Raw/Vege/Paleo a spol aneb gastromňamky vol.51

233 nepřečtených
  • black.horse

    Ahoj, inspirován řepným vláknem, zakládám něco na téma zdravá strava pro sporťáky:-) Pochlubte se recepty a vychytávkami, vítáno vše zajímavé a zdravé, žádné škatulkování se hrotit nebude…

    0 0
    • black.horse  

      Začnu dnešním lehce spontálním obědem – RAW sushi.

      1. Těsto míst rýže – syrový květák, sezamové oříšky, mungo

      výhonky dohromady rozmixovat na hrubo, ne na úplno kaši a přimáchat trochu avokáda. (dle chuti možno zakápnout rýžovým octem nebo voňavou fermentovanou rybí omáčkou)

      1. náplň kousek šalotky (mám ji rád), červená paprika, proužek avokáda

      a výhonky vojtěšky.

      Klasicky zabalit do řasy a případně potřít lehce wasabi vnitřní část řas.

      Na dochucení wasabi a tamari omáču.

      PS. pro gurmány, klasický sušený prášek wasabi mi došel, takže použita nakonec hotová pasta Miyata 20%.

      0 0
      • kankrlicek  

        Á tady někdo není líný se najíst! :)

        To bude výživné vlákno – dám do oblíbených.

        0 0
      • cabbage  

        Zovna tohle jim jen kvůli tý rybě uvnitř..

        0 0
      • karliner  

        Uznávám, že jsi se nadřel, že to vypadá opravdu hezky, ale sushi bez ryby a bez rýže je něco jako nealko pivo vyrobené bez použití chmelu :-)

        0 0
    • Baba-Ji  

      ja zeru prakticky vege, jen jednou za cas to prolozim rybou nebo tak dva krat do roka(se mne podari) nejakou zverinou …proste nezeru prumyslove „vyrabene“ maso

      0 0
    • Petr.T.M  

      No jo, ale v té anketě se nedá odpovědět, bo styly střídám či spíše kombinuji.

      0 0
      • black.horse  

        pestře dle chuti – aktuálně snídám ovocn smoothie, oběd mám obvykle ve stylu raw nebo něco lehčího a večeře maso/vejce, nemám rád ortodoxní dodržování, ale inspiruju se a vybírám si z těch gastro-kultur to, co zrovna tělo potřebuje:-)

        0 0
    • Petr.T.M  

      No jo, ale v té anketě se nedá odpovědět, bo styly střídám či spíše kombinuji.

      0 0
    • Yura  

      Drzet se nejakeho stylu je hovadina a poza. Clovek co trochu uvazuje nemusi sledovat nejakou modu nebo styly ve stravovani. Staci naslouchat svému telu a podle toho se zaridit. Třeba mezi vegetarianama je plno vypatlanych lidi, kteří maj neskutecny deficity ruznych vitaminu a mineralu, vypadavaji jim vlasy, stitna zlaza jim prestava fungovat atd. atd. a oni jsou schopni si to vysvětlovat tim, ze to jsou příznaky detoxikace. :DD Jinak je mi vylozene odporna většina ceskych jidel, kde se cpe tuna mouky, cukru, tuku a dohromady to ma tvorit nejaky pokrm, ale ve vysledku to je furt jen sracka s nulovou vyzivovou hodnotou, která telu nic neda a jen mu zapatla streva. Pak nemame byt první v evrope ve vyskytu raka tlustého streva..

      0 0
      • black.horse  

        napsal jsi to krásně, ale tohle nebude vlákno o morálních, filozofických ani jiných moudrech, nahoď spíše nějaké vyzkoušené zajímavé netradiční recepty, určitě jich znáš dost;-)

        0 0
        • Yura  

          Ja nevarim podle receptu, proste uvarim jahly, pohanku, rejzi, brambory atd.. k tomu maso se zeleninou a je to. Nic zajímavého. :D Moznam e tak napada, ze bezne se delaji palačinky s psenicne hladke mouky proc? Co ta mouka telu da? Není tam vláknina nic. Staci vymenit mouku třeba za najemno rozmixovane vločky, na doslazeni místo cukru rozmackane banány a hned ma clovek zdravou dobrotu. :D Ted nejak ujizdim na takových palačinkách s pohankove mouky. Uznasny na ni je, ze se proste neprichytne k panvicce, ikdyz to clovek dela uplne bez tuku na sucho. Takze dam pohankovou mouku, aspoň 3 vajíčka at to mam i bilkovinove jidlo a ne jen jako sladkost. Skoricu, lzicku kakaa a podle potřeby pridam vodu(mleko nepiju) a butto je delam jen tak a nebo tam pridam rozmackanej banan do toho testa zamycham, nebo boruvky tam často davam. No a jako polevu mezi kazdou tu palačinku aby to nebylo suche, tak dam rozemleta lnena semínka, trochu kakaa a třeba granka, aby to bylo sladky, trochu vody a udelam s toho takovou kasicku. Ty lneny semínka zacnou jakoby rosolovatet, tak to zacne houstnout, zaroven tomu pridaji hodne vlakniny, takze to člověka fakt zasyti na dlouhou dobu ne jako klasicke palačinky..

          0 0
          • nitraq  

            Sice chyb jak máku, ale vypadá to na dobrý recept, teď jen sehnat tu pohankovou mouku a zkusím to.

            0 0
            • Delkim  

              mrkni sem, tam občas něco kupuji, možná ji mají

              http://www.dovesfarm.cz/…odukty-eshop

              0 0
              • nitraq  

                Já to spíš vidím na nějaký obchod se zdravou výživou ve středu cestou z práce, řešit po netu jednu mouku je blbost:)

                0 0
                • Yura  

                  Jak jsem psal prodavaji ji v bille a pouzivam ji hlavne protože je bezlepkova. Jinak na ni nic speciálního není, ani chut..

                  0 0
            • Yura  

              Jen když je pouzita bezlepkova mouka, tak to není takove poddajne, ohebne jako klasicke palačinky. To prave dela ten lepek a ten tam prave nechcu, není vůbec, ale vůbec dobrej po nas pajsl. :D Jinak to neber jako recept, ja to delam ucelne, jestli bych to nekomu delal na chut, tak bych pridal asi prasek do peciva, nakombinoval bych tu pohankovou mouku ještě s jinou, třeba ryzovou a urcite bych do toho testa pridal ještě něco sladkého, jinak by asi ohrnovali nos. Když je clovek zvyklej na jiné mnohem sladsi jidla. Ale ta kombinace kakaove chuti a borůvek je super. Jo a tu mouku maji v bille 400g za nejakych 45kc.. Jo a ty lnena semínka sou uplne na prach pomleta v mlynku na kavu. Jak sem psal, davam je tam kvůli vlaknine ne chuti. Ikdyz se to hodi, protože tu polevu zahusti, takze to pak drzi na tech palačinkách ta voda s grankem a kakaem. :D

              0 0
              • Mamut  

                Mas realne dokazanu alergiu na lepok alebo po tom, co si to nandal „vypatlanym vegetarianom“ si sa priznal ku dnes modnej snahe sa tvarit, ze lepok je nieco ako arzen? (A to, ze na nom ludstvo zije prakticky odkedy skrotilo divoke travy na obilniny je proste len chyba merania?)

                0 0
                • Yura  

                  Jenze obsah lepku se zamerne zvysuje, aby to testo bylo vlacne, poddajne, nadychane, presne tak jak mají pecivo lidi radi. Oproti tomu třeba oplatky se delaji z mouky, kde je lepku daleko méně, protože tam je tohle prave nezadouci, u oplatku chces aby s toho nebyla zvejkacka jako u rohliku, tam chces aby se to drobilo, rozpadalo, krupalo. Sezrat baleni oplatku mi probem skoro nedela, ale sežeru poradnou porci testovin, nebo bílého peciva a okamzite me to natlakuje jak kompresor, prdim a na druhej den mam zaludek a hlavu ve stavu jako kdybych celou noc chlastal. Nesrovnávej výrobky z psenicne mouky co se prodavaji dnes a co jestli lidi před xxx lety. Ti měli všechno celozrnne a ten chleba, placky, kaše nebo co to delali mělo daleko niysi obsah lepku nez mas dnes v toustovem chlebe třeba..

                  0 0
                  • Baba-Ji  

                    jak pises, obili, potazmo mouka, dnes a kdysi nejsou totozne veci

                    0 0
              • Petr.T.M  

                Celozrnnou pohankovou 0,5 kg od šmajstrly ve zdravé výživě na 8. května za necelých třicet tuším.

                0 0
                • Yura  

                  Dneska sem byl v te zdrave vyzive na ulici Karoliny Svetle a hledim jak puk jake jsou tam ceny. Sakra proc ja sem tam nezasel dřív, vždycky jsem si rikal, ze to tam budou met predrazeny, ale prd. 500g pohankove mouky za 30kc v bille 400g za 42kc. Kukuricne testoviny za 30kc a v bille/albertu za 40kc. Uz nebudu chodit jinam.. :)

                  0 0
            • blaf  

              dnes jsem koupil pytlik ve zdrave vyzive v Hostivari, levny to teda ale nebylo :(

              0 0
              • black.horse  

                Nahoře v OC ve Švehlovce jak je Interspar nebo tady ještě je i jiný obchod?

                0 0
                • blaf  

                  v OC, v patre nad Intersparem, meli toho tam hodne, a ta cena, po tom co napsal Yura, nebyla tak hrozna

                  0 0
          • black.horse  

            Tohle vypadá moc pěkně, vyzkouším to, mám zrovna v troubě něco na podobného, ale jako dezert tak tam nemám vejce:-) nebo naopak děláváme občas lívance banán-vejce.

            Zrovna řeším jak se vyhýbat lepku, ale nevím kolikrát co k snídani místo pečiva. Ženě letos diagnostikovali na lepek alergii (naštěstí ne celiakii) tak se snažíme, bezlepkové kupované pečivo je ale fuj, takže zbývá domácí výroba. Nemáš nějaké tipy? Sladké mufiny, koláče jí jdou, ale slané jako chléb/housky už hůře.

            0 0
            • Yura  

              Jo mufiny, palačinky atd. to jde resit jinou moukou, pohankova, ryzova, kukuricna atd.. Ale klasicke pecivo je nic moc to je jasny. Ja proste pecivo nejim no. Na snidani muzes delat ruzne kase, nebo k jogurtu bezlepkove musli taky není problém. Lepek jako takovej není prospesna věc pro nikoho. Hodne je ho prave v tom nadychanem pecivu, které ma prave kazdej tak rad, ale me je po nem nejhur. Zato když uz si vemu fakt celozrnny chleba, tak to tak hrozny není, ani ovesny vločky nejsou konec světa. Proste tam ta koncentrace lepku není takova jako u klasického bílého peciva. Ono to vyrazeni peciva z jidelnicku není na skodu. protože si vem, ze i to co si na to pecivo často davame není zrovna dvakrát zdrave, proste svadi to k tomu, ze si nemusíš nic uvarit, vemes si chleba nebo rohlik a na to prdnes salam.. No a bez peciva salam nebo maslo jist asi nebudes, tak si proste uvaris to normalni jidlo a neodflaknes to jen nejakou houskou s herkulesem. :) Jinak k te snidani me napada třeba k vajickum ryze. Plno lidi tohle kombo nezna, ale je to fakt dobrota. Na panvicku vajíčka, pul minutky počkat az se zacnou delat a zamychat do nich uvarenou ryzi, pridat třeba nakrajenou slaninu, pridat něco zeleneho nebo hrasek, cibulku, sul, pepr nebo třeba kecup a je to fakt dobrota. :D

              0 0
              • Eila  

                No kéž by to s tím salámem byla pravda. Občas Blacka přistihnu, jak se sebe odkrajuje štangli salámu jen tak, bez pečiva. S heslem „na chleba se těžce vydělává, musíme jíst maso“.

                0 0
            • Mr.Dan  

              Jakej je rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií? Bych snad i řekl, že je to naprosto totéž, akorát jednou řečený trochu kulantněji…

              0 0
              • blaf  

                nevim jestli v tehle dvou vecech je rozdil,ale

                • celiak proste lepek nemuze, ani trochu
                • clovek citlivej na lepek muze, jen mu nedela dobre
                0 0
              • black.horse  

                Právě ten rozdíl je svým způsobem velký, např. jedno je pouze alergická reakce a druhé je onemocnění s degenerativními změnami tenkého střeva.

                0 0
                • Yura  

                  Lepek není prospesnej proste pro nikoho. Zasere to streva a ty pak nejsou schopny z potravy absorbovat mikronutrienty. Ten kdo ma na lepek razantni reakci ma defakto stesti, protože se mu proste vyhne a ma klid, ale i ti kterym problém nedela(zdanlive) a zacali se stravovat bezlepkove ti většinou reknou, ze se citi lepe, traveni je lepsi a taky většinou první pulrok shodi nejake to kg..

                  0 0
                  • Baba-Ji  

                    a pak jsme tady my, co zerem, abychom pribrali …a ono to akorat stoji prachy a kde nic tu nic

                    0 0
                  • obda  

                    Ty tvoje kategorický tvrzení prostě miluju. Prej „lepek není prospěšněj pro nikoho. Zasere to streva a ty pak nejsou schopny z potravy absorbovat mikronutrienty.“ Jak to můžeš tak jistě, k***a, vědět? Samo o sobě tělo lepek zřejmě nepotřebuje a nijak zvlášť dobře netráví. Na druhou stranu potraviny s lepkem lidstva konzumuje už dlouhé tisíce let a pomohly mu bezpochyby přežít. Navíc potraviny s lepkem obsahují další důležité živiny, a proto mají své místo ve vyvážené stravě. S tím zasráním střev bych byl fakt opatrnej, máš to nějak podložené?

                    0 0
                    • Yura  

                      Dival ses třeba na ty videa? Proc je to jak to je?

                      0 0
                      • ememem1  

                        ci to nahodou ty s tym divanim sa videa nejak neprehanas. inak povedane a co ako? vies to co tam tvrdia nejak verifikovat?

                        uz len publikovat nieco na YT sposobom akym to robia automaticky vyvolava dost vazne podozrenie ze je to ciste PR. podobne jak jeden debilko u nas, mudr. bukovsky sa tusimze vola.

                        0 0
                    • Yura  

                      Podivej se třeba na tohle video. Docela pekne to vysvětluje.

                      http://www.youtube.com/watch…

                      Jinak největší porce lepku je v bilem pecivu z hladke mouky, v korpusech na pizzu, koblihach atd.. Takze se te ptam o jake ze to dulezite ziviny lidi prichazeji, když tyhle potraviny neji? Celozrnny chleba, ta tezka, vlhka kostka nebo ovesne vločky taky obshuji lepek a mají prospesne zivny pro nase telo to ano, ale taky toho lepku je tam vyrazne méně oproti potravinam, které jsem ti vyjmenoval nahore. Takze ještě jednou mrkni na ty videa, to je jen priklad, tech videi je tam fakt plno a jestli ti to ani trochu nedava smysl tak ti není pomoci..

                      0 0
                    • ememem1  

                      1*

                      0 0
                • Mr.Dan  

                  Zajímavý. Rád bych věděl, jak je to determinovaný geneticky, protože celiakie jako taková je genetická dispozice, kdy lymfocyty skutečně „bojujou“ proti lepku (jeho součástem), neboť maj odpovídající HLA konstituci (jde o 3 různý HLA alely).

                  Alergie bude zřejmě to, že člověk to prostě nestráví, nebo má třeba jen jednu z těch tří alel.

                  0 0
                  • black.horse  

                    Dle všeho se dědí predispozice a reakce na lepek pak vypukne v průběhu života, tchýně celiak od 45let, žena alergik cca od 27let, ale doktor celiakii vyloučil, prý pouze alergie. Švára mešuge, ale bez diagnózy:-D

                    0 0
                  • Eila  

                    Nu lékaři mi tvrdili, že s genetikou to nemá prokazatelně žádnou souvislost. Nicméně pokud celiakii má moje matka, její bratr, já mám alergii a pravděpodobně můj brácha má nějakou formu intolerance (u doktora nebyl, prostě to nejí, když mu to nedělá dobře), tak to náhoda nebude:-)

                    0 0
    • black.horse  

      Další kousek bude tentokrát dezert, maličko jsem si přizpůsobil recept co jsem četl v jedné knížce a vzniklo:

      banány, vanilkový lusk, skořice rozmixovat do pěny a rozlít na tenké placky na plech a sušit na několik hodin (5–6h) dokud z toho nebude těsto ohebné, ale tuhé. Nemám sušičku, zapnul jsem troubu na minimálních 50°c a nechal ji otevřenou. Bílá náplň je tvaroh oslazený sirupem z agáve a vidličkou vyšlehaný. Na zalití kelímek řeckého jogurtu (možno obyč bílý) s rozmixovanou malou hrstí borůvek, kterých máme několik pytlíků z léta zamražených v mrazáku:-)

      Když žena viděla ten bordel v kuchyni, tvářila se výhružně, ale když viděla obsah talíře pookřála:-)

      0 0
      • Yura  

        No vypada to hodne dobře, ale to je porce jak pro 50kg zenskou. To by muj zaludek leda tak nasralo. Ja se nazeru klidne jen 2× denne, ale poradne. Obdivuju, jak si takhle někdo dokaze vyhrat s jednou porci, která do nej spadne za par minut. :)

        0 0
        • Eila  

          Však to taky byla sladká tečka po večeři (francouzská omeleta) :-)

          0 0
        • Rychlej turista  

          A jsme u toho podstatného – stačí jen 2 x denně, ale zato pořádně. Proto čím větší blaf, tím víc mi toho v kolbence dají, protože vědí, že jim to (jediný) pochválím, jen když se opravdu najím :-)

          0 0
          • Yura  

            Ale clovek se muze najist poradne i zdravého jidla kupodivu.

            0 0
      • maajkee  

        Já bych řekl, že máš asi moc času nazbyt :)

        0 0
    • Pavel  

      Dnešní oběd, a asi i večeře :-) – kuřecí vývar silný jako noha od kulečníkového stolu, dušený listový špenát, pomalu pečená krkovice na houbách a slanině (maso jsem potřel plnotučnou horčicí s cibulí) a orestované brambory (před tím vařené ve slupce) na sádle.

      Vyfotit jsem to nestihl, sežralo se to nějak hodně rychle… :)

      No a teď hurá na kolo, abych mohl na pivo… :-D

      0 0
    • goofy  

      Asi budu za vola, ale co si tak Kefalín představujete pod pojmem raw a paleo? :-)

      0 0
      • Yura  

        Raw, ze vůbec nevaris, zeres všechno za syrova, coy je podle me hovadina na entou a malo komu to muye prinaset nejaka pozitiva, ikdyz si třeba dotycnej mysli opak. No a paleo je ze se snazi jist to co jedli dřív lovci a sberaci, kdy se ještě nic nepestovalo, takze zadny obiloviny, oleje rostlinne a uz vůbec ne nejake polotovary a ruzne výrobky plne mouky, rostlinného tuku.. atd.. Palea jsem docela fanoušek, ikdyz nevidim důvod proc si odeprit třeba pohanku, jahly, lustetiny nebo rejzi, když jim nevadi třeba bataty(sladke brambory), jakej je v tom rozdil jestli si dam varenej batat nebo pohanku k masu třeba heh..

        0 0
        • Baba-Ji  

          to paleo je porad spis takovy experiment mne prijde, minorite lidi se specifickou DNA tahle „dieta“ proste sedi

          0 0
          • Yura  

            Jaky experiment? Ta myslenka a zaklad ceho se mají lidi na tehle strave vyvarovat prospeje vsem. Tzn. zadny mrazeny polotovary, zadna mouka. Nikdo i ti zaryti priznivci palea neji jen a pouze to co jedl fakt ten sberac nekde tam kde zil, coz byl hodne omezenej seznam surovin. Ta hlavni myslenka je proste nejist proces foods plny chemie a sracek, který telo jen devastujou. Je to o tom si vari ze zakladnich surovin a to me rekni proc by tohle mělo sedet jen minorite lidi? Je to nepohodlne? Urcite, ale zdravejsi nez bezna strava? Bezpochyb. Ikdyz jak jsem psal nejsu zadna ovce abych tupe dodrzoval to, co si někdo zadal ze je spatne a co dobře, takze si svou pohanku, jahly, luštěniny, rejzi, všechny druhy zeleniny a ovoce rozhodne dopreju, ikdyz to v paleo době nemeli, to ještě ale automaticky neznamena, ze to je spatny. :)

            0 0
      • Baba-Ji  

        raw – jako u ramu, tedy bez upravy, u jidla je tedy hlavne myslena tepelna uprava (jidla jsou syrova)

        paleo – zeres jako clovek v paleolitu, tedy prevazne syrove maso a neco malo syrove zeleniny

        0 0
        • Yura  

          Jak syrove maso, vzdyt maso si delali nad ohnem uz opico lidi. Si jako myslis, ze lidi na paleo strave zerou syrova kurata, si upadl ne..

          0 0
          • Baba-Ji  

            zerou prevazne syrove hovezi, tusimze

            0 0
            • Yura  

              LOL

              0 0
              • Baba-Ji  

                Paleo jde mimo mne, takze pisu, co si tak pamatuju z nemnoha info.

                Pokud uz se cela vec nekam posunula, je to mozne, ale nevim o tom a moc mne (zatim) nezajima.

                Je to teorie stravovani, jakych je mnoho. Nejlepsi je sam na sobe vyzkouset, ktera ti nejlip sedi, paac jsou tady dalsi teorie, ktere rikaji, ze kazdemu sedi jiny jidelnicek ;).

                Kazdopadne moderni pre-zpracovane stravovani, kdy se akorat zere „prazdna“ hmnota plna chemky urco idealni neni.

                0 0
                • Peslezedirou  

                  Prázdná hmota… táta šel do důchodu a do té doby se stravoval v práci, teď tráví hodně času na chatě, máma mu vždycky něco navaří a on si to ohřívá v mikrovlnce, všiml si, že hubne, přesto, že jedl možná více než předtím, chvilku bádal, čím by to mohlo být a na konec vyloučil ohřev jídla v mirkovlnce a zase nabral váhu zpět, mirovlnku už nepoužívá. Mě to nikdy nenapadlo, ale něco na tom bude…

                  0 0
                  • Yura  

                    Vetsi blbost jsem ještě neslysel.

                    0 0
                    • Peslezedirou  

                      Mikrovlny, nebudou úplně nejlepší pro ohřev jídla, údajně tak vytváříš pouze hmotu, kterou se zasytíš, ale nic víc ti nedá.

                      0 0
                      • Delkim  

                        tohle jeden čas lítalo přes maily jako poměrně známý HOAX

                        0 0
                        • Peslezedirou  

                          Udělal někdo nějakou studii, kde by změřil obsah vitamínů, minerálů atd. před a po použití mikrovln? Mikrovlnku normálně používám, jen by mě to fakt zajímalo.

                          0 0
                          • Pedro404  

                            http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19397724

                            Prej je mikrovlnka k živinám extrémně šetrná.

                            0 0
                            • Baba-Ji  

                              Mikrovlnka funguje na principu rozkmitani atomu vody(mozna to je lehce nepresne, ale na tom principu to nejak funguje).

                              Ale co kdyz se tim narusi nejake vazby v zivinach(v a­tomarni strukture), nebo potrave jako takove, ze v tele uz se takto upravena potrava chova jinak, nez kdyby upravena nebyla? tohle by mne spis zajimalo, kdyby se na to nekdo podival/zameril, nez jestli je napr. obsah latek pred a po m ikrovlneni stejny.

                              Mozna by se nekdo mel zamerit na overeni vyuzitelnosti zivin pred a po mikrovlneni ;), nez jestli se zmeni jejich mnozstvi.

                              Napr. je znamo, ze telo „umi vytezit vice“ z lokalnich zdroju, nez z napr. tropickeho ovoce/zeleniny, kdyz budu mluvit o nasi kotlince. To same plati o napr. vitaminech v onech sumivych tabletach, jejichz efektivita predani obsazenych latek telu taky neni valna, oproti napr. prirozenym zdrojum v ovoci ci zelenine.

                              0 0
                              • Krys  

                                Teplota a frekvencia kmitania atómov spolu súvisia. Z istého pohľadu je to vlastne to isté. Alebo jedno je prejavom druhého.

                                Keď sa niečo zohrieva, jedno akým spôsobom, tak sa „rozkmitávajú“ atómy. Aj keď zohreješ biomäso na ohni z biodreva.

                                Finta mikrovlnky je v tom, že rozkmitáva cielene len atómy vody. Takže by nádoba mala byť studená a jedlo teplé. To bola pôvodná myšlienka. Prečo by tento spôsob ohrevu mal byť zničujúcejši ako iné, neviem. Okrem toho stále sa pri tých rôznych pseudovedeckých článkoch zabúda na to, že mikrovlnka ničí vitamíny až po niekoľkých minútach ohrevu.

                                A vôbec, vitamíny a bielkoviny ničí aj štandardné varenie.

                                0 0
                                • Baba-Ji  

                                  Takhle bezne, mohl se clovek za celou svou historii setkat s upravou potravy, ktera by s onou potravou provadela to, co mikrovlknka? Ted se vazne ptam, paac mne to zajima a nejsem kovany fyzik/biochemik/ar­cheolog…

                                  0 0
                                  • Yura  

                                    V dnesni době resit negativni dopad ohrevu jidla v mikrovlnce? Takovej mobil u ucha je podle me pro telo daleko horsi, to taky resis? Nebo tech sracek co za den vdechneme, to taky resis? Nosis rousku jako japonci? To je taky urcite daleko zavaznejsi nez ohrivani v mikrovlnce a tak bych mohl pokracovat heh.

                                    0 0
                                    • Baba-Ji  

                                      Neresim …to tolik, nejsem clovek, co hroti veci.

                                      Ale co tak nejak (vice nebo mene) pohodlne jde eliminovat, tak to delam, easy B).

                                      A budes se divit, je to poznat :).

                                      0 0
                                  • Ossis  

                                    Třeba ohřátí na slunci?

                                    0 0
                                • Hroch obojzhivelnyj  

                                  Co take si predstavujes pod atomem vody?

                                  No ona ta mikrovlnka nerozkmitava jen molekuly vody, ale prakticky vsechny polarni molekuly. Kdyz se v devadesatych masove mikrovlnky rozsirily, tak si kolegove chemici organici chrochtali, jake jim v mikrovlnce chodi reakce, ktere jim predtim za tepla nechodili.

                                  My analytici to pouzivame na rozklady vzorku, jde to snaz nez jen za tepla.

                                  0 0
                                  • blaf  

                                    a nejaky zaver vedce ohledne vlivu na jidlo?

                                    0 0
                                  • Baba-Ji  

                                    Takze tam probihaji jeste dalsi procesy, ktere „standartne“ v teple „nechodi“? Tzn. ze i ve strave by mely probihat reakce, ktere jinou tepelnou upravou neprobihaji?

                                    0 0
                                    • obda  

                                      Spíše ne. Cituju z wikipedie

                                      Specific microwave effects are those effects that cannot be (easily) emulated through conventional heating methods. Examples include: (i) selective heating of specific reaction components, (ii) rapid heating rates and temperature gradients, (iii) the elimination of wall effects, and (iv) the superheating of solvents.

                                      Nějaké základní info k microwave chemistry je tady A ještě citace odjinud

                                      Microwave heating has developed as an important tool for research chemists, enabling reactions to be carried out and optimised more quickly than using traditional heating methods (1–3). Direct irradiation of the reaction mixture produces a more uniform and homogeneous heating profile than does, for example, an oil bath. In most cases the observed increase in rate can be explained by the extremely efficient energy transfer and homogeneous heating effect. This can lead to superheating of the reaction mixture (4): indeed, even microwave heating of an open vessel can achieve temperatures several degrees higher than the boiling point of the solvent (5).

                                      0 0
                                    • Petr.T.M  

                                      Já bych tedy s dovolením na rozdíl od obdy (jestli, jsem to pochopil správně) řekl, že spíše ano. Opravdu chodí procesy, které standardně v teple nechodí, jak už psal Hroch. V klasické mikrovlnce se báječně pyrolyzuje třeba uhlí (kde voda fakt moc není) a kolega před dost lety, když s tím začínel, nestačil mrkat na drát, co to všechno dělalo. Výzkum vlivu na potraviny rozhodně není u konce a jediné co se dá předpokládat asi je, že se vlastně nedá nic předpovědět, co to všechno vlastně dělá. takže jistá obezřetnost je na místě.

                                      0 0
                                  • Krys  

                                    Vo vode nie sú atómy? Ale uznávam, mohol som to formulovať „vedeckejšie“, aby pochopili aj tí, čo sa hrajú na múdrych ;)

                                    Som dávno neprispieval na BF, tak som zabudol som, že príspevok má byť fakticky dokonalý, bez praskliniek a naleštený. :)

                                    0 0
                                    • Hroch obojzhivelnyj  

                                      Sorry, ale ze ti unika rozdil mezi atomy a molekulami, to neni prasklinka. To jsou vrata do stodoly ;-)

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Viem aký je rozdiel medzi atómom a molekulou. Nerozumiem ale aký máš problém. Dúfam, že sa nepotrebuješ ukázať aký si borec, lebo skúšať to cez chémiu základnej školy je celkom trápne.

                                        A teraz sa skús zamyslieť dôkladnejšie. Čo v skutočnosti v tej vode kmitá, atómy alebo molekuly?

                                        0 0
                                        • obda  

                                          To neuhraješ ani na remízu, „atom vody“ je prostě totální kravina. A ve vodě kmitají molekuly (a přeneseně pak i v nich obsažené atomy). Pokud by však ty atomy nebyly v polárních molekulách (za předpokladu, že neuvažujeme ionty) tak je mikrovlnka nerozkmitá!

                                          BTW Hroch IMHO žádnej problém nemá, jen ti decentně naznačil, že jsi se nepřesně vyjádřil.

                                          0 0
                                          • Krys  

                                            Nevnímam to ako súťaž, takže neviem o akej remíze hovoríš.

                                            Ako fakt ale vnímam, že celá táto debata je zbytočná. Je to len zbytočné hnidopišstvo. Princíp mikrovlnky je mi známy, aj s tou fintou s polaritou molekuly vody (šikovná to vlastnosť), akurát že som v tom príspevku hovoril o niečom inom, nie o tom, že aký som perfektný, lebo viem stredoškolskú chémiu.

                                            Vo vode sú atómy a kmitajú. Neuvedomil som si, že to nejaký chemik nedokáže požuť. Ja nie som chemik špecialista, tak neviem identifikovať, čo chemika irituje.

                                            Preto v záujme nesviniť ďalej túto diskusiu meraním si chemických penisov čestne uznávam, že napísať „atóm vody“ je nezmysel a mením časť „…že rozkmitáva cielene len atómy vody.“ na „…že rozkmitáva cielene len častice vody.“

                                            0 0
                          • obda  

                            Takovejch studií se dělalo více. Nevím o jediné, která by ukazovala že MW je výrazně méně šetrná než jiné běžně používané způsoby vaření.

                            A z pohledu vědce musím říct, že dokázat „škodlivost“ MW ohřevu by bylo terno pro toho, kdo na to přijde. Skvělá vědecká kariéra, zvané přenášky, místo na nejlepších univerzitách … Kdyby to bylo s tou „škodlivostí“ nějak výrazné, tak už se to IMHO dávno ví.

                            0 0
                            • Baba-Ji  

                              takhle, sam nejsem vedec ani akademik, ale mam mezi nimi „spoustu“ znamych a kamaradu. Vsichni samozrejme rozumi svemu oboru, ktery delaji, ale zatim se jen utvrzuju v dojmu, ze vidi jen svuj uzky okruh informaci a nedovedou s tim svym uzkym okruhem pracovat …v sirsich souvislostech(?), proste nedokazou se na vec podivat jinym (odvaznejsim) uhlem pohledu a jedou jen takovou jakoby primou evoluci dane veci, na ktere pracuji, zadne/malo kreativniho mysleni/prace s tematy, se kterymi se zabyvaji.

                              Navic furt slysim nejake jejich storky, jak nejaky kolega dela na tomhle ci onomhle, ale metodikou, ktera je nahovno, nebo to dela lemplacky, takze vysledek je zkresleny,…

                              …takze proste o ruznych studiich nemam valneho mineni.

                              ;)

                              0 0
                            • Hroch obojzhivelnyj  

                              Dovolim si nesouhlasit, ze by se o tom davno vedelo. Tady se jedna o nizkou chronickou zatez, a navic vlastne ani nevis co vlastne hledas. Cili pripadaji v uvahu dlouhodobe studie sledovani a korelovani zdravotnich obtizi s cetnosti pouzivani mikrovlnky. Vyloucit ostatni vlivy prostredi, socialniho postaveni atd atd… To by gacrem neproslo.

                              Ale dneska jsem si taky varil caj v MW, protoze to je jediny co tady na Department of Nutrition v kuchynce maji. :-)

                              0 0
                              • Delkim  

                                no pokud i na Department of Nutrition používají mikrovlnku tak by to snad nemusel být takový ******* :)

                                0 0
                              • Petr.T.M  

                                Taky bych to tak viděl. Zajímavé je, jak vypadají krystaly ledu u pramenité vody, či i vody z kohoutku a vody, která byla napřed vystavena mikrovlnnému ohřevu. Ten rozdíl je prý dost velký. Prý. Sám jsem to neviděl. Toto je tedy jen zpráva z agentury JPP. :-)

                                0 0
                              • obda  

                                Však píšu Kdyby to bylo s tou „škodlivostí“ nějak výrazné … :) Pokud ten jev tak výrazný není (nebo neexistuje vůbec), tak se s tím trápit nebudu. Proti tomu mi dýchání PM1 nebo PM_{2.5} částic z dopravy přijde minimálně stejně rizikové. Beru to tak, že mikrovlnky se používají od konce šedesátých let, takže to ± vyzkoušené je :)

                                0 0
                            • Petr.T.M  

                              S tím se dá jistě souhlasit. Jen s tím dávno věděním: kdy se přišlo na mutarotaci aminokyselin vlivem mikrovln? S tím bych byl trošku opatrný.

                              0 0
                      • Yura  

                        Jasny a vypari se i kalorie a diky tomu tvůj tata zacal hubnout ze? To by byl americkej narod nejhubenejsi na svete, protože ten vari jen v mikrovlnce ach jo.. :D

                        0 0
                    • blaf  

                      na zaklade ceho to tvrdis?

                      0 0
                      • Yura  

                        Na zaklade ceho tvrdim co? Ze z jidla ohřátého v mikrovlce nemuzes pribrat? Proberte se..

                        0 0
                        • blaf  

                          ze je to blbost

                          ze mikrovlnka s tim jidlem nic nedela…

                          0 0
                          • obda  

                            To se nikdy dokázat nedá! Případ klasického tvrzení „you can't prove a negative“. Nicméně podle všeho je to zatraceně nepravděpodobné :)

                            0 0
                            • blaf  

                              to je mozny, me jen vadi jak tady placa a pritom o tom vi s prominutim ho*no, ted jste tu o tom rozjeli nejakou debatu, dali nejaky argumenty, ale to Yura nedela, on je proste borec co tu vsechny serve jaci to jsou ubozaci a blbecci

                              jinak nerikam ani tak ani tak, vubec nic o tom nevim

                              0 0
                              • obda  

                                Souhlas :), napsal jsem to pod tebe, protože jsi to napsal dostatečně explicitně. Mně jenom strašně lezou na nervy lidi, co říkají „dokažte, že je x bezpečné“, popřípadě „dokažte, že y neexistuje“, přičemž ani jedno z toho z principu nejde.

                                0 0
                                • Medunka  

                                  Nejlepší sranda je, že když o něčem řekneš, že máš na sobě vyzkoušeno, víš, jak tvoje tělo reaguje a někdo ti začne nutit, že tomu tak není, že to mu nerozumíš a že on ví sám nejvíc :-)

                                  Že vlastně máš jíst něco, co ti dělá zle, jen proto, že je to zdravé :-D

                                  To jen tak mimo řeč :-)

                                  0 0
                                  • obda  

                                    Nedá se nesouhlasit :)

                                    Z trochu podobného soudku: Je docela dost lidí (odkaz nemám, ale dělaly se na to studie), kteří si myslí, že jsou alergičtí na mléko, a proto nejí žádné mléčné výrobky. Přitom mají třeba jenom intoleranci na laktózu, nebo měli x let zpátky dočasnou intoleranci na laktózu, nebo jejich potíže s mlékem vůbec nesouvisely a časová souvislost zmizení obtíží s vynecháním mléka je čistě náhodná. A po opětovném započetí kozumace mléčných výrobků se problémy znovu neobjeví. Ti se pak zbytečně připravuji o celou jednu skupinu potravin.

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      I s laktozovou intolerancí (mám ji) se mléčné výrobky můžou. Jen je prostě potřeba vybírat ty správné, co prošly procesem „zrání“ (tvrdé vyzrálé sýry, poctivé jogurty); což je ale u nás trošku problém. No, halt jsem se prostě párkrát posral, než jsem našel ty správné… ;-)

                                      No a díky tomu jsem přestal pít i kávu, protože mi prostě bez poctivého mléka z „krávy“ (mlékomat) nechutná…

                                      0 0
                                      • blaf  

                                        co je poctivy jogurt? dlouho jsem si myslel, ze napr. Hollandia je ok, ale uz nejakou dobu o tom dost pochybuju…

                                        0 0
                                        • jIrI___  

                                          Jogurt koupený přímo na farmě. Žádné ojebávky a nevalná chuť zaručeny :)

                                          0 0
                                        • Pavel  

                                          Například ta Hollandia (vyzkoušen mám BIO jogurt selský, bílý), ten je v pohodě. Jiné Hollandie (ani jogurty) jsem už nezkoušel…

                                          http://www.hollandia.cz/…product.aspx

                                          0 0
                                          • obda  

                                            My kupujeme klasický selský bílý, ten je taky cajk.

                                            0 0
                                        • obda  

                                          Proč? Hollandia je v cajku. Nic jiného nekupuju, pokud si teda zrovna jogurt nedělám doma vlastní.

                                          0 0
                                          • blaf  

                                            nejak mi v tom nesedi to nizky procento tuku, myslel jsem, ze poctivej jogurt ma hodne tuku, ale kdyz to rikate, tak ok, muzu byt klidnej :)

                                            ten domaci delate z jogurtu nebo do mleka davate jogurtovou kulturu? ja to jednou zkousel z jogurtu a byl takovej ridkej, ale nevim cim to bylo, od te doby jsem to zatim nezkusil, jo a bylo to z mleka od kravy

                                            0 0
                                            • Delkim  

                                              hollandia má 3,5%

                                              ty tučnější jsou „smetanové“

                                              domácí dělám z polot. mléka a přidávám trochu sušenýho a mám jogurt hustotou jako Hollandia, při otočení skleničky se ani nehne

                                              0 0
                                              • obda  

                                                Já používám plnotučné mléko. Ohřeju, zabalím do spacáku, a počkám pár hodin. Jako startovací kulturu dávám Holandii. Husté je to jako „krémová“ Holandie, kdo chce hustější, musí přidat to sušené mléko.

                                                0 0
                                            • obda  

                                              Mléko od krávy má běžně 3,6–4,1 % tuku, standardizované plnotučné mléko 3,5. Takže těch 3,5% sedí.

                                              0 0
                                      • obda  

                                        Vzhledem k tomu, že laktózovou intoleranci už rok mám taky, to samozřejmě vím. Proto jsem taky uvedl laktózovou intoleranci u lidí co si myslí, že jsou alergičtí na mléko [kdy alergie je typicky na bílkoviny, napč. kasein] :)

                                        Jinak v DMku se dá elvně sehnat laktáza, takže se mimo domov nemusím nijak extra omezovat :)

                                        0 0
                                        • Pavel  

                                          jj, pilulky z DM mám taky. Akorát se je musím naučit brát vždy a všude ssebou… ;-)

                                          0 0
                        • Peslezedirou  

                          Ne, že nemůže přibrat, ale po tom co začal mikrovlny používat tak zhubl, neříkám, že mu to nic nedalo, ale musel se ládovat daleko víc, než když si konvenčně jídlo ohřívá.

                          0 0
                          • Delkim  

                            no tak mu asi manželka vaří kvalitněji než ten Eurest, ne? nebo hůř, nechutná mu to a vyhazuje to :)

                            0 0
                          • Yura  

                            LoL páreček exotu k pohledani. Když hubnes, tak je to priznak toho, ze jis min kalorii ne mineralu a vitaminu, takze když si mrdnes do mikrovlnky cokoladove koblihy aby se ti ta cokoladova poleva pekne roztekla, tak to budou furt ty koblihy plne tuku a cukru po kterých priberes chapes to? To ze mikrovlnka muze dojebat mikronutrienty v te ohrivane potrave tomu docela verim, ale abys zacal hubnout po tom, co si zacnes ohrivat veprove v mikrovlnce a ne na sporaku je fakt hovadina. Staci takhle?

                            0 0
                            • Peslezedirou  

                              Možná bych volil jiná slova, taky o tobě neříkám, že si podle psaného projevu vidlák :-/

                              0 0
                            • Baba-Ji  

                              To ze hubnes nemusi byt dusledek toho, ze jis min/malo kalorii. Muze to byt dusledek mnoha veci ;)

                              …svet nefunguje tak cernobile, jak si mozna myslis ;)

                              0 0
                              • Yura  

                                Ja nejsem ten kdo trdi, ze jeho otec hubne diky tomu, ze strka jidlo do mikrovlnky..

                                0 0
                                • Baba-Ji  

                                  jen doplnuji diskuzi :)

                                  0 0
                                • Peslezedirou  

                                  Je to věc, které si všiml, do jaké míry za to můžou mikrovlny, těžko říct, tohle je diskuze, proto jsem to sem dal. Chápu, že když se setkáš s něčím, co ti úplně nesedí, tak reaguješ, tak jak reaguješ, stejně jako když ti někdo napsal o půstu. Peace…

                                  0 0
                                  • Yura  

                                    Proc by me to nesedelo? Ja nejsem zadnej zastanece mikrovlnek, jen proste rikam, ze ta tva teorie je blbost.. :D

                                    0 0
                            • Krys  

                              Čo ja viem, tresnem napríklad že tá mikrovlnka spôsobuje takú zmenu štruktúry jedla, že sa tým jedlom skôr zasýtil, a teda začal jesť menej. Tých ukrytých nepriamych mechanizmov môže byť viac.

                              A stále sa zabúda na to, že ľudia sú rôzni a na každého niektoré veci pôsobia inak.

                              0 0
                              • Baba-Ji  

                                Presne! Dneska reknou, ze mikrovlnka je OK, za deset let se zjisti, ze pri mikrovlnem zahrivani potravy dochazi k (negativnim) jevum, ktere skrz uroven vedy dneska „nevidime“. takze rict, ze je bezpecna si rozhodne netroufam, protoze zatim se pouziva prilis kratkou dobu a kdyz koukneme do historie, zatim vetsina „vynalepsovaku“ poslednich padesati, sto let, mely znacna negativa, ktera se obejvila az s odstupem a nemam duvod si myslet, ze tady to bude jinak.

                                0 0
            • Rychlej turista  

              To bych to střídal a vždycky si cestou do kolbenky kousek ukousnul – na výběr mám krávy, telata, ovečky, kozu, koně, psy a kočky :-)

              0 0
            • ememem1  

              tatark, yes, asi na to prejdem definitivne.

              0 0
        • black.horse  

          K tomu RAW Ti doplním, že kromě toho že jídla jsou syrová (úpravy do teploty 42°C kvůli likvidaci enzymů a vitamínů), ale mnohdy fermentovaná a nebo klíčená. Suroviny jsou v drtivé většině rostliného původu zelenina, ovoce, ořechy, semena, atd. někteří konzumují med nebo některé formy mléčných výrobků. Striktní dodržování této „gastronomické metodiky“ nebo jak to nazvat, je stejná blbost, jako dodržovat striktně vegetariánství, veganství ale i to paleo a jiné… Člověk je zkrátka všežravec a jde jen o to, vybrat si v jakém poměru a jak kvalitní potraviny konzumovat a co an to řekne trávicí soustava jednotlivce… Ale na druhou stranu, raw kuchyně obsahuje mnoho zajímavých receptů a jak osobně jsem nikdy jen tak v naturální podobě zeleninu a i ovoce prakticky nekonzumoval nebo jen z donucení, tak v těchto úpravách mi to chutná, což beru jako pozitivní motivaci na zpestření jídelníčku a doplnění o potřebné věci. Díky tomu jsem dokonce našel zalíbení i v jiných pokrmech než je krvavý steak s BBQ omáčkou :-)

          0 0
          • deekay  

            Vsak prave ten krvanej steak je to RAW ne? :D

            0 0
          • goofy  

            Dík všem za info. Zase jsem o něco chytřejší… Se občas nestačím divit, co za voloviny jsou lidi schopni navymýšlet. :-)))

            0 0
            • Baba-Ji  

              no, ono nektere tyhle stravovaci teorie nejsou ani tak vymyslene, jako spis vypozorovane ;)

              Coz je priklad u Ayurvedy, coz neni jen stravovani ale i tak trochu obecny pristup k vecem okolo ziti.

              tak napul vypozorovana je i tradicni cinska medicina, ktera je ale teda prevazne zalozena na poznatcich, ktere sestavil onen dvorni lekar onoho cinskeho cisare, jejichz jmena si nepamatuju.

              0 0
              • goofy  

                Ale jo. jenže ono to nejsou žádné novoty, ale jak říkám: všeho s mírou. Člověk je v dnešní evo verzi všežravec a tak by se měl i chovat. Možná některým nějaké ty speciál diety budou vyhovovat, ale jestli to nakonec nebude taky tím, že předtím jen něco nejedl a proto tělu něco chybělo. Já nikoho neodsuzuji, ale v mém okolí se už až docela velké procento lidí pohybujících se na spešl jídelníčcích nakonec zase vrací ke takové té různorodé klasice. :-)

                Prostě si člověk jeden den dá grilované kolínko, druhý candátka a třetí to proloží třeba zapékanou brokolicí… ;-)

                0 0
                • Baba-Ji  

                  clovek byval vsezravec, mozna jsme na prahu dalsi evo verze, ktera bude… ?

                  ;)

                  0 0
                  • Yura  

                    Heh další evoluce bude, ze vychcípáme, zatím nam to jde paradne.

                    0 0
      • Peslezedirou  

        Ještě bych tam zařadil pránickou výživu…

        0 0
    • obda  

      Nikde tu nemáš Whole30 (ať se pochlubím, co jsem se teprve minulý týden dozvěděl ;))

      0 0
      • Baba-Ji  

        Whole30?

        To je něco jako „žeru všecko jako ve třiceti“? :D

        0 0
        • obda  

          :) To je extrémní verze paleo – žádné cukr, žádné obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, alkohol a tak. A musíš to vydržet 30 dní!

          0 0
          • blaf  

            to je skoro jako nejist :)

            0 0
          • RomanH  

            No, s tim alkoholem bych byl opatrnej – zver taky chodi na padane ovoce, ktere je uz castecne zkvasene a pak je namotana :-)

            0 0
            • nitraq  

              Případně se dá upravit tisem, s tím má taky lesní zvěř bohatý zkušenosti:)

              0 0
              • Baba-Ji  

                ono je docela zvlastni/zajimave, ze zver je napr. relativne imunni vuci prirodnim drogam, ale alkoholy snasi podstatne hur, nez clovek (ktery je zase oproti zveri na ty prirodni substance citlivy)

                0 0
                • nitraq  

                  V tomhle je třeba rozdíl mezi zvěří a hospodářským zvířetem. Zatímco srnka se tisem jen tak lehce sjede, tak kůň nebo kráva se tím dokážou i otrávit.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Tak tak (loni nam zarvala ovce po te, co snedla dyni).

                    0 0
                  • jIrI___  

                    Může se tisem sjet i člověk?

                    0 0
                    • Baba-Ji  

                      otravit, nemylim-li se

                      (jako decka jsme z toho delali jed :D)

                      0 0
                    • nitraq  

                      Vypadá to, že v tisu nic halucinogenního není, je prostě jen prudce jedovatej. Ale dužina (bez semínka!) je moc dobrá, když jdu v lese okolo tisu, tak si pár natrhám a pak cucám.

                      0 0
            • Yura  

              Čmeláci se zlejou do nemoty a pak celej den chrapou, dival jsem se na dokument.

              0 0
          • Krys  

            Ono až také ťažké nie je. Dal som to v marci a pár kíl padlo. Potom v apríli som začal behať a začal som jesť mliečne výrobky, zvýšil som množstvo ovocia a občas sa pritrafí nejaká kalba. Na dovolenke, rodinnej oslave a podobných situáciách to neriešim až tak, ale inak nejem cukor, strukoviny, obilniny, ryžu, kukuricu a zemiaky. Obmedzil som aj rajčiny a papriku a prestala sa mi žiadať cibuľa a cesnak.

            Nevnímam to ako nejaké obmedzenie, zistil som, že mi to tak vyhovuje a „klasické“ jedlo typu mäso + sacharidová príloha už fakt nepotrebujem.

            0 0
            • Baba-Ji  

              A jakeho slozeni mas ted zhruba stravu?

              0 0
              • Yura  

                To by me taky zajímalo, když vyradil potraviny jako lusteniny, cibule, cesnek, papriky. Heh to poslední co je ještě aspoň trochu zdrave..

                0 0
                • Baba-Ji  

                  bez cibule ani ranu

                  0 0
                  • Yura  

                    No když si delam maso na panvicce, tak si taky nedovedu představit co jiného k tomu nez cibulu heh.

                    0 0
                  • goofy  

                    Naše vaření na kolejích: 2 kg cibule, páč je levná a trošku masa, ať to blbě nevypadá :-D

                    0 0
              • Krys  

                Základom je zelenina. Moje najväčšie každodenné hity: ľadový šalát, mrkva, kaleráb, uhorky. Potom, už nie každý deň, karfiol(květák), brokolica, kel (kapusta), všetky možné reďkovky, červená repa, rukola…

                K tomu:

                • Akékoľvek mäso, aj ryby. Varené, pečené, dusené. Z vnútorností­zatiaľ pečeň (játra), na ostatné sa už ale chystám. Pri úpravepoužívam obvykle bravčovú masť, občas nejaký rastlinný olejalebo maslo.
                • občas, keď mi to nevyjde s varením, tak tuniak z plechovky
                • minimálne raz do týždňa treščia pečeň (játra) aj s olejom.
                • olivový olej, veľa
                • večer občas nejaké fermentované salámy
                • vajcia, syry, nie tavené, občas tvaroh

                Na raňajky často biely smotanový jogurt s nejakým čerstvým ovocím.

                Pijem vodu, kávu a čaj. Samozrejme bez cukru. A bez mlieka. Mlieko sa mi vlastne vôbec nežiada, nikdy som ho nejak nevyhľadával.

                No a občas teda aj ten alkohol. Problém je, že keď slopem, tak nechudnem.

                Ako som písal, nehrotím to moc. Občas treba zhrešiť. Minule som objednal pizzu pre celú rodinu a nažrali sme sa ako prasce. Keď sme u svokrovcov, tak svokrine koláče zásadne neodmietam. Obvykle je to víkend a teda čas dlhého behu. To sa nejaké bonusové sacharidy zídu :)

                0 0
                • Yura  

                  Taky jsem jednu dobu jedl spis tucnejsi a min sacharidu, ale myslim, ze to není moc dobry na moje jatra, proste je to zatez jak prase. Takze si spis pridam ty jahly, luštěniny, pohanku a jako zdroj tuku davam denne 3 vejce, 30g lnenych semínek, hrst mix orechu, lzicku olivace a to co je v kuřecích prsach nebo v tresce. Proste se snazim o to abych tuky který jedl něco tomu telu i daly a ne jen se cpát tucnym masem, tucnyma sejrama, delat vajíčka na kostce masla atd. to mi prijde dost zbytecny..

                  0 0
                • treatt  

                  Hodně můžu z vnitřností doporučit hovězí srdce. Z dobrého řeznictví si odneseš za pár šupů igelitku masa, že se Ti zařezává do prstů, přitom je to čistá svalovina s minimem tuku, plná živin. Takový steak na česneku je lahoda! Akorát si to chce vychytat postup, aby nebylo tužší – to je právě taky dost o zdroji, z jakého zvířete to je a jak čerstvé je..

                  0 0
                  • Krys  

                    Na srdce sa chystám, len som na to nenašiel odvahu. Takže sa nedať odradiť, keď sa mi to prvý krát nepodarí :)

                    Inak, uprednostňujem skôr tučné mäso. Ak je chudé, tak ho aj tak omastím niečim dodatočne.

                    0 0
                  • Yura  

                    Me by zajímalo jak na tom jsou ty jatra. Ze jsou sama o sobe narvana zivinama je mi jasny, ale jestli nejsou plna vseho toho bordelu, kterej musí za ten svůj život ta krava sezrat. U bio masa, kde se to fakt chova prirodne na farme a pase se to venku asi problém nebude no..

                    0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • treatt  

      Přátelé, přistála mi doma mega hlávka zelí, nemáte někde tipy, co si z něj udělat? Salát už byl včera (něco jako Coleslaw, takže s mrkví a cibulkou a místo majonézy jogurt a trochu mascarpone). Závitky jsou dost pracný, s tím se mi nechce patlat..

      Předem díky za inspiraci

      0 0
      • Internaut  

        Rusty Cabbage Patch

        0 0
      • kankrlicek  

        Velký (opravdu velký) hrnec.

        Dám vařit buď rýži nebo těstoviny (z důvodu lepší chutě používám semolinové). Olivový olej, na 1 porci 2 velké cibule. Nakrájet na kostičky, osmáhnout. Na krouhači na cibuli nakrouhám menší hlávku zelí, dále smažím. Jsem líný, tedy vezmu pytlík zmražené zeleniny a vrazím do hrnce na cibuli a zelí a dále smažím. Nebo si předem nakrájím jakoukoli zeleninu a tu vrazím do hrnce.

        Vezmu sójovou omáčku a zaleju smažící se zeleninu a cca 1 minutu smažím. Teď už se to musí míchat, má to tendenci se připalovat.

        Rýži nebo těstoviny (už uvařené) vrazím po 1 minutě do hrnce, znova zaleju trochem sójovky a smažím další 2 minuty.

        Hned podávám.

        Není zač.

        0 0
        • Yura  

          Jedl sem uz ledacos, ale testoviny se zelim teda ne heh. To mi pripada jako kdybych si dal na krajic chleba rohlik na kolečka. :D

          0 0
          • jIrI___  

            V kantýně pravidelně míváme na obědy těstoviny promíchané s kyselým zelím a kousky uzeného. Chutná to líp než vypadá :D

            0 0
            • blaf  

              neni mozna, kdyz to rekl Yura, tak to musi bejt hnusny

              0 0
            • Peslezedirou  

              Vylepšit to můžeš zakápnutím sójové nebo waltchestrové omáčky, vím vím, ty éčka :-)

              0 0
              • obda  

                Proč éčka? Mám tu před sebou sojovku, a ta má složení: pitná voda, sójové boby, pšenice, jedlá sůl Éčka nikde :) Podobně Worchestershire sauce – tady máš složení originálu od Lea & Perrins.

                0 0
                • Yura  

                  Taky všechna Ecka nejsou tak spatna ze. Treba antioxidant E300. Kazdej si rekne, jezisi chemie pomoc a přitom to třeba bere zamerne v tabletách tu kyselinu askorbovou(vit­C)… :D

                  0 0
                • Peslezedirou  

                  Pěkný, že jsi pochopil, kterou omáčku myslím :) Ečka v jídle moc neřeším, ale v pamatuji si, že v sojové a worch. jsou. V sojové od vitany, která je v lednici jsou čtyři nebo tři a waltr jedno, ale tyhle omáčky jsou jako altus, ale ty spíš myslíš omáčky XTR :-)

                  0 0
                  • obda  

                    Ne nutně XTR, Deore (třeba ten Heinz) stačí :) Ta moje sojovka byla Kikkoman, ale třeba Pearl River Bridge dostaneš všude, je levná a není vůbec špatná.

                    0 0
                    • Jituschka  

                      O víkendu při testování jsme se dokonce shodli, že Pearl River Bridge je skoro lepší než Kikkoman ;)

                      0 0
                      • obda  

                        Mám obě dvě, právě proto, že jsou trochu jiné. Častěji používám Pearl River Bridge :)

                        0 0
                • Delkim  

                  kde se dá koupit? obsahuje ančovičky, to se jen tak nevidí

                  0 0
                  • obda  

                    Tak ančovičky definují worchestershire sauce, bez nich se to snad ani dělat nedá? Viděl jsem ji, tuším, v Tescu, v „britském koutku“. Jinak snadno sehnatelný Heinz má taky ančovičky a žádná éčka :) (ostatně Heinz teď značku Lea & Perrins vlastní).

                    0 0
                    • obda  

                      BTW vidím, že jsem tu dvakrát blbě napsal „Worchestershire“, místo správného „Worcestershire“. Sypu si popel na hlavu :)

                      0 0
                    • Delkim  

                      „umělci“ z Unilever to umí i bez nich :(

                      já „vorčestr“ používám pouze do Caesar omáčky kam přidávám několik ančoviček, používám Heinz ale nikdy jsem složení nezkoumal, potřebuji toho tak lžíci jednou za čas

                      jinak pro zajímavost, ten Caesar dělám odlehčený co dělá Jamie Oliver, jogurt místo majonézy, je to i takhle odlehčený chuťově supr, zkuste to

                      http://www.jamieoliver.com/…LIGHTER_SIDE

                      0 0
                      • obda  

                        Tak Caesar's dělám podle snad originálního receptu (buď tady nebo tady ) Pravda, vajíčka většinou nahradím právě tou majonézou ;)

                        0 0
          • nitraq  

            Zkus někdy pizzoccheri valtellinese, je to v podstatě taky příloha s přílohou, ale dohromady straně dobrý.

            0 0
            • Yura  

              Co kecas, tam je sejra. Třeba testoviny se sejrem jsou v pohode. Jiri k tomu ma v kantyne uzene, ale jen tak testoviny se zelim a další zeleninou, to me prijde jako nekompletni jidlo, když tam nejsou zadne bilkoviny…

              0 0
      • cabbage  

        Chroupu syrový – nejjednodušší příprava a nejšetrnější k vitamínům.

        Akorát pak pálí huba (při čištění zubů)..

        0 0
        • Yura  

          Dneska sem si nedelal palačinky, není to moc zabava delat x palačinek, furt to sledovat, obracet. Tak jsem to vytunil, ze jsem bilky vyslehal a prdl to do trouby. Vznikl z toho takovej nadychanej piskot a na to sem kydl klasicky mleta lnena semínka smychana s kakaem a roznahnanyma bananama. Nevypada to moc vabne, ale je to fakt dobry. Hlavne tam není pridavanej zadnej cukr, sladkou chut zaridi dostatecne ty 2 roznahnane banány v te poleve. :D

          0 0
          • Soreno  

            Ti na to nekdo nasral. Nekdo kdo mel predtim 3 kousky nefiltrovany s kvasnicemi. :-)

            0 0
            • Yura  

              To delaji ty lnena semínka nadrcena, když je zamychas s trochou vody, tak zacnou krasne pouste takovej sliz. Je to dobry, zítra na snidani zase. :D

              0 0
      • Janes  

        Ani kompletní salát nepotřebuješ, pokud je to zelí lahodný, stačí do najemno nakrájeného zelí pokrájet jemně pálivou syrovou červenou feferonku a je hotovo…jo a trošku oleje.

        0 0
      • Petr.T.M  

        Hm, já to chroupu syrový jen tak. Ale jinak bych zkusil přikoupit kachnu. :-)

        0 0
    • black.horse  

      Další inspirace – Lněné krekry – v tomto případě i nástroj pro boj proti závislosti na chipsech:-)

      Na obrázku dvě verze:

      1. štrudlíčková verze: hnědý len, tamari, skořice, pár na malé kousky

      nakrájených rozinek a lehce pepře

      1. verze na zahřátí: zlatý len, tamari, lehce agáve sirupu, Bhut

      Jolokia

      A minule jsem dělal banánové peklíčko :-)

      1. hnědý len, tamari, rozmixovaný banán, Trinidad Scorpion

      Butch Taylor

      Ale kombinací lze vymyslet poměrně dost na sladko i slano… s kořením, se zeleninou, česnek, cibulí, sušeným ovocem, oříšky atd jako doplněk mi k tomu chutnalo guacamole, ale šikne se i jiný zeleninová omáčka, nejčastěji je křupu jen tak.

      Postup: len namočit přes noc s vodou cca 1:1,5, do vzniklého blátíčka přimíchat ingredience a dát sušit do trouby na min teplotu (cca 50°c) na několik hodin – v případě vysokých teplot to chce hlídat kvůli spálení.

      0 0
      • Yura  

        Jo muze to byt dobre, ale me to prijde jako skoda ten len spolknout v celku a pak ho zase nevyuzitej v celku vykadit. :) To uz mi prijde jako lepsi reseni proste udelat ty chipsy klasicky z brambor. U kupovanych bramburku prece není problém ten zemak, ale ten prepalovanej olej a to velke množství soli..

        0 0
      • Pedro404  

        Tos mi připomněl, nemáš nějakej recept na domácí musli/oříškový tyčinky? Hlavní problém je, čim to slepit, aby to drželo tvar.

        0 0
        • black.horse  

          Vyzkoušený recept nemám, chystám se na ně příští měsíc poprvé to vyzkoušet, jak něco vychytám tak zase poreferuju, ale jako pojivo bych použil med, sirup agáve nebo javorový nebo prohnat datle/fíky mixérem napadá mě, že by to šlo spojit i nějakým ovocným pyré, které po zaschnutí bude trošku držet, ideální na tohle tuhnutí je třeba banán, viz moje palačinka výše. PS. po extra rychlém googlení mi přijde, že většina receptů se drží těchto „pojiv“, takže jde o Tvoje chutě a kombinace:-)

          0 0
        • Yura  

          http://www.youtube.com/results…

          0 0
    • maajkee  

      No vlákno začalo zajímavě, jak jsem postupoval dolů, zjistil jsem, že je to akorát one man show experta na jídlo YuraOlomouc :)

      0 0
    • karliner  

      Milovníkům raw a vege občerstvení bych s dovolením doporučil nový podnik Barevný bufet (v odkazu ještě bývalý podnik na stejném místě..) v Berouně. K mání jsou polévky, obložené bagety, raw zákusky atd., jako bonus skvělá káva a lahvový Kocour. Majitel je velký cyklistický nadšenec a bývalý solidní závodník z hobby kategorie, tudíž cyklisté jsou vřele vítáni.

      0 0
    • Pedro404  

      Znáte někdo dobrou pražskou restauraci na burgery nebo i klidně něco jinýho, kde vařej bezlepkově?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.