V únoru bych si chtěl na narozeniny udělat radost novým kolem. Měřím jen 175cm a vážím 84kg (věřím, že to bude méně). Jezdím 50% s rodinou a 50% lehčí terén, polní a lesní cesty, asfalt, žádné šílenosti jako schody, skoky apod. Baví mě spíše kratší 20 – 50km svižnější vyjížďky než 100km maratóny. Za rok cca 3000 km. V mém okolí si pár lidí koupilo 29" a nemůžou si je vynachválit (i stejně velcí, tedy spíše malí jako já), že by se už na 26" nevrátili apod. Zde na BF cítím spíše anti 29" náladu stejně jako anti Meridovou náladu.
Přesto se na Vás obracím jako na zkušené bikery, kterým prošlo pod zadkem a rukama XY kol a máte najeto desetitisíce km.
Co se týče značek, tak bych asi vybíral z těch, kde mám možnost se dostat na lepší cenu, což jsou Merida, Superior, Specialized, Giant a Cube.
Můj rozpočet mi umožní max. 40.000,– Kč, ale toto by měla být cena např. už s vyměněnými koly za lehčí než montážní, příp. jiné doplňky či odlehčení. Jelikož moje prehistorická 26" váží 10,5 kg, tak bych se chtěl s 29" dostat na 11kg, ale možná je to za ty peníze nereálné.
Proč bych chtěl vyzkoušet 29" neumím pořádně vysvětlit, tak se mě na to raději neptejte. Pročetl jsem zde mnoho diskuzí a už pro 29" nejsem až tak 100% rozhodnutý.
Hodně se mi líbí Merida Big Nine Lite 1200D, kterou můžu mít za 30.000,– Kč, respektive za 28.000,– Kč bez kol. Myslím slušně osázené kolo na X9 a 12.000,– Kč by mi zůstalo na lehčí kola, případně jiné odlehčení. Bohužel nevím kolik váží a nevím co je to za vidlici. (přiznávám jsem gramař)
http://www.merida-bike.cz/…-1200-d-2012
Z ostatních značek nevím.
Možná by stálo za to něco i poskládat?
Předem děkuji všem za účast a cenné rady.
PS1: prosím nehádejte se
PS2: dá se případně vlákno někde smazat? Nepřišel jsem na to jak.