• Baracuda

    Pred nejakym casem sem nasel tenhle clanek… www.4fitness.cz/…aviny-4.html

    Jsou tady nejaci lidi, co se v tomhle oboru vyznaji? Snazim se tomu moc neverit, ale mam z toho takovej divnej pocit – myslite ze to je fakt tak drsne? Ze si vlastne nekupuju bucek, ale v podstate jen vodu???Nebo to jsou jen blaboly? Davam se ted celkem marne dohromady z urazu, tak uz to asi vsechno vidim cerne, ale co kdyby ne…

    Anketa: Kupujeme sizene jidlo, nebo je to jen nafouknuta bublina?

    Ano
    25x
    78%
    Ne
    0x
    0%
    0x
    0%
    0 0
    • versusio  

      bud rád ,že je ve všem voda , aspon dodržuješ pitnej režim :))

      0 0
    • pelt  

      To se resi/vi uz hodne dlouho. Ono taky kdyz mas sunku za 130 kilo a maso, ze ktereho se vyrabi za plus minus to samy, tak je to jasny. Pripadne se da udajne u nekterych obchodniku (v jednom clanku byl uvadeny Lidl a jeste jeden retezec) koupit treba „jogurt“ bez obsahu mleka nebo ovci syry z kravskeho mleka.

      Jinak nekde jsem cetl historku nejakeho bio-farmare, ktery si chtel ze sveho veproveho nechat vyrabet sunku – a pochopitelne je pri vyrobe podobneho produktu zakazano pouzivat, mimo jine, chemikalie zadrzujici pridanou vodu. Vysledkem prvni serie bylo, ze dostal od masokombinatu igelitove obaly plne kousku masa plavajiciho ve vode…

      0 0
      • Baracuda  

        Tak to je docela drsny – mam to chapat tak, ze minimalne sunka je vpodstate vzdycky svinstvo?? Ach jo, ze ja sem to sem psal a nezustal radsi v naivni neznalosti…

        0 0
        • pelt  

          No svinstvo… zabit by te to nemelo, jen je v tom uz podstatne min masa nez driv, tedy alespon vetsinou. Specialne pokud jdes hlavne po cene, tak nakonec kupujes spoustu predrazeny vody. Zkus si taky nekdy koupit nejakou levnou supermarketovou uzeninu a nejakou „znackovejsi“ a porovnat – rozdil je dost velky.

          0 0
        • kankrlicek  

          Od známého mám toto: v ČR je asi 5 norem na šunku, ta nejbenevolentnější žádá alespoň 7 % masa :), zbytek je drcený led, strouhanka a tak. Taky obsahuje aspoň 20 % „kůžového extraktu“ :). Šunka je dle mého kus ****** a ne to co prodávají.

          0 0
        • ivaneck  

          Onehdá jsem měl možnost ochunat domácí šunku, to bylo něco nepopsatelnýho, asi 95% masa… Asi se kvůli tomu naučím vařit ;o))

          0 0
    • dydy  

      Treba to, ze se do potravin pridava voda je podle me tak to nejmensi. Vetsi problem podle me jsou ruzny ecka, barviva a podobny sr… Nebo kdyz si vezmes jak se vubec maso dneska vyrabi – zvirata v klecich, cely zivot se poradne nepohnou a jenom do nich cpou zradlo s lekama a rustovejma hormonama. Nekde jsem cetl, ze driv bylo mezi malyma detma nejoblibenejsi jidlo kure. Kdyz se delala podobna anketa dneska, tak kure se nikde neobjevilo. Dnesni kureci maso proste neni dobry (me taky nechutna), je to spis blato. Takovy kure roste 4× rychlejc, nez kdyby zilo normalne na dvorku, ale taky by bylo 4× drazsi. Nebo mliko, kravy cely zivot v kravine krmeny plesnivou silazi a vsechny ty svinstva co se jima krmi prechazi do mlika a masa. Navic po odtucneni a pasterizaci zbude v podste cosi co mliko pripomina dost vzdalene. Myslim, ze kdyby se toho napil clovek v predminulym stoleti, nevedel by co to pije. Cerstvy mliko od kravy co se pase venku ma spoustu jinych latek, co se pasterizaci nenavratne nici. Nerad bych aby to vyznelo, jako ze jsem nakej vegan nebo tak neco, jim uplne normalne. Asi to ani moc jinak nejde. Nicmene treba mliko skoro nepiju z tehle duvodu, navic mi zhorsuje alergii (sennou rymu). Bohuzel s tim clovek nadela malo, jediny reseni vidim ve vlastni zahradce, slepici a kralici pecince (krome toho mame doma v rybnicku i domaci pstruhy:-), tam ma clovek kvalitu zarucenou:-)

      0 0
      • Baracuda  

        Rybnicek fakt dobrej! A pstruha na masle bych si dal moooc rad!! Zavidim – to musi byt lepsi nez akvarko :-)) Jen jestli vam soused nekde nehnoji nejakyma silenostma, aby to slo pak do vody a do pstruhu… Ja to jidlo driv neresil, ale ted jak se snazim davat dohromady, tak se snazim zacit resit tu vyzivu hlavne na kvalitu – ale zase na neschopence neni moc penez…:-/ Je fakt, ze kdyz sem si chtel jednou kruti sunku z lidlu opect na panvicce k vajickum, tak sem mi misto do krupava rozpadla na kasi…

        0 0
        • dydy  

          Ja jsem taky přes týden v Praze, tak jsem si aspoň pořídil misky na klíčení a mam celou zimu vlastní čerstvou zeleninu na chleba. Nestojí to moc, práce je s tim minimum, chutná to přijatelně, občas na to návštěvy koukaj divně, ale myslim, že to je lepší než se cpát multivitamínama, navíc tomu taky nevěřim. Kdoví, z čeho Zentiva vyrábí vitamíny, z ropy??? Bohužel doba je taková a lepší asi nebude. Měl jsem před rokem a půl celkem nepříjemné zdravotní problémy (játra v háji), tak jsem se o to trochu zajímal a narazil jsem na distributory zaručeně přírodních vitamínů, ovšem ti za ně chtějí řádově 5× tolik, za kolik koupíš normální multivitamíny v lékárně. Nechci se pouštět do spekulací, jestli je to taky jen obchodní trik, nebo jestli se za kvalitu opravdu musí připlatit (o tom asi žádná, ale jak člověk tu kvalitu pozná?).

          0 0
          • zubatec  

            Pokud jde o vitamíny tak rozdíl mezi přírodním a syntetickým neexistuje. Jedná se o tutéž chemickou strukturu a nijak se to nedá rozlišit. Druhá věc je že multivitaminové tablety samozřejmě nedokážou nahradit zeleninu, ovoce atd… Před sto lety žádný multivitaminy neexistovaly a lidi taky žili. Akorát ta zelenina co tenkrát jedli nebyla pěstovaná hydroponicky, ovoce se nesklízelo nezralý a ty vitaminy atd. tam prostě byly.

            0 0
            • Krys  

              Okrem toho, pokial viem, niektore vitaminy nema zmysel brat solo. Mozno ze v jablku je menej c-vitaminu ako v nejakej mega davke z lekarne, ale z jablka sa efektivnejsie vstrebe. Konkretne o c-vitamine, vapniku a horciku som kdesi cital, ze sa musia prijimat spolu a v spravnom pomere, inak ich telo nedokaze efektivne spracovat a velka cast sa vyluci von. Kupujem si tu trojkombinaciu v sumivych tabletach, ale tie su aj tak plne dalsich pomocnych latok. Niekedy mam obavy, ze ta davka C-vit., Ca, Mg sa spotrebuje na odburanie tych pomocnych latok, takze jediny efekt celeho sumaku je len zvysenie narodneho dochodku o mikrometer. Nedavno doniesla manzelka domov praci prasok a bola cela nadsena, ze to je nejaky ekologicky. Pracie prasky vraj obsahuju len cca 5% pracieho prostriedku, zbytok su pomocne latky, aby toho bolo vela a zakaznik mal dobry pocit, ze ked nasype do pracky kvantum prachu, tak dobre vypere. No a ten ekologicky prasok bol nejaky koncentrovanejsi. 1kg mal nahradit, ja neviem, asi 2kg standardneho prachu. A bol lacnejsi. Par dni na to zistila, ze ten prach obsahuje cosi , co ma byt onedlho zakazane, tak sa mu robila velka kampan, aby sa ho zbavili. Haj hou.

              0 0
      • pepino  

        Mně kuře nevadí, spíš nejim vepřový. Pstruh žije v rybníce?

        0 0
        • wroum  

          jo. chovaj se podobne jako kapri a krmej se granulema. fakt

          0 0
          • pepino  

            Tak to bude asi něco jako prase divoký a domácí :-)

            0 0
          • pepino  

            Jinak ta čeština je super, „chovaj se podobne jako kapri“ se dá vyložit jako „něco chovat“ a „nějak se chovat“ :)

            0 0
          • dydy  

            Jo, máš pravdu, máme v rybníce pstruhy (duháky), kapry, karasy, jesetery, líny, siveny a ani poradne nevim co vsechno tam tatka ma. Krmi to vsim moznym, i granulema (aby pekne rostly:-). Samozrejme ma staly pritok (mame na zahrade pramen) a pravidelne pousti vzduchovani, zvlast v lete.

            0 0
        • lOlA  

          no s tema kuratama to taky neni nijak slavny.v cine maji obrovsky mrazirny nacpany hluboce zmrazenyma kuratama pro pripad nejaky nouze(valka nebo tak) a kazdych 15 let to obmnenuji. a prodavaji. no a na to jsou pak takovy ty velky akce tesca atd – kure 29.90,–! tak to sou ty kurata pac cinani je prodavaj za 4,50,–(nekecam) a obchodni retezce si pak na tom nadlabou kapsy.

          0 0
          • TheIF  

            Fakt joo ? 15 let to bude asi na hodně mínus :-)

            0 0
            • pepino  

              Jo, prej maj absolutní nulu. Říkala mi to včera sousedka, dělala tam v drůbežárně:-)

              0 0
          • pepino  

            No tak nebudem žrát nic a pít taky a je to vyřešený. To jsou zas problémy:-)

            0 0
          • rasto  

            to same bylo zde. v bunkrech meli takove ty chleby v alobalech. tesne pred projitim zarucni lhuty je dodali na trh.

            0 0
            • pepino  

              Kdo? Kde? Kam? Kdy?

              0 0
              • rasto  

                to same bylo v cssr. armada pri udrzovani bunkru drzela i zasoby potravin. jedny z potravin byly trvanlive chleby (do dnes se vyrabej, nove je ale prodavaj v igelitu). no a pred koncem zarucni doby je dodali do maloobchodu. uff, lepsi, ne? :-)

                0 0
                • vlk  

                  JO to si vzpomínám, tak to bylo i s máslem I a II.Ta II prý byla právě ze zásob z bunkrů(o něco starší).

                  0 0
                • pepino  

                  Chleba a máslo se před 89 prodávaly ze zásob z bunkrů? Aha, to jsem nevěděl.

                  0 0
                  • pz-km  

                    klasicky hoax…

                    0 0
                  • Brzdič  

                    Tak schválně. Proč by to dodávali do obchodů a ne nám vojákům, záklaďákům? Proč by to nedodávali sovětské armádě? Ti nakupovali v normální obchodní síti a u zpracovatelů. Proč by se chleba měl složitě skladovat, když je daleko jednodušší a levnější skladovat obilí, případně mouku? Kde by to skladovali, jak by to tam vozili a odkud? Z jedné pekárny, nebo ze všech?

                    0 0
                    • vlk  

                      Nevím jak u chleba, ale obecně se v tehdejší době očekával vojenský konflikt, proto se neustále drželi plné zásoby a to jak pro vojsko tak pro civilní obyvatelstvo, které by se muselo schovávat v krytech.Fungovalo to jako mezisklad.Čerstvě vyrobené potraviny šli do skladů bunkrů apod.a po nějaké době, záleželo na typu potraviny byly vyměněny za nové a ty ještě v pořádku šli do obchodů.Proto bylo máslo I a máslo II.

                      0 0
                    • pz-km  

                      si dost stare na to, aby si vedel, ze za komancu nemely zpravidla vojenske konzervy popisky ale jen vyrazene vicka… chleba se do obchodu nikdy nevracel, ale je pravda, ze armada mela zasoby chleba ve skladech a po peti dnech je davala – ale jen vojakum, do kseftu se nikdy chleba nevracel! maslo prvni a druha kvalita taky nebyla z duvodu armadnich zasob ;) vzhledem k tomu, ze mati delala dvacet let s obchode, tak vim, jak to doopravdy je, a ne ze jedna pani povidala…

                      jinak kdo byl na vojne tak vi, ze se napr. vzdy strilelo munici, ktera byla tesne pred vyrazenim a podle toho se taky strilelo – kdyz bylo munice pred expiraci hodne, strilelo se furt, respektive pak se to radsi zakopavalo, aby se nemusely cistit kvery, a kdyz munice nebyla, protoze zrovna nesla zadna na predexpiracni vyrazeni, tak si dostal jeden zasobnik za celou vojnu… a s vojenskym zradlem to byloi obdobne, ale jen v ramci armady – co armada koupila, neslo na civil, tj. napr. vojenske konzervy byly pouze a jen osobni ksefty, a ze se kseftovalo… jeeeee, to byla doba, kdy opravdu fungovala trzni ekonomika (kdo za co…)

                      0 0
                      • pz-km  

                        sorrac, omlouvam se brzdici a smeruji to na rasta… sorac brzdici a pro rasta plati to co pise brzdic ;)

                        0 0
                      • vlk  

                        Hm, tak nevím, mě to říkal jeden bývalý voják, asi kecal.Já sám nejsem na tolik stár, abych to věděl z vlastních zkušeností.

                        0 0
                • Brzdič  

                  Lepší by bylo kdybys si nevymejšlel :(

                  0 0
      • kajulka2  

        Celkem s Tebou sohlasim až na to mlíko. Kráva krmená plesnivým krmivem Ti moc mlíka nedá, navíc má problémy při reprodukci atd. To si dneska každej chovatel rozmyslí co dá dobytku do žlabu. Ale to co se prodává pod pojmem mléko v obchodech s tím co teče z krávy moc společnýho nemá to máš pravdu, bohužel… :(

        0 0
        • Brzdič  

          A kdyby si většina z nás lokla nepasterizovanýho neodstředěnýho mlíka tak se zaručeně pos… A vůbec mi nechutnalo :-(

          0 0
          • kajulka2  

            ;) přesně tak

            0 0
          • Geralt  

            No já jsem se z pití nepasterizovaného mléka ještě nepos..l, je ale pravda, že chutná jinak, než „hypermarketové mléko“. Navíc mění chuť během roku podle toho, co dostane kráva do žlabu.

            0 0
          • pepino  

            Já se p…u z každýho většího množství mlíka jako 70% dospělý populace, co má alergii na laktózu.

            0 0
        • vlk  

          tak já osobně jsem pil nepasterizované mléko a vůbec mi nechutnalo.Jinak když není takhle upravené tak se kazí neskutečně rychle.Náhodou minulý týden byl v televizi nějaký pořad kde testrovali jednotlivá mléka a naše především Moravské(nebudu dělat reklamu konkrétním výrobkům) vyšla velice dobře, zatímco např Belgická(tzv. zdravé) vyloženě propadla. Jak říkají o nás Angláni.Ne vše je u nás špatné :o)

          0 0
          • TinkTink  

            Nahodou..nepas­terizovany mliko – kdyz jsme jeste meli kravu – bylo fajn :)…jinak mlika beru jedine cesky… :)

            0 0
        • dydy  

          Dneska uz se to mozna lepsi, ale porad obcas vidam silazni haldy prikryty igelitem a pneumatikama. Jestli to pod tim aspon trochu neplesnivy, tak bych se divil. Nejsem zemedelsky technolog, takze o tom vim prd, ale pochybuju, ze tam probiha mlecny kvaseni bez nezadoucich efektu (kdyz to zvedne vítr a naprsí tam).

          0 0
          • kajulka2  

            Zakrývání 2–3 vrstvama plachet a zatěžování pneumatikama se používá pořád, jen je to potřeba dobře udělat, pak to není plesnivý vůbec. Do kukuřice se při sklizni stříkají konzervanty(bud chemické nebo biologické) které zajistí kvalitní proběhnutí mléčného kvašení(3–6 týdnů) a také stálou kvalitu krmiva po delší čas. Ale tohle všechno je zbytečný pokud to sklízíš moc brzo nebo naopak pozdě, nesmí to zmrznout, a pršet by do toho taky moc nemělo… Teda sem netušil, že na B-F budu někdy popisovat výrobu siláže ;)

            0 0
      • racker  

        Jo, to máš pravdu, voda je skoro to nejmenší… Vím o stravě své, řešil jsem v minulých letech drsnou nadváhu a částečně její zbytky řeším do teď. A v našich podmínkách se dobrat zdravé a odhadnutelné stravy, to je opravdu síla. Začal jsem to řešit letos pomocí odborníka na výživu (nebudu mu dělat reklamu, ale je opravdu hodně dobrej, kromě jiných dělá i Katku Neumanovou) a co jsem se dozvěděl, lezly mi oči z ďůlků. Pro ostatní – inspirován předešlým hovorem o šunce… Zásadně nekupuj něco, kde nejsou jasně stanoveny procentuální podíly surovin – u šunky je to podíl masa, pod 70% to nestojí za koupení, většinou je to jedovatý… Tím se dostáváme k Éčkům – ano, je to průšvih, omezovat, omezovat, omezovat. Ještě větší průšvih jsou transmastné kyseliny – to jsou všechny margaríny, ale pozor, i tyčinky Mars apod. drtivá většina průmyslově vyráběných a zejména trvanlivých výrobků obsahujících tuky. (Málo se kazí) To je i průšvih fast foodů, doporučuji shlédnout film „Supersize Me“ – to je hustý mazec, myslím, že po jeho shlédnutí na křupavý hamburger již nezavítáte. Tuky – potřebujeme je. Ale nejvíc ze všeho panenský olivový olej, jenže ne ze supermarketu, i když to na něm píšou. Tam je toho skutečně panenského pár procent. Doporučuju značkový ze speciálních prodejen, sedmička kolem dvou až tří stovek. Jo, stojí to peníze – ale když si mazlíme své dvoukolové miláčky, utratíme taky hodně. Pokud tady má někdo konkrétní dotazy na výživu, rád zodpovím nebo doporučím někoho – mám osobní zkušenost, že prodrat se nějak úskalími – tedy pokud nejste šťastlivci co to (zatím) neřeší – výživy, je odporné martyrium…

        0 0
        • Krys  

          Prave som sa vratil zo samosky a kupil som tam „sunku pro deti“. Obsah masa 75%. 100g 21,90 Kc. Este je tam upozornene, ze svetla farba a rosenie atd. je sposobene nizkym obsahom pridavnych latok. Celkom pozitivne, nie?

          0 0
        • zirecek  

          Nehažte Ečka do jednoho pytle, jasně jsou specifikovány, které jsou zdraví nebezpečné a jak. Řada látek má svůj Ečkový název, jde jen o pojmenování.

          0 0
    • hydrant  

      no třeba ve špekáčku za 50,–Kč/kg nemůžeš čekat, že bude nějakej luxus. V něm je asi 11% masa, zbytek jsou voda, mouka, kůže a dál namletej všelijakej další bordel…

      0 0
      • McBlacky  

        to co už nejde prodat jako maso -tj. šlachy, vazy, kůže… to se namele do špekáčků :(

        0 0
        • rasto  

          …a taky rozemlety kosti. (mam to od zdroje: rodinny pribuzny mel jako zivnostnik masnu…)

          0 0
        • Vrci  

          na etiketě to je jako strojově oddělené maso nebo jako separát

          0 0
          • McBlacky  

            přesně drůbeží separát blééé

            0 0
            • pz-km  

              separt nejsou kosti, ale chrupavky uz ano jinak z mletych, vyvarenych a odfiltorvanych kosti se delaji bujony – postup i smrad skoro jak v kafilerce :)

              0 0
    • kolda  

      nevinil bych ani tak obchodní řetězce, ale typ lidí, kteří jsou jak tupé stádo konzumentů:když jejich smysl je nakupovat co možná nejlevněji a smysl života je nakoupit špekáčky za 40kč/kg a k tomu lahváče za 3kačky, tak ať se pak nediví, co žerou a za sračky. obchody jim v tomto trendu rádi vyjdou vstříc. a platí staré známé není poptávka,není nabídka..

      0 0
    • kovar  

      no potraviny, které koupíš v hypermarketech, to je tvrdá chemie, sice některé škodlivé látky by šly omezit i tam, třebas barviva, ale bohužel bez chemie a šizení to při takovémto způsobu výroby a prodeje nejde. Btw – rozdíl mezi masem koupeného týraného kuřete z velkochovu a kuřete, které někde volně pobíhalo, je obrovský. Ad uzeniny, skoda slov, jsem se jednou u nás dobrovolně přihlásil na senzoriku (degustaci), a k nemilému překvapení přihlášených dobrovolníků to byla senzorika špekáčků z hypermarketů, málem jsme se tam všichni poblili. JSem to řešil tak, že jsem vždycky pokousal a ochutnal a vyplivl.

      0 0
    • Lance  

      mam radeji potraviny vyhnane na chemii, ale je fakt, ze doma mam vsechno domaci:) bez chemie

      0 0
      • zirecek  

        Ano, potraviny hnané chenicky jsou dolaďovány i do té podoby, že v reálu ti chutnají lépe, více jsi na nich „závislý chutí“, než na reálném pravém produktu.

        0 0
    • HoK  

      V posledním Týdnu je docela dobrý článek o biopotravinách. Jeden malobchodník si stěžoval na delší dodací dobu hovězího masa, která je údajně způsobená tím, že se s porážkou čeká až je objednávkami pokrytá celá kráva.

      0 0
    • vlk  

      Tak to mohu potvrdit.My jsme měli díky způsobu placení družstva za pronájem polností doma jednou za rok domácí zabíjačku a musím říci, že ten rozdíl v chuti masa apod. je neuvěřitelný.Nej­větší rozdíly jsou v šunce.V podstatě kupovaná už s ní nemá mnoho společného.Jinak oni to často výrobci ani netají.šunka se dá koupit různá-značení v procentech.To samé platí o sýrech.Nejhůž na tom jsou asi klobásy párky apod.Kamoš pracoval v masokombinátě a standartně se s pomletým masem zamíchává mouka apod.Proto se některé špekáčky nedají nad ohněm už skoro opéct-jak praskají a chuť je často dosti nevalná.Kde jsou staré časy dobrých špekáčků u táboráků.Nebo ty tmavé klobásy a párky.Ty střívka se nejdříve zevnitř barví potravinářskou barvou a až pak se plní masem.To nemá často s uzením nic společného.Jinak si sami doma udíme slaninu, bůček, žebra apod a musím říct, že od té doby uzeniny v obchodě moc nenakupujeme.V mase je neskutečný rozdíl.Jediné co se jakš takš vyrovná původnímu je, když si koupíte zvěřinu.U zvěřiny je to maso samo o sobě dost aromatické, takže tam trocha vody až tak neuškodí.Ale také je lepší čerstvě ulovené.Já bych ale viděl jako mnohem větší problém geneticky upravované plodiny.

      0 0
      • pepino  

        No a to můžeme rozjet debatu, že ty plodiny se za x tisíc let geneticky upraví sami, my to pouze urychlujeme, jak říkal jeden chytrej pán v TV a druhej mu oponoval a jinej jindy povídal o kreacionismu, že Darwin byl blbec a jinej chytrej mu oponoval atd atd atd…:)

        0 0
        • vlk  

          Je rozdíl, když je genetická změna přirozená nebo když se vytváří nové potraviny křížením, ale už je docela hazard vynětí části šroubovice či nahrazení části odjinud.Vpodstatě je v těchto případech většinou pouze o bádání typu pokus/omyl, který může ovlivnit i jiné součásti.Ono se může na první pohled zdát, že máme třeba super obylí, ale časem se třeba zjistí, že toto mouka z tohoto super obilí člověku vpodstatě škodí apod.Jsme rádi, že můžeme šroubovice analyzovat co do složení, ale již zjistit která část je příčina které vlastnosti je s momentální úrovní vědy téměř nemožné.

          0 0
          • cabbage  

            jj, geny z ryb v zelenine(a obracene) nejsou moc prirozeny..

            0 0
          • Honzas  

            obylí je docela zrůdná genová mutace ;-)))

            0 0
          • pepino  

            Ono co je na co dobrý a co čeho kolik obsahuje atd. se dost často mění. Já nejsem doc.dr.ČSD přes šroubovice a genový mutace, tak o tom moc nediskutuju (jo takhle po 6 v hospě, to je jiná) :-)

            0 0
      • miki  

        Tak to máš pravdu,čerstvě ulovené z přírody je fakt pochoutka a proto dnes nejdu na kolo ale jdu si chytit k vodě candáta nebo štiku!!!.

        0 0
        • vlk  

          Jo brácha a i já tak trochu jsme rybáři, takže takový úhoř na másle, to je pochoutka.Štiku jsme ještě nikdy nechytili.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Letos v jeden den na třpytku dvě štičky 79 a 85, obě dvě vráceny do řeky…měl jsem z toho fakt radost :)

            0 0
            • wroum  

              mas u me VELKE a VYZNAMNE + :-)

              0 0
            • pepino  

              Obě dvě vráceny do řeky.. To mě dycky napadne, kdy si lovci střelí jelena, pak ho doléčí a pustí zas do lesa..:) (žádnej flame, já vim, že ryby to berou jinak než jeleni:-))

              0 0
            • rock  

              Proč ty ryby chytáš, když je zase pouštíš zpátky ? To jim ten háček necháváš zapíchnout do tlamy jenom tak ? Ze sportu ???

              0 0
              • Peslezedirou  

                Proč ty papáš masíčko, piješ mlíčko, sýry atd.? Ty neubližujěš zvířátkům?

                0 0
                • kankrlicek  

                  :) Masíčko do toho výčtu patří, mléko ne, sýry jak který.

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    Mlíko taky, stejně jako sýry, tedy pokud nekupuješ z obchodu který ti zaručí, že kráva není nonstop v prostoru kde se nemůže ani podrbat na zadku, stejně tak slepice…

                    to rock: napsal jsem, že to dělám ze sportu? Přestaň jíst živočišný produkty a pak moralizuj…

                    0 0
                    • rock  

                      Ne, nenapsal. Ptal jsem se Tě, ale odpověď zatím nedorazila …

                      0 0
                      • Peslezedirou  

                        Ok, tak ti to napíšu. Rybařím proto, že mě to baví, jestli je to sport nevím, spíš zábava. Když chytím rybu a můžu ji bez toho abych ji nějak vážně poranil, pustit, tak ji pusím, dál žije vlastním životem. Pro mě je to lepší volba než ji sežrat…

                        0 0
                        • kovar  

                          a co děláš s rybou, kterou vážně nebo i smrtelně poraníš?

                          0 0
                          • Peslezedirou  

                            *

                            0 0
                            • pz-km  

                              ty nevis ze u vody se to nesmi? ;)

                              0 0
                              • wroum  

                                smi. muzes rybu oskrabat nebo vykuchat, ale i behem cesty od vody by ryba mela byt zmeritelna, tedy ponechana vcelku.

                                0 0
                                • zirecek  

                                  Už tě někdo kontroloval, když jsi byl na cestě od vody?

                                  0 0
                                  • wroum  

                                    jo. nekolikrat behem baleni vercajku a parkrat i se sbalenym na ceste k busu ci pri nakladani veci do auta. ale nutno dodat, ze me kontrolovali hosi od policie CR a vzdy na miste typu „pod palackeho mostem“ nebo treba v troji na ostrove. ale kazdopadne podle rybarskeho radu na to kontrolni organ pravo ma.

                                    0 0
                                    • zirecek  

                                      Hm, to kukám… . Teď už nerybařím, vrátím se na stará (starší) kolena, s tímhle jsem se nesetkal u nás na Moravě severní, ani na jižní.

                                      0 0
                          • wroum  

                            stava se vyjimecne.

                            0 0
                • rock  

                  Snažím se jim neubližovat ze sportu / pro zábavu. Nenapsal bych ani slovo, kdybys je chytil a upekl …

                  0 0
                  • Lance  

                    Ale pane vy jste tu rybicku docista sezral, vhodte do me bonbon.....

                    0 0
                  • la-da  

                    Tohle je zajímavej paradox,mezi rybářema jsou ty co ryby chytaj a pak zase pouštěj braný jako ty dobry,kdežto mezi nezúčastněnejma lidma jako ty co bezdůvodně trápí ryby :-).

                    0 0
                • elbi  

                  Spousta lidí se mě ptá jak můžu jíst holoubata když jsem holubář. Tak jim trpělivě vysvětluju že je lepší jíst velice chutné a dietní maso než to bez užitku zakopat. Všechny holoubata neprodám a do chovu si nechám jen ty nejlepší. Potom se jich ptám jestli kupují maso a salámy když jsou takový moralisti a nechtějí abych zabil pár holubů. Ale už to dávno neřeším, maso koupím tak 2× ročně (kousek hovězího) jinak jsem soběstačnej z vlastních zásob a ostatní ať si kupují co chtěj. Kdo nechce slyšet tomu nikdy nic nevysvětlíš. Jo a tu štiku bych klidně zblajznul taky, takže máš můj obdiv masožravce že odoláš :))

                  0 0
                  • kovar  

                    ale nebavíš se tím, že holoubata chytáš na obilninu se schovaným háčkem na vlasci

                    0 0
                    • wroum  

                      takze by podle tebe bylo lepsi vsechny chyceny ryby zabit?

                      0 0
                      • kolda  

                        taky jsem dřív chodil na ryby. proto, že mě to bavilo. když už jsem nějakou rybu (ne moc často:) ) chytil a měla míru, klidně jsem si ji nechal. chytat ryby jen tak, stresovat je bojem o život, zraňovat a pak pustit – to vše jen pro zábavu – mi nepřipadá úplně ok.

                        0 0
                        • wroum  

                          prijde mi to vic OK nez vsechno zabit. vem si ze pri takovym treningu na plavanou behem 4 hodin lze chytit i 20kg ryb. dovedes si to predstavit? navic pri dodrzeni nejakejch rozumnejch zasad to ta ryba bez problemu a hlavne bez nasledku prezije. mimochodem takova ryba nez dospeje do „konzumni“ velikosti tak v prirode bojuje o zivot i nekolikrat denne a to tam nemusi byt jedinej rybar… me neprijde OK chodit k vode pro ryby a sem presvedcenej ze system lovu „chyt a pust“ ma budoucnost a doufam ze jeho vyznavacu (ono to neni jen o tom tu rybu pustit, ale o prispusobeni techniky a o snaze tu rybu zranit co nejmene) bude i nadale pribyvat a doufam ze vymrou zmrdi co se rok co rok pro vraceni papiru trumfujou, kdo ma v mrazaku vic kapru – a to tak ze cislo 250 neni zas tak vyjimecny :-/

                          0 0
                          • kolda  

                            me prave moc nevoni ten sportovni pristup. je jasny, ze pouzivani hacku bez protihrotu atd poraneni a bolest zmirni a daji rybe vetsi sanci v boji, ale i tak – mit lov jako sport… nepresvedcis me.

                            ja jsem to bral tak, ze jsem sel k vode porelaxovat, vycistit hlavu a kdyz jsem obcas rybu chytil,bez vycitek svedomi jsem ji donesl domu k obedu. pri moji uspesnosti nehrozilo, ze bych ceske reky a rybniky vylovil :))

                            „rybari“, co jezdi k vode pro maso jsou fakt zmrdi.

                            0 0
                            • Peslezedirou  

                              To je věc názoru, nemyslím si, že tvůj názor je špatný, beru ho. Mě jen vadí moralizování některých lidí na B-F a to nejenom k otázce rybaření, ale to by bylo na delší psaní. Když jdu na ryby tak nejdu k řece proto, abych rybu mermomocí chytil, jde mi třeba o tu pohodu u řeky, často vůbec nechytám a jdu se jen cournout. Třeba minulá neděla, jel jsem na Berounku, chytal jsem cca 30 min, pak jsem se vyvalil na sluncem vyhřátý kámen a dal si brčko, pak u Pigiho jedno pivko a jel domů pohoda. Vůbec mi nevadilo, že jsem nic nechytil…když bych nějakou chytil tak bych ji pustil :o)

                              0 0
                            • wroum  

                              ja chytal Xlet zavodne plavanou, pak privlac a nakonec feeder. ve vsech disciplinach slo o uloveni co nejvice ryb za urcitej cas… tam neexistuje nic jako kdybych nahodou neco chytil tak to vezmu, protoze ucel je chytit co nejvic Kg a tech Kg bylo kolikrat fakt dost (treba v Hradci se bezne chytaj desitky Kg ryb za zavod na ucastnika). Jinak chapu te a taky sem o tom uvazoval, ale dosel sem k nazoru, ze takova jizda na koni a treba treninkovy praktiky na parkur sou nekolikanasobne drastictejsi…

                              0 0
                              • rock  

                                Ta první část (raději) bez komentáře :-) … takova jizda na koni a treba treninkovy praktiky na parkur sou nekolikanasobne drastictejsi souhlasím, jenže když miki nakousl rybaření a ne parkur … přece nebudu na zmínku o rybaření reagovat „ty seš pěknej -píp-, víš jak jsou při drezúře koně trápený ?“ :-))) …

                                0 0
                                • wroum  

                                  nevim, chytam od malicka a mam na to jinej pohled, respektive nemyslim si ze by ta ryba nejak zasadne trpela tim ze ji pichnes do huby a za 3 minuty plave z5 v rece, ale chapu ze to je vec nazoru.

                                  0 0
                                  • kovar  

                                    Luděk Sobota má podobný názor:

                                    Žížaly, žížaly, neváhejte, vylezte z hlíny ven, žížaly, dále čas neztrácejte, venku je krásný den.

                                    Žížaly růžové, naskákejte do krabičky plechové, žížaly, jen se neobávejte, dobrák já su takové.

                                    Vyjedeme si spolu k vodě, k řece do údolí, na háček vás postupně dám, vůbec to nebolí.

                                    Budeme spolu chytat candáty i karase, která první rybu chytne, může jít na háček zase.

                                    Žížaly, žížaly neváhaly, vylezly z hlíny ven, žížaly dále čas neztrácely, venku byl krásný den.

                                    Žížaly růžové naskákaly do krabičky plechové, žížaly rybáře se nebály, dobrák on byl takové.

                                    Vyšli si spolu k vodě k řece do údolí, postupně si vyzkoušely, že háček nebolí.

                                    Chytali spolu štiky, candáty i karase, ta, co první rybu chytla, mohla jít na háček zase.

                                    0 0
                            • rock  

                              Pod tohle bych se podepsal …

                              0 0
                              • wroum  

                                jenze tohle muzou praktikovat akorat bobkari a nikdo jinej, protoze jen bobkari sedej a cekaj a ani se nesnazej nejak aktivne tu rybu chytit, to je jako kdyz cekas na bus, taky neovlivnis za jak dlouho prijede… a aktivni rybari praktikujici jiny discipliny se nad timhle jen pousmejou.

                                0 0
                                • kolda  

                                  to jsem netušil, že se tady udělá fish – forum :)

                                  0 0
                          • vlk  

                            Tož to máte dobrý, to mě by se tohle nemohlo stát, že bych jich ulovil tolik.Navíc každý kdo má rybářský lístek ví, že si může odnést od vody jen určitý počet ryb za den, takže zase bych to jako drancování nebral.Jisté mantinely jsou nastaveny.Já chytám na řece a často nechytnu vůbec nic.Když občas něco chytnu, tak si na tom zase pochutnám.Ono za ty prachy co se platí rybářskému svazu se platí další výsadky ryb.Nejhorší je to s pytláky.Ti nedodržují žádná pravidla.To je stejný jak s myslivostí.Vždy jsou nastavena jistá pravidla a často se daní myslivci(lovci) zase i o zvěř starají.V dnešní době existuje jistá rovnováha.

                            0 0
                            • wroum  

                              ano ty mantinely jsou 2 uslechtile ryby za den (tzn az 730 rocne), pripadne 7kg neuslechtilych ryb denne (coz je 2,55 tuny za rok). me prijde (a nejsem sam) ze ty limity jsou „trochu“ nadsazene (evidovano je pres 200 000 rybaru v CR – bez Moravy, ta je v tomhle samostatna) a ze takove 2 uslech ryby za tyden a 5kg neuslech za tyden by se vice priblizilo lovu ryb a ne drancovani vody. ale tezko neco menit, kdyz ti, kdo v 50tych letech pravidla vymysleli a jsou stale u kormidla. navic o zadne rovnovaze nemuze byt rec a to z nekolika duvodu. ryba vysazena a umele odchovana se chova jinak nez ryba rekneme „domaci“, tedy takova, ktera se v rece ocitla zcela prirozene z vyteru. za dalsi, vzdy existovala nejaka rovnovaha zastoupeni zivocisnejch druhu, ale umely vysazovani tuhle rovnovahu brutalne meni a da se rict ze to je tak pul na pul – kapr a ti ostatni, coz rozhodne neni dobre pro prirodu (ale je to dobre pro rybare – plnice mrazaku). takze objemove ci mnozstevne skutecne je nejaka rovnovaha vyloveno/vysazeno ale druhove je to spatne. a co se pytlaku tyka, tak v tom velkej problem nevidim, protoze ta hrabava cast populace rybaru je mnohem destruktivnejsi nez vsichni pytlaci dohromady.

                              0 0
                            • Baracuda  

                              No, u myslivcu by to melo byt tak, ze se cely rok a hlavne v zime poctive o zvirata staraji a pak za odmenu muzou odstrelem regulovat populaci. Bohuzel to ted tak taky neni a jsou lidi, kteri na to zvysoka kaslou a kdyz jim v zime hladova zver chodi skoro az na zahradu, tak to strileji z okna. Kamos je myslivec a co rika a co jsem i stihl videt, tak tam jsou uplne stejne problemy jako se tady popisuje o tech rybarskych svazech…

                              0 0
                              • vlk  

                                U těch myslivců záleží, jak si to které konkrétní myslivecké sdružení nastaví.U nás jsou to většinou samotní majitelé lesa a ti se o zvěř opravdu starají.V podstatě se střílí jen špatné kusy a divočáci,které ve zkutečnosti není až tak lehké vyčíhnout a střelit.Ale věřím, že někteří podnikatelé si zakládají honidby tzv. na maso.

                                0 0
                          • pepino  

                            Kriste, to hraješ? Tak těch 20kg nechytíš a nemáš pak otázky, zda je zabít, ne?

                            0 0
                      • kovar  

                        nepodsouvej

                        0 0
                      • pepino  

                        Ne, chytat ryby na jídlo. Ty na sport by se nechytaly, kapišto?:-)

                        0 0
                  • Krys  

                    Jo, ten fenomen poznam z obdobia, ked som nejedol maso. Vela ludi v mojom okoli sa zmenilo na plicajtov mojej stravy. A ked som si raz za cas vinimocne dal salam alebo klobasku, to bolo reci. Najviac od tych, ktori maso konzumovali na tony.

                    0 0
                • pepino  

                  Papá masíčko, jí sýry atd.. aby neumřel hlady, to asi není případ sport.rybaření. To se nenavážim do sport.rybářů, to jen reaguju na tvoji neadekvátní odpověď:-) A dost, jdi chytat, já jdu pro salám:-) Jo, tuhle mě dostal známej, bavili jsme se o vánočním vypouštění kaprů do řeky a von povídá „Lidi jsou zblblí z médií, koupí tlačenku a jdou ji vypustit do lesa“:-)

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    Nemusí papat přeci masíčko, sýry atd. aby neumřel hlady, ne? Jo jo jdu rybařit, stejně jako ty si teď jdeš dát salámek, jen proto, že máš na něho chuť, hlavně mu nedávej svobodu když ti nebude chutnat :o)

                    0 0
    • Belial  

      Nejsem znalec z oboru, ale vesměs je to pravda. Myslel jsem, že uzenina není uzená, špekáček není z masa, atd. je dávno všem jasné. Ono taky když opékáš a on ti po minutě chytne plamenem jako papír, tak to asi tím, že je příliš mastný nebude :-) Blbost je to, že „éčka“ jsou bůhví co a jsou škodlivé. Kdysi jsem to hledal docela intenzivně na netu a v podstatě jsem z různých odborných článků vyčetl, že „éčka“ povolená u nás, v povoleném množství nejsou škodlivá ani z dlouhodobého hlediska. Normy pro zavedení emulgátorů jsou prý hodně přísné. Něco jiného to ale bylo v 80. letech

      0 0
      • wroum  

        znamej co je neco jako „potravinarskej chemik“ rika, ze vetsina veci by bez tech Ecek byla nepozivatelna nebo prinejmensim horsi nez s nima.

        0 0
        • pos3k  

          a hlavne by nic nevydrzelo tak dlouho (k) „mnam“ :-)

          0 0
      • pepino  

        No vidíš, já zas čet, že v 80.letech jsme měli dost norem přísnějších, než teď EU.

        0 0
        • kajulka2  

          To jsi četl správně, ono je to koneckonců i v současný době

          0 0
        • Belial  

          Tak treba jeden z prvnich odkazu na googlu (ve zkratce): V 80. letech se v potravinarstvi i jinych odvetvich bezne pouzival formaldehyt. Pozdeji se zjistilo, ze je silne karcinogenni a uplne se zakazal… Normy mozna byly prisne stejne, ale vedomosti lidi byly mensi.

          0 0
    • Marika88  

      Docela zajímavé jsou taky některé polotovary u McDonaldu

      0 0
      • wroum  

        treba ty suseny okurky do hambacu co se pred pouzitim musej namocit? :oD

        0 0
      • Radek Broz  

        Tohle byms jako insider mohla trosku rozvest;-) Videl jsem kdysi na festivalu docela nachutnej dokument, ale to bylo spis o vymyvani mozku a posedlosti jejich zamestnancu, kteri tim fakt zili:o)

        0 0
        • Marika88  

          Tak to vymývání mozků zaměstnanců můžu potvrdit. Fasujeme velmi slušivé ponožky I´m lovin´it. Většina spolupracovníků je nadšeně nosí velice často a jsou na ně patřičně hrdí:). Já jsem je na sobě zatím neměla. V McD má všechno své pojmenování, často až komické, např. člověk, který vyškoluje nové brigádníky je „crew trenér“. Všechno tam má naprosto přesně nalajnované pravidla, musíme vědět, kolik vteřin se griluje tam to čemu říkají „maso“ do hamburgru, i když je nám to celkem k ničemu. To, že musím znát složení toho či onoho blafu pochopím, ale když musím vědět jakou teplotu má olej ve fritéze, to už mi přijde zbytečné…
          Jinak co se týká toho jídla, tak to samozřejmě není nijak závadné. Je to nejnižší jakost u všeho, ať už jsou to hranolky nebo „zelenina“. Např. zahradní salát jako polotovar připomíná polystyren. Dělám tam proto, že si můžu určit, kdy chci dělat. Moc možností jak dělat nějakou brigádu a současně střední školu není.

          0 0
          • Manas  

            Jj, total drill. Zname to. Pro ne je dulezity, ze se clovek usmiva a ze to odbejva. Ta franchiza je az nechutne presne co se tyce nekterych veci. Skoro mi to pripomina multilevel marketing.

            0 0
            • Tomcat  

              Du blejt… myslim kdo pracuje v nejaké korporaci-koncernu vi svy.

              0 0
          • pz-km  

            hamburger = mleta zdechlina v piskotu…

            neni nad domaci zabijacku!

            0 0
      • rasto  

        napriklad McD horcice neni urcite plna ecek… :-/ tak zlutou barvu nema snad ani reflexni vesta.

        0 0
        • Marika88  

          tak to muzu potvrdit. Bohuzel, cim lakaveji to vypada, tim to jde lepe na odbyt a ostatni uz vetsinu lidi nezajima.

          0 0
          • pz-km  

            asi jo, opravdu syte zlute syr jsem videl jen u mcd…

            ale pozor, mcd nevymysleli americani na nas, ale jisty plzenak na americany… a ty svine nam to po mnoha desetiletich v jeste horsi podobe vnucuji zpet…

            0 0
    • lOlA  

      nevim jestli je to v tom clanku (nechce se mi cist) ale treba normalni margarin – rama atd. je z ropy…to je pak chutovka jist.uz to zasadne nejim.ale clovek si nevybere.i domaci kostkova masla jsou uz nektera sizena a jsou s tim problemy.kdyby jsi vedel co vsechno jis tak hnedka prestanes a budes jen na zrni!

      0 0
      • kajulka2  

        Z ropy je snad jen ten kelímek, ale samotnej obsah taky stojí zato. Tyhle margaríny se většinou vyrábí z řepkovýho oleje s přídavkem palmovýho a sojovýho. Ani si nepřejte vidět kolik chemie dostane řepka aby dala potřebnej výnos. A to jsme tu žabaři, na západ od našich hranic a v Americe je to ještě podstatně horší…:(

        0 0
      • Eila  

        z ropy nebyly margariny ani za valky, je to smes levnych zeleninovych oleju stuyovacema, vodou a chemikaliema, kltere zaruci spojeni vody a tuku

        0 0
        • lOlA  

          no ale ty tuky jsou z ropy…ne vsechny a ne vsechny margariny ale v takovejch tech levnejch bys to tam nekdy nasel…

          0 0
          • kovar  

            nejsou

            0 0
          • Brzdič  

            Margaríny jsou z rostlinných olejů. Jsou trošku zdravější, nebo opatrněji napsáno, méně škodlivé, než například klasické máslo. To je živočišného původu.

            0 0
            • kajulka2  

              Já bych řekl, že „škodlivý“ jsou přibližně stejně, člověk je všežravec takže potřebuje i živočišný tuky, jen je asi potřeba užívat všeho s mírou, nic se nemá přehánět

              0 0
              • kankrlicek  

                Ztužené rostlinné tuky lidský organismus podstatně hůře stráví, mnoho nestravitelných zbytků, zátěž pro játra, ledviny a tak :) Rozhodně je pro člověka lepší máslo.

                0 0
                • pepino  

                  Aáá, takže nová teorie. Nenasyc.mastné kyseliny jsou svinstvo. No každej den je to jinak. Bych ti ukázal mojí matku v 69 letech po letech cpaní se máslem, sádlem, morkem z kostí, jitrničkama, zanedbání mcukrovky vzniklý z přežírání se (tzv. válečná generace) atd,., 3 infarkty,operace výdutě na mozku, věk odpovídajíci 6 letům, občas se počůravající a já přebaluju. Dej si máslo, chlape, super.

                  0 0
                  • Tomcat_1  

                    Pockej, tohle taky neni uplne koser. Na to bych Ti moh napsat (pravdivou) historii o my babicce a pratete. Celej zivot jedine zivociny tuky a pokud mozno „nahusto“. Jeste v 80ti letech chodily na pole sbirat kamen – kdo zkusil, vi. Obe dve uz jsou pochovany, ale obe umrely ve veku dost pres 90.

                    0 0
                    • pepino  

                      Samo, že mutr se „nepohybovala“. Když má člověk dost pohybu (a dobrou genetiku atd. atd.) Tak si nějaký „nezdravý“ tuky dát může, to jsem trochu ujel. Jako pár procent může hulit jak fabrika do 90 a umřít při práci v lomu.

                      0 0
                  • pelt  

                    Hele, technicka – on mluvil o ZTUZENYCH tucich, ne o nenasycenych mastnych kyselinach jako takovych. Co si myslis, ze se s tou nenasycenou mastnou kyselinou deje pri procesu hydrogenace?

                    Jinak treba na smazeni je idealni sadlo, protoze se na rozdil od rostl. oleju neprepaluje.

                    0 0
                    • pepino  

                      Jasan, taky používam buď sádlo nebo nic na smažení. Taky jsem ektomorf, je to složitější, jsem to napsal nějak rozčileně zjednodušeně:-)

                      0 0
            • pz-km  

              no margariny je docela pruser, protoze hlavne takova rama ma trochu repkove sracky a pak hodne vody se zahustovadlem…

              maslo je super, ale nesmi se moc pouzivat v teple kuchyni, a uz vubec ne na nem smazit… plati stara dobra kucharska zasada, ktera se moc ale uz bohuzel nepouziva – maslo za studena, olej zastudena nebo na smazeni zeleniny a sadlo na smazeni masa (prepaluje se az tusim od nejakych 190 stupnu) jo a pokud jste se nechali zblbnout radama o smazeni na olivovem oleji, tak vas musim zklamat – olivove olej je vyborne jen do studene kuchyne (slunecnicovy je ale jeste lepsi) a ze se na nem v jiznim zemich i smazi je dane tim, ze nemaji dostatek jineho oleje nebo sadla…

              0 0
            • Brzdič  

              Tak sem přemejšlel, odkud mám takovou „pitomost“, že margaríny jsou zdravější než máslo. Z vlastní hlavy určitě ne, protože nejsem odborník na výživu a navíc hlava už nemyslí ;) A ejhle články na idnes. Tam se píše mimo jiné.

              • plus pro margaríny

              v rostlinných tucích (margarínech) není cholesterol, v másle ano

              • plus pro máslo

              obsahuje takzvané mastné kyseliny konjugované, známé také pod zkratkou CLA, mají protirakovinné účinky, jsou prospěšné proti obezitě a srdečním problémům. A máslo je jedna z potravin nejbohatších na CLA!

              Ale je to daleko zamotanější, kdo chce vědět víc ať čte.

              //ekonomika.id­nes.cz/maslo-versus-margarin-06j-/test.asp?c=A060915_­582250_test_maf

              0 0
              • zirecek  

                Margarín je pouze výmysl prodejců, aneb na co lidi nataháme, aby kupovali? Proč není margarín vhodný na pečení? (voda se špatně peče, :-)) Kdyby to člověk měl brát konkrétně u každé potraviny, buď se zblázní nebo nenají. Proč mají výrobky reklamu, v čem je placena?

                0 0
    • Jane  

      No mně spíš vadí, že ze zákona zřejmě nevyplývá povinnost uvádět na obalech nutriční hodnoty potravin. Já pokud kupuju „nový“ nevyzkoušený výrobek, tak se na to dost dívám a docela mě štve, pokud to tam není uvedeno. A čím podrobnější, tím lepší. Je docela dobré mít přehled, kolik ze sacharidů tvoří jednoduché cukry, kolik je tam vlákniny atd. Takže podle mě by to mělo být uvedeno na všech balených výrobcích a ne aby se prodávaly vánočky, makovce a další věci bez těchto informací. A dále nevyřešenou otázkou je prodej nebaleného pečiva. Já když si koupím „celozrnný“ rohlík a pak vidím, že to těsto je takové bílé, tak mám docela pochyby o tom, kolik to vůbec obsahuje celozrnné mouky atd. Takže i zde u cenovky by se měl povinně uvádět údaj o složení vč. nutričních hodnot… Párky a takový sajrajty (trvanlivé salámy) vůbec nekupuju, stačí že je vždy domů kupuje táta, pač to je typicky cenově orientovaný zákazník. Mně stačí, když si přečtu, že to má max. 30 % tuku a chuť mě spolehlivě přejde. Fuj, ale pokud to lidem chutná, tak ať si to kupují. Já to nejím. Místo toho „žeru“ ovesné vločky, nejčastěji z toho dělám kaši nebo zamíchám bílý jogurt, tvaroh, vločky, marmeládu/med a je to taky dobrý. Má spotřeba vloček je sice na pováženou – ale aspoň jím vhodné tuky, sacharidy a bílkoviny…

      0 0
      • Krys  

        Ved pockaj, raz niekto urcite vymysli, ako „sidit“ aj ovsene vlocky. :)) S tym pecivom mas pravdu. Celozrnne je sice zdrave, ale ludom to vo vseobecnosti nechuti. Tak sa vyrabaju take patvary ako rohlik z bielej muky, trochu prifarbeny, posypany sezamom a tvari sa to ako zdrave jedlo.

        0 0
      • Marika88  

        S tím celozrnným pečivem je to celkem špatné. Nezáleží na tom, jak je rohlík tmavý, protože jsou to sttejně všechno barviva. Někde jsem slyšela, že skutečně celozrnné pečivo téměř nelze v běžných obchodech sehnat.
        Co se týká těch nutričních hodnot na obalech, tak to souhlasím. Sice mě to celkem nezajímá, ale chápu, že spousta lidí může mít zdravodtní problémy nebo jiné důvody, proč by rádi znali tyto údaje.

        0 0
        • zirecek  

          Ano, celozrnné pečivo v podstatě v běžné nabídce není… . Vždy je tam drtivá většina pšeničné mouky. Od lidí z pekáren jsem slyšel, že „vícezrnný rohlík“ → smetená podlaha v pekárně, :-). Někdy to tak křupe, jak písek, atd.. :-)

          0 0
      • 4fitness  

        Ahoj Jani, koho by napadlo, že tě tu potkám. Coříkáš na stránky/na článek. To je doba co jsme se neviděli. Tak ty mi teďka fušuješ do řemesla ;) Vidím, že z toho našeho ročníku je alespoň víc uvědomělých jedinců, co žijou zdravě. No úplně souhlasím s tím cos napsala.

        0 0
        • Jane  

          Čau, tak zase jezdíš? ;-) Koukám, že ses nedávno registroval, já už se tady pohybuju nějakej ten pátek…

          0 0
          • 4fitness  

            Jezdím jen pro radost. Pro peníze jako Messenger už asi jezdit nebudu a závodní ambice mě opustili. Koleno sice už delší dobu funguje, ale nic se nemá pokoušet. Dali jsme si s Petrem Sekáčem letos vyjížďku do Polska, Slovenska, Maďarska a Rakouska – takovej okruh. Víš co, tady máš link: sekanina.wz.cz/ko­la.htm

            0 0
      • pz-km  

        slozeni i energeticka hodnota se u balenych potravin uvadet musi… jinak co se tyce celozrneho peciva – ono neni celozrne czela zamerne, protoze by se rozpadlo a nedrzel by krasne tvar… a hlavne rozhodne neni zdravejsi! jestli z obiloviny udelam mouku nebo srot nema vliv na nutricni hodnotu! ale to je snad jasne i malemu decku i bez hodin fyziky nebo chemie :)

        0 0
      • pz-km  

        ad jogurty – uz v prvnim rozniku mlekarenske technologie se uci, ze nejlepsi konzistenci u jogurtu lze dosahnout krevni plasmou :) a jogurt co ma trvanlivost mesic nebo v lepsim pripade dva tydny neni a nikdy nebude jogurtem…

        ad mleko – ono z jednoho litru dotovaneho mleka lze udelat veci, ze by se clovek divil este pristi tyden… nastesti mleko nevaze vodu a tak nelze sidit, ikdyz kravske mleko ma tucnost 4,1–4,3, takze o mlece v papundeklu se da mluvit jen opravdu velmi opatrne… navic ho dospely clovek neni schopen vstrebat a hodne lidi ma k tomu i alergii na laktozu jako bonus

        0 0
        • Krys  

          Kamaratil som sa isty cas s jednou bulharskou rodinkou. Oni tvrdili, ze to co sa tu predava ako jogurt, jogurt nie je. U nich v Bulharsku sa jogurt predava ako nadobka s mliekom a malym mnozstvom jogurtovej kultury balenym oddelene. Ked chces jogurt, nalejes kulturu do mlieka a za nejaky cas mas jogurt. Ked to dostatocne vcas neskonzumujes, tak zas prestane byt jogurtom.

          0 0
        • zirecek  

          Jak říká Evička: Mléko Euroshopper ani krávu nevidělo, :-)).

          0 0
    • rock  

      To neřeš. Co Tě nezabije, to tě posílí. Evidentně to není nijak extrémně závadné, když přes zhoršující se stravovací návyky stoupá věkový průměr populace. No a pokud si chceš koupit něco chuťově lepšího, tak přece nezáleží na tom, z čeho to je, ale jak Ti to chutná. Pokud Ti chutná víc pseudošunka z hypermarketu, tak si ji kupuj a přežiješ to … to je stejný jak s tím výš zmiňovaným mlíkem; krabicové má do mlíka docela daleko, ale stejně mnoha lidem chutná víc než čerstvé, nepasterizované, neodstředěné …

      0 0
      • Brzdič  

        Moje řeč. Je neuvěřitelný z čeho nás doktoři dokážou vysekat.

        Ale je nějaká alternativa? Uzenina – místo masa sajrajt Obilí – genetický modifikace Pečivo – z genetickýho obilí navíc bílý je nezdravý Maso – vystresovaný zvířata, nemoci (šílenost, kulhavost slintavost) Ryby mořské – nasáklý ropou, svítící od radioaktivního odpadu na dně oceánů, plné těžkých kovů Ryby – českej kapr je cítit bahnem, těžký kovy, chemie splavená z polí Drůběž – vajíčka nezdravá, maso vyhnaný růstovýma hormonama .....

        Dneska asi bude hladovka :)

        0 0
        • cabbage  

          takže žádná změna, např.: Otzimu* našli v těle velký množství olova – úpravděpododně tavili olovo na stejnym ohništi jako pekli jídlo…

          *přehlasovaný O na začátku slova

          0 0
          • Brzdič  

            nebo používali nádobí s příměsí olova

            viz www.narod-sobe.cz/…O_nadobi.htm

            Stačí si vyhledat „olov“. Kdo ví co za svinstvo se uvolňuje z dnešních PET lahví, umělohmotnýho nádobí …

            0 0
            • jirkacv  

              kdysi nam učitelka na chemii říkala, že z PET lahví se uvolňujou mimojiné ženský hormony, ale netuším jeslti ej to vůbec pravda.. jen jsem si na to vzpomněl když sem četl tvůj příspěvek:)

              0 0
        • miki  

          Tak vem bobika a leť na jinou planetu.

          0 0
          • Brzdič  

            Abych se dostal do vesmíru bych musel hákovat eště asi miliardu dní ;-)

            Navíc se mi tady líbí a když jedu do Práglu, tak si tam na návsi (co stojí ten velkej kůň co má zacementovaný nohy s jezdcem co zacementovaný nohy nemá), tak si dávám svou pravidelnou dávku uzenin. A nejenom tam. Na něco umřít musím. A je lepší umřít na to co mi chutná, než na nějakej nechutnej blivajz.

            0 0
    • McBlacky  

      mě po studiu na ČZU přešly rychle iluze…

      takový krmení dobytka rozemletejma kostma a masem… separace vajec a následné spojení do metrů vajec… hnojiva který tě zabijou když se víc nadejcháš…

      no dobroty to jsou. nakonec jim všechno kromě ustřic – ikdyž ty by paradoxně měly být relativně zdravý :)

      0 0
      • termit  

        Safra…Cos tam studoval? Taky jsem tam par let pobyl, ale tohle jsem se tam nedozvedel. Ikdyz podotykam, ze zrovna pilnej student jsem nebyl. :)

        0 0
        • McBlacky  

          evropskou agrární diplomacii :) ale věci který mě zajímaly jsem sledoval víc do detailů. Asi taky proto že se naše rodina věnovala a věnuje zdravé výživě. Měl jsem určitý představy o potravinářství a zemědělství vůbec, ale realita a to podotýkám že realita která se publikuje mě celkem dorazila. nechci vědět o čem se nemluví -radši

          0 0
          • termit  

            tak to jo. Nas na infu timhle tolik netrapili. A myslim, ze kdybych zaslechl tohle, tak i v mem nizkokapacitnim pametovem mediu by se takova informace chvili udrzela. :)

            0 0
      • Manas  

        Po ustricich sem malem blil a to sem mel jen dve. Tu druhou proto, ze jsem si naivne myslel, ze ta prvni nebyla dobra nahodou.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.