Jezdím asi už 15 let na kole Favorit Hercules s pevnou vidlou. Nejezdil jsem na něm nějak často ani né nějaké dlouhé trasy. Párkrát do měsíce, vyjížďka tak 20km. Ještě to má původní pláště (už teda docela sjeté), přehazka (prastará Shimano SIS) už nejde pořádně doštelovat, kazeta je jetá, řetěz vytahaný, plastové šlapky prasklé a špatně se točí kolem osy, největší pastorek na klikách je ohlý a tak se při přeřazování 2–3 sem tam zasekává řetěz mezi převody, přesmykači se už moc nechce schazovat řetěz na menší pastorky, přední i zadní kolo trochu lítá …
V poslední době však začínám jezdit trochu víc (každý týden hlavně o víkendu i 40–50km trasy), po silnici, polních cestách, lesem, i rozbitýma cestama, šotolinou, vymleté cesty, kořeny a aktuální stav kola mi nepřináší moc požitků z jízdy.
Nejdříve jsem myslel, že bych do toho kola koupil nové kliky, šlapky, přehazku, přesmykač, řetěz, kazetu … protože je stávající kazeta (vlastně sedmikolečko) šroubovací a rád bych tam měl kazetu se 7 pastorky (kvůli 32z převodu) od sramu a kolo stejně trochu háže, musel bych nechat zaplést kolo, i přední. Zadní má navíc rozteč 130mm, místo dnes obvyklých 135mm. Vyměnil bych grip shift za sram x3 páčkové. Nakonec by mě to přišlo kolem 5000 a to je cena, za kterou se to kolo kdysi kupovalo nové.
Spíše bych tedy asi šel do nového kola, které by bylo alespoň o něco lepší a pohodlnější než stávající, vydrželo nějakých 50km týdně z čehož tak půl silnice, půl polní/lesní cesty, i trochu rozbité, dokázalo to přejet i nějaký ten menší kořen, kámen. Nic extrémního, žádné skoky apod. Můj rozpočet by byl maximálně 10000, víc bych do kola dávat nechtěl. Taky bych ale nechtěl zbytečně vyhodit 10000 za kolo, který bude díky nekvalitním komponentům po pár projížďkách stejně rozrachané, jako moje stávající (přiznám se, naprosto neudržované) kolo.
Koukal jsem po nějakých eshopech a zatím jsem našel nějaké takovéto:
V kolech se ale moc nevyznám a nerad bych koupil nějaký krám, co bude horší, než stávající. Taky jsem četl, že 9převodů není dobré, že to snižuje životnost řetězu/kazety, možná by tedy bylo lepší něco s 8? Do teď jsem jezdil s grip shiftem, ale chtěl bych spíš páčky a k tomu nějaký měkký grip, mám na stávajícím hodně otlačené ruce. Shimano páčky se mi ale moc nezdají kvůli potřebě řazení dvěma prsty, možná sram … no nezkoušel jsem. Máme tu ještě jedno starší kolo s nějakým jednopáčkovým SIS řazením nad řidítkem, a i to se mi zdá lepší než grip shift. Zlaté staré komponenty, které toho za málo peněz hodně vydržely. Bohužel dnes mám strach koupit něco „levnějšího“, protože je doba kdy každý všechno někde šidí, aby měl větší zisk.