Pamlsková vyhláška, kvalita potravin vs. obezita

530 nepřečtených
  • pocestny

    Dnes se prolíná všemi médii jednotné téma pamlskové vyhlášky: „V automatech či bufetech už si brzo nekoupí nezdravé bagety, brambůrky, ale ani přeslazené tyčinky…“

    Co si myslíte o tématu zdravé výživy ve školách? Co třeba vliv množství tuků a cukrů v jídle na naše zdraví? Jaká je kvalita nízkotučných potravin? Jsou ošizené? Není lepší vzít raději kvalitní tučnější sýr a sníst ho méně, než se nacpat nízkotučným sýrem? Co kvalita školních jídelen? Jsou dnešní děti opravdu tlusté? Je to problém školy nebo rodičů? Všímáte si, jaké potraviny jiní dospělí kolem vás nakupují?

    Školní automaty mají být zdravější

    Výjimka na mléčné výrobky

    Zpět do lavic bez čokolády

    0 0
    • Bubaaak  

      Pokud se hýbeš, je jedno co jíš…

      Příklad moje kamarádka kupuje vše nízkotučné, bez cukru… a váží o 10kg víc jak já.

      Já jsem zavislák na cukru, margotkách, pivu, plnotučným mléku… A nadváhu moc nemám 189/82

      0 0
      • Spider_29  

        Rozhodně není jedno, co člověk jí. Nejde jen o případnou nadváhu, ale i výživu organismu.

        Neumím říct, jestli je lepší jíst blbě a hýbat se než jíst správně a být bez pohybu.

        Ale nic není černobílý. Pokud někdo má svoje úlety a zároveň jí zeleninu, ovoce, má stravu pestrou a vyváženou a nemá zdravotní problémy, pak je to cajk.

        0 0
        • Bubaaak  

          Tělo si řekne co chce, taky někdy zajdu k regálu, koupim tunu papriky a pak jí žeru večer u TV :)

          Člověk by se měl zamyslet co jí a jak to jí, asi ani není dobrý zbaštit deset knedlíků, dát pusu ženě a jít spát. Stejně tak mi přijdou uchylný ruzný náhražky a chemikálie v jidle, který má obsahovat jen jednu surovinu… Natož když si kupuješ kuře dochcucený kuřecí příchutí :)

          Jak řikáš pravda je uprostřed :)

          0 0
          • blaf  

            Tělo si řekne co chce

            tohle je hovadina nejvetsiho kalibru, to fakt vetsina populace potrebuje jen susenky, smazene a knedliky?

            0 0
            • Bubaaak  

              tělo, né chuť :)

              Nemáš občas období, kdy seš ulítlej na ocet, nebo škvarky, nebo na paprice…

              Cukr je droga, ten je jasnej že vyhledáváš

              0 0
              • Spider_29  

                Tyhle záchvaty chutí taky nemívám. Ale souhlasím, že pokud je člověk spojenej se svým tělem (třeba prostřednictvím sportu), je chuť na „prasárny“ menší.

                A čím líp z pohledu stravitelnosti a výživový hodnoty člověk jí, tím líp cítí, že mu „prasárny“ nesvědčí (únava po jídle, těžký břicho, zažívací potíže).

                0 0
                • Bubaaak  

                  těžký břicho jsem měl včera, když jsem snědl kukuřici a hned jsem šel na kolo :)

                  Ale jinak problémy nemám, asi to bude tím, že to beru s mírou a nepřežírám se :)

                  0 0
                • Petr L2  

                  Tak asi od puberty mám pravidelné vlny potřeby jíst smažené, a je jedno jestli jsem sportoval, nebo později dřepěl v kanclu, nebo byl doma s dětmi, prostě tělo zavelí. Sladké mám taky rád a nemám důvod se mu vyhýbat, ale nikdy jsem nezažil to samé, co mám se smaženým.

                  Nevybavuji si, že by mě po tom bylo někdy špatně, mě " prasárny" svědčí, zdá se, že tělo si poradí bez potíží a duše si užívá :-)

                  0 0
              • scret  

                neuvazoval jsi o tom, ze jsi treba tehotny?:)))))

                0 0
                • Bubaaak  

                  Nevim, ty testy co má žena se mi do ptáka nevejdou :(

                  :))))))

                  Někdy si tak ale připadám, tuhle když jsem si dal horkou čokoládu s utopencem a pak jsem si dal gumové medvídky, tak na mě žena hodně blbě koukala :)

                  0 0
              • Krypl  

                Jsem dostal choutky, z toho bude prasotláča:-)

                0 0
        • -b-n-x-  

          Slysel jsem, ze pohyb je dulezitejsi nez to co jis (a to tvrdil vegetarian). Samozrejme to nebylo mysleno ze, kdyz se obcas trochu pohnes a pritom se budes cpat srackama, ze to bude nejak dobre. Spise, ze ten kdo se pravidelne hybe (sportuje, cvici, manualne pracuje), a zere celkem blbe a dokonce i huli, tak ze na tom bude nejspise lip, nez kdo ji „super zdrave“ ale pritom se nijak nehybe. A samozrejme tohle asi bude i individualni.

          0 0
      • krikli  

        Pockej za par let kurde… do tricitky to jde,pak se ti zpomali metabolismus.. a pokud nebudes vylozene bouchat objemy jak profici, tak poletis nahoru… za jednu zimu pet kilo a uz se toho tak jednoduse nezbavis…

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • jIrI___  

          Mi se zpomalil v šestadvaceti, během čtyř měsíců 9 kg nahoru a pivas jak v pátém měsíci :D

          0 0
          • Petr L2  

            Já po třicítce ze 67 postupně na 75 a v pětačtyřiceti během léta na 88, kdo mě čtvrt roku neviděl, tak mě nepoznal a kolena úpěla, od té doby ať dělám co dělám, se pohybuji od 80 do 85 :-(

            0 0
          • siafu  

            Pořád lepší než mít nadváhu jaksi od školky :D

            U sebe si „hubené“ stádium nevybavuji, tak ani nevím, jaké to je :D nejhorší to ale bylo na prvním stupni základky :))

            0 0
        • -b-n-x-  

          U me to zatim funguje tak, ze jak mam cas a chut se hybat tak se mi metabolismus zrychli a vaha jde trochu dolu.

          A zase jak se nehybam (vetsina zivota), vaha jde nahoru, ale kupodivu ne moc. Na to jak jenom sedim, nehybam se, zeru denne hodne sladkeho, kolikrat se nacpu vecer, tak zatim to ten metabolismus porad nejak dava. Vaha mi kolisa mezi 70–80kg. Ted mam teda obdobi 80 :-)

          0 0
    • Tomcat  

      Populistické gesto krom toho by bylo potřeba změnit ještě školní a závodní stravování. Ano nebudou tam cukry , ale škorby… ..nezdravé přírodní, nahradíme umělotinou atd…

      0 0
    • jecnak  

      Ono uz i to skolni mleko je pekna volovina. Slazene, chemii dochucovane a dobarvovane mleko detem sice chutna, ale ze by to bylo nejak prudce zdrave si opravdu nemyslim.

      0 0
    • novas752  

      Téma na BF jak dělaný…

      S*át na automaty, udělat dítěti svačinu – houska(y) + nějaký ovoce, kus dobrý čokolády, k tomu voda/čaj/mine­rálka/šťáva z domácího sirupu.

      Samozřejmě, že je „originál“ oproti náhražkám lepší, ale marketing začne „zbrojit“ proti cukru a nahradí ho umělejma sladidlama, přidá stabilizátory, dochucovadla a barviva, klasika.

      Školní jídelny nic moc. Jídla špatně dochucená, podivně připravovaná (Když dělaj maso na guláš zvlášť od „omáčky“ – co to jako je? A spoustu dalších podobných případů). A děti se pak vzájemně podporují v módě „fuj koprovka“ – jídlo jen odnesou z jednoho okýnka do druhýho a jdou vyloupit nejbližší automat na bagety nebo fastfood.

      Jsem docela čerstvě pryč ze střední, takže si to docela živě pamatuju.

      0 0
      • Bubaaak  

        +1, Jak chutná rajská, jsem zjistil až když jsem řekl tatinovi, že rajskou nikdy do huby už nedám… od tý doby za peníze na obědy jsem si kupoval plastové modýlky :)

        0 0
        • novas752  

          Rajská byl taky dobrej ftip u nás na gymplu. Jako nevařili tam úplně tak tragicky (základka byla mnohem horší), ale když místo rajský prskli na talíř „kečup“ co se prodává v kýblech od Primalexu… :D Těstoviny s rajskou omáčkou a sýrem se to jmenovalo. :D

          0 0
      • jIrI___  

        Až doteď jsem netušil, že na dělání masa mimo omáčku je něco zvláštního. I doma to tak děláme odjakživa, v kantýně je maso taky vždycky zvlášť. Ale uznávám, že moje kuchařské umění končí u toustů a čaje, takže do téhle problematiky vůbec nevidím :))

        0 0
        • Spider_29  

          Nejen do týhle :-).

          Maso zvlášť od omáčky se dělá u některých jídel. Ale třeba u toho guláše je to nesmysl, tam musí maso být v omáčce celou dobu, jinak nelze uvařit dobrej guláš.

          0 0
        • novas752  

          No možná to tak je, ale když pak na talíř dostaneš omáčku, která chutná divně, protože maso potkala právě teď a k tomu maso, vařený/pečený/co já vim nejspíš jen ve vodě = takový bez chuti, nemastný… To se týká hlavně hovězího a vepřovýho. S kuřecim to bylo lepší, ale to zas bylo občas „vysušený“ nebo přesolený.

          0 0
          • Tencovozikmin  

            UHO ta je nejlepsi a hodi se ke vsemu

            0 0
          • Spider_29  

            No tak třeba to vepřový se peče jen ve vodě (před pečením podleješ vodou). Omáčka se dělá až po upečení, z výpeku.

            Nebo třeba do svíčkový patří maso dělaný zvlášť.

            Tzn. neexistuje obecná zásada, že maso jedině celou dobu v omáčce.

            0 0
        • gerrard  

          Delat veci oddelene je u dost jidel bezny postup pri vareni ve velkem. Doma by ses s tim tak nedelal a nahazel to do jednoho hrnce. Je to jen kvuli te velkovyrobe.

          0 0
    • Jezevec70  

      Řekl bych, že problém obezity u dětí je ten, že se moc nehýbou.

      Když jsme mi přišli ze školy, šli jsme do lesa nebo s kopačákem na hřiště. Obézní děti byly spíš výjjimka. A to jsme měli často na svačinu chleba s máslem nebo se sádlem (a škvarkama).

      Dnes si sednou k počítači a energii nemají jak vydat.

      0 0
      • MI.KU  

        Jj velkej krajíc sádlíčko, posypat škvarkama, osolit popepřit trochu cibule mnam – já chodil do školy kvůli svačině ;)

        0 0
      • novas752  

        plus jí doplňujou energy drinkama pro lepší výdrž za kompem. :D

        Škvarky jsou best!

        0 0
    • Spider_29  

      Kombinace větší dostupnosti pamlsků (nabídka, cena) než v minulé generaci a nedostatku pohybu dnešních dětí je tím důvodem.

      Za nás byly o víkendu hřiště a trávníky mezi barákama plný dětí. Dneska je tam pusto prázdno.

      0 0
    • Tencovozikmin  

      Citim Yuru:-)

      0 0
    • Yura  

      Resite nesmysly. Decka jedly vždycky sracky, ale vždycky nemely 24hodin v ruce smartfoun a nebyly fejsbuky a instagramy a youtube apod.. Decka behaly po venku, vic sportovaly a všechny nesmysly co pojedly bez problemu spalovali jako zdroj energie. Takze je to problém doby. Tatranky a chipsy a kofola apod.. za to fakt nemůžou…

      0 0
    • Fran-tic  

      stravovací návyky získávají děcka z domů, ne ze školy. pokud ho cpu od mala čokoládáma a hlad zaplácávám blbostma, tak jasně že mu nebude ve škole nic chutnat a hlad zažere svinstvem. potom je případ dítěte, co má vyváženou stravu doma, tu vyžaduje i ve škole a „okoření“ to občasnou cukrovinkou (samo hodně případů něco mezi". To, že děcka žerou více těch sraček není způsobené jen tím, že je větší nabídka (určitě to ale ovlivňuje také), ale hlavně způsobem stravování dospělých. Občas se kouknu v obchodě na nákupy ostatních a to vypovídá o mnohém :)

      PS: já to mám tak, že čím více pohybu, tím méně mám chuť na sladké/brambůrky, protože tím zajebu akorát „rozjeté“ tělo a nic mi to nedá

      0 0
      • novas752  

        A pak přijde „dobře“ naučený dítě do kolektivu, kde je „víc cool“ žrát chipsy a zapíjet je redbullem (což je víc cool vždy protože to vypadá dospěle a nedělala to maminka) a dost to i „dobře“ naučený dítě nabourá.

        0 0
        • Fran-tic  

          tak cool je taky kouřit, ale všichni hulit nezačnou že :) potom už je to i věc osobnosti atp.

          0 0
          • petr99  

            přesně, tam je právě důležitý to „dobře“ v uvozovkách, protože dobře naučený dítě se zeptá, jak to můžou žrát nebo alespoň jak tak často

            0 0
            • blaf  

              a tim se tak shodi, ze s nim (v lepsim pripade) do konce roku nikdo nepromluvi

              0 0
            • Yura  

              Který decko nevyzkoušelo cigara, chlast apod.? Protože je to zakazane, tak to vyzkousi 99%, nekteri pak pokracujou, protože je to frajerina a nekteri se na to vyserou a nekteri uz u toho zustanou a kouri jako fabrika dodnes.

              0 0
          • novas752  

            Hele.. Aspoň v Praze cigára zkusí minimálně půlka kluků a aspoň čtvrtina holek. Naštěstí od toho většina ustoupila… A začala pokuřovat trávu. :D

            0 0
            • Fran-tic  

              klid, náš gympl byl vyhlášené dealovací místo :) automaty s muffinama by vyřešily vše – sladké, kuřivo a hlad

              0 0
      • Yura  

        U nas na zakladce varili fakt dobře. Spominam na to fakt rad. Ve strave to fakt není. Moji rodice stravu moc neresili, takze jedine jakz takz normalni jidlo bylo ve skole na obed a nebo doma o vykendu obed. Jinak klasicky pecivo, uzeniny, sladkosti a mam takove tuseni, ze me zachranilo mliko, kterého jsem vypil denne minimalne pul litru. To mi dodávalo prece nejake zakladni ziviny, abych mel s ceho vůbec rust.. Myslim, ze většina decek to mela podobne a tlusty decka proste ve skole nebyly. Mozna se naslo tak jedno, dve decka v kazde tride, kteří proste měli k te obezite sklony, zbytek byl ale proste normalni, protože se proste behalo po venku, hral se pozemni hokej, fobal atd… Mobil mel kazdej čtvrtej takovou tu velkou nokii a PC taky, kde občas hralo wolfenstaina nebo prince, když je rodicena na pul hodiny k tomu pustili… Dneska? Sedi na zadku a cumi do monitoru, telefonu nonstop a resi uplne hovadiny místo toho, aby sportovaly atd..

        0 0
        • Fran-tic  

          vykend :)) jasně, nepochybně ten sport dělá strašně moc a kombinuje se více faktorů ,ktere se prostě jídlem nedají dohnat (jídlo v tomhle ohledu vidím jen jako doplňek). ale jak často chodí po ulici vyžraní rodiče a jejich dítě taky není proutek – chodím po horách, protože naši chodili. na kole jezdím, protože mě k tomu vedli naši. běhám, protože jsem byl od mala vedený ke sportu a dle toho jsem přizpůsobil jídlo.

          0 0
          • Yura  

            Ono to není ciste o sportu, ke kteremu te vedou rodice, ale jak jsem psal o tom, ze dřív nebylo co delat doma. Tak si sel proste ven. Aby jsi spaloval kalorie, tak nemusíš vylozene potit krev u nejakeho sportu. Decka ve velkych mestech to mají/mely v tomhle horsi. Ja mel par km od baraku babicku na statku, kde nebylo o spalovani kalorii nouze.. :)

            0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • jIrI___  

        Nebo to může být i přesně naopak – do mě od mala cpali zeleninu ovoce, atd., takže v pozdějších letech jsem dostal chuť vyzkoušet ty „zakázané“ pochutiny a zůstal jsem u nich dodnes. Večer bez chipsů či tyčinek si nedokážu představit, stejně tak šichtu v práci bez 2 l kofoly nebo coly. Ale jdu do sebe, nutellu zkouším nahradit arašídovým máslem, ale bude to těžké… :D

        0 0
        • Yura  

          To uz je lepsi ta nutella nez arasidove maslo. U me zase vždycky vedlo mliko s oplatkama. Jak jsem nemel svoju tatranku/horalku s mlikem, tak jsem byl nasranej jak sfina. :D

          0 0
          • jIrI___  

            Co je špatného na tom arašídovém másle? Jsou to v podstatě jen rozmixované arašídy a nic jiného, nutella má oproti tomu popis složení dlouhý jak týden před výplatou. Jsem si myslel, že tím pádem bude méně zdravá a ono nic. Co se dá dělat, vracet se k ní bude velice snadno :D

            0 0
            • Spider_29  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
              0 0
            • Yura  

              Arasidy oproti orechum nejsou nic moc zdravého. Mandle, kesu a nebo ještě lepe makadamove ořechy nebo masla z nich proc ne. Ovšem cena bude trochu jinde, hlavne u tech makadamových a kesu orechu.. Arasidy pro deti v africe, kteří umiraji hlady urcite ano super, ale když si muze clovek vybrat, tak bych to teda dobrovolne nezral.. Nutella je z pulky cukr, pak nejakej palmovej tuk, trocha sušeného mleka, nejake liskove ořechy a kakao to je vse. Zadna chemie defakto.. Takze jestli nemas problém s tim cukrem = když ho vysportujes, tak nevidim s nutellou problém. Kdezto arašídy jsou snad nejvic prolezla potravina plisnema, jsou plne omega6 prozánětlivých masnych kyselin, nechapu kdo kde vzal, ze to jsou zdrave tuky lol. Jako me taky arašídy chutnaji jako každému, ale to ještě neznamena, ze nejsem schopnej nestrane ohodnotit jestli to je prinos je zaradit do jidelnicku. Ne není…

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • -b-n-x-  

                „makadamove orisky“. Co to sakra je?

                Ja znam jen Makadam co se dava na cesty:

                https://cs.wikipedia.org/wiki/Makadam

                0 0
                • Yura  

                  Si to vygoogluj. Na co mas ten internet, me uz unavuje furt nekomu něco dohledávat.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Tak uz jsem to vygugloval, ale spise me zarazilo to shodne pojmenovani :-)

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
    • blaf  

      je to primarne o rodicich a rodine, zadne restrikce nic nevyresi, a hlavne zakazat jednu sracku a povolit jinou, mozna jeste horsi je stejne k nicemu

      0 0
    • petr99  

      No nevim, alespoň něco jako snaha, ale co, když obchody jsou toho plný, tak si to děcko koupí tam.Tím nechci říct, že by to tam být nemělo, je to každého volba co si koupí a volba rodiče, jak dítě vychová. Anebo tu sou případy jako bratr, co se týče stravování vychován dobře, ale tak kolem 10–12roku žral hrozně moc sladkostí, tak ho mamka skrouhla, hlídala, ale on si to koupil ve škole/marketu. Řešení ? Každej den dostal peníze pouze a jenom na bus a měl po ptákách.

      Takže tímto chci říct, je to na rodičích, vždy se to dá řešit aniž bychom to museli stáhnout bufetů apod.

      0 0
      • JendaH  

        No nevim, alespoň něco jako snaha, ale co, když obchody jsou toho plný, tak si to děcko koupí tam.

        Třeba na mě má dostupnost/blízkost potravin ohromný psychologický vliv.

        0 0
        • petr99  

          jasný, neříkám, že je to k ničemu, je to správnej krok, ale kdyby byly správný stravovací návyky, nemusí se tohle řešit

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • budíček  

      každý ať se cpe čím chce, jeho život jeho věc, beztak je to zase diktát z Bruselu

      0 0
      • Spider_29  

        Není pravda. Děti se cpou tím, co jim dávají rodiče, resp. tím, čím je rodiče naučili se cpát.

        0 0
      • gerrard  

        To je o vychove deti. Skola ma i vychovnou funkci. Za me jednoznacne zakazat automaty na sladkosti nebo i sladke piti ve skole. Jestli jim to daji rodice doma tak OK, ale ve skole to nema co delat. To je stejne jak dovolit dealerum prodavat pred skolou.

        0 0
    • budíček  

      to už zase jinde jsme, ale nemyslím si, že rodičové jsou tak nezodpovědní, aby svým dětem dávali ke svačině brambůrky, sladké tyčinky s coca colou, děti dost podléhají reklamám a zde je ten palčivý problém, ale principy marketingu zde rozebírat nehodlám

      0 0
    • Venda  

      Těžko se bude v naší společnosti něco ve stravě a pohybu měnit k lepšímu, když přední čeští nutriční specialisté jsou Cajdhamlova s Havlíčkem…

      0 0
    • oddie  

      Co do tlustých, mnohem větší vliv má právě ta strava ne pohyb. Je obrovským omylem myslet, si, že když se hýbu, můžu žrát cokoliv, tak to nefunguje. Zvláště pokud někdo řeší hubnutí, musí řešit především co a jak žere, samotný pohyb mu nepomůže. Ono se stačí podívat na to, kolik „kalorií“ se tím kterým pohybem vydá a kolik energie má to které jídlo, zvláště při množství, které někteří sežerou…

      Že děti jedly vždycky sračky – ale kulový s přehazovačkou. Takový sračky jako dneska, takový výběr, taková dostupnost, to tu nikdy nebylo. Dřív tu nebyl žádný mekáč apod., jediný „fastfůd“ byl občas někde párek v rohlíku, nebo ve svátek langoš. Cocacola se tak maximálně žebralo o plechovku u zájezdovejch autobusů jako o vzácnost, než že by ji někdo mohl vypít denně litry. Cukrovinek v krámě umrněnej regál s horalkama, ještě tak bonpari a nazdar, a kdo měl na to, aby to žral furt. Palmový olej se mohl vyskytovat leda ve vtipech, a většina dnešních náhražek taky. Takže prd, ani omylem to nebyly takový sračky jako dneska, ani omylem jich nebylo tolik a už vůbec nebyly dostupné na každém rohu, ale max. v mizerném výběru v sámošce, co zavírala v pátek ve tři a přes víkend šlus.

      Problém je to především toho, co kdo kupuje, a většina těch, co se vymlouvají na „genetiku“ se mohou vymlouvat jedině na vlastní hloupost, byť uznávám, že vzorce chování, co sračkožroutům vštípili jejich rodiče, se mění blbě – ale jde to. Ano, vidím kolem sebe, ve školách apod. neuvěřitelný množství dětí zkaženejch sračkama. Ve 4 letech plnou hubu kazů (naše děcka nemají jediný). Když náhodou jednou za měsíc zavítám s odporem do hytlermarketu, vidím, co lidi kupujou za sajrajt, vidím, co za sajrajt se tam vůbec nabízí. Dost často nevěřím svým očím, ale každého volba.

      Co do kvality jednotlivých věcí – nekupujeme sádrovou vodu aka nízkotučné „mléko“, ani „sýry“ nebo „jogurty“ uplácané ze škrobu. Mléko jedině plnotučné, a když se zadaří tak čerstvé, sýry dtto, v žádném případě tavené, ale lučina/žervé, občas gouda apod., pro sebe francouzské plesnivé, dáváme i kozí, ovčí, děti to jedí bez problémů. Jogurt jedině smetanový bez jakékoliv příměsi, žádné škroby, konzervanty, není důvod. Pokud chceme s ovocem, dáme si do něj vlastní čerstvé. Maso – prakticky výhradně od známých, ze soukr chovů, srandičky jako džemy apod. vlastní. Polotovary vůbec.

      0 0
      • oddie  

        Ještě jedna věc, která mě hodně překvapila – jak děti sračkožrouti nežerou ovoce. Jako ale vůbec. Jahody (!), třešně, maliny, natož pak obyčejný, sprostý jabko. To je teprv palba.

        0 0
        • Yura  

          Co je na tom divného. Dej si snikrsku a pak si kousni do jablka. Taky bz jsi tu sracku bez chuti vyflusl. :))

          0 0
      • jIrI___  

        Když jednou za měsíc zavítáš do supermarketu, tak to si opravdu většinu potravin pěstuješ doma? :O Jestli je to tak, tak to klobouk dolů. Holt když vidím, kolik doma bylo práce s tím pěstováním jen základních druhů zeleniny nebo ovoce. Pak jsem se naštěstí odstěhoval na město, kde tyhle muka podstupovat nemusím :)

        0 0
        • oddie  

          Většinu ne, to se v Praze rozumně nedá, a třeba brambory pěstovat fakt nemám chuť. Ale co se dá a jde dobře, máme vlastní, tuhle sezónu například jen asi 60 rostlin rajčat, příště zas musím dát víc, cukety, dýně, lilky apod., ostružiny, rybíz, angrešt… Co se nedá kupuju, pokud možno u zdroje – třeba brambory, ale i ty jahody. Do krámu jedu zpravidla pro rejži, mouku a podobné věci, ale klidně tam naberu třeba znojemský okurky, nebo jsem si nadělal zásobu tuňáka v olivové oleji, a tak podobně.

          Že tohle nikdy dělat nebudu a prostě si to všechno koupím jsem si okolo těch 20, 25 myslel taky, leč vývoj nabídky ke stále větším sračkám mě postupně přesvědčil o opaku. Před 20 lety bych se byl klidně vsadil, že „nikdy“ nebudu mít zahrádku, dneska mám dvě. Ale není to jen to žrádlo, ono postupně je to skoro všechno okolo, co je lepší si zajistit svépomocí, protože úroveň a nabídka šly do heiselu, servis, veškeré rekonstrukce a řemeslné práce…

          0 0
          • mastihuba  

            Přesně. Driv jsem prace okolo kraliku a slepic nesnasel. Dneska jsem ve stavu ze mi to nevadi a nekdy to beru jako relax. Kolikrat jdu do vinohradu radeji nez na kolo. :)

            0 0
      • budíček  

        ovoce jsou taky cukry s ovocem taky pomálu

        0 0
      • budíček  

        nebo se vymlouvají na štítnou žlázu…muhehe

        0 0
    • mr.antik  

      Spis by pomohlo do osnov zařadit osvětu o jídle a exkurze do vyroben surovin pro potravinarství, masokombinatů, jatka apod

      0 0
      • jIrI___  

        My byli na VŠ na exkurzi v Mondeléz (bývala Opavia) a bylo to tam skvělé. Upřímně závidím lidem, kteří tam mají možnost pracovat.

        0 0
        • blaf  

          netrol

          0 0
          • jIrI___  

            Teď fakt netrolím. Když to srovnám s ostatními velkými firmami na Ostravsku, tzn. většinou těžký průmysl (s prací v tomhle odvětví mám i osobní zkušenosti), tak se v Mondelézu dělníci mají naprosto skvěle – moderní zařízení, nové výrobní haly, čisté (až sterilní) prostředí, klimatizované haly, fyzicky relativně nenáročná práce, atd. atd.

            0 0
            • blaf  

              aha, ja to pochopil tak, ze maji neomezeny prisun sladkosti :)

              0 0
        • oddie  

          Ségra si to taky pochvalovala. Přestala díky tomu jíst čokoládu.

          0 0
        • mr.antik  

          tak já nemyslim tam kde jen teče jen čokoláda na lince, ale tam, kde se dělaj ty suroviny… třeba želatina :-) Nebo takové kuřecí, které kupují v KFC apod…

          0 0
          • Yura  

            Co zelatina. Takove parky, pastiky. To musí byt podivana panecku…

            0 0
    • camlost  

      stačí takto?

      • první krok správným směrem.
      • naše děti nejsou schopny sníst během jednoho jídla tolik tuků a cukrů, aby to mělo zásadní vliv na jejich kalorický příjem. ostatní jídla máme pod kontrolou my, je to naše zodpovědnost.
      • nízkotučné potraviny nás netrápí, u dcery je spíše problém s (ne)konzumací ovoce a zeleniny. proto na to dohlížíme.
      • školní jídelna ok. kdyby nebyla, řešíme se zřizovatelem školy (a ne na B-F ;-)).
      • tlusté nejsou, spíše naopak.
      • rodičů, ale zdvojnásobení počtu hodin tělocviku bychom (rodiče i děti) uvítali. děti je třeba utahat.
      • nemám ambice krafat ostatním do jejich soukromí, tedy ani do stravování.
      0 0
      • petr99  

        souhlas, i s tim tělocvikem, jenom, snad nepotřebuješ (nebo tvoje děti) tělocvik povinně ve škole, abyste se utahali ;)

        0 0
        • Slavoš  

          Do dneška jsem rád za 10 hod TV (tělesné výchovy) týdně v rozvrhu + odpolední tréninky – sportovní třída 6 – 8. třída

          Jediné co po nás chtěl náš tělocvikář, bylo, zůstat u sportu. Tak nějak v tom pokračuju. :-)

          0 0
          • petr99  

            ale já bych byl samozřejmě taky rád, jen jsem tak trochu slovíčkařil, ovšem pokud někomu (bylo by nejlepší všem) ve škole Tv nestačí, snad není problém si to přidat sám po škole

            0 0
        • oddie  

          Já s tím tělocvikem ve škole zas až tak moc nesouhlasím, stejně stojí většinou za pikaču, a o sportovní vyžití se děckám tak jako tak musím postarat mimo školu sám (resp. jim něco najít).

          0 0
          • camlost  

            včera přinesla malá domů rozvrh. 10 hodin ČJ týdně, 2 hodiny tělocviku týdně.

            vhodná chvíle na diskusi na téma, zda je hodinová dotace zvolena vhodně s ohledem na potřeby jednotlivce a společnosti.

            0 0
            • oddie  

              10 hodin ČJ týdně? To pak fakt nechápu, že ta úroveň psaní různě na netu vypadá tak jak vypadá, to jsem myslel, že už snad dávno nemaj češtinu vůbec…

              0 0
              • blaf  

                tak ono, ze tam 10 hodin tydne otravene sedis a v podstate spis, jeste neznamena, ze se neco naucis, mene je nekdy vice… ne nadarmo se to u nas jmenuje „skolstvi“ misto „vzdelavani“

                0 0
                • oddie  

                  S nostalgií vzpomínám, a všichni spolužáci mi to vždycky na srazech připomínají, jak jsem celou střední školu prospal… :D

                  0 0
              • JendaH  

                Tak třeba u nás na střední byla celá čeština o biflování kdo kdy co napsal. Literatura. Pravopisu jsme se nevěnovali v podstatě vůbec.

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
            • Martin  

              za pár let uvidíš, jestli bude psát „by jste“ a „vydlice“ :) nebo bude dokonce plodit sloh typu Yura :D

              0 0
            • Petr L2  

              Projdi se BF a uznej, že i 20 hodin ČJ by možná bylo pro mnoho diskutérů málo :-)

              Běhat a sportovat může každý mimo školu, jazyk jinde, než ve škole děti, až na výjimky, lépe nenatrénují.

              0 0
              • Carloss  

                Problem je v tom, že to není čeština, ale 95% výuky je o tom, kterej zfetovanec napsal jakou pičovinu a „rozebírání“ děl jako: co autor mohl myslet tímto slovním obratem? ( u textů, který byly překládaný co češtiny..) bych blil.. literaturu jsem nenáviděl a i s odstupem si myslím, že je úplně k hovnu

                0 0
                • Petr L2  

                  Když to vidíš takhle......

                  0 0
                • jIrI___  

                  Takový jednodušší pohled na věc, ale budiž.

                  0 0
                • novas752  

                  Pravda.

                  5 hodin češtiny týdně, z čehož 4 literatura. Učitelka s několika „spolupracujícíma“ v první lavici vesele rozebírá do podrobna snad každou knížku a autora (mimochodem nemyslim si, že většina z nich by o tohle stála), co kdy byla napsaná a zbytek třídy spí nebo dělá bordel, protože je to úplně oničem. Neříkám, že neni potřeba nějaký základní přehled o domácí a trochu i světové literatuře, ale skutečně užitečný ty informace budou možná jednomu člověku ze třídy.

                  0 0
                • blaf  

                  literaturu jsem nenáviděl a i s odstupem si myslím, že je úplně k hovnu

                  To same muzes rict o kteremkoliv predmetu. Skoro bych rekl, ze na vytvarnou a hudebni vychovu, kde jsem ja, a jiste spousta dalsich, vylozene trpel, bude mit spousta lidi podobny nazor. Urcite se najdou i dalsi lidi s nazory na dalsi predmety. Potom bys mohl z osnov vynechat skoro vsechno (mozna by to bylo dobre, ono to skolstvi potrebuje reformu jak sul).

                  0 0
                  • Petr L2  

                    Ona je v zásadě na pytel celá škola, jenom je otázka jak by to tady vypadalo bez ní, asi to nebyla žádná sláva, když máme povinnou školní docházku od roku 1869 …

                    0 0
                    • blaf  

                      V té době nebyly alternativy. Osobně nevěřím, že je povinná školní docházka nutná. Zavřít děti do místnosti a nutit je sedět je jen zprudí a znechutí jim učení.

                      0 0
                      • Petr L2  

                        Dnes alternativy máme, ale že by to nějak zásadně ovlivnilo kvalitu vzdělání ve společnosti, je pouze zbožným přání provozovatelů těchto zařízení. Realitou je spíše to, že produkují mimoně, kteří pak mají v dalších stupních vzdělávání dost práce dílem sami se sebou, dílem s úrovní znalostí v různých oborech, které na jejich předešlých školách nezapadaly do konceptu.

                        0 0
                        • Spider_29  

                          To ale neni vina skoly, ale tech mimonu, kteri kaslali na vyuku a jen hledaji zaminky pro ospravedlneni svoji lenosti a lemplactvi.

                          0 0
                          • Petr L2  

                            No ono to má hlubší příčiny a rodiče jsou jedním ze základních problémů celé kalamity.

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                  • Carloss  

                    Je to jednoduché, proč je literatury trojnásobně víc než dějepisu, proč matura z češtiny byla jen o literatuře? (Teď už to tak naštěstí není) proč se ignoruje veškeré jiné druhy umění na úkor literatury? Literaturu považuji za stejně důležitou jako třeba sochařství, proč se neučí o něm?

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                • Spider_29  

                  Je mi te lito.

                  0 0
    • JFtryall  

      Hlavni prusvih je v navyku po desetileti. Snidane s dzemem a rychlyma cukrama, svacina dalsi cukr nebo nejaky dalsi pecivo. Obed nejaka hnusna smes, kde ani nepoznas z ceho to je+ knedlik nebo rozvareny tezky nudle atd atd. pak se prubezne dosypavas dalsima cukrama z piti- protoze ten obed ma vetsinou vysokej glykemickej index, aby si mel krasne rozhazenou glykemii a vecer to zabijes idealne nejakou smazenou veceri. :-) az lidi pochopi, ze by meli jist podle toho, jak jejich telo ma fungovat a dat do potravim maximum toho co si muzou dovolit, tak se to zlepsi. :-)

      0 0
      • oddie  

        Tak teď jsem se úplně zastyděl, s těma svejma sladkejma snídaněma. A co že bych tedy měl správně snídat? :)

        0 0
        • blaf  

          Sladká snídaně je ok. Záleží co v ní je. Když to je ovoce, jogurt, vločky, trocha medu, atd. tak je to ok.

          0 0
        • JFtryall  

          Sladka snidane samozrejme ok, taky mam jen sladky snidane. Ale presne vim co budu zrat potom a kdy mi dojde a co to se mnou udela, dite tohle nevi a hleda pak dalsi cukr protoze mozku zacne rychleji dochazet. Myslel jsem to pro vetsinu beznych lidi, kteri to proste ji ze zvyku a nehybou se. :-) U cyklistu predpokladam urcitou znalost vnitrniho fungovani tela.

          Lepsi je si dat pomalejsi sacharidy a pak se na obed necpat nevhodnym jidlem. Ja se snazim jist podle aktivit v dany den a myslim, ze to neni spatne. Dobry je taky dodrzet posledni jidlo cca 2–3h pred spankem s kvalitni bilkovinou, zeleninou a dobreho tuku. Ale to jsou fakt zaklady.

          0 0
          • Venda  

            Sladká snidane samozřejmě ok není. Alespoň pro naprosto drtivou většinu populace.

            0 0
            • Yura  

              To jako proc ne? Plno lidi maka a nesedi jen na zadku a ti ty cukry proste potrebujou. Sladka snidane to muze byt, jen je zase dulezity, aby ta snidane obsahovala taky nejake ty bilkoviny, vlákninu a tuky tzn.. Nevidim nic spatneho ani na tech predprirpavenych ovesnych kasich, které jsou nasackovane na porce, zalejes horkou vodou a je to. Do toho idealne pridat třeba odmerku proteinu nebo 2 vajíčka na mekko a je to. Furt lepsi nez chleba s maslem a marmeládu nebo koblihy..

              0 0
              • Venda  

                Moje práce je aktivní a dřív jsem taky snídal tyhle ovesné instantní kaše. Jediný co z toho bylo byla únava a vanička. Začal jsem se tomu věnovat, prostudovat trochu fyziologii a přešel na bilej jogurt nebo třeba vejce. Bez sacharidů! U naturalne cvičících a sportujicich (a tedy drtive vetsiny lidi) jsou sacharidy extrémně přeceňovany.

                Ale s tebou o tom nebudu debovat, nemá to smysl.

                0 0
                • Yura  

                  Tak tvoje práce nebyla asi dostatecne aktivni. Bez házet do skladu bedny z pivama na palety, stehovat a podobne chuťovky a pak me znova napis jak jsou sacharidy extremne precenovane. Ale jak pises. S tebou se o tom fakt nebudu debatovat heh..

                  0 0
                  • Venda  

                    Fajn. Třeba na to jednou přijdeš.

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • Spider_29  

                      Spis ty se dovzdelej. Zasadne zalezi na tom, jaky sacharidy.

                      0 0
                      • Venda  

                        Ale prdlajs. Jste jen zbly mediální a marketingovou masirkou.

                        0 0
                        • blaf  

                          A ve ktere medialni a marketingove masirce jsi videl vlocky a banan?

                          0 0
                        • Spider_29  

                          Podlehl jsi módě chemickejch přeslazenejch instantních kaší, na kterejch toho fakt není moc dobrýho a u kterých se nedivím, žes z nich měl těžký břicho. A tuhle svou zkušenost se sračkoidní prefabrikovanou směsí a jsi zobecnil na úplně jinou primární surovinu, kterou lze koupit samostatně a v dobrý kvalitě a která při vhodný úpravě funguje přesně opačně, než jak tys poznal s chemickým prefabrikátem.

                          Tak nevím nevím, kdo je tady zblblej… :-).

                          Když vezmeš kvalitní pohankový vločky, uvaříš ve vodě spolu s jablkem, hruškou, banánem…, osladíš trochou medu, přidáš skořici, kvalitní kakao, kokos, semínka, kustovnici, sušený ovoce, oříšek másla (nebo cokoliv z toho dle chuti), tak máš nutričně perfektní snídani, ze který ti nebude těžko a po který nebudeš mít za hodinu a půl hlad…

                          0 0
                          • Venda  

                            Hahaha. A sám sis to napsal. Musíš narvat do vloček dvacet dalších ingrediencí, aby to bylo k jídlu a aby to bylo alespoň nějak nutričně zajímavý. Ale kvůli vločkami to urcite není. ;-)

                            Mam zkušenosti i s jinými sladkými snidanemi a je to furt stejný. Prostě sladká snidane je zlo. Ale chápu, že kdo ji ji, tak si to nepřizná.

                            0 0
                            • Spider_29  

                              No to je tedy zásadní problém, že se primární potraviny běžně nekonzumují samotné, resp. že v kombinaci s jinými potravinami nebo dochucovadly jsou chutnější a nutričně bohatší.

                              Jakých dvacet ingrediencí máš na mysli? A proč se domníváš, že by jich mělo být právě dvacet a všechny smíchané? Díky za vysvětlení.

                              Z jakých konkrétních důvodů se domníváš, že jakákoliv snídaně sladké chuti je „zlo“. V čem to „zlo“ spočívá? A jak konkrétně se projevuje?

                              0 0
                              • Venda  

                                Sacharidové snídaně vede k dopolední únavě, nízké mentalni činnosti a ukládání tuku.

                                Vločky nejsou primární potravina, to je tak maximalne bordel, aby se na planetě nasytily miliardy.

                                0 0
                                • Spider_29  

                                  Jsi jako myška v kolečku. Záleží JAKÉ sacharidy. Některé by vedly přesně k tomu, co popisuješ, jiné vedou k pravému opaku.

                                  Pokud zastáváš názor, že vločky nejsou primární potravina, pak budeš jistě umět vysvětlit, přeměnou a kombinací jakých primárních potravin a jakým postupem (vaření, pečení, dušení aj.) se vyrábějí.

                                  0 0
                                  • Venda  

                                    Sacharidy jsou sacharidy, jen některé se déle tráví.

                                    Mně nejde tak ani o to primární jako o to potravina.

                                    0 0
                                    • Spider_29  

                                      No tak rozdíl mezi sacharidy přijatými v knedlíku a třeba v jablku není jen v délce trávení, že.....

                                      A napsal jsi jednoduchou a srozumitelnou větu Vločky nejsou primární potravina, což má v češtině jasný význam. Netřeba tedy kličkovat, stačí odpovědět na otázku: přeměnou a kombinací jakých primárních potravin a jakým postupem (vaření, pečení, dušení aj.) se vločky vyrábějí?

                                      0 0
                                      • Tomínos  

                                        To je úplně jako jednoduchá a srozumitelná věta: Arašídové máslo rozhodně nejsou jen rozmixované arašídy. Podívej se na složení jakéhokoliv z nich.

                                        Později se pak sáhodlouze dovídáme, že jsi nenapsal kravinu.

                                        0 0
                                        • blaf  

                                          :D

                                          ale v tomhle podvlakne kraviny nepise…

                                          0 0
                                          • Tomínos  

                                            To ne, ale spíš jde o to, že on chce jednoduchou a srozumitelnou odpověď, ale sám má občas velké problémy s něčím takovým přijít.

                                            0 0
                                            • Spider_29  

                                              Tyhle tvé dva příspěvky dokonale charakterizujou dvě věci:

                                              1. Zatahování nesouvisejících témat do nějakého rozhovoru s cílem „přilévat oheň“ je snad nejtypičtějším projevem hysterického chování. Použij google, najdeš to v každém smysluplném seznamu patologických chyb při lidské komunikaci.
                                              2. Blbec útočí na autora výroku, inteligent na obsah výroku.

                                              Takže co máš k tématu? Jaký máš názor na vhodnost časování příjmu sacharidů s ohledem na jejich metabolismus? A jaké vlastní důvody tě k takovému názoru vedou?

                                              0 0
                                      • Venda  

                                        Jenom v délce. Ze má jablko jiné přínosné makro a mikro živiny než kdedlik je otázka jiná. Ale co se týče těch sacharidů, tak to tělo bude furt jen rozkládat má monosacharidy a ty vstřebávat do krve a tak dál.

                                        A znovu. Tím že jsem napsal, že vločky nejsou primární potravina jsem myslel, ne že nejsou priplmarni, ale (trochu s nadsázkou) že je nepovazuju vůbec za potravinu.

                                        0 0
                                        • Spider_29  

                                          Ty jsi lepší. Já neumím z jablka nebo knedlíku sníst jen sacharidy. Já umím sníst jablko nebo knedlík. Proto říkám, že je velký rozdíl, z čeho sacharidy pocházejí.

                                          A rozumím tvé snaze vykroutit se touhle úsměvnou strategií z jasně napsaného nesmyslu, byť je to za cenu, že sem natelíš ještě větší nesmysly. Vločky jsou primární potravina bez ohledu na to, co si o tom myslí nějaká žížala.

                                          0 0
                                          • Venda  

                                            Tobe to nevysvětlim. Věřím, že vís co jsem napsal, jen teď agresivně kopes kolem sebe. A jestli ne, tak to co jsem napsal ti třeba časem dojde. Nemusíš to přijmout, ale jen pochopit co jsem tady psal.

                                            Naposled. Sacharid je sacharid. Ty už tady michas jablka s knedlikama, o těch se tady bavis akorát ty. A samozřejmě Nepopírám, že je lepší sníst jablko než knedlík. Ale vločky určitě nejsou lepší než knedlík.

                                            0 0
                                            •  
                                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                              0 0
                                            • Spider_29  

                                              Ale vločky určitě nejsou lepší než knedlík. Tak pokud zastáváš názor, že z pohledu nutriční hodnoty jsou na tom vločky stejně nebo hůř než knedlíky, pak je to na úrovni názoru, že vzduch je sypký nebo že voda má větší kalorickou hodnotu než pivo. A v takovém kontextu je třeba tvé příspěvky vnímat – jako absolutně nekompetentní.

                                              0 0
                • JFtryall  

                  No sugars, no power. Jednoduche. Bez sacharidu nikdy nemuzes fungovat pokud to myslis s pohybem jen trosku vazne, nekdy zkus treba superkompenzaci. :-) samozrejme vetsina lidi prijima hodne hlavne jednoduchych cukru z prumysloveho produktu a to je problem. Rozhazou si vnitrni prostredi a na to se nabaluji dalsi a dalsi prusvihy. Ale snidane s vyssim podilem sacharidu je urcite pro aktivniho cloveka vhodna resp. vhodne jidlo po aktivni cast dne. Vzdycky je sranda pozorovat lidi, kteri se snazi o omezeni sacharidu, ale pak jsou tam klasicke scenare, kdy jim totalne dojde a zacnou se prosypavat vecer.

                  0 0
                  • Yura  

                    Souhlasim, jen ta fama, ze cukry na noc se nemaji davat je taky peknej nesmysl. Plno lidem to tak vyhovuje, ze jedou na bilkvinach a tukach protože mají velkou citlivost na cukry tak je jim lepe, když je během dne drzi na minimu. Mají stalou hladinu cukru apod. (samozrejme to budou lidi co nedelaji zadne silenosti u kterých by ty cukry potrebovali..) s tim, ze svou davku sacharidu si daji na noc a krasne je to uspi.. Btw tady byla rec o sladke snidani coz muze znamena jogurt s dvama lzickama sušeného ovce, orechu a třeba banánem. No a to by bylo, aby na BF si to nekdo neprebral jako ze se ma zrat cela pixla nesquiku. To je jasne, ze takova snidane je na nic..

                    0 0
                    • Venda  

                      Konečně si napsal něco kloudneho a souhlasím. Jen nesouhlasím s tím, že se na tom nedá kvalitně sportovat. Ba naopak. Samozřejmě nemám zkušenosti s kamenolomem, ale třeba s pěti hodinama sportovní aktivity a třeba dalsima trema kdy s sebou člověk nonstop nosí zátěž kolem dvaceti kg.

                      0 0
                    • JFtryall  

                      Tak urcite je spatny mit nizkej cukr a na noc si ho dostrelit sladkostma a velkym mnozstvim, druhej den je to spatny a nici to formu i pozitivni rovnovahu. Nizkosacharidova dieta je tenkej led pro lidi, kteri toho o sobe moc nevi a jako redukcni dieta to sice funguje, ale jojo efekty jsou z ni nejvetsi. :-) Porad je nejlepsi mit dostatek aktivity a postupne dosypavat nadrz. Jednou za cas si to vycerpat pohybem na lacno a poslouchat svuj organismus.

                      Jinak 4 Venda, 5 hodin pohybu bez sacharidu je sice fajn, ale dlouho timhle stylem nevydrzis. Je to prijemny poradne splasknout a citit se dobre, ale dlouhodobe to nikdy fungovat nebude. Vicehodinove aktivity, kde muzes celkem dobre zmerit zatez jako je cyklistika, tak nemas sanci. Sanci muze mit clovek, ktery jede v hodne nizke intenzite a pali svoje peclive vybudovane tukove polstare, ale i ten potrebuje urcitou davku sacharidu, aby ten proces vubec mohl dobre probihat.

                      0 0
                      • Venda  

                        Sportovní aktivitou jsem myslel fitko, běh do cca pěti km, fotbal, florbal, box, judo atd. a z toho kombinace aby to tak nějak dalo. Já rozhodně ne propagují bezsacharidovou stravu, a stravu s cca 100 až 250 g sacharidů denně. Podle potřeby. A doplňování sacharidů večer se mi jeví výhodné, aby se před noci doplnily glykogenove zásoby a tělo je nemuselo pracne v noci vytvářet a dobře se vyspalo. Ráno není důvod sacharidy davad, ty tvoje energetické nádrže na glykogen jsou plne a připraveny na nový den.

                        0 0
                        • Venda  

                          Hoooodně sjednodusene.

                          0 0
                        • JFtryall  

                          Jasny, ale souvisla aktivita ktera trva pet hodin je neco jineho nez beh na 5 km. :-) kdyz mas zasoby ve svalech tak ten trenink absolvovat muzes klidne i na vodu. Vim jaky to je jet kilo a vic bez jidla, ale nemuze to byt standartni stav. Doplneni sacharidu na noc jasna vec, dobre funguje sacharidova priloha samozrejme, zalezi na typu potraviny. Ale cokolady, zmrzliny bych osobne vynechaval. :-)

                          0 0
                          • Venda  

                            Je to něco jiného, samozřejmě, ale tohle nedělají průměrní lide přece, ne?

                            Ale i nejdou na hodinu do fitka, pak na hodinu a půl midlit florbal, půl hodiny box a na závěr půl hodky běh. A v pohodě.

                            0 0
                        • Spider_29  

                          Jenže pokud posnídáš vajíčko a jogurt, tak se ti ty „nádrže“ během dopledne, kdy je tělo obecně ve fázi vysoké aktivity, celkem rychle vyčerpávají, což vede k hladu a jsi na začátku spirály nacpání se a hladů díky poklesu glykemie.

                          Mě sladký snídaně přesvědčily o svojí smysluplnosti, když jsem během 6 měsíců zhubnul o 22 kg. Před hubnutím jsem snídal klasicky rohlíky, chleba, k tomu šunka, salám, sýr, máslo. Po snídani útlum, za chvíli hlad. Klasika. Pak oběd ve znamení něčeho s přílohou, pak večeře ve znamení něčeho s přílohou, případně pečiva s něčím.

                          Během hubnutí jsem najel na schéma, kdy jsem jedl 5× – 6× denně s tím, že objem sacharidů se od rána k večeru snižoval (ráno nejvíc, večer žádné), objem bílkovin naopak zvětšoval. K tomu 0.5–1 kg zeleniny denně, dopoledne ovoce. Sportování 9× týdně (denně o víkendu ráno a odpoledne, případně celodenně).

                          A to jsem se právě naučil na „správně“ sladké snídaně, po kterých není hlad ani útlum energie. Nikdy jsem se necítil celkově tak sytý, jako během hubnutí. A je to logický.

                          Výsledkem byla dramatická změna výkonnosti, výrazný nárůst svalové hmoty, úbytek tuku, lepší spánek, menší potivost, lepší soustředění, lepší nálada, lepší trávení…

                          0 0
                          • Venda  

                            Však to je cílem. Nádrže doplňovat a ne tam preventivně narvat palivo, který se všude rozleje a pak se ho složité zbavovat.

                            Když to zobecnim, tak nejvhodnější je jíst sacharidy kolem sportovní aktivity a na večer.

                            A to si vem, jaký bys mel výsledky, kdybys měl k tomu všemu i stravu zvladlou na 100%. ;-)

                            0 0
                            • Yura  

                              „Však to je cílem. Nádrže doplňovat a ne tam preventivně narvat palivo“

                              A to podle tebe není třeba tech 100g vloček po 7–8 hodinách hladoveni? To se fakt tech 60g sacharidu ztech vloček všude rozleje a pak se toho budes tezko zbavovat? Fakt smesny.. Mas fobii ze sacharidu. Porucha stravovani jak vysita. Cukr cukr bacha cukr. Se ti urcte zda jak te honi cukrova vata s tureckym medem po lese ne?

                              0 0
                              • Spider_29  

                                Tentokrát naprostý souhlas :-).

                                0 0
                              • Venda  
                                Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                                0 0
                            • Delkim  

                              já zásadně rozlišuji stravu podle aktivity toho kterého dne, zda a kdy mám trénink a hlavně JAKÝ, jestli ZDV s cílem na tuky, jestli intenzity, kdy mne čeká závod a podobně

                              ale to je asi extrém, i když v pozitivním smyslu slova :)

                              „nejvíc“ se naperu cukry po náročném tréninku a zejména pokud mne další den čeká to samé

                              doporučuji tuhle knížku, je to za mne naprostá jednička co se výživy kolem tréninku týče a to jsem toho už přečetl tuny…

                              https://www.amazon.com/…p/1934030996

                              0 0
                              • Venda  

                                Děláš to správné.

                                0 0
                                • blaf  

                                  vis co se v te knize pise? ze by se mely jist sacharidy, tak nevim co chvalis ;)

                                  0 0
                                  • Venda  

                                    Nevím, ani jsem nečetl název knížky. Jen souhlasím s tím co Delkim dělá.

                                    0 0
                                    • Venda  

                                      Nebo aspoň s tím co teď napsal.

                                      0 0
                                    • Delkim  

                                      děkuji za uznání, nicméně bacha na Východní vlákno, tam si z mé lžičky marmelády dělají dlouhodobě legraci :)))))

                                      btw když nad tím tak přemýšlím, tak si z toho dělali legraci už i v jíných vláknech, nicméně to funguje a výsledky to přínáší a o tom to je! :)

                                      0 0
                              • Venda  

                                Jj

                                0 0
                            • Spider_29  

                              Příměr s nádržema je vcelku trefnej. Ideální stav by byl mít ty nádrže pořád stejně plný a spíš plnější než prázdnější. Pokud bys tohle chtěl dosáhnout, musel bys je neustále doplňovat, protože tělo z nich neustále odčerpává. Rychlost toho odčerpávání závisí obecně na tělesné a duševní aktivitě. Ta je největší při intenzivním sportu a nejmenší ve spánku. Tzn. během spánku je třeba doplňovat jen velmi malým tempem. Po probuzení to tempo rapidně vzroste a po celý den je výrazně vyšší než během noci.

                              V tomhle schématu mi připadá jezení sacharidů na noc stejné, jako jet s plnou nádrží v autě k čerpací stanici…

                              Mimochodem, jídelníček byl 100% pro moje tělo a účely. Sestavenej člověkem (ze širší rodiny) starajícím se o výživu sportovců na úrovni reprezentace. S prominutím si mu tedy dovolím důvěřovat více než někomu, kdo obilné vločky považuje za potravinu vyrobenou z jiných potravin (=neprimární).

                              0 0
                              • Venda  

                                Ty vezmes moje informace, převrátis je a vyvodis z nich informace naprosto jiné a ty napadas. Tvé myšlenkové pochody jsou mi naprosto cizí.

                                A tyto konkrétní informace jsem čerpal od Ch. Poliquina. Najdi si ho sám.

                                0 0
                                • Spider_29  

                                  Nene, naopak, souhlasím s tvým textem Nádrže doplňovat a ne tam preventivně narvat palivo, který se všude rozleje a pak se ho složité zbavovat.. Proto je nelogické narvat se sacharidama na večer, když následně v noci tělo spaluje minimálně a sacharidy se tedy všude rozlijí (správněji řečeno uloží se do hůře dostupných – nepohotových – zásob energie) a je těžké se jich pak zbavovat.

                                  Důsledkem takového postupu je, že ráno člověk nemá hlad a za noc si nastřádal nějaké ty gramy tuku navíc. S první aktivitou se pohotové cukry rychle vyčerpají a na člověka padne hlad… A je to v p… :-).

                                  0 0
                                  • Venda  

                                    Právě že ne. Já tvrdím, že navečer doplním sacharidy, které se primárně pouzijou k doplnění glykogenovych zásob, které jsem pres den vycerpaval. Přes noc kdy se spí se už nic netráví, má se spát ne zpracovávat nějaká potrava. A ráno když vstanu, glykogenove zásoby mám naplněný, protože v noci jsem je nevycerpal, a narvu tam další sacharidy, tak ty si tělo bude ukládat do tukových zásob. A i když budeš večer jíst bílkoviny a tuky, tak si tělo stejně ty nádrže postupně zaplní, jen s rozdílem, že to bude dělat celou noc, ty se hůř vyspis a ráno tam posles ty tvoje sacharidy, který jsou momentálně navíc.

                                    Jak jsem řekl, ty z mým informací, děláš nějakou úplně jinou úvahou nejakej nesmysl a na tom se tocis.

                                    0 0
                                    • Venda  

                                      A ještě doplním, hlad je jen pocit, dá se s tím pracovat, dá se „odnaucovat“ a maj ho hlavně lidé, kteří jedí sacharidové stravy.

                                      Hawg

                                      0 0
                                      • Spider_29  

                                        Samozřejmě, že hlad je pocit :-D. CO jiného by to mělo být? Gratuluji k zásadnímu objevu.

                                        Hlad pociťuje každý člověk, kterému poklesne hladina glukózy v krvi. Příčin je několik a rozhodně není jen jedna jediná (jezení sacharidové stravy), jak se mylně domníváš.

                                        Bez sacharidů by každý člověk zemřel.

                                        (mimochodem, co znamená to štěknutí na konci :-)? Možná jsi myslel Howgh, hlavo :-D)

                                        0 0
                                    • Spider_29  

                                      A i když budeš večer jíst bílkoviny a tuky, tak si tělo stejně ty nádrže postupně zaplní, jen s rozdílem, že to bude dělat celou noc, ty se hůř vyspis a ráno tam posles ty tvoje sacharidy, který jsou momentálně navíc.

                                      Takhle by to fungovalo v případě, že bych sacharidy nedoplňoval přes den. Jenže to tak není. Vhodně zvolenou stravou během dne se docílí stavu, že večer sacharidový „nádrže“ nejsou prázdný, proto nemůže dojít k tomu, co popisuješ.

                                      Navíc bílkoviny na večer jsou důležité proto, že regenerace svalů, ke které jsou bílkoviny nezbytnou vstupní látkou, probíhá hlavně přes noc. Přiměřené množství správného tuku na večer pomáhá trávení a vstřebávání vitamínů přijatých k večeři třeba v zelenině.

                                      0 0
                                    • Rorejs74  

                                      Jak jsem řekl, ty z mým informací, děláš nějakou úplně jinou úvahou nejakej nesmysl a na tom se tocis.

                                      Ano, ale tohle je přesně to co tady předvádí v drtivé většině svých příspěvků a zasírá tím diskuzi.

                                      0 0
                        • Yura  

                          Me taky sedi cukry kolem 250g nebo spis min nez vic. Ale tvrdit, ze když si dam 100g z tech 250ti na snidani tak mi to pujde do tuku je dobrej nesmysl. Kazdymu to casovani sacharidu vyhovuje jinak, ale dulezity je dodrzet to množství. Je jedno kdy ty cukry das a výsledek bude. Zaklad je dodržovat množství kcal a makrozivin. Tohle je pro spalovani tuku, budovani svalu apod. nejdulezitejsi. O tom se s tebou fakt nebudu hadat. 10 let jsem se vrtal v kulturistice a dela to tak naprosto kazdej. To jak si rozdelis denní prijem cukru je uz méně podstatna věc. Jinak jestliže delas 5 hodin sportu které si zde vypsal a jedes takhle nizke cukry. Tak zbytecne pretezujes cele telo a to zejména nadledvinky, které musí neustale produkovat kortizol. Uvedom si, ze lidsky telo potřebuje glukozu. Bez ni proste umres ani se nestihnes podrbat na zadku. To znamena jakmile nedodavas telu dostatek z jidla, tak si ho telo vytvori z proteinu které jis a to mi prijde teda jako zbytecne drahej zdroj sacharidu.. Furt se tady oháníš aby jsme si nastudovali jak funguje lidske telo. Co se deje když snis cukry, ale ses to ty, kterej si namlouva, ze jeho telo ty cukry nepotrebuje. Coz je uplnej nesmysl jestli sportuješ jak tu tvrdis. Cukry jsou presne jak se tu snazis vyvrátit palivo tak jako benzin pro auto. A telu je jedno jestli si ho vezme z vloček které snis a nebo diky bilkovinam, které pomoci kortizolu rozlozi a vezme si jao zdroj energie. Myslim, ze normalni clovek nemusi dlouze premyslet aby si vybral snist cukry, tim eliminoval zvýšenou hladinu kortizolu, katabolismus vlastní aktivni hmoty apod.. Jestli ti to vyhovuje takhle stresovat vlastní telo tal ok. Ale se zdravim to nemá nic spolecnyho..

                          0 0
                      • Yura  

                        Ja nepsal nic o dostrelovani sladkostma. Proste normalni jidlo, jen je tech komplexních cukru vic. Druhej den není nic spatny a nenici to zadnou formu ani rovnováhu boze lol.

                        0 0
                        • Delkim  

                          tady je bohužel pořád dokola stejný problém a to je názvosloví.....

                          spousta lidí vidí „cukry“ a nic jiného než sušenky si pod tím prostě neumí představit a pak následují jejich „výkřiky do tmy“ a celé téma je zmatené klubko plné podobných „výkříků“…

                          někteří holt prostě nepochopí, že „sladká“ večeře taky může znamenat celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou a ne krabici sušenek, nutellu a dva litry coca coly…

                          0 0
                        • JFtryall  

                          Vsak jasny, mysleno spis u lidi, kteri nevi co to s nimi udela a kdyz jim mozek zaveli dat si davku sacharidu protoze cely den se hlidaji a omezuji sacharid na kritickou uroven, tak sahnou po jednoduchem zdroji a to jsou rychle cukry ze sladkosti. A kdyz to takhle zprasim sam, tak druhy den to na wattech i pocitu poznam to mi ver. :-)

                          0 0
            • blaf  

              Blbost

              0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Spider_29  

              Sladka snidane samozrejme je ok.

              Jen musi byt pripravena z vhodnych kvalitnich surovin, ne instantnich sracek a bilyho cukru.

              0 0
              • blaf  

                jj, hlavne ten bilej cukr, to je to zlo nejvetsi ;)

                0 0
                • Spider_29  

                  To se mylis.

                  0 0
                  • blaf  

                    vim, ze ty mas vzdy pravdu, ale nemyslim si, na bilem cukru neni nic zasadne hrozneho, kdyz se pouziva rozumne

                    0 0
                    • Spider_29  

                      Samozrejme, ze mam pravdu, kdyz rikam, ze bilej cukr neni zlo nejvetsi ;-).

                      S tim jsi prisel ty, protoze sis vymyslel, ze takovej nazor zastavam… ;-).

                      Chce to klid, pozorneji cist a myslet, ne vymyslet si ;-).

                      0 0
                      • blaf  

                        Chce to klid, pozorneji cist a myslet.

                        souhlas, hlavne to pozorneji cist a myslet, tak se tim rid a cti pozorne, potom nebudes za vola

                        0 0
                        • Spider_29  

                          Za vola je ten, kdo reaguje na neco, co predrecnik nenapsal.

                          Ale je to typicky postup pro BF joudy jako jsi ty, ze si neco vymysli a pak to sami rozporuji.

                          0 0
                      •  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                        0 0
              • Venda  

                Není. Co si představuješ, že se v těle děje, když vstanes a narves se sacharidama? Jak vlastně tělo reaguje na sacharidy? K čemu konkretne vlastně tělo sacharidy používá?

                Když si na tohle odpovíš, tak nemůžeš tvrdit, že pro průměrného člověka je sladká snidane ok.

                A jestli si tělo představuješ jako auto a sacharidy jako benzín, tak tak to není ;-).

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • satch  

        taky by mě zajímalo, jak to má správně vypadat… teda třeba nástřel jednoho tvýho dne… díky

        0 0
        • Yura  

          Opravdu si nedokazes představit, jak by mělo vypadat vyvazene jidlo? Které ti doda ziviny, energii a zaroven ti nerozhodi krevni cukr tak, ze hodinu po nem mas chute na něco dalšího nebo jsi unavenej, ze by sis schrupnul? Logicky by to jidlo mělo obsahovat bilkoviny, komplexni sacharidy a nejake zdrave tuky.. Takove jidlo když si das 3× denne a mezi nemá třeba nejake ovoce na svacinu apod.. Tak opravdu nemas chute na sladke nebo potrebu vyzrat v deset vecer celou lednicku.. Ovšem malo kdo je schopnej nebo spis ochotnej investovat nejaky cas do pripravy jidla apod.. No tak to konci u sracek typu rohliky se salatem a mame tu klasickej scenar průměrného cecha..

          0 0
          • satch  

            představu samozřejmě mám, spíš jsem myslel nějaký variace jídel pro inspiraci… (ten princip co píšeš znám)

            jako rohlík se salátem je úplně úlet, kdysi mě z nouze něco takovýho napadlo a v těch „salátech“ je takovej bordel, že mě to zase rychle přešlo :-)

            0 0
            • Yura  

              Tak s variacemi ti neporadim. Ja jsem si nikdy nepotrpel na nejake vysperkovane recepty. Ja nemam problém jist stále dokola stejna jidla a to i několikrát denne..

              0 0
              • kyl  

                Já taky ne,např.šunkové párečky a uzený sýr můžu každý den.Nebo třeba smažený sýr a hranolky nebo americké brambory.Klidně i párek v rohlíku s francouzkou hořčicí.

                0 0
        • JFtryall  

          Neda se rict spravne, pro kazdeho to je jinak. Zaklad je poskytnout telu palivo aby dobre regenerovalo a bylo zdrave…resp. aby fungovalo optimalne pro cinnost kterou vykonavas. Jelikoz ma ale kazdy jine chute a jine fungovani, tak konkretni jidelnicky nejsou optimalni. Ja jsem se naucil vybirat potraviny co mam vyzkousene a muj metabolismus je bez problemu zvlada. Snidani treba sladkou celozrnnou ryzi s ovocem. Svacina suchary s cottage, pazitkou a madelandem. Obed vynechavam a jim podle treninku, sedi mi bebecka se snizenym cukrem, raw proteinovky atd…na treninku kazdou hodinu cca 30g sacharidu a po treninku mam rad ryzi s tunakem, kuretem nebo dobrym hovezim a porci nejake zeleniny. Druha vecere mi chutna treba sojova nebo vlastni pomazanka, dobra sunka, zelenina a nejaky chleb se snizenym sacharidem ve prospech bilkovin. Vyber je obrovsky, kazdy si to musi prizpusobit a idealne to drzet. Ja mam stesti, ze muzu dost spat a regenerovat. Bez toho to taky nejde. Nedostatek spanku nikdy nedozenes ani superjidlem.

          0 0
          • Delkim  

            chleb se snizenym sacharidem ve prospech bilkovin? tak to je spíše nějaká teorie, ne? jak bys chtěl do těsta na chleba narvat bílkoviny? máš nějaký konkrétní příklad?

            0 0
            • scret  

              cervy?:)

              0 0
            • Yura  

              Tak prodavaji se třeba v USA tusim muscle bread nebo co apod. :D Proste do testa pridaji syrovatkovej protein nebo pouzijou quinou, pohanku apod. pseudoobiloviny, které mají vic bilkovin nez klasicky psenice třeba.. Jinak chleba se snizenym obsahem sacharidu, tak asi mysli nejakej, kterej obsahuje vic vlakniny tzn. na stejnou gramaz jako klasickej chleba ma min sacharidu. Nebo me ještě napada když nechas to testo poradne vykvasit, tak ty bakterie taky požerou hodne tech sacharidu.. :) Ale taky by me zajímalo co konkretne on kupuje..

              0 0
            • JFtryall  

              Jsou tam ruzny nadrceny produkty co maji vyssi podil proteinu, sroty. Treba vecerni chlebik od Babise. :-) nebo si muzes upect svuj a proste pridas chia a dalsi veci co maji vyssi obsah proteinu, takze ve finale sniz proste mene testa. Ale jasne muzes si dat obycejny kvalitni chleba, jenom min a superfood zamichat treba do jine porce k zelenine.

              0 0
              • Yura  

                Ty ses taky dobrej superfood. :)) Btw je ti jasny, ze ty pidi chia semínka vykadis tak jak si je spolkl? Prave „superfood“ jsou jatra, zloutky, sardinky apod.. Ale to ted moc neleti. Ted leti jak ja rikam zradlo pro kraliky. :) To me pripomelo rozhovor s kulturistou Stefanem Havlíkem- a co zelenina nejite zadny spenat, brokolici nic podobného? Zerem klobasy, však niesom zajac. :D

                0 0
                • JFtryall  

                  Jasny, ale ja obcas po svym tele neco chci a potrebuju aby fungovalo a telo kulturisty to pro me opravdu neni. Zeru veci co mam vyzkousene, nechci nikomu nic nutit :-). Jinak chia rozkouses celkem hrave. Superfood je jen modni nazev, ale celkem dobre to vyjadri. Vejce tam urcite patri, jen je potreba to pak vztahnout individualne pro vlastni pozadavky a vhodne zpracovat.

                  0 0
                  • petr99  

                    přesně, ale k těm klobásám sem se už vyjádřil, ani v kulturistice to nebude nějak rozšířený, že by na tom nějak stavěli, spíš že to jedí z chuti než pro nějakej účinek

                    0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                • petr99  

                  No, jatra sice výbornej zdroj železe, ale nějak nahusto taky žádnej ideál, protože to je jaksi filtr, a všichni víme, co se děje s filtrem když maká… Taky nevim proč zrovna žloutky, snad celý vejce, ne ? Ale vejce obsahuje zase „jenom“ bílkoviny (ano, hodně kvalitní) a tuky (taktéž zdravé), ale ¨jen z toho živ nebudeš… Ono ty zas to žrádlo pro králíky moc podceňuješ. A ten kulturista, no nwm, asi jich moc není. Kam to dotáhl ?? Zrovna špenát a brokolice… A k chia semínkám asi ani netřeba se vyjadřovat, přečti si někde co vše obsahují, a minimálně mě osobně zlepšili trávení, co tak za tu krátkou dobu, co je jím, jsem byl schopen vypozorovat. Uvidíme jestli se to projeví i na prospěchu :D

                  0 0
                  • Yura  

                    No mas se ještě hodne co ucit chlapce. Jinak opravdu nemam naladu se tadz s tebou o necem dohadovat. Ještě musíš snist hodne chleba, abych mel pocit, ze jsi rovnocenej souper v debate o strave. Tak za 10 let mozna cau..

                    0 0
                    • petr99  

                      jejda sorry, jestli jsi to pochopil nějak útočně, ale zapojením do diskuze se přeci poučím, a rád ;)

                      0 0
                      • Yura  

                        Jasne utok. Utok bazantu krijte se ty vole. :)) Ja ti tady opravdu nebudu vysvětlovat, ze zloutky neobsahujou jen tuk a bilkoviny, ze jatra nejsou jen zdrojem zeleza a ze jatra sice filtruji bordel z krve, ale ten bordel se v nich neuklada apod.. A to ze TY ME tady pises, abych si něco precetl. Ja kterej o tehle vecech cetl, kdyz ty jsi tahal tak mozna mame za cecek. No nezlob se na me, ale takova drzost to se jen tak nevidi. :))

                        0 0
                        • petr99  

                          tak samozřejmě, že asi nic neobsahuje pouze to nebo ono, ale vejce jíš asi kvůli bílkovině, případně tukům, a na něco jinýho bude vhodnější zase jiná potravina, ne ? dobře, ty játra jsem nevěděl, jsem zas o trochu chytřejší ;). Jinak ještě ty vejce, to by mě opravdu zajímalo blíže, pokud by sis našel chvíli mi to sem stručně napsat.

                          A sice jsem docela unavenej, ale nenašel jsem, kde bych ti radil něco číst…

                          A ani jsem to nemyslel jako znak drzosti, ale už sem si všiml i jinde, že ty sice dost víš, ale oboustraná klidná diskuze ti zas tolik asi nejde :P, ve vší úctě a nic proti, mě je to celkem jedno, noc kvůli tomu neprobdim :D

                          A samozřejmě vše co jsem napsal je stejně KOMPLET blbě :)

                          0 0
                          • Yura  

                            Vajicka nejim jen kvůli tukum a bilkovinam, ale kvůli mikrozivinam jako vitaminy rozpustne v tucich, choline a ostatní Bcka, Lutein+Zeaxanthin, cholesterol, lecitin. Uvedom si, ze z toho vajíčka se vyklube zivej tvor, tak to asi bude trosku vyzivnejsi potravina nez kus veprovebo masa.. A uvadel jsem specificky zkoutky, protože bilek je pouze cista bílkovina s minimem mikrozivin oproti zloutku a plno lidi když ma problém s vajickama, tak za to muze prave bilek.. Zloutek muze delat problém pouze za predpokladu, ze se znici smazenim nebo varenim na tvrdo. Zloutek obsahuje hodne cholesterolu, kterej temahle upravama oxiduje, takze idealne jist vajíčka pouze varena na mekko 2 minuty ve vode, aby byl zloutek stále tekuty. Pripadne volske oko, kdy se jen udela bilek a zloutek zase tekuty..

                            0 0
                            • Delkim  

                              dneska ráno jsem holkám dělal křepelčí vajíčka, ta by se složením dala považovat skutečně za něco jako „superpotravina“

                              oproti zeleným ječmenům a spol.

                              0 0
                              • Yura  

                                No ono zalezi na tom co ty krepelky zraly. Jestli jsou zavrene stejne jako slepice ve velkochovech a zerou sojove boby apod.. Tak to vyjde uplne na stejno.. Kdezto klasicke domaci vajíčka od slepic, které behaji na vesnici a zobou přirozenou stravu. To jsou ty nejkvalitnejsi vajíčka… Stejne tak losos. Ano losos je zdrava ryba, ale je to divoky losos uloveny na Aljasce a nebo to je losos z Norske farmy, kde do nich tlaci ruzne masokostní moucky, granule z obilovin apod.. Takovej losos ma pak min omga3 nez pstruh chycenej tady u nas..

                                0 0
                                •  
                                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                  0 0
                                • blaf  

                                  slepic, které behaji na vesnici a zobou přirozenou stravu.

                                  Myslis ty slepice co zerou zbytky, casto plesnive, po lidech?

                                  0 0
                                  • jIrI___  

                                    Neboř bábovičky :)

                                    0 0
                                  • Yura  

                                    Co si pamatuju, tak nase babicka jim urcite nedavala „zbytky po lidech“. Ty dostal tak mozna pes nebo prasata. Slepice behaly venku od rana do vecera. Mozna v zime se prikrmovaly nejakym srotem nebo necim.. Jestli někdo dava slepicim plesnive zbytky svého jidla, no tak o tech jsem ja nepsal staci?

                                    0 0
                          •  
                            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                            0 0
                        • Spider_29  

                          Jako drzej fracek tady vzhledem ke svýmu věku vystupuješ spíš ty.

                          O jídle a výživě víš víc než průmerněj člověk, ale pořád ještě hodně málo – viz např. ten kolosální nesmysl o tom, že se v játrech neukládají škodliviny…

                          Zařaď zpátečku a zapoj respekt, pak se ti tu nebude většina lidí vysmívat jako doteď.

                          0 0
                          •  
                            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                            0 0
                          • Yura  

                            Je pod mou uroven s tebou debatovat o takove banalni hovadine. To co ma telo v umyslu vyloucit z tela je ve zlucniku a v pripade, ze jatra nestihaji nebo uz nefungujou tak jak mají, tak se ukladaji do tuku. Jatra která by ukládala bordel primo v te jaterni tkani by uz ani nevypadala jako jatra a 1. takova jatra by nikdo normalni na pult obchodu nedal

                            2.vzivote jsem takova jatra nikde nikoho prodávat nevidel

                            3.nikdo normalni by si je nekoupil

                            4.jestli zeres i zlucnik plnej zluci, tak ano, zeres i odpadni latky, které mělo v umyslu telo toho zvirete vyloucit spolu s hovnama lol.

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                            • Spider_29  

                              Zamenujes slova „uroven“ a „schopnost“… Vzhledem k tvymu jalovymu veku je to omluvitelny.

                              O nevyzralosti tve osobnosti svedci i to, ze (jak to deti casto delaji) popiras sam sebe, kdyz se se mnou bavis a zaroven pises, ze je pod tvou uroven se se mnou bavit… :-D.

                              0 0
                              •  
                                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                0 0
                          • Tencovozikmin  

                            Ty jsi teda ted novy GURU bike fora pres vyzivu a nejen pres ni. Takovy deda vseveda se zlatymi vlasky :-))

                            0 0
                        • Janek33  

                          Totalne me toci tvoje neustale poucovani vsech. Ve vetsine veci nemas pravdu a nabadas tu lidi, aby si nicili zdravi. Uz s tim radeji prestan a bez se bavit nekam jinam.

                          0 0
                          • Yura  

                            Tak me pouc. Třeba nam to zdravi zachranis..

                            0 0
                          • Venda  

                            Taky to cítím tak.

                            0 0
                          •  
                            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                            0 0
            • -b-n-x-  

              Normalne tam prdnes par vajicek, nebo rozmiksovany steak :-)

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • iron.hide  

      hmm co je na bagete nezdrave??

      0 0
      • mr.antik  

        houska a nèjaká majolka

        0 0
        • blaf  

          a sunka plna mouky a sracek

          mozna ta okurka bude ok :D

          0 0
        • scret  

          pokud je to jednou za cas… a neni to nejaka sra.ka bageta z pumpy, tak v tom osobne nevidim problem…

          0 0
          • Yura  

            Ja v tom problém vidim, protože ve vetsine pripadu je to prave ta sracka z pumpy a není to jednou za cas, ale je to kazdodenni soucast jidelnicku u vetsiny lidi co jezdi tzn. když si nenachystaji nic z domu, tak se nažerou butto nekde na te pumpe a nebo budou o hladu..

            0 0
            • orm  

              Videl jsi Futuramu? Ja bych to tak tragicky nevidel :-).

              0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • jIrI___  

        Kupuju si ji v kantýně 3× do týdne na snídani a utěšuju se tím, že na šunce, sýru a pár kouscích zeleniny je vše zdravé :))

        0 0
        • Yura  

          Ale jiste ze bageta je ok. Bylo by lepsi a mnohem levnejsi si tu bagetu nachystat sam doma z kvalitnějších surovin, ale i tak je ta kupovana/z automatu furt lepsi volba nez nic nebo cigaro a kava nebo snikrska s kofolou apod..

          0 0
          • jIrI___  

            Lepší nevím, ale v každém případě levnější. Jenže komu by se chtělo každý den chodit do krámu, navíc by ta bageta nebyla další den po koupi už čerstvá :)

            0 0
    • -b-n-x-  

      Tusil jsem ze dalsi vlakno o zradle bude kvalitka :-). Aneb jak se pohadat vsichni proti vsem :-)

      0 0
    • pocestny  

      Trošku jsem Vám to musel zkrátit tu diskuzi o arašídovém másle, nicméně kdo chce, tak si ty příspěvky může rozbalit. Jsem ale rád za všechny příspěvky k tématu školní stravy, i když se to stočilo ke kulturistice, případně k válce o ideální dietu, ono to tak nějak souvisí všechno se vším.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.