Ahoj všem,
už asi rok jsem v hlavě nápad podniknout nějakou delší cestu na svém gravelu. Chtěl jsem objet naši krásnou republiku po etapách, podle toho jak bude čas a síla. Pak jsem si řekl, že zvládnu projet severní trasu v celku, nejsme přece srab.
Nakonec se to vše zkoulelo jinak. V práci jsem dostal volno v rozumný termín na dostatečný počet dnů objet celou republiku, počasí vypadalo slibně a manželka mě ve všem podporovala. Už nebylo na co se vymluvit!
Sbalil jsem si všechny věci, nasedl na vlak z Olomouce do Ostravy a vyrazil tak na mojí cestu „Okolo republiky“.
Na kole podél hranic jsem za 15 dnů ujel 2065 km, vystoupal 27.644 výškových metrů, spálil přes 80.000 kcal a zhubnul kolem 3 kg.
Snažil jsem se celou cestu držet blízko hranic, samozřejmě s ohledem na cesty, převýšení a možnost přespání a doplnění zásob. Jel jsem co nejvíce na lehko, ale neomezoval jsem se v komfortu. V mé výbavě proto nechyběl stan, pořádná nafukovací karimatka a polštářek. Když se dobře nevyspím, nic neujedu. I tak kolo s celou výbavou vážilo jen něco málo přes 18kg. Myslím si, že to jde.
Jak jste pochopili z výbavy, spal jsem kde se dalo. Hlavně na divoko nebo v turistických přístřešcích, o tom přece bikepacking je, že? Samozřejmě jsem se k přírodě choval co nejvíce šetrně, nikdy po mě nic nezůstalo. Když už jsem akutně potřeboval sprchu, spal jsem v kempu.
Cesta proběhla až nad očekávání hladce, bez technických problémů. Jen v Hřensku jsem měl na krásném rovném asfaltu defekt, asi střep. Na štěstí vše, během pár sekund, spravil knot a jelo se dál.
Vše to uteklo nějak rychle. Jelo se perfektně, ale nemyslete si, byly i krizovky. Někdy to bylo hodně na morál, hlavně úseky, kdy se bikepacking měnil na bikepushing.
Byla to pro mě opravdu dřina, ale užil jsem si každý okamžik. Poznal jsem nádherná místa naší země, potkal hromadu ochotných lidí a měl čas na přemýšlení, čas jen pro sebe.
Rád bych všem vzkázal, že není na co čekat a pokud chcete i vy někam vyrazit, vyražte! Kdy jindy než právě teď.
Pokud budete mít nějaké otázky, sem s nimi, pokusím se na vše odpovědět. Pokud nechcete, toto téma nečtěte a nevyjadřujte se zde. Dnes je velmi v módě vše jen „hejtovat“.