Zdravím, většinou si beru s sebou na výlet jen mobil (malinký, ale kvalita fotek je použitelná jen za výborných světelných podmínek a pokud není třeba zoom) a fotím jím. Ale někdy, když chci fotit něco dál nebo za horších světelných podmínek, tak si s sebou beru starý Olympus C-740UZ, tedy ultrazoom s 10× zoomem, elektronických hledáčkem, 3.3 Mpx. Chtěl bych si pořídit něco novějšího, co by mi jej nahradilo. Tento foťák vozím na krku na popruhu pod bundou nebo přitažený páskem, aby mi neplandal. Má včetně 4× AA asi 400 gramů a dá se to takto vozit celkem v pohodě. A hlavně je to hned při ruce a nemusím to lovit z nějaké brašny.
Nejsem ale spokojený s kvalitou fotek (na dnešní dobu), rychlostí odezvy, video je nepoužitelné (mobil dělá mnohokrát lepší), karty xD už ani snad nejsou k sehnání a jsou malinké kapacity, … prostě stará vykopávka, i když ve své době to byl pěkný kousek (dokonce má celou přední část z hliníku, po sw neofic. úpravě umí RAW apod.).
Otázka je, co byste mi doporučili. Cenovou hladinu neuvádím, více než 15k až 20k se mi do toho moc dávat nechce. Tím ale nechci říct, že to má být takto drahé, možná splní účel něco výrazně levnějšího. Zrcadlovka mě láká kvalitou fotek, možností rozostření pozadí kvůli většímu snímači a možnostmi, ale tahat s sebou nějaké těžké objektivy a někde na cestě je přehazovat mi nepřijde nepraktické. U bezzrcadlovky s výměnnými objektivy je to podobné, na cestách se mi nechce nic vyměňovat, někde by mi to upadlo, dostal by se mi tam bordel… (tedy zkušenosti s tím nemám). Ultrazoomy se dneska předhánějí v tom, který bude mít větší číslo před „x“ a světelnost apod. mají horší než ten C-740UZ (2.8 – 3.7) nebo to jsou skoro kilové přístroje. A nějaký obyčejný kompakt by byl asi krok zpět v možnostech, ergonomii.
Také bych ocenil odolnost proti rozbití. Nemusí to být zrovna ze železa nebo hliníku, ale prostě při takovém šetrnějším zacházení na kole by se tomu nemělo hned něco ulomit.
Aneb hledám náhradu, která bude ve všem podstatném alespoň na úrovni tohoto starého přístroje (na horší se zvyká špatně) a zároveň čekám, že po tolika letech to bude celkově samozřejmě mnohem lepší :)