Ahoj,
po 8 letech ježdění na Specialized Epic FSR Comp 29 (2012) bych si rád udělal radost a pořídil novej bajk. Roční nájezd mám kolem 2 000 km. A to 40% asfalt a zpevněné cesty, 40% lehčí terén (lesní, polní cesty) a 20% (flowtraily, singletreky).
Jezdím tak 2× týdně cca 2 hod, a 40 km. Na víc není čas (práce, rodina,…). Aktuálně to cítím tak, že už to není o nějakém polykání kilometrů a honění času, ale spíš o radosti z ježdění v lese a na flowtrailech. To ale znamená 10 km tam a 10 km zpátky po asfaltu.
Na 80% mého ježdění mi Epic pořád vyhovuje, ale na těch 20% cítím, že bych raději něco hravějšího. Jde mi především o geometrii, zdvihy 100 mm necítím jako limitující. Pro představu těch 20% tvoří flowtraily v Mariánském údolí, v Jedovnicích, v Rychlebech. V Rychlebech jezdím SuperFlow a Černý Potok, ostatní traily mě ani moc nelákají. Spíš mě láká zkusit nějaký lehčí lajny v bajkparcích (Peklák, Dolní Morava, Bílá,…)
Celkový rozpočet je cca 60 tisíc. V podstatě uvažuji o třech variantách:
- Epica dát pryč a zase koupit nějaký XC full se zdvihy 100 mm – Specialized Epic, Giant Anthem, Scott Spark RC, Canyon Lux, Orbea OIZ,… – tady si myslím, že se v podstatě moc neposunu. Jasně za 8 let se i XC fully určitě posunuly dál a když bych pořídil teleskopku, tak by to mohlo být ono.
- Epica dát pryč a pořídit Trail full se zdvhy 120mm a teleskopkou – Specialized Epic Evo, Scott Spark, Orbea OIZ TR,…
- A nebo nechat Epica, dokud jezdí (a na tu většinu mého ježdění vlastně vyhovuje dostatečně) a pořídit Trail full s ještě trochu většími zdvihy 130–140 mm a teleskopkou – Specialized Stumpjumper, Giant Trance 29, Scott Genius, Canyon Neuron, Rock Machine Blizzard XCM…
V podstatě nejvíc mě láká pořídit Gianta Trance 29 a nechat Epica dokud jezdí a kola střídat podle potřeby. A až Epic dojezdí, nechat už jen Trance. Ale už je to pak komplikovanější se skladováním kol v paneláku, servisu 2 kol, atd.
Takže se chci zeptat, když pořídím Trance 29 a chtěl bych ho mít jako jediný univerzální kolo (uvažuji o 2 sadách kol s různými druhy plášťů), není to pro mé ježdění už zbytečně moc zdvihu? Nebudu se trápit na asfaltových přejezdech? Nepořídit spíš něco ve stylu Scott Twinlocku? Nebo spíš nějaký Trail full se 120mm zdvihem? A nebudu se po nějaké době shánět znovu po XC fullu se 100mm zdvihem?
Nebo je taky varianta přestat vymýšlet, nic nekupovat, pořídit na Epica teleskopku a jezdit, dokud funguje. Ale znáte to…
Díky moc za postřehy.