Loni jsem při defektu chtěl doplnit zásobu duší a v krámku mi prodavač (nic zlého netuše) nabídli tzv „SLIME“ – tedy duši této značky, které má mít uvnitř cosi, co zalepí případný defekt – podle návodu až do velikosti několika mm. Inu prý větší váha, ale také jistota říkal jsem si. Po montáži jsem si liboval, protože opravdu přes 6 měsíců nebo jak dlouho žádný defekt. Nicméně pak jsem jednou přišel k prázdnému kolu – Už ani slime nevydržel říkám si a dal jí stranou, že jí opravím, až budu zase dělat hromadné lepení duší. Na to došlo včera tu jsem zjistil, že:
- Duše už nejde skoro ani nafouknout, protože má čímsi (asi tuším čím) zas… ventitilek – nemohl jsem to skoro ufouknout ani velkou stojánkovou pumpou – jak by se to asi foukalo po ceste cyklohustilkou si nechci ani představit;
- Poté, co jsem do ní násilím nějaký vzduch dostal, tak jsem zjistil, že dírka je tak malá, že ji při nejlepší vůli nejsem schopen okem pozorovat – tedy žádné okem zjistitelné narušení materiálu – přesto slime nebyl schopen defekt zacelit, a to i když byl na očekávatelném místě – hezky na ploše běhounu;
- Duše poté nešla už vyfouknout – ventilek se nedal přesvědčit k vypuštění tlaku – vevnitř byl plný bordelu viz dále. Nechtěl jsem čekat do rána – tj. než to ujde zase tou dirkou – protože nafouknutá se nedala ani moc lepit a ani jsem si nechtěl představovat, jak bych s ní takhle zápasil někde po cestě;
- Když mi takhle došla trpělivost (na hraní si s věntilkem jsem neměl ani čas ani náladu, duší k lepení jsem měl dost a tahle už mě naštvala dostatečně) a řekl jsem si, že ta už mi na kolo nepůjde, tak jsem ji ze zvědavosti šmiknul – nutno říct, že jsem na tom skoro zničil nůžky, protože tak tlustý materiál na duši jsem naposledy viděl při opravě Avie blahé paměti – nejspíš větší díl odolnosti šel na vrub mohutnosti stěny (srovnával jsem to s ostatními dušemu, co jsem lepil a které mi přišly v tu chvíli proti slimu jako papírek;
- Uvnitř mě čekal šok – šekal jsem nějakou látku, co se tam matlá po stěnách a je schopna zvulkanizovat někde když se dostane do trhliny – ale našel jsem cosi jako olejnatou hmotou umaštěné stěny a především hutnou vrstvu čehosi jako slídových šupinek (kvůli měřítku uivádím, že mají cca 1 mm v průměru každá) – viz foto zde
http://www.bike-forum.cz/…l-16840.html
ta hmota (šupiny ve vlastní šťávě) je velmi náhodně rozprostřená po ploše pneumatiky a pokud si tvůrce sliboval, že šupinky v tom mázu defekt zacelí, tak je to asi hodně o náhodě, zda hřebík nebo jiná díra se zrovna trefí na místo, kde šupinky v nějakém rozumném množství jsou a zda se poskládají přes díru tak, aby jí zakryly – no v mém případě to nefachalo ani na mikroskopickém defektu a příště na to už spoléhat nehodlám.
Když to shrnu, tak si z toho co jsem viděl uvnitř si odnáším, že tenhle systém mi přijde v lepším případě možná únik zpomalí, ale jen za cenu vysoké váhy a velmi ztížené manipulace (foukání) s duší.
nechť je toto vepsáno do studnice vědění B-F, aby příští generace věděly, že tato slepá ulička lidského poznání byla ohledána a bylo řečeno … „tudy ne přátelé“ :-))