike nedal. Už se SIDem tomu jde dávat za uši takovým způsobem, že si to XC rám a XC ráfky nezaslouží.

1 0
    • Martinson  

Vozím třetí rok Sida Select 35 120 mm na Epic Evo 2022 a jsem spokojený. Dlouho jsem ladil tlak a nastavení, nechal jsem si poladit citlivost v Bikelive. Střídám s Pike Ultimate na Stumpovi. Na Epica Evo chci Sida, vyhovuje mi jak se chová. Mám 95 kg.

0 0
    • DePaX  

Nj, ten hmotnostní nárůst u RS 120 vs. 130mm je tragický.

Osbně mi přišlo, že SID je málo tuhý a noří se. S Pikem jsem měl ve sjezdech pocit větší jistoty.

0 0
      • filipes  

Ten nárůst jde na vrub lepšímu tlumiči v Pike ult, nejen chasis.

0 0
        • Hadato  

Souhlas. Tlumení je ohromný rozdíl. Sid (Select, Select+, i Ultimate) mají všechny dost nefunkční tlumení, SR Suntour Axon34 PCS, R7 jsou úplně jiná liga, stejně tak Mattoc, Pike Ultimate (nebo i Select+ u předchozí verze), historická Formule 33/35. (34SC of Foxu mě chodem taky nenadchla.)

Stejně tak je vzduchová prižina u Piku lepší. Sid byl na mě moc progresivní i bez tokenů. Pike je na tom o lépe. Menší progresivita, takže se vidlice nenoří tolik do zdvihu. Citlivost je taky o parník jinde než Sid (za to může i to tlumení). Obě ježděny na 120 mm zdvihu.

Osobně bych teď volil Manitou Mattoc nebo R8 (vychází z R7, jen má 34 mm nohy, měla by jít tunit dost podobně jako R7).

0 0
          • Tomcat  

To je dobrý pohled na bazar a jaký máš pohled na nové tedy model 2024 ?

0 0
            • Hadato  

Stejný, Jel jsem SID ultimate a připadalo mi to dost podbné jako předchozí model. Stejně tak jsem zkoušel Pike Ultimate nové generace. Pocitově byl na mou malou váhu pocitově horší než předchozí generace (jiné tlumení, více komprese), ale požád o dost lepší než SID – všechny modely, co jsem zkoušel měly na mě moc utaženou kompresi a moc progresivní pružinu. Axon34 (WERX) se nezměnil. Formule 33/35 se sice nedělá, ale pružina a tlumení je pořád stejné v Selvě – tu jezdím dlouhodobě na trail-biku. R7 se ještě dá normálně koupit, takže to úplně bazarový názor není.

Kdybych kupoval novou vidlici na down country, tak by to byl Mattoc (kvůli jednoduché změni zdvihu, skvělé váze na trail-vidlici a dobrému tlumení) nebo R8 (kvůli váze a možnosti nastavení/tunění tlumiče).

0 1
              • ZdeNECK1  

Kolik vazis pls?

0 0
                • Hadato  

Ca 65 kg. bez věcí. Něco přes 70 s baťužkem na bike-packing.

0 0
                  • scret  

Aha, tak potom to chapu.. Obzvlast nazor na SIDa 120… Me se naopak s moji jatecni vahou svym projevem libi… Zvlast v tom pojeti DC kola… Tam uplne nepotrebuju zehlicku… Z toho duvodu jsem z HT sundal Foxku… to zehli snad i jehlici, coz clovek v tomhle zdvihu a urceni zas uplne nepotrebuje…

2 0
                    • ZdeNECK1  

Jop, problém je, že pokud se človek rozhoduje mezi RS a Fox, a má vyšší váhu, tak fox nenabizi tuhou vidlici kolem 1500gramu, 34SC je právě pro jezdce 65kg. Tuhost novyho 35sida ult s váhou 1500 gramu je prostě dobrá!!

0 0
                      • scret  

Nevim jak 34ka SC, ale mam 32ku a sice se to krouti, jak zizala, ale clovek si asi i zvykne :)) A vlastne to uz zas tolik nevnimam, resp. tolik mne to na HT neomezuje… Na fulla bych to nechtel, to je fakt…

Ale jinak jo, RS v tomhle zabodoval… Otazkou je, jak dlouho takova vidle vydrzi trochu ostrejsi jizdu…

Ja mam SIDa 120 teprve chvili, tak nemuzu soudit, co se tyka vydrze…

Nevim, jak je to ted s Pikama, ale kdyz jim lidi trochu nakladali, tak taky moc dlouho nevydrzely…

0 0
                        • novas752  

Tak Pike byla ještě 7 let zpátky do 160mm enduro vidlice s ± stejnou váhou jako má aktuální do 140mm. Trail/enduro Lyrik má o čtvrt kila víc a enduro/freeride Zeb další čtvrt kila…

0 0
                    • becis  

Já mám 61kg a jsme se SIDem ultimate 2024 spokojenej a řekl bych že to rozhodně nešetřím. Teda funguje dobře pokud je nad 5°C jinak je to tragédie, ale to je se Zebem 3.1 uplně stejný.

0 0
                      • novas752  

3wt, 3wt…

0 0
                        • PatRyck  

Maxima 3wt má viskozitu 14 mm2/s při 40°C, zatímco 7wt má 21. Když jsem prodával charger do SIDa lehkému jezdci, kterému chyběla citlivost FOXky, tak jsem mu tam (po domluvě!) dal Red Line Likewater s hodnotou 4. Záměrně jsme šli až do takového extrému, abychom testli, jestli to bude poznat. Prý se citlivost výrazně zlepšila.

1 0
                          • filipes  

7wt ma 31 viz odkaz.

Výrobce bohužel neuvádí viskozitu při nižších teplotách, která myslím dost zásadně roste.

Moc si nedovedu představit, že by někdo na XC kole olej ohřál při venkvovních 5st na tabulkových 40st.

https://cdn.shopify.com/…luid_TDS.pdf?…

0 0
                            • jonti  

Na XC kole máš menší tlumič a míň oleje, tam se to ohřeje dřív než na enduru.

0 0
                              • novas752  

To samozřejmě jo, ale i tak to teď v zimě hodně ohřeje asi docela málokdo. To by to v létě hořelo. :-)

0 0
                            • Tomcat  

Primární zákazník XC chrt taky nebude jezdit v 10°C a méně, ale ojede víc na jih kde to řešit nebude. Borci který jezdí v pralese Britské Columbie skoro i za sněhu fakt zase tohle řešit nebudou… protože nebudou mít SIDa

Jinak k ohřevu kapaliny tou prací kterou tlumič vykonává dochází , pokud je nádoba i povětším tlakem , tak nemá běžnou křivku „tuhnutí a varu“ kapaliny. Vzduch je izolant a vidlice nebo tlumič má vlastně víc vrstev, takže když venku je +5°C může mít po nějaké době ta kapalina mnohem víc.

0 0
                      • Hadato  

Jak psali níže, řidší olej udělá hodně. U mě výměna jen v tlumiči bohužel nestačila. Ten mazací olej do noh, co se dává do RockShoxu, má příliš velkou viskozitu při nižších teplotách. Výměna olej v nohách za řidší – na zimu – dost pocitově zlepšila chod.

0 0
              • novas752  

Do Chargeru 3 (3.1) v Piku stačí dát 3wt olej místo 7wt a problém vyřešen.

0 0
                • Hadato  

Tohle řešení je fajn na zimu, ale nemusí o vyřešit celý problém pro lehčí jezdce nebo jezdce, co chtějí celkově méně tlumení. V Chargeru 3 jsem olej nikdy neměnil, ale celkově u většiny tlumení, kde se řeší LSC/LSR jehlou, tak řidší olej jen redukuje LSC/LSR. Hrana HSC/HSR pak zůstává stejná (pokud je řešena shim-stackem). Rozdíl to samozřejmě je, ale HSC/HSR zůstane a vidlice bude fungovat mimo HSC/HSR okruhy.

0 0
                  • novas752  

Samozřejmě že ne, ale je to poměrně jednoduché, rychlé a na tu zimu účinné. Zvlášť na vidlicích s tlumičem s měchem (charger do 2.1, raceday…) je to akce fakt na chvilku s minimem nářadí.

Charger 3/3.1 z principu nemá bleedport (má předepnutou pružinu na ifp) – je potřeba to při výměně oleje rozebrat. Zrovna dnes jsem si to měnil i na Piku.

Pokud s tim má jezdec problém (nebo je na hraně rozsahu koleček) i v teple, je dobré to řešit tou úpravou HS shimstacků, případně nějakým „tuningovým“ pístem s většim průtokem – např WPS.

0 0
                    • krabica  

Kde se dá koupit WPS pístek? Žádný rozumný ehop jsem nenašel.

0 0
                      • filipes  

JC bike

0 0
                        • krabica  

Tam ho na eshopu teda nemají, takhle jednoduché to právě není.

0 0
                          • novas752  

Tak on to málokdo na eshopu prodává. V rámci servisu vidlice ti to ale namontují.

0 0
                            • krabica  

Jenže to právě nechci, servis si udělám sám, za něj fakt nehodlám platit, navíc zbytečné přeposílání vidle přes republiku…

0 0
    • scret  

Pika bych tam necpal. Ten SID neni vubec spatna vidle. Mam 35 Ultimate a za mne pomer vsha vs. co to umi a snese je skoro nesmysl. Samozrejme uvidim, co to snese do budoucna…

1 0
      • TK75  

Ona snese a umi …to jo.Akorat u te prvni verze byl rychle vakl.Kvuli tomu to ale RS predelaval, tak snad se jim to povedlo

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.