Ahoj, chci nahradit základní HT XC kolo za něco pohodlnějšího. Zaujala mne kola výše zmíněná, ale nechám si klidně i doporučit alternativu.
Využití: < 20 % krátké obecné projížďky s rodinou, > 80 % čistě hory nebo max dojezd k nim 10–20 km. Okrajově bike parky lehčí trasy.
Preference: dobré schopnosti do hor (prudké stoupání), přežít asfalt, co nejvíc univerzální, pohodlný posed (vzpřímenější, vyšší řídítka)
Řešil jsem zda nejít cestou dvou kol (nechat HT + koupit trail/mini enduro s většími zdvihy jako Canyon Spectral), ale po pár měsících jsem došel k tomu, že pro mě bude lepší držet prozatím jedno kolo.
A to nejspíš z kategorie „Downcountry“. Zahodil jsem myšlenku kupování kola z internetu, jelikož to chci vyzkoušet a mít poblíž i spolehlivý servis. Dost se mi zalíbila Orbea a mám v hledáčku tato dvě kola.
Aktuální výběr (výška 180 cm, vel. L):
Orbea OIZ 2023
- XC full.. ALE(!) model 2023 mění geometrii a je to dle mého už downcountry a perfektní univerzál..
- nejspíš rychlejší než OCCAM (hlavně asfalt), ale bude rozdíl tak poznat? zpomalí mě OCCAM o víc než 10%?)
- hrozí, že mi nevystačí dlouhodobě a přerostu jej, a chtěl bych pak vyšší zdvihy..
Orbea OCCAM (-LT. long travel verze)
- čistokrevný trail bike, s poměrně nízkou hmotností a nejspíš velmi dobrými schopnostmi jízdy do kopce
- vyšší stack, pro mě velké plus (je ten rozdíl (u Lka 17mm) ale tolik znát? Reach mají takřka totožný)
- nejspíš jeho schopnosti jen tak nepřerostu a můžu zkoušet i bike parky bez nutnosti zápůjčky kola
Ty kola mi přijdou pro rok 23 s upravenou geometrií u OIZ mnohem blíž než dřív, a tak ocením rady zkušených.
Zkoušel jsem OIZ 22 a je to pocitově rychlé jak můj HT, jen se víc přikláním k tomu, abych měl řídítka výše a měl tak pohodlnější posed než na nynějším HT.
Proto jsem spíš šilhal po OCCAMu (neměl jsem možnost vyzkoušet). Ale ty modely OIZ 23 mi nasadily zase brouka do hlavy :-)
Dilema:
- zda bude OCCAM pro mě pohodlnější, když mi nejde o trhání rychlostních rekordů, ale zároveň nebude až příliš pomalý a těžkopádný proti OIZ
- zda z dlouhodobého hlediska nebude trail bike prostě lepší jak se budu zlepšovat v cestě z kopce, ale jestli se vůbec dostanu na limit OIZ
Samozřejmě bych si nejraději obě kola zkusil. Máte někdo OCCAM vel. L? :-)
Kdoví jaká bude dostupnost a rád bych jezdil co nejdřív na novém. Pokud bych se klaněl výrazně k jedné variantě, objednal bych dopředu.
V tabulce je geometrie a vpravo dole i doporučené velikosti vůči výšce postavy. U modelu Occam je klasická velikost a vedle ní -LT verze. Což jsou long-travel, jenž mají místo 140 mm zdvihů rovnou 150.
U OIZ mi ta doporučená výška přijde vůči podobné geometrii s OCCAM dost divná – spíš ji jen neupravili ze starších modelů? Nebo tam vidíte proč to dává smysl?