Ahoj kolaři, prosím Vás o doporučení cyklokrosového/silničního kola.
Čtením různých témat na tomto i jiném fóru už jsem strávil desítky minut. Některé články byly novější, jiné několik let staré.
V pubertě mě jízda na kole bavila, nějak jsem ale zestárl a na kolo zanevřel. Minulý rok jsem se k němu ale díky synovi v sedačce vrátil a děsně mě to chytlo. Ptal jsem se kolegů v práci jaké kolo? 90% mi říkalo, že MTB díky univerzálnosti – „sjedeš ze silnice na polňačku, pak zas zpátky a nic neřešíš“, i když já dost váhal. Koupil jsem si teda MTB Apache. Najel jsem na něm asi 1900Km za necelé 3 měsíce, abych zjistil, že jsem v terénu najel z celé porce tak 30Km a to ještě většinu jako trip s kolegy po práci. Kolo se líbilo ženě, takže jsem měl volnou ruku při koupi nového – krosového – Apache X5. Tenčí pláště, krapet lehčí rám, koupil jsem SPD a začal pravidelně denně do práce (snad krom jednoho dne, kdy fakt lilo). Do práce to mám 52Km (ráno po silnici 25Km, není provoz – odpoledne odbočím na cyklostezku na trochu méně kvalitní asfaltku… 27Km). Teď mi tachometr hlásí 3649Km a to ještě minimálně měsíc hodlám jezdit denně. Mimo to se občas zadaří a udělám si malý trip i o víkendu (70–135Km). Poslední trip s kluky jsme jeli teď v pátek (oni na silničce a cyklokrosce, já na svém krosu) do Bratislavy a zpátky přes Pezinskou Babu zpět do Břeclavi, celkem skoro 241Km (průměr 26,4Km/h, 9:14min v sedle). Už delší dobu jsem pošilhával po silničním/cyklokrosovém kole, kluci mě v tom jen utvrdili. Tento rok už by mě asi žena zabila, kdybych si koupil třetí kolo, ale už jsem ji připravil na to, že 2017/02 nebo 2017/03 si prostě nový kolo koupím.
Vždy jsem se tak nějak (asi mylně) domníval, že silnička je něco křehkého, co fakt vyžaduje hladkou silnici, bez děr a výmolů, jinak se kolo rozpadne. Cyklokroska by měla mít asi o něco více bytelnější rám – už jen z principu a já bych nerad, aby se mi kolo rozsypalo během 2–3 sezón (čili po ± 15.000Km). Nemám moc v plánu dávat na případné CX kolo nějaké širší pláště, stejně pojedu 99,5% asfalt.
A teď k jádru věci. Rozpočet mám omezený. Strop mám 25.000Kč a váha do 9Kg (pokud by to šlo). CX za tyhle peníze asi neexistuje. Mohl bych i víc, ale nechci ženě lhát o ceně a ta by částku nad 35tis. asi neunesla. Zároveň nechci koupit kolo, které by nevydrželo 5+ let. Kamarádi mi radili začít na 35, ale člověk žijící z průměrného platu navíc živící rodinu a platící hypotéku má zdroje značně omezené a nechci vysát víc než 15% rodinné finanční rezervy.
Z bazarových kol mám respekt, člověk nikdy neví, co s kolem majitel dělal, proto bych raději nové. V této cenové relaci si o celokarbonovém kole můžu nechat leda zdát. Takže rám dural, vidle karbon. Koukal jsem trochu po netu, jako jediné, co mě zaujalo je Pell's Aeron Tiagra, ale možná jsem úplně vedle a tak si rád nechám poradit, protože o silničkách a CX vím naprostý kulový. Vlastně o kolech obecně…
Díky za názory.
U
–
o