Na tu bídu letos, toho ještě docela dost nateklo. Zima, ale bude muset bejt kratší :-).
(vloženo 27.1.11)
Všem, co tady pomlouvají pálenku z jablek, můžu říct jen jedno -víte prd-. Pro ostatní, nejlepší je ale z odrůdy Moravská jadernička
no u nás se meruňkám taky moc nedaří,navíc loni na zahradě ani jedna hruška a jablek jen pár na snězení..takže pocucávám poslední litr z předloňska.. :-(
jirka-s: k hruškám nemám přístup, ale co sem študoval nějaký informace, tak je ten kvas náchylnější, jak šveska a jabko a meruňky u nas vubec nerostou, takže s tím nemám vubec zkušenosti.
krásný toť pohled,až se sliny sbíhají.. :-P radši mám sice hruškovicu,ale DOBRÁ jabkovica je mnohem lepší než ty zaručeně domácí slivovice z jihu od „známého“ co tady vozí hromada lidí a myslí si,že my tady nepoznáme sračky…
Hned po hrusce mam vypalenej most z jablek nejradeji (51%)-prijde mi to jemnejsi nez svestka.A jak tu uz nekdo psal – pokud nechas v kotli trsoku od svestek, je to jeste lepsi. Zato moc nemusim merunku – na me moc navonena – leda hoodne podchlazenou.
jasne, my to neredime, radsi kvalitu nez kvantitu, protoze toho zas tolik nevypijem :-)
raceman : tak záleží, jak si to naředíš, hned po vypálení tohle mělo 58%
sice palenku z jablek moc nemusim, mozna proto, ze ty nase maji cca 65%, ale hrusticku mame krasne jemnou, byt ma taky 60% :-), a takova 10+ leta… mnam :)
27.1.11 20:26
Lidi vědí prd, co je dobré. Žel slivky ani jiné ovoce není u nás moc běžné, tak často se popíjí právě jabkovica. Jo meruňkovica z jihu, to je už jiná liga. Proti tomu je slivovica utrejch. Ale bohužel, u nás prd :-)
Radez: jo je to možný, nezlob se na mě ale prostě po zkušenostech když vidím pálenku z jablek, tak mi naskakuje husí kůže :D
midlander: jako, u nas švestek roste normálně málo a letos na žádným stromě, díky propršenýmu jaru, nedozrála ani švestka, ani jedna :-(
27.1.11 19:23
miruš: máš nějaký zkušenosti s archivníma pálenkama? Co sem tak zjišťoval od starejch paličů a testerů, tak dochází ke změně chuti akorát způsobem, že % uniknou přes vyschlej špunt a proto se zdá jemnější, ale archiv si vedu, tak uvidím až za pár let
marapara, Vilém- pánové, nepleťte si pálenku z jablek a kalvádos, to jsou dvě různé věci.
Georrge: nedělej, kdybych ti dal ochutnat, tak bys jen zamlaskal, žádnej přidanej cukr, při pálení zavřený brzo, tak že tam nejsou žádný sračkoidy, který tam natíkaj při 40 stupních + precizní proces kvašení z tohohle dělá supr pitivo
jak může být dobrá slivka,může být dobrý i kalvádos… nechat zaležet nebo ultrazvuk a může být :-)
jIrI___: pochybuju, žes kalvádos někdy pil, já teda ne, kalvádos – je sice pálenka z jablek, ale ještě pak několik let dozrává v dubovejch sudech, kde předtím zrálo víno, vyrábí se to někde v Normandii
slivka je gut, ale tyhle sracky z jablek, hrusek, tresni to moc nemusim…
Hm kalvados. No kdyz nic jinyho neni. Neni zly pred tim nechat trosku svestkovyho mace v kotli, pak je to na piti lepsi.