O tom, jak nervat Lefty vidlici na „obyčejné kolo“ už toho tady padlo celkem dost. Nese to v sobě několik úskalí, která tu už všechna -více či méně chaoticky- byla řečena.
1.) Problémem je rozteč chytů vidlice, která činí podle většiny informací 13,6 (někdo tvrdí maximálně 13,8). Tedy nenarvete jí na kolo s příliš vysokou hlavovou trubkou.
2.) Problém je šířka „krku“, která je pro Cannondale kola 1,5", a nikoliv 1 1/8". K tomu později.
3.) a poslední problém je samozřejmě speciální náboj, který se blbě shání, pokud nechcete kupovat celá kola. Člověk si musí dát pozor, protože nába se skládá ze dvou dílů. Totiž ze samotného těla a z upevňovacího šroubu., přičemž blbě se to shání dohromady, zvláště pokud potřebujete 32děr, jako já.
Tak tedy: tohle téma zakládám zaprvé proto, abych si ušetřil peníze a zadruhé proto, abych ušetřil psaní ostatním.
Jak již je asi patrné, tak na Lefty a náboji peníze neušetřím, ale na tzv. Lefty Kitu ~ Projectu 321 ano. Snad.
Normálně vyjde asi na 1900kč + clo, přeprava atd. Ale padl taky návrh na jeho vlastnoruční vysoustružení.
Před pár dny jsem si hodil poptávku po nějakém starém krku zhuntované vidlice do témata Daruji, vyměním…, ale teď jsi nejsem úplně jistý, jestli to bude fungovat tak, jak myslím…
Můj plán totiž stojí a padá na následujícím předpokladu. Totiž, že prostě vezmu tu trubku, která bude uříznutá z nepoužitelného krku, nasadím na ní dva rozšiřující kroužky v místech úchytů Lefty. Doskládám distančními podložkami, dotáhnu a mohu vyrazit.
Otázkou pro mne, a pro Vás je, jestli nemusí ten „adptér“ vypadat spíše takto. Totiž, že musí mít dole něco jako zarážku, která vlastně všechno drží pohromadě. Tohle tvrzení by vlastně říkalo, že stahovací oka Lefty nejsou dost silná, aby ji udržela na trubce. Tím pádem by ale padal můj plán na použití starého krku nějaké z ničené vidlice, protože ten nic takového nemá. Musel bych vzít kulatinku, která je o fousek širší i než 1,5" a zesoustružit ji na 1 1/8", přičemž dole by se nechal kousek původní šířky, jako zarážka. Tahle operace by však nevyšla už o moc levněji (?), než koupě originálního adaptéru, a když už bastlit, tak ať je ten finanční rozdíl aspoň pořádnej…
Když ale přijmu předpoklad, že nejsou úchyty Lefty tak silné, musela by vlastně celá váha držela pouze na spodním úchytu, který by byl fiksován mezi hlavovou trubkou a zarážkou. Horní úchyt má totiž na většině informačních stránek o projektu 321 pod sebou „obyčejný“ rozšiřující kroužek a jelikož distanční kroužky nejsou širší, než tento kroužek, mohl by se horní úchyt pohybovat kam by chtěl, resp. nic by nedržel. Pokud bych tomu chtěl zabránit, musel by mít rozšiřující kroužek spíše takovýto tvar. Sám by byl fiksován mezi distanční podložky a představec a pomocí vlastních zarážek by držel úchyt Lefty.
Ale na žádných nákresech projectu 321 jsem nenašel rozšiřující kroužek v podobě, jakou nastiňuji v předchozím odkazu. Proč by tedy musela být na trubce zarážka??
K tomu ale potřebuji názor Vás. Uživatelů Leftyn. Lefty mi přijde maximálně v pondělí a tak chci vědět, jestli mám rovnou objednat i origo adaptér. Ten se sem přeci jen poveze nějaký ten týden…
Taky jsem zaslechl, že Lefty má v tom krku nějaký šroub, co to celé stahuje dohromady, podobně jako moje zarážka. Co je na tom pravdy?? Děkuji za názory.
Apropo nechci to dávat na Schwinn Mesu GSD, ale na Klein Palomino. Mám prostě Lefty rád…
Hezké velikonoce.