Hej hola!
Kupil som decku kluky https://www.aliexpress.com/…1701617.html 127mm, 28z NW. Dorazilo, slusne spracovane, udavane vahy sedia (v customer reviews je to nafotene na gram rovnako ako mi dorazilo). Loziska osy stoja za prd, ale nova osa je za par dolarov, preto pri cene $56 za vsetko (v ramci 11.11. zliav) to nevadi a bud bude stacit loziska vymenit, alebo si osu kupim inu novu.
Problem ale je, ze cinanovi asi usla ruka a zalisoval osu do pravej kluky trocha pootocenu. Takze ked sa to posklada, tak lava kluka „predbieha“ o 2mm, nez kde by mala byt. Co je divne, pretoze v strbine medzi osou a pravo klukou vidno zubky, takze to vyzera na lisovanie na tisichran, takze museli vyfresovat zubky v pravej kluke alebo v ose krivo (alebo to narvat cez zuby nasilu). Pre 127mm kluky mi to dava 0.9 stupna odchylka od 180st. [ 2/(2pi127)*360 ] Presnost opakovaneho merania pri tejto metode mi vychadza 0.1–0.15mm, takze postacujuca pre tento problem. Ked nasadim lavu kluku naopak (vonkajsou stranou dovnutra), tak to ukazuje tie iste cisla, takze problem je v spoji prava kluka-osa.
Je to pre decko 7 rokov, 125cm. Bude to vadit? Urcite to nebude poznat, Myslim si, ze ani vyjazdeny dospely by to asi nepoznal, decko navyse nema SPD, takze noha na pedaly je aj tak raz viac vpredu, raz viac vzadu. Zatial ju este len ucim, kde vlastne vobec ta noha na pedaly ma byt. Ale nerad by som jej nejak vyvinul problemy s kostrou alebo nejaku svalovu disbalanciu a pod.
Reklamovat mozem, dlhodobo nechavam na Aliexpresse dost penazi na to, ze mi vzdy s reklamaciami vyhoveli (obcas sa obchodnik sprajcol, ale dostal befel od Ali a vratil prachy). Velmi pravdepodobne by som dostal minimalne peniaze za kluky (cca $40 za kluky samotne) naspat, ale neviem, ci to vobec mam riesit. Ci by bol novy kus lepsi. Existuje este alternativa, kdy by som zrecykloval aspon prevodnik a kupova len samotne kluky https://www.aliexpress.com/…6832601.html s hlinikovou osou (dalsich cca 50g dole), ale je to ten isty vyrobca, takze mozno rovnake problemy s presnostou. Tam som sa bal toho spoja lava kluka-osa. Mal som pred 10–15 kluky Truvativ Firex, kde bolo len taketo uchytenie lavej kluky len celnou maticou a casom sa to vymackalo a malo to volu. Odvtedy mam radsej spoj ala Shimano HT2 – stiahnute zboku ako predstavec na krk vidlice. Ale zase decko bude mat ±25kg, takze to asi neznici nikdy.
Nikdy som ziadne takto kluky nemeral. Vsetky, ktore mi zatial v zivote presli rukami mali napevno nalisovaneho pavuka, takze taketo meranie na kuch. linke ani nebolo mozne a ziadne presne stroje nemam. Takze je mozne, ze taketo odchylky su bezne aj u slavnejsich vyrobcov. Niekto nejake skusenosti a zazitky?