Ahoj všem,
rád bych se s vámi podělil o zkušenosti z roku plného zkoušení různých kol, které mě dovedly k aktuálního výběru. Kde jsem doufám skončil na finálních kandidátech. Jedná se o Mondraker Foxy vs Raze X Canyon Spectral vs Spectral 125 X Yeti SB 130LR.
Původně jsem chtěl nějaký pořádný enduro jako kolo k doplnění k aktuálním HT a DC, které mělo jít pryč. Ale nechtěl jsem dát tolik peněz za kolo, které mi ani nezkusím.
Začal jsem s půjčením Cube stereo 170 se 180mm vidlicí, které jsem moc chtěl. Jelo to jako tank dobrém slova smyslu, ale bylo i těžké, neohrabané a pomalé a vůbec jsem nebyl schopný využít schopnosti kola na maximum.
Dále jsem zkoušel Giant REIGN a TRANCE X. Trance mi přišel mnohem lepší pro můj styl ježdění, ale pořád to nebylo ideální, ačkoliv papírově vypadal posedově a geometrií skvěle. Následovalo YT Jeffsy a Capra, Santa Cruz Hightower, Cannondale Habit ale nebylo to ono.
Ke konci léta jsem vyrazil na Klínovec, ale neměl jsem domluvené nic na půjčení, tak jsem si řekl, že zkusím Mondraker Foxy z místní půjčovny. Hned jak jsem se pustil na první trail věděl jsem, že tohle je to kolo, které hledám. Byl jsem jím naprosto fascinovaný. Kolo mělo základný výbavu, brzdilo úplně na ****, ale jelo neskutečně a především díky Forward geometrii. Vždy jsem byl na kole takový stísněný a příliš vpředu, ale tady jsem měl konečně dostatek místa a když jsem přesul váhu více dopředu a kolo jelo neskutečně. Byla to naprostá změna v mém skillu na kole. Po dvou jízdách jsem jel 100× lépe než kdy dříve. Vůbec jsem to nechápal. Jezdil jsem celý den až do zavíračky. A to mi nasadilo brouka do hlavy.
Půjčil jsem ho znovu tentokrát v lehce lepší specifikaci a stavu a byl jsem opět nadšený. Toto jsem zopakoval ještě několikrát a nadšení neopadlo.
A pak vyšel nový model Foxy carbon 2022 a nový Raze, který se mi začal pozdávat, dle pár drobných recenzí mnohem více než Foxy, protože to zvětšilo možnost využití kola bez zbytečných rezerv. Po nahlédnutí do ceníků nových modelů se mi trochu zamotala hlava. Foxy krom základu pouze Öhlins, což moc nechci a Raze naštěstí komplet Fox. Ale zde se dostáváme již do vod Yeti SB130LR, které se tváří velice podobně a v poměru k ceně má i osazení, které bych chtěl více. Případně sehnat jen rám od Mondrakeru.
Každopádně se snažím sehnat na půjčení SB130LR a jak bude dostupný Raze, tak i ten finální verdikt. Nicméně než jsem tento text dal dohromady tak se představil Canyon Spectral 125, který mě naprosto uchvátil. A k tomu jsem začal pokukovat i po klasickém spectralu, na který se všude píše chvála.
Shrnutí:
Mondraker a Yeti jsou na tom cenově podobně tzn. drahé.
SB130 LR stojí na pomezí Raze a nové foxy carbon. Geo podobná, ale každý jinak řešený zadní odpružení. Problém u Raze za tu cenu je tlumič Fox Float DPS místo Float X a u Foxy Öhlins a horší osazení. SB130 LR je sice o kousek draží, ale je to přesná specifikace jakou bych chtěl. Ve prospěch Razu je zase váha 12,5 kg a i po výměně zadního tlumiče by to bylo podobné.
Co se týče Canyonu, tak tam jsem nadšený z nové geo, která je ještě položenější. Oba Spectral mají 64° HTA. Velký Spectral je proti Foxy a Spectral 125 je nejvíce light trail bike ze všech, ale s agresivní geo. Další výhoda Canyonu je cena o 50–60 tis nižší cena (u CF9) při stejné výbavě a skoro 100 nižší pokud bych nebral kashimu. U spectral 29 CF8 by to nevadilo tam je Grip 2 a Float X Performance Elite, ale na Spectralu 125 CF8 tam je taky Grip 2, ale pouze Float X performance, kterému chybí nastavení LSC a dle českého zastoupení Canyonu to není možné vyměnit. Vůbec nechápu, proč to tam nemohli dát, ale cena je i tak stejná.
Vyplatí se tedy si připlatit za Mondraker a Yeti, dá se ten příplatek nějak ospravedlnit? Nebo je lepší vzít Canyon.
U Canyonu je problém, jak a kde otestovat.
Nicméně jako důležitý poznatek musím zmínit, že konečně vím jaký typ kola +/- hledám a že potřebuju delší reach. Určení kola Bike parky a nějaké přírodní traily a občas výlet. Tak nevím, jestli by Spectral 125 byl dostatečný, ale ten nápad se mi moc líbí.