Ahoj, chtěl bych se s vámi poradit o výběru gravela. Cyklistika není moje primární hobby, takže něco jsem načetl, ale to nestačí. CHtěl bych si koupit gravela ideálně do 50k, ale zkousnu i do 100k a možná i lehce přes, když to bude fakt super poměr výkon / cena.
Fakta: Mám 35 let, 72kg, 180 cm, fyzička imo obstojná. Teď jezdím starší hliníkový HT na Duratecu. Dost mi vyhovuje jeho relativně nízká váha 10.5kg (vč. SPD), což mi umožňuje jezdit docela svižně, i když nejsem zrovna obalenej vymakanejma svalama. Durateca si nechám na ježdění po městě a výlety do lehčího terénu. Ale nejspíš ho budu půjčovat manželce, když pojedeme někam spolu (takže gravel by neměl být vyloženě silniční). Těžký terén nejezdím, závody nepřipadají v úvahu.
Co hledám: Všestranného gravela, se kterým budu svižný na silnici a polňačce a zvládne obstojně projet nějaký lesní úseky. Většinou s ním budu jezdit okolo komína, ale mám v plánu třeba i 550 km výlet za hranice. Chtěl bych to mít jako primární bike a Durateca využívat spíš už jen na dojíždění do práce po Praze. Kolo bych chtěl koupit nové, už jen proto, že bych rád s prodejcem vyladit posez. Durateca jsem koupil z druhé ruky a např. v prudších kopcích cítím, že mi velikostně úplně nesedí (je malý).
Co mi není jasné:
- klasické dilema hliník x karbon: Něco jsem tu o tom načetl. Riziko fatálního poškození mě trochu děsí, uchycení do nosiče bude asi trochu složitější. Na druhou stranu nejezdím žádný těžký terén. Říkám si, že v roce 2021 a kolem 100k by už karbonové kolo mohlo být docela kvalitní. Ale není to zbytečný? Neudělá mi hliník za 60k stejnou službu? Je karbon o tolik pohodlnější? O kolik bude cca lehčí?
- Brzdy: Miluju, když kolo perfektně brzdí. Rychlost mě baví, takže to s chutí pustím z nějakého sjezdu. Ale pak se potřebuju spolehnout na brzdy. Tedy hydraulika je jasná věc. Překvapilo mě ale, že např. kola jinak osazená GRX810 mají brzdy z řady GRX400. Jak fungují? Jsou vyšší řady nějaký výrazně lepší, nebo jsou rozdíly tak malé, že výrobci usoudili, že mohou ušetřit, protože GRX400 bohatě stačí?
- Timing nákupu: V zimě asi moc jezdit nebudu, takže si říkám, že je možná rozumnější počkat na MY2022, který bude zas o něco lepší. Jenže pak může být vše rychle vyprodané, dražší a kdo ví, jak dlouho budu na kolo čekat. S ohledem na poněkud netypickou situaci na trhu – kdy doporučujete nakupovat?
O čem uvažuju: Všichni okolo mají Spešla a hrozně si ho chválí (byť je mi jasné, že snad každý si chválí to svoje, ať to je cokoliv), jak je pohodlný a dobře se jim na něm jezdí. Docela mi líbí i Future Shock (ideálně 2.0, ale jen kvůli němu bych 20k nepřiplácel). Koukám tedy po 2021 Diverge Comp E5, Diverge Base Carbon a Diverge Comp Carbon. Můžete mi k nim dát nějaké postřehy? Co je nejlepší value for money? Proč je některé lepší / horší než jiné? Nemůžu Base Carbon jednoduše upgradovat lepšími komponenty, aby to vyšlo levněji než Comp Carbon? Není Comp E5 za tu cenu mnohem lepší volba než skoro 2× tak drahý Comp Carbon? Na druhou stranu to zas nechci celý skládat sám. Já si to doma neudělám a i kvůli záruce apod. bych si chtěl z prodejny odvézt kompletní připravené kolo.
Nějaké další tipy? Gravelů je na netu už tolik, že než to celý načtu, vyjdou zas nový řady. Díky, když mi trochu pomůžete se v tom zorientovat a dáte cenné tipy, rady a postřehy.