Gravel MERIDA SILEX 700 - velikost a jednopřevodník?

19 nepřečtených
  • martin-8989

Ahoj, prosím o radu s velikostí kola – chci koupit gravel MERIDA SILEX 700. Dle tabulky jsem s výškou 188 cm těsně mezi velikostmi L (180–190 cm) a XL (188–200 cm).

Jsem úplný začátečník, na kole jsem dřív aktivně nejezdil. Předpokládám, že mi tedy bude více vyhovovat více komfortní a vzpřímenější posed. Kolo bych chtěl využít na kondiční ježdění i delší několikadenní výlety. Šli byste tedy raději do větší velikosti XL, kde by měl být vzpřímenější posed?

Jinak kolo má jednopřevodník, a to 1×12 (konkrétně 42 zubů x 11–51 zubů). Levnější verze MERIDA SILEX 400, kterou jsem taky zvažoval, má dvojpřevodník 2×10. Jednopřevodník mi přijde pro začátečníka vhodnější (netřeba tolik přemýšlet nad řazením) a co jsem se díval na videa, nezdálo se mi, že by někdo měl problém s malým počtem převodů (i když nějaké výjezdy do kopců jsem neviděl). Máte stejný názor?

Děkuji za radu.

Odkaz na MERIDA SILEX 700:

https://www.merida-bikes.com/…12/silex-700

Odkaz na MERIDA SILEX 400:

https://www.merida-bikes.com/…13/silex-400

0 0
    • Tomcat  

To kolo není náhrada trekoveho kola

• to kolo opravdu není na delší několikadenní výlety
      • větší je delší, tedy těžko víc vzpřimeny
      • jedno převodnik není jen pro začátečníky
      • nepleťte počet převodů a převodový poměr

Dobře by bylo se odpíchnout od kola co máte teď.

Co něco jako Canyon https://www.canyon.com/…la/pathlite/

0 0
        MTBIKER doporučuje
        GT Grade Elite 28 kolo, bordó Skladem 2 ks

Výprodej -22% GT Grade Elite 28 kolo, bordó

19 899 Kč -22% MOC 32 899 Kč

GT Grade Carbon Pro 28 kolo, černé Skladem 1 kus

Akce -12% GT Grade Carbon Pro 28 kolo, černé

od 82 799 Kč -12% MOC 104 999 Kč

Cannondale Topstone Carbon Lefty 3 dámské kolo, alpine Skladem 1 kus

savings Cannondale Topstone Carbon Lefty 3 dámské kolo, alpine

76 499 Kč savings MOC 119 999 Kč

• Jan D.  

Proč není na delší několikadenní výlety?

1 0
        • Tomcat  

Málo úchytů pro brašny , vzadu né moc úchyt na nosič, max konstrukční zatížení kola a materiál dural… …to není zrovna ideální bikepacking kolo. Je to dobrý kolo na kratší rychlejší výlety tedy né s +20 kg zavazadel a posed jak za psacím strojem.

0 0
          • otx  

Píše o několikadenních výletech a ne o dlouhé expedici mimo civilizaci… nebo na co jiného s sebou potřebujete táhnout 20+ kg? Když jedete na pár dní a máte možnost dokupovat jídlo, vůbec nepotřebujete nosič a speciální úchyty (stačí jen ty na láhev).

0 0
            • Tomcat  

To nevíme

Já typuju že on určitě nebude člověk co jezdí na lehko s jen platební kartou a mobilem a nabíječkou po hotelech/penzi­onech. A rozhodně nemá lehké outdoorové vybavení takže se na těch 20kg dostane vcelku snadno.

Ale to stále neřeší sportovní posed a duralový rám.

0 0
    • otx  

Proč máte vybranou zrovna tu Meridu a za kolik ji hodláte koupit? Já vidím cenu i po slevě kolem 60 tis a to mi přijde na alu kolo hodně… Jinak problém jednopřevodníku není ani tak rozsah převodů (tím vy asi myslíte ten „malý počet převodů“, když to dáváte do souvislosti v výjezdem kopců), ale to že mezi převody jsou velké skoky. Jak moc to vadí je o osobních preferencích a o tom kudy budete jezdit. Ohledně velikosti není výška jediný parametr co by se měl brát v úvahu, záleží např. i na tom jak máte dlouhé nohy vůču trupu. Ideální tedy kolo vyzkoušet. Obecně se v případech kdy jste opravdu mezi dvěma velikostmi doporučuje vzít menší, protože to si snáze přizpůsobíte. Jinak nevím proč by toto kolo nemělo být vhodné pro několikadenní výlety, jak se píše výše?

0 0
    • Harmassan  

Mám tu 400 … a se svými 174cm jezdím velikost M úplně na pohodu, se 100cm teleskopkou.

Velikost ideálně někde vyzkoušej, prodejců Meridy je dost.

Kolo je naprosto komfortní a vícedenní výlety si na něm dokážu hravě představit.

Za mě převody 2× pokud plánuješ jezdit 70% a více po asfaltu.

Silex patří mezi nejpohodlnější gravely s nejvíc vzpříměným posedem – dle recenzí.

0 0
      • squalo  

Ty máš předchozí generaci Silexe, on kupuju novou, která má jinou geometrii

0 0
    • ovcebe  

Mam meridu silex 400, XL na mych 186cm. S merenim se na prodejne moc nezdrzovali („ses vysokej, to bude XL“), a ram je na me docela velkej. Po 20k km to ale nevidim jako uplne velky problem, jezdim vcelku bezbolestne i bez nasledku. Prisel jsem na projednu s celkem neomezenym rozpoctem, ale tehdy jako zacatecnik sem taky nepochopil (nedokazali mi vysvetlit) proc bych mel dat za kolo 2× nebo 3× tolik. Jako co objektivne poznam pri jizde – budu o 1km/h rychlejsi? Bude me bolet min zadek? Vydrzi komponenty 35k km misto 25k km? Popravde to u silex 700 s alu ramem nevidim ani dnes – viz co psal otx.

Dvouprevodnik u 400 (30–46 a 11–36) ma koukam podobny prevodovy rozsah jako jednoprevodnik u 700, 700 ma dokonce o chloupek vyssi. Jaky tam budou skoky nemuzu posoudit, muj je pro me fajn, mozna az moc jemny. Rozsah se taky da, i kdyz nejtezsi prevody jako vecny zacatecni nevyuziju tak casto, a na „lehkem“ konci bych bral klidne lehci. Ve stoupani nad 10% (100m na 1km, jesi to rikam spravne s tema %) to jde na ten 30–36 uz ztuha.

0 0
    • fk3  

Taky jsem ji měl v užším výběru. Měřím 187cm a za mě jasné „L“ (měl jsem ji půjčenou na projížďku okolo prodejny).

0 0
    • otecius  

Ahoj, mám Mko Silex 4000 2024 na 180cm a úplně cajk. Lko bylo na mě moc dlouhý.

Jel jsem na tom 350km výlet na těžko s brašnama a úplně v pohodě. Viz foto.

Kdyby někoho zaujalo, tak je kolem 40k pustím :-)) nájezd cca 500km celkem.

0 0
      • Tomcat  

akorát on psal že kouká po duralovým, né karbonovým

0 0
        • otecius  

Ta geoška je prakticky stejná jestli dobře koukám

0 0
          • Tomcat  

Áno prakticky stejná jen to kolo se chová díky pruženi materiálu úplně jinak.

0 0
    • martin-8989  

Moc všem díky za rady a sdílení zkušeností! Vypadá to, že ideální velikost pro mě bude L.

Jen nechápu průvodce na webu Meridy, který mi při zadání mých parametrů (výška atd) a volbě stylu jízdy „pohodlný“ doporučuje právě velikost mezi L a XL (viz. přiložený obrázek).

Když namísto „pohodlný“ ale zvolím styl jízdy „neutrální“ či „sportovní“, tak už průvodce doporučuje jasnou velikost L. Přitom ono „pohodlný“ popisuje jako „vzpřímenější polohu s vyšším komfortem“. A vzpřímenější/po­hodlnější polohu chci. Jenomže přece při větší (tedy delší) velikosti kola budu na tom kole prostě víc natažený, nikoliv víc vzpřímený. Takže nechápu, jak je to doporučení myšleno.

I třeba na webu Decathlonu píšou u gravelu: „Pokud jste na pomezí 2 velikostí, vybírejte takto: menší velikost pro sportovnější posed, větší velikost pro pohodlnější vzpřímenější posed.“ Ale zase, větší (delší) velikost přeci znamená, že budu víc natažený.

Víte někdo, jak jsou tedy tato doporučení myšlená?

0 0
      • squalo  

Myšlená jsou tak, že si zajdeš do cyklopointu nebo ke Štěrbovi a tam si na to sedneš a třeba budeš mít jasno.

0 0
      • mrozu  

Mensi velikost muze mit kratsi hlavu a niz riditka, takze budes muset byt vice ohnuty, protoze vyska sedla je dana. Takze na vetsim ramu budes v defaultu opravdu „vzprimenejsi“, ale o to vice natazeny. Delka posedu se ale da zkratit predstavcem, pokud uz tam neni nejaky extra kratky. Byt tebou bych ale taky sel do L.

0 0
      • Eseker  

Ono je to správně koncipované..

větší velikost budeš možná víc natažený, ale budeš mít míň vysunutou sedlovku, čili posed bude delší ale vzpřímenejší..

menší velikosti budeš mít kratší rám a víc vysunutou sedlovku, tudíž bude kratší a míň vzpřímený (sportovnější)

Sám nevim co bych zvolil, pokud bych byl na rozhraní velikostí..

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.