Zdravím,
již jsem zde asi před týdnem zakládal téma na nákup 29" MTB. Nakonec zůstanu u 26" MTB s karbonovým rámem o velikosti 19" (49 cm) a prozatím můj výběr vypadá velmi pravděpodobně na tenhle kousek:
http://www.haibike.de/…,detail.html
Fork
Fox 32 FIT RLC, suspension: air, damping: oil ,Travel: 100mm, 1 1/8" – 1 1/2"
Front derailleur
Shimano Deore XT 781, Dual Pull, Down Swing, 34,9mm
Rear derailleur
Shimano Deore XT M 780, 30-sp
Shiftlever
Shimano Deore XT SL-M 780, Rapidfire
Crankset
Shimano Deore XT M 780, 42–32–24T
Bottom bracket
Shimano PressFit MTB
Sprocket
Shimano Deore XT M 771, 11–36 T, 10-sp
Chain
Shimano HG 94
Brake lever
Magura MT 6, adjustable reach
Brake (front)
Magura MT 6, hydraulic disc brake, 180mm Disc
Brake (rear)
Magura MT 6, hydraulic disc brake, 160mm Disc
Tires
Schwalbe Racing Ralph EVO, 26×2,1, SV-valve
Wheelset
Crank Brothers Cobalt 3
Handlebar
Haibike Ergo-Flatbar Carbon, 640mm
Grips
Crank Brothers Cobalt
Stem
Haibike Carbon-Matrix, oversize
Headset
FSA SX-Pro, A-Head, semi-integrated, 1 1/8" – 1 1/2"
Saddle
Fizik Tundra 2
Seatpost
Haibike Flex Post, 27,2mm, seatclamp
Pedals
w/o
Colour
UD carbon/white matt
Frame
UD Carbon High Modulus, Advanced Multiforming Technology, superlight
total weight
9,2 kg
1.) Víte o nějakém komponentu, pro který byste mi toto kolo nedoporučovali? (poruchovost, nedostupný servis, špatný poměr cena/výkon v porovnání s obdobným komponentem)
2.) Slyšel jsem, že tyhle FOX vidlice jsou dost necitlivé pro rekreační a pohodlné ježdění. Myslíte, že je to tak strašné? Nemám bohužel zkušenosti s vidlicema za 6+ tisíc Kč. Doposud jsem na ničem závodnějším nejezdil.
3.) O těhle hydraulikách (Magura MT-6) nevím vůbec nic. Můžete mi potvrdit, že jsou spolehlivé a kvalitní?
4.) Zapletená kola Crankbrothers Cobalt 3 (více info zde: http://www.crankbrothers.com/…_cobalt3.php) mě zajímají nejvíce. Mají jen 24 a velmi zajímavě zapletených drátů, ale místní obchod mi tvrdí, že by si nic takového nikdy nekoupil, že staší najet na nějaký kámen trochu prudčeji a mám na ráfku osmičku, kterou už nikdy nevycentruji a mohu každou chvíli kupovat nová zapletená kola. Což při ceně cca 15 000 Kč za set není zrovna sranda. Nevím, zda obchodu věřit, jelikož mi připadá podivné, že by to tato značka nějak nevychytala, pokud by bylo tak snadné ráfky odepsat neopravitelnou osmičkou. Váš názor zda se mám na tyhle ráfky vykašlat, nebo do nich mohu s klidem jít?
5.) Místní obchod mi zároveň tvrdí, že by si nikdy nekoupil karbonový rám. Jako první důvod uvádí velmi znatelné prohýbání při silnějším šlapání a tak i nějakou ztrátu energie oproti hliníkovému kvalitnímu rámu. Jako druhý důvod, že staší s karbonovým rámem nešikovně spadnout, odřít rám a každou chvíli počítat s jeho prasknutím. Opět předpokládám, že by karbonový rám nebyl tak populární, pokud by bylo tak snadné ho rozsekat při každém větším pádu. Jaký je Váš názor na toto?
Děkuji velmi za Vaše rady a doporučení, které mi pomohou se přesvědčit zda můj výběr kola je správný nebo naopak chybný. Kupuji své první takto drahé kolo a nejspíš i naposled, tak to nechci pokazit výběrem komponent, které budou poruchové a budu muset za chvíli vrážet do kola další tisíce.