Výběr kola pro chlapa 205cm 120kg

22 nepřečtených
  • Lukas94942

Zdravím Vás, chtěl jsem se s Vámi poradit, jak vybrat dneska kolo.

Vlastním kolo MRX cca 12let staré s rámem 23” a chci už něco nového.

Koukal jsem se po zn. Radon Jealous, strašně se mi líbi poměr cena/výkon, ale jsem tam limitovaný. Píšou tam nosnost kola 115 KG Takže jezdec by měl být max 105 KG? A ještě jsem limitován velikosti rámu 22”. Popravdě nevím kolik to mé MRXko má nosnost, tak nevím jestli tohle řešit nebo ne. Mým cílem je mou váhu stáhnout, tak proto jsem si chtěl k tomu koupit nový motivátor.

Poté jsem se koukal po BH Expert 5.5, jaký máte na něj názor? https://www.bhbikes.com/…rt-5-5-a5593?…

Popřípadě rád kouknu na Vaše tipy kol, protože zdá se mi, že moc na výběr nemám s mou výškou :) Předem děkuji.

0 0
    • squalo  

BH má největší velikost XL. Bude to na tvou výšku stačit?

Začni tím, že si porovnáš geometrii stávajícího kola s novým.

0 0
    • blackboy007  

https://www.bezvakolo.cz/…eblack-black

Akorát budeš muset vyměnit vidlici za RS Gold, Rebu nebo Sida

0 3
      • scalar  

… a rám za větší, ale ta XT přehazovačka za to stojí :-)

0 0
    • makro00  

Podělím se o zkušenost, ale dobrý tip na nákup nemám :-(.

Mám taky 205 cm a váhu kolem 105 kg. Ten váhový limit bych neporušoval. Zvlášť v kombinaci se sedlovou trubkou dlouhou 535 mm. Tohle často praskne někde kolem sedlové objímky poměrně brzo s tvýmy parametry (zkušenost moje u několika rámů a spousty jiných vysokých tady na BF). Na kalkulačku velikosti bych se nespoléhal, pochybuji že výrobce má otestovaný rám na tvé parametry, prostě jen komukoliv s velkou výškou doporučí největší velikost.

Potřebuješ rám, který bude mít idálně sedlovou trubku kolem 560 mm. Čehokoliv pod 550–540 mm bych se bál.

Aby to dobře sedělo, tak by bylo fajn mít rozměty rámu – reach kolem 480–510 mm, výška hlavové trubky 150–180 mm, (víc je lepší).

Horší je něco takového sehnat. Já o ničem ideálním nevím.

Ten Cube výše je OK a asi nejlepší volba, co jsem viděl, ale je kratký. Ideální by bylo začít u tvého MRX a porovnat délku kola jestli je to podobné (ideálně hodnotu reach).

Bohužel se snižováním sedlových trubek kvůli teleskopkám je dnes výběr pro dlouhány daleko horší než 10 let zpět. Naházím tady pár tipů, které lze uvažovat, ale ideální taky nejsou.

Specialized Rockohoper XXL – nic moc osazení a nemá pevné osy (cca 4 roky zpět jsem zkoušel v obchodě a velikostně bylo vcelku OK)

Trek Procaliber XXL (už jen starší verze ve výprodejích) – vcelku OK, ale nižší hlavová trubka

Rockmachine Torrent XXL (už se asi nedělá v aktuální kolekci, nevím jestli někde bude na skladech)

Zakázková stavba rámu – to je v cenové hladině kde hledáš asi nesmysl.

0 0
      • squalo  

Oslovit scalara, velikost 2XL, vidlici s 34–35 nohama, adekvátní výplety

https://www.cyklonemcik.cz/…sechny-barvy?…

Spousta výrobců dneska končí u XL. Smůla u Giant XTC, Grand Canyon, Alu Procaliber, CD Trail, Sup…

0 0
        • makro00  

Tohle staré RB se zdá jako rozumný kompromis.

Já osobně bych si jako HT dnes vybral Rose Bonero v XXL a dal na to jezdivé pláště. Ale pokud to má tazatel na takové víc universální ježdění včetně velkého poměru cyklostezek, tak to bude už moc tank.

https://www.rosebikes.com/…ro-2-2716287?sf=1

0 0
          • makro00  

Ale taky to není ideál. Hlava by mohla být vyšší a sedlová trubka delší. Nicméně tady to ve mě budí větší důvěru, že pevnost výztuhy u sedlovky snad někdo řešil, když rám nabízí pro výšku 200–210 cm.

0 0
          • TOajTO  

No mám to převážně na cyklotrasy, traily nejezdím, chci to na jízdu do práce cca 20 km po cyklo a asfaltu a pak na jízdu s přítelkyni, přátely po cyklo trasách. Bonero se mě dosti líbí, hlavně v barvě pistácie… :) Ale teď nevím no, i ten Cube se mi líbí… Ten Cube ma navíc nosnost od 30kg víc

Nevím, jestli zdvih 100 nebo 140 bude pro mě lepší? Chtěl bych se co nejmíň „nadřet“, užívat si tu jízdu… Vím, že asi ideální na ty mé trasy by bylo pro mě Fitness kolo nebo trekové, ale to moc nechci.

Jinak koukal jsem na geometrií MRXka co mám a zas tak velké rozdíly tam nejsou, myslíš, že to bude dosti znatelné?

Jiinak píší z jiného účtu, protože jsem měl možnost psát až za 24 hod..

0 0
            • Esi  

Na ježdění po cyklotrasách a asfaltu je zdvih 100mm az dost

0 0
            • makro00  

U toho Bonera to bude opravdu zbytečně předimenzované kolo. Váhový limit nepíšou, ale kolo je určené do ostřejšího terému a na cyklostezce bude skoro nesmrtelné. Zdvih 140 mm je na tvoje použití zbytečně moc. Když se dají hladké pláště, pojede to dobře, ale i tak bych koukal raději na klasické XC kolo.

Osobně bych zkusil ještě hledat, protože ten Cube jezdit půjde, ale bude malý na délku. Jestli je staré kolo stejně dlouhé a je to 29", pak je otázka v čem bude Cube lepší? Abys neutratil 30 tis. a neměl jen o trošku lepší kolo. Cube má málo tuhou vidlici a rychloupínáky.

Já pár let zpět řešil náhradu pevného kola (prasklý rám) a nakonec jen koupil nejlevnější rám s dlouhou sedlivkou – Force Epigoni 29 v XL, má to jen 455 mm reach a nízkou hlavu, rychloupínáky. Poskládám se na to, ale k dokonalosti to má daleko. Na ježdění do práce, výlety s rodinou a cyklostezkové výlety to stačí. Kdybych měl ale utratit 30+ tis., tak bych chtěl aby mi to kolo bylo dobře.

To RB / Skull bude aspoň trochu lepší.

Jen pro info, co jsou dobré rozměry na 205 cm. Do těžšího terénu mám zakázkové celoodpružené kolo – reach 560 mm, stack cca 700 mm (hlavová trubka 190), sedlová trubka 570 mm a je mi to perfektně.

Zakázkový pevný rám tě ale vyjde na cca 13–15 tisíc u nejlevnějších rámařů.

0 0
        • squalo  

Dvě 2XL RB jsou v galerii

https://www.bike-forum.cz/…-nemcik-2021

https://www.bike-forum.cz/…r-skull-2021

To by mohla být cesta

2 0
    • davfel  

Kolega ma 206cm a 120 kg a cube ma attention a velikost 23". Ja mam 188/118 a mam 22"

0 0
      • davfel  

Sry velikost 24"

0 0
      • TOajTO  

A co na to říká kolega? Koukal jsem, že v Ostravě ji maj skladem, tak se tam zajedu podívat na to, mám to co by kamenem dohodil.

Ještě se tady psalo, že vybavu to má dobrou, akorát vidlici nic moc, kolega si to měnil nebo jezdí na ní?

0 0
        • squalo  

Jestli jde o tuhle hrůzu, tak to nemá ani pevnou osu, vidlice mizerná, Sram SX je nejhorší 1×12 sada. Bude se to pod tebou kroutit jako had.

Stavba na rámu RB od scalara nebo to co doporučuje makro00 je jinej vesmír.

https://www.cube.eu/…il/attention

0 0
    • andi  

Mám Radon Jealous AL 9.0 ve velikosti XL a měřím 193 cm. Mám pocit, že na 205 cm by byl opravdu malý

0 0
      • TOajTO  

Jo jo, s tím jsem se už smířil, že to bohužel není na mě :/

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.