Proč Pilsner Urquel leze tolik do hlavy, když má jen 4,4% alk.?

306 nepřečtených
  • djx

    Je mi jasný, že jsou tady jen samí sportovci, ale určitě si někteří občas nějaký to pivko s chutí dáte… ;-) Doteď jsem nenašel jednoznačnou odpověď, tak třeba někdo bude vědět.

    Mám vyzkoušený, že Plzeň leze do hlavy daleko víc a rychleji, než klasická 11°ka, která má třeba 4,9% alkoholu.

    Může to být např. tím, že klasická Plzeň není tolik prokvašená, díky čemu má sice méně alkoholu, ale zato plnější a lepší chuť? Není to blbost? Vždyť podstatnej je tu právě ten obsah alkoholu, ne? :-)

    Nebo čím to je??? :-)

    0 0
    • mirabike  

      Plzeň výrazně víc „nachmelená“ a chmel má na organismus tlumící účinek.

      0 0
      • djx  

        Mám tomu rozumět tak, že když si dám 4 Plzně, tak bych na alkohol-testeru nadýchal míň, než po čtyřech 11kách s vyšším obsahem alkoholu, ale subjektivně se budu cítit „víc ožralej“? :-)

        0 0
      • raw 4  

        +1 cim vic nachmelena tim by melo byt větší riziko bolesti hlavy..možná i opilosti…neb chmel je hodně blizko konopí…viz treba ipy a jejich chuť

        0 0
        • Strakááč  

          ano ze chmelu bolí hlava můj strejda „zase ale jinej“ :DDDDD pracuje v Budvaru a asi náhoda ale nekecám !! včera vyprávěl jak dělal pivo doma a že si všiml když už to měl nějak namíchaný nebo co.. , že už mu došel chmel a, že se k tomu ještě po týdnu nedostal aby ho tam mrsknul.. že bude mít takovou 15tku a sladkou díky tomu chmelu a prej.. z toho aspoň nebude bolet hlava a bavili se tam asi 5 minut o tom že až to přinese že budeme nažmach po 3 pivech :DD

          0 0
          • Radek Broz  

            Jak by mohl člověk z Budvaru vědět něco o pivu?

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Strakááč  

              jakej člověk z budvaru ? on je ten co tam míchá všechny y věci a narozdíl od jiných sraček nestíhali vyrábět letos v létě a všechno mají dobrý … ale kroužkem (kterej se dělá jen výčepní a prodávaji ho nej hospodám a říká se mu živé pivo) se můžou vychválit do nebe protože hoši .. některým z vás by zázračně chutnal .. je to fakt jako droga .. ale popravdě každýmu chutná něco jinýho a chuťový buňky se dokážou přispůsobit… nechutnal mi nikdy staropramen a nějak mi zachutnal .. nikdy mi nechutnala ořechovice .. je to dobrota.. každej je jinej a můžeme se tu hádat :D a zbytečně .. :D i Birel mi chutná (nealko) ale z plechu mi to všechno nějak kazí chuť..

              0 0
              • wilda81  

                Snažil jsem se ten sled slov číst 4×, ale sorry, vážně nevím co jsi nám chtěl vlastně sdělit.

                0 0
              • MnemonicJ  

                on tam možná míchá všechny ty věci, ale s pivem to nemá nic společnýho :D

                0 0
    • McBlacky  

      plzeň mi přijde naopak dost bezpečná.Desítky a jedenáctky ale moc nepiju, většinou silnější piva a pak tu plzeň

      0 0
      • Le Corbusier  

        +1 Plzeň je pivo úplně bez následků.

        0 0
        • Strakááč  

          na každýho to působí jináč a jestli jich nevypiješ 5 a víc tak tak asi nic nepoznáš ;) každý je originál a na každýho něco působí tak a na druhýho onak .. :D

          0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • tromboonen  

      Ja myslim, ze to bude hranatejma bublinkama (predplat si Pivni zpravodaj, tam se dosctes vic..)

      0 0
      • djx  

        Hranatý bublinky? Můžeš to aspoň trochu rozvést? :) Ten pojem slyším prvně…

        0 0
        • MirosPikos  

          :)

          0 0
        • tromboonen  

          No ja jezdim na lode s kamaradama, co se z nich stali pivni snobove – ctou pivni zpravodaj, hledaj minipivovary a bavi se o nuancich chute, mnozstvi chmele, jakej je tam jecmen a ja nevim co jeste… proste takovi degustatori :)

          No a v Pivnim zpravodaji prej psali, ze spravne pivo ma kulate bublinky, takove jemne, co na jazyku neskrabou – kdezto prumyslova piva, casto sycena, maji ty bublinky „hranate“, ktere „chutnaji“ jinak :) Tak si z toho od ty doby delam srandu, asi jako kdyz kdysi jeden spoluzak precet neco o degustovani vina a zapamatoval si jen, ze jedno urcite vino nekde ve Francii melo „jemne skoricovy buket“ a od te doby cokoli se pilo, tak se to muselo povalet na jazyku, vykloktat… a prekvapeni – melo to jemne skoricovy buket :)

          Ja to tak neprozivam s tim pivem, ale musim jim dat za pravdu, ze ani ta Plzen (ve flaskach) neni co byvala, nebo mozna jsem namlsanej … lahvace kupuju tyhle http://www.pivobakalar.cz/index.php?… a jinak taky radsi minipivovary..

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • MnemonicJ  

            nevím jakej je Bakalář aktuálně, ale vím jistě, že v Rakovníku v nádražce jsem si ho kdysi dal a bylo to bezkonkurenčně nejhnusnější pivo, co jsem kdy polknul :D Nicméně z Rakovníka se dá celkem pěkně dojet přes Krakovec podél Javornice do Chříče, kde je malej pivovar a místní 11ka Pazdrát je naprosto geniální :)

            0 0
            • tromboonen  

              No ja mluvim o pivu z flasky, Plzen v hospode mi taky nechutna, vetsinou ma moc tech hranatejch bublinek, z flasky uz taky moc ne, ten Bakalar je jedinej bezne dostupnej lahvac, kterej muzu..

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
    • Al Stra  

      proklatý jihoafrický kouzlo

      0 0
      • MirosPikos  

        +1 :-D Jo tohle nebudou chtít lidi číst nebo slyšet. Ale teď to prodávali zase někomu jinýmu pokud vím. Jen nevím komu.

        0 0
        • McBlacky  

          a bude hůř, protože u afrikánů to byla premiová značka, u AB InBev to bude nejlíp dvojka.

          Navíc teda oni to neprodávají, ale celá skupina byla koupena…

          0 0
    • MirosPikos  

      Tak si dej Budvar nebo jinýho poctivýho ležáka a to teprve uvidíš :) Nemyslím tím druhý den na hajzlu.

      0 0
      • Petr L2  

        S tím Budvarem bych byl opatrný, to je bolehlav jako málokteré pivo :-)

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • karliner  

        Slušnej trolling s tím Budvarem :-)))

        0 0
    • Petr L2  

      Jediné co by mohlo mít vliv je fakt, že Plzeň má vyšší Ph, než většina ostatních piv. ☺

      0 0
      • Barak  

        Myslíš, že těch pár desetin bude hrát v tomhle roli?

        0 0
        • Petr L2  

          Nevim, ale je to asi jediný rozdíl, co se dá vysledovat. ☺

          0 0
    • maajkee  

      Mně teda Plzeň do hlavy neleze rozhodně víc jak jiný piva s podobnou voltáží, to mi víc lezou do hlavy lihový piva typu Rohozec.

      0 0
    • Karma  

      a nemůže to bejt třeba tim že Plzeń má víc cukru? Já nevim, jen mě to napadlo…

      0 0
      • tromboonen  

        Kdyby mela vic cukru, bude mit vic alkoholu… Plzen je horka..

        0 0
        • Petr L2  

          Kdyby měla Plzeň víc cukru, tak neleze do hlavy, ale hlava po ní bude bolet jako po Budvaru :-)

          0 0
          • mirabike  

            cukr podporuje/urychluje vstřebávání alkoholu do krve, CO2 ještě víc – zkus si dát na kalbě v nejlepším sladký zákusek… šáňo je pak rychlá smrt..

            V hodně hospodách kde čepujou Plzeň, jako druhý pivo do něj perou COčko, protože si jí dává málo lidí a sud maj i na několik dní.. pak poleze do hlavy ještě víc..

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Lišák  

              Pokud bečku nafecuješ na 8 – 10 atmosfer, tak v chladnu vydrží i čtyři dny jako čerstvě naražená. Jo, fest pění. To lze akceptovat. COčko je zkáza jakéhokoliv piva.

              0 0
        • gerrard  

          Tak to nefunguje. Kvaseni jsi schopny ridit a kontrolovat tak pomer alkoholu a zbytkoveho cukru ve vyslednem produktu.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • vladaza  

      Já bych řekl, že Plzeň leze hlavně do peněz, v Olmíku U Drápala /což je taková typicky „plzeňská“ hospa/ jsou aktuálně na 38 kačkách a to jim /afričanům, pardón aktuálně belgičanům/ za tuto lepší eurodesítku nedám ani omylem. Raději podpořím konzumací české pivovarníky :-).

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Plzeň v OL už jedině v M3. O pár Kč levnější a chuťově určitě lepší.

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • McBlacky  

        sranda. Většina malých pivovarů ve speciálkách začíná kolem 50, často za 0.4

        0 0
        • vladaza  

          Nechci polemizovat, nejspíš jak kde. Na Hané jsou jiné relace. Např. sobotní výjezd do Prostějova /Držovice/, hotel U císařské cesty vaří vlastní pivko- desítka 23, dvanáctka 27, malinové 28, vše 0,5 l. Po dlouhé době mi 10 chutnala líp, jak 12. Další vařiči jsou třeba na Kolibě /směr Plumlov/- dvanáctka 24 za 0,4 l. Praha je cenami jinde

          0 0
        • jIrI___  

          Třeba v Ostravě jsou ceny ± srovnatelné s velkými pivovary, kolem 30–40 Kč/0,5 l.

          0 0
          • McBlacky  

            za desiny a jedenáctky dáš tady taky kolem 40 za 0.5

            já myslel spíš speciály IPA, APA, ALE, ve voltážích 13+

            0 0
            • jIrI___  

              Když mrkneš tady na ten seznam , tak jen málokteré pivo šlo nad 50 Kč. Do jiných hospod moc nechodím, tak netuším, jestli to tu je standard nebo je Kurnik Šopa v porovnání s ostatními levná.

              0 0
              • McBlacky  

                se prostě máte fajn ;)

                0 0
                • tromboonen  

                  No v byvalem kulturnim stredisku nebo co to bylo (i samoska s prazdnymi regaly tam nekde byvala, chodil jsem tamtudy do skoly:) na sidlisti v Porube asi bude trochu prijemnejsi najem, nez nekde v Praze, kupni sila taky trochu jinde, ceny se prizpusobi..

                  0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Zbyněk  

              Třeba Litovel Gustav 13°, což je mimochodem jedno z nejlepších piv, co jsem pil u nás stojí 28 Kč. Rýmařovskej Excellent 11°za 24, 13°pod 30 Kč (to je ale pravda 0,4 l) atd. Z jiných končin třeba Žumberk 13° byl pod 30 a František v Harrachově ta samá voltáž taky kolem 30ti kaček. Konrád 11° na Sklárně na Jizerce kolem 25ti. Pivo za víc jak 40 korun jsem u nás snad v životě nepil :-). Třeba ale ve Francii, to je ovšem jiná :-).

              0 0
              • wilda81  

                Už odstranila Litovel ze svých piv tu sladkost? „Vyrostl“ jsem na ní, ale teď se jejím pivům obloukem vyhýbám.

                0 0
                • Zbyněk  

                  Sladší pivo než bývá běžné to určitě je, ale… já osobně taky raději dávám přednost hořčím pivům, ovšem u té Litovle mi to nějak nevadí ba spíš naopak. Není to taková ta protivná nasládlost jako u Budvaru. Uznávám ale, že každému to chutnat nemusí.

                  0 0
                  • vladaza  

                    Mě z litovelských nejvíc jede klasická dvanáctka, speciálně pak na litovelském náměstí v hotelu Záložna. Gustíka tam mají taky, toho tak na chuť, na vícekouskovou konzumaci mi přijde poněkud unylý.

                    0 0
                    • Zbyněk  

                      Tak dvanáctka je výborná akorát ji u nás mají snad jen v jediné hospodě. Gustava taky 1–2 kusy na chuť. Ona ta 13ka taky leze pěkně do hlavy :-).

                      0 0
                      • vladaza  

                        To je podivná specialita hanáckého regionu, všude nasr… jedenáctky z trojlístku Holba-Litovel-Zubr. Zeptáš se čepmena na plnotuk 12 a uslyšíš jak přes kopírák odpověď – To by tady lidi nepili, tady jsou lidi zvyklí na slabší pivo apod. Přitom v chuti je mezi 11 a 12 v případě těchto pivovarů obrovský rozdíl a cenově tak 3 kačky. Můj tip: kdo je z Přerova, ať si zajde do hospody, která je přímo u pivovaru. Nefiltrovaná 12 za 27 je jedním slovem famózní, lepší pivo jsem letos nejspíš nepil, dobré je i jídlo, obsluha, prostředí.

                        0 0
                        • Zbyněk  

                          Souhlas. Mně třeba nechutná hanušovická 11° Šerák na rozdíl od dvanáctky, o které si ale můžu nechat leda tak zdát resp. si ji dám na Kovárně v Morávce cestou z Pradědu nebo běžek, protože nikde jinde jsem na ni prostě nenarazil.

                          0 0
        • maajkee  

          Super na tom je, že když občas jezdíme na pivo přímo do Potštejna, tak tam v hospodě jsou všechny speciály něco nad 30 kaček, tady v Hk pak kolem 40 kaček no a v Praze je jasný, že to bude těch pade :)

          0 0
      • Zbyněk  

        Zajímavý je cenový rozptyl té Plzně. Snad každá hospoda to má jinak. Třeba u nás na Kiosku (jen sezónně) je za 30 :-).

        0 0
        • Zbyněk  

          Jinak Plzeň mně asi nejvíc chutnala u Bláhů v Dolanech.

          0 0
          • MnemonicJ  

            nejlepší Plzeń jsem pil na dovolený v českým ráji v nějaký vesničce kousek od Sobotky (už je to pár let). Pán říkal, že je přímým potomkem Emila Škody, což nemohu potvrdit, ale pivo měl teda parádní. Jen ta „hospoda“ byl upravenej baráček, takže na první pokus jsem jim vlezl do koupelny :D Jinak rozhdoně dobrou a za slušný prachy jsem teď pil plzničku v Potvorově a za 31 prostě bezkonkurenční :)

            0 0
    • Vilém  

      Me teda do hlavy leze mnohem min nez 11ky, ktery bezne konzumuju ( cerna hora, policka). Jedinou vyhodu plzne vidim v tom,ze po 10ti-12ti kusech jsem druhej den pouzitelnej.

      No proste jak se rika, plzen je nejdrazsi desitka…

      0 0
      • standoslav  

        U nás ve vsi se Plzeň pít nedá a je to zřejmě telatama za pípou. Synovec s kamarády tam chodí skrz jídlo, všichni jsou sami a tak potřebují večeřet, ale na to pivo nadávají snad 5 let. Majitel by měl ty telata buď nechat zaškolit, nebo vyhodit, (sám chodí na pivo jinam- nechápu), živí ho kuchyň, asi. Jinak prostředí na 1., ale to pivo – katastrofa.

        0 0
        • jIrI___  

          Jestli chceš fakt špičkově načepovanou Plzeň, zajdi si do Arrows v Pustkovci. Točí to tam klučina, co je nějaký mistr ČR v čepování, a takovou hustou krémovou pěnu, která byla na hladině po celou dobu pití, jsem ještě nikde jinde nezažil.

          0 0
          • standoslav  

            Díky, tam bych došel i pěšky. Já takovou echt pěnu zažil asi v r. 1981, poblíž Svijan, na tom jejich; byl jsem z toho zděšený, co to má být ? zvyklý na ostravské nálevny kde se pivo vozilo na vozíku a najednou hustá pěna dělající čárky až do vypití. I ty Svijany se zhoršily, nebo zas špatná hospoda ?

            0 0
            • Lišák  

              Jo, zhoršily. Větší výstav a kvalita valí dolů… Škoda.

              0 0
          • djx  

            Tak přesně takovou Plzeň jsem měl nedávno tady… :-) http://www.starakotelna.cz/ Za 36 kč to jde (přece jen Praha), mají i nějakej certifikát „dobrého piva“ nebo něco v tom smyslu… :)

            0 0
          • zet65  

            Docela dobrá Plzeň je i U rady.

            0 0
      • MlokCZ  

        Mám to úplně stejně. Když už si dávám Prazdroj, tak právě z důvodu, že má méně alkoholu než většina 11° (natož 12°).

        0 0
        • MnemonicJ  

          tak plzeň ani není 12ka, nedávno o tom vyprávěl nějakej maník, co tahá plzně z německa. Je to asi 11,9ka či tak něco a tím pádem se to nedaní/daní míň, tím už si jistej nejsem a nechce se mi to hledat :)

          0 0
          • bagr84  

            Je to spis desitka nez 11,9 ;)

            0 0
            • MnemonicJ  

              to nevím, desítku nepiju i když musím říci, že když byl Jamky King tak jsem si na pivku z kelímku pochutnal jako už dlouho ne :) Osobně z točených piv tady v Plzni piju nejčastěji nefiltr gambo. Je to chutný pivko a má i dost voltů

              0 0
    • vladaza  

      Plzeň se vždy ohání tím, že obsah mladiny ve výsledném produktu odpovídá 12, ale že nechávají pivo méně prokvasit a tím pádem je obsah alkoholu nižší. Já jsem přesvědčený, že je to kravina. Jednoduše šetří na surovinách, daních… S novými majiteli se zákonitě hledají cesty, jak ušetřit. Nechá se zaběhlá značka, která má image a v tichosti se změní receptura a technologie. Výsledek je pitelný, ale kdo pamatuje plzeňské z dob totáče, tak se musí leda pousmát. To je prostě úplně jiné pivo.

      0 0
      • MlokCZ  

        Z pohledu ceny se mi to moc nezdá. Gambrinus 12° je levnější a přitom má alkoholu mnohem více (5%) než Prazdroj. A i ještě levnější Gambrinus 11° má pořád alkoholu více (4,7%).

        0 0
      • Zbyněk  

        Dotaz na odborníka:

        Na Sv. Kopečku má být taky nějaký minipivovar. Nevíš kde resp nezkoušel jsi to někdy? A pil jsi chomoutovský pivo? Stojí to za to? Já zatím spíš ze zvědavosti dal to pšeničné a není to zrovna můj šálek čaje. Jinak zkus někdy ten nefiltr Gambáč. (Překvapivě) docela slušné pivo.

        0 0
        • mammut33  

          V Chomoutu sem si taky dával tu jejich Pšenku, nebylo to špatné ale radši mám kvasničáky. A taky ta cena, myslím že 36 kč není žádná láce. Ten pivovárek na Sv. Kopečku je pro mě novinka. Musím vyzkoušet, takže dík za tip.

          0 0
        • vladaza  

          Já jsem svatokopecké viděl v prodejně Sklizeno v Olmíku na ul. 8 května, v plastovkách za, pro mě, přepísklou cenu. Jináč nevím. Proti plastovkám celkem nic nemám, ale pokud je naplníš bez ochranné atmosféry přímo z ležáckého tanku, tak to není na dlouhé skladování. Velký pivovary mají plnící linky a pivo má i v plastu výdrž třeba půl roku.

          Z chomoutovkého mi nejvíc jede světlá dvanáctka /ale je slabší, tuším 4,6%/, pil jsem ji přímo v pivovárku-restauraci v Chomoutově opakovaně. Desítka stojí za prd, ta snad nemá ani 4 %, leda tak na vyčurání :-). Pšeničný jsem asi ani neměl a pokud ano, tak mě nejspíš ničím nezaujalo. Na Gambrinus nechodím, ale nefiltrovaný příležitostně vyzkouším. Možná ho točí v Ol. U Bystřičky, ale nejsem si jistý.

          0 0
          • Zbyněk  

            Tak jsem dnes po vyjížďce náhodou narazil na speciál Chomout Jaryn 15°a jedno zkusil. Chuť velmi nezvyklá, skoro až nepivní a hlavně… čekal jsem vzhledem k voltáži spíš sladší pivo a opak byl pravdou. Plzeň je proti tomu jak z medu. Na nějaké pravidelnější popíjení to není, ale za zkoušku to díky netradiční chuti stojí.

            0 0
      • mirabike  

        za totáče měla myslím 3,6%..

        0 0
        • vladaza  

          3,6% procenta měla tak „osmička“, co fasovali chlapi na slévárně :-), když jsem byl krátkou dobu na el. Dukovany, tak sis ji mohl koupit v kantýně, tuším, za kačku a pít i v pracovní době, místní tomu říkali „odmašťovák“, t.j. dobrý na ranní rozjezd po vopici :-). Nevím přesně kolik % měla plzeń za komančů, ono to na krýglu nebývalo napsaný :-), ale rozhodně to byl matroš vařený klasickým způsobem /dnes samozřejmě většina produkce cylindrokónické tanky/ s chutí o jaký se nám může jen zdát. Řadě lidí to není jedno kam se Plzeň posunula http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…, ale je jim to kulový platný. Já jsem v tomto směru rezignoval a vybírám si jiný piva s odpovídajícím poměrem cena-kvalita.

          0 0
        • Lišák  

          3,1% :-)

          0 0
          • vladaza  

            Tak musím přiznat, že tomu nerozumím, dnes má 4% alkoholu kdejaké výčepní pivo, pod 4% se dostávají jen srágory pro supermarkety /např. tato chuťka http://pivnirecenze.cz/…-extra-pivo/ nebo speciální lehká piva typu „na vychcání“ :-) http://www.pivovyskov.cz/cz/pivo/atlet/.

            0 0
            • Neťa  

              Sice jsem v těch dobách pivo nepil, ale tak nějak tipuju, že to tenkrát nenechávali tolik prokvasit a ta piva byla tím pádem výrazně plnější. V dnešní době pivo s plným tělem z průmyslového pivovaru aby člověk pohledal.

              0 0
              • vladaza  

                Této domněnce by částečně odpovídal i fakt, že udávaná energetická hodnota třeba na původní plzni byla vyšší 1850 kJ/l než na té dnešní 1750kJ/l, ale stejně mi to hlava nebere, že by tehdejší plzeň byla tak málo alkoholická, to by se člověk nelíznull ani z 10 kousků, což se rozhodně nestávalo :-). Čert ví…

                0 0
                • Pavel  

                  hmm, tak to by docela logicky vysvětlovalo, proč jsem před těmi 20+ lety byl schopen dát 10+ kousků a dnes jsem KO po pěti..Uf, a já už myslel, že je to věkem… :)

                  0 0
              • mirabike  

                taky tenkrát lahváč vydržel 2,3 dny a zkazil se, pokud nebyl v lednici.. dnes ten obsah alkoholu má i výrazný konzervační účinek.

                0 0
                • Pavel  

                  Ale otevřený, ne? Zavřený vydržel 2 – 3 týdny, jestli si to pamatuji dobře. A v lednici být nemusel.

                  0 0
                  • Janes  

                    mirabike má pravdu, každou flašku jsi musel obrátit už ve kšeftě vzhůru nohama, nebos to už domu přinesl zakalený. Proto taky někdo kupoval zásadně jen v zeleným skle, aby líp viděl, jestli není kalný. 2–3 týdny byla tehdy utopie.

                    0 0
                    • Vilém  

                      Jo a tady rozlisovat hnedy a zeleny flasky.

                      0 0
                    • karliner  

                      Věčné spory fans hnědých lahví a zelených lahví :-)))

                      0 0
                      • Janes  

                        No tak určitě, to by českej folklór…:-)

                        0 0
                      • Lišák  

                        Ono v těch zelených bylo ty plovoucí „čloky“ vidět. Proto se patrně tradovalo, že lepší pivo je právě v nich. Alespoň v mém okolí to tak bylo. Hnědé nikdo nechtěl.

                        0 0
                        • Lišák  

                          edit: čloky = čolky

                          0 0
                        • Strakááč  

                          Vám plavali čolci v lahváčích, mě plave čolek v akvárku. :)

                          Odbočuju. Mám doma čolka a nevěřili byste jaká je prdel ho sledovat. :D Už ho mám přes rok a je to lepší, než nějaký morče . Morče se dá sice pohladit ale tolik srandy jako s čolkem, mít nikdy nebudete :D Je to mazecká vodní ještěrka a stačí jí 4–5 žížal na tejden :) .. Je to taková lepší „akvarijní rybička“.

                          0 0
                          • standoslav  

                            To by mne docela zajímalo, mít takové docela netradiční akvárium, vlastně akvaterárium, ale nejsou čolci chránění ??? Jinak mám zkušenost, že mnoho % cyklistů, když přestanou jezdit závodně, vrhají se na akvaristiku, takže toto vlastně tady patří.

                            0 0
                            • Strakááč  

                              Hele… Řekněme si to tak. :) Jsou čolci nechráněný a chráněný -podle druhu. Dají se koupit nechráněný čolci. Chráněný Můžeš koupit jen s „papírem“ někdy v zoo máálody ve zverimexu. Čolek ohňobřichý a čolek východní seženeš, nejsou chráněný. Já mám čolka velkýho s papírama (samičku), můžu sem dát fotky :)

                              Akvaterárko ano … :D je to jakoby akvárko s písekm rostlinkama a jen tam hodíš kameny aby měl čolek i souš kde často spí, dokáže spát i nahladině. Já mám ještě pro cirkulaci vody něco jako hrubej filrt (prostě malý čerpadýlko) a imituje to potůček. teče tam voda po kameni.

                              Nic na tom nejni jen to chce dolejvat vodu, jednou za 1–3 měsíce trochu vyprášit štěrk od bordelu a vysát co nejvíce vody, pak se napustí zpět. Klidně chlorovaná voda, to čolkům nevadí.

                              Já mám rád přírodu. :)

                              Vždycky se mi líbilo bejt v přírodě. Dělal jsem rybařinu, jezdím na kole a hrával jsem Airsoft(střílení bílíma kuličkama po sobě) → všechny koníčky byly v přírodě. a to mě nikd ynenapadlo :)) Miliju přírodu, uplně na tom ujíždim :D

                              0 0
                            • svářeč  

                              v mém případě jasem se s akvaristiky vrhnul na cyklistiku…i když slovo vrhnul je dost přehnaný výraz.

                              0 0
                        • Janes  

                          Dyk to píšu :-)

                          0 0
                          • karliner  

                            Zase do hnědejch nešlo tolik světla a proto déle pivo vydrželo…

                            0 0
                • Neťa  

                  Jestli tohle nesouvisí spíš s pasterací – nejsem si jist, od kdy se u nás při výrobě piva používá a nechce se mi to hledat.

                  0 0
                  • Lišák  

                    Na těch fotkách, co jsem postnul, je pasterovaný Urquel a Světovar. Hanák to tam napsáno nemá.

                    0 0
          • mirabike  

            ahaa, tak si to pletu s cenou, stála 3,60 a desítka 1,70 :)

            0 0
      • hubert.d  

        Prazdroj, ktery „chutna stejne jako drive“ jde na export do vybranych zemi :o) v kartonech ve 1/3 skle a je to oproti lahvovemu pro nas dostupnemu nebetycny rozdil. Ano, jde o upne oddelenou vyrobu o jinem objemu. Ale na druhou stranu je taky velky rozdil mezi „nasi“ lahvi a hospodou, kde Prazdroj toci primo z tanku, ve kterem je pivo dokonale chraneno, neni nijak dosycovano a maji dobre osetreny vycep.

        0 0
        • Zbyněk  

          To už jsem taky slyšel. Plzeň se pak vždycky chlubila, že má nejlepší vodu (z nějakého skalního rezervoáru). Tak je otázka, jestli to co pijeme, je z téhle vody nebo z nějaké obyč. třeba z Nošovic.

          0 0
          • hubert.d  

            Mno, jestli skalni nevim, ale jde o historicke artezke studne a dalsi novodobe posilujici vrty o hlouce 80 – 100 metru. Voda je odzeleznovana a zbavovana ruznych soli nejakou spesl filtracni metodou.

            0 0
          • McBlacky  

            akorát ta voda nestačí na celý výstav ;)

            o tom už se ale tolik nemluví

            0 0
            • Ice-goofy  

              Šak i v pivovaru neveřejně přiznávaji, že ven jde pivo jiné než se děla pro místní trh právě díky té vodě.

              0 0
              • karliner  

                Btw – poznal by to někdo při slepém testu? Tedy někdo mimo B-F, je totiž jasný, že tady to pozná každej :-)))

                0 0
                • Neťa  

                  Tak to by ses musel zeptat někde jinde, než na b-f, z logiky věci tady jinou než kladnou odpověď dostat nemůžeš ;-)

                  0 0
                • Ice-goofy  

                  Já ne ;) Jen jednou, když jsem si nakupoval Plzeň v Něměcku paradoxně stále levněji než u nás už i u etikety mě zarazila její kvalita ;). Pak jsme dostali v Plzni v pivovaru ty vývozní a jiné byly ;) I pak po pár pifkách se i přořekl ;)

                  0 0
                  • MnemonicJ  

                    tak jsou lidi, který to to z Německa vozí a prodávají u nás, protože to vyjde levněji, jak jsem už psal… Jinak kamarád když dělal v pivovaru, tak dotáhl basu třetinek pro export do Anglie a nevím jestli to bylo nějaký placebo, ale to pivo bylo fakt výborný… Jinak lahvový pivo moc nepiju, radši zajdu do knajpy na točený

                    0 0
                    • Člověk a jeho svět  

                      Mně obecně přijdou ty třetinky lepší.

                      0 0
                      • Lišák  

                        Tak to máš štěstí! Zaznamenal jsem už v několika hospodách „normální“ pivo 0,47 a „malé“ pivo 0,27. Za nějaký rok bude standard „normální“ pivo 0,4, jako dneska ve většině hospod je standardní „velká“ Kofola. No a k 0,3, jako standardnímu „velkému pivu“ už bude jen krůček…

                        0 0
                        • Člověk a jeho svět  

                          Chutově – a jen lahvové Plzně.

                          Kdysi celkem platilo, že třetinky šly právě na export.

                          0 0
                        • Zbyněk  

                          Není to náhodou tak, že Plzeň má ten krýgl cejchovanej na 0,47 l? Alespoň jsem něco takového zaslechl.

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            S tímhle objemem jsem se setkal poprvé asi před měsícem. Lehce mě to překvapilo. Bylo to ale právě v restauraci, kde točili čistě jen Plzeň. Takže možné to asi je.

                            0 0
                            • gerrard  

                              To je ciste ochrana proti COI, kdyz meri poctiveho pul litru. Nic jineho za tim neni.

                              0 0
                          • hony007  

                            A v nápojáku je taky 0,47?

                            0 0
              • hubert.d  

                Voda je stejna, vrty Prazdroj pokryji, ale ostatni pridruzenou vyrobu vcetne Gambrihnusu nikoliv, na rozdil od tvrzeni marketingu. Zasadni rozdil spociva v tom, ze export skutecne lezi. Ovsem jen export do vybranych zemi a toho neni mnoho.

                Hlavni produkce oproti exportu vlastne jen lehce pobude v mnohatisici hektolitrovych tancich, ktere pripominaji obri sila a pivo vnich „lezi na vysku“ a ma problem kvasit. Zamerne nepisu prirozene, protoze prirozene kvasit v takovych podminkach je velmi obtizne.

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  Export a kromě něj speciální produkce pro ČR.

                  0 0
                • Ice-goofy  

                  Takže i je nějaký rozdíl ;)

                  0 0
                  • hubert.d  

                    Bohuzel je ten rozdil opravdu propastny, bohuzel se ke me dostane jen zridka, bohuzel je jen ve tretinkach a tech je bohuzel v kartonu malo :oDDD Setrit se snim neda, je hned pryc. Ale nastesti existuji i jine pivovary, ktere maji vybornou beznou produkci. Skoda jen, ze nektere z nich nestaci do lahvi a tak se musi vedet kam na pivko, nebo pro pivko dojet. ;o)

                    0 0
                    • waters  

                      tady je export..:)

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        To vypadá na půllitry. :)

                        0 0
                      •  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                        0 0
                      • hubert.d  

                        Ja mel vzdy tretinky po sesti v kartonu urcene do Anglie, nebo do Ruska. To co jsem potklal ruzne po evrope byly obvykle pullitry. Mimochodem jak pisou vyse MnemonicJ a Ice-goofy o levnejsi Plzni z Nemecka, kamarad jej taky privezl a nadaval, ze je nejake nasladle. Zkusil jsem a bylo sladke jak hov.o z nutrie. Na etikete: vyrobeno v Polsku.........

                        0 0
                        • vladaza  

                          Polsko plus Ukrajina, milovník plzně pak často neví z který vody, sladu,… jeho půllitr pochází, ale mluvčí pivovaru se bude dušovat, jak je odevšad plzeňské pivo vynikající :-)

                          0 0
                        • karliner  

                          Je neuvěřitelný, jak ten hoax o přetrvávající výrobě plzně v polsku atd má tuhý kořínek :-)

                          0 0
                          • hubert.d  

                            Vsak ja netvrdim, ze to bylo vcera. Nejaky ten rok nazpet to uz bude. A vyroba v Polsku? Byla udajne ukoncena v roce 2011.

                            0 0
                • hawrda  

                  CKT http://www.kamnapivo.sk/…ta-piva.html

                  Problém těch velkých pivovarů je spíš technologie HGB(ředění vícestupňového piva z CKT odplyněnou vodou na požadovanou stupňovitost,10,11,12 at­d).Dobře si to pamatuju ještě z Braníka,kde jsem 7let pracoval než ho zavřeli hajzlíci z InBevu.

                  Jestli HGB používá Plzeň tedy nevím a docela by mě to zajímalo.

                  0 0
                  • hubert.d  

                    Tuto technologii pouziva Gambrihnus, pricemz vari (no spise vyrabi) zhruba 13° lektvar a pak jej redi na desitku a dvanactku, resp. vycepni pivo a lezak. Jedenacku pry matlaj zvlast, kvuli jinemu zpusobu chmeleni. Ovsem ani to jim nepomuze, pac je to Gambrihnus. ;o)

                    0 0
                    • Strakááč  

                      Budvar taky ředí … to dělaji všechny státní pivovary… ;)

                      0 0
                      • hubert.d  

                        Takze jen Budvar.....? ;o)

                        0 0
                      • vladaza  

                        Bohužel nejen státní, třeba v Hanáckým regionu profláklej Šerák /typický představitel eurobíru/ si o klasický technologii taky může jenom zdát. Ale světe div se, stále je tu masa konzumentů, kteří jdou na oblíbený „šeráček“

                        0 0
                        • Zbyněk  

                          Přitom to bylo tak 4, 5 let zpátky výborné pivo. Dnes se mu vyhýbám.

                          0 0
                          • vladaza  

                            Podobně dopadly Svijany a jiní. Scénář je u všech podobnej. Vařím dobrý pivo klasickou technologií, získám si jméno a konzumenti jásají. Protože jsem nenažranej, chci vařit víc piva a mít větší zisky. Ale jsem omezený kapacitou spilky, ležáckých sklepů a taky plochou pivovaru. Kdybych chtěl i nadále vařit klasickou cestou, tak mě rozšíření pivovaru přijde na majlant. Proto postavím na dvoře nerezový tanky a začnu vyrábět eurobiroše. A jaký hraní vyprodukuju hnedka třeba třináctku, šikovně naředím a hned mám desítku, jedenáctku… Komu se chce číst https://www.alkoholium.cz/…technologie/.

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                            • Zbyněk  

                              To jsi vystihl dobře, hlavně na ty Svijany plný COčka to sedí přesně.

                              Za odkaz na článek dík.

                              0 0
                              • vladaza  

                                Teď jsem narazil na toto http://aeronet.cz/…zi-eu-a-usa/, možná je to kec a plzeňské naopak získá s novým majitelem, který to s českým pivařem myslí jistě jen dobře, ztracenou kvalitu a chuť :-)

                                0 0
                                • Radek Broz  

                                  Tak jelikož Aeronet je naprosto čistá ruská propaganda, zařadil bych to spíš do konspiračních teorií.

                                  0 0
                                • Vilém  

                                  To je zase nejaka ruska propaganda, ne?

                                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.