Ahoj všem,
mám kolo Author Stratos 2009, které se většinu času používalo jen minimálně. Letos jsem se ale pro kolo nadchnul (600–900 km za měsíc). Přehazovačka nefungovala ideálně a řetěz byl opotřebovaný, takže jsem se rozhodl pro výměnu několika komponentů.
Spolu se známým jsme vyměnili převodník, kazetu, řetěz a lanka (bowdeny zůstaly původní). Přehazovačku jsme úplně neseřídili, ale jízda byla lepší a bylo cítit, že to nedrhne. Nakonec jsem přehazovačku nechal seřídit v servisu Decathlonu, kde mi také zkrátili řetěz, který byl příliš dlouhý (ukázalo se, že známý se v tom zase tak nevyzná, neměl jsem ho překecávat :D).
Problém je, že přehazovačka funguje bez problémů pouze ve stojanu. Jakmile na kole jedu, a chci přeřadit, je to problém. Fungují jen některé kombinace převodů (ty pak fungují jak mají), a nejvíce potíží mám při přehazování převodníku.
Původní součástky:
Přední přesmykač: Shimano C-102 (34,9 mm)
Zadní přehazovačka: Shimano Alivio
Řazení: Shimano Revoshift (24 rychlostí)
Kazeta: Shimano HG-30–8I (11–32)
Rád bych kolo opravil sám a naučil se, jak na to. Můžete mi prosím poradit, co bych měl zkontrolovat nebo jaké kroky podniknout? V případě potřeby samozřejmě udělám fotky, dohledám další info… :)
Díky moc za každou radu!