Zdravím, poslední dobou jsem si při porovnání s kolegy začal všímat hodně hlučného ořechu (Shimano). Na jaře jsem ho měl rozebraný, vyčistil jsem z něj rezavou směs čehosi, znovu namazal a složil. Cvrkání se zpravidelnilo a zjemnilo, ale ořech je děsně hlučný.Abyste mi rozuměli, je třeba ten zvuk rozdělit na dvě části.
- Cvrkání, které je naprosto v pohodě
- Jakýsi těžko popsatelný ostře kovový šum, k němuž by jakoby až rezonovala zadní stavba
Teď si ale nejsem jist, zda tam už ten šum byl ještě před tím, než cvrkání ořechu začalo být špatné a vedlo mě k rozborce nebo jsem si ho až teď začal všímat.
Jedno z mých podezření je, zda v ořechu nechybí ložisková kulička – dával jsem si pozor, aby se neztratila, ale to neznamená že se ztratit nemohla. Je mi divné, že v suchém stavu je mezi nimi taková vůle, že by se tam ještě jedna vešla. V namazaném stavu je vůle zaplněna vazelínou, ale šla by tam též nacpat, kdybych chtěl. I když tomu moc nevěřím, protože je naobou stranách stejný počet kuliček, tak se mi nezdá že by konstruktéři dali na každou stranu jiný počet.
Každopádně jsem se nikde nedobral k vhodné odpovědi, proto jsem se rozhodl poprosit radu publika na B-F.
PŘEDEM DÍK ZA NÁPADY ;O)