Konečně vypáleno, teď už mužou bejt klidně mínus třicítky :-).
(vloženo 25.1.10)
ty vole máš tu nejvíc komentářů na celym BF :D:D:D
Takže když je průměr ze 100l kvasu 13l-52% slivky, tak mejch 16l je zcela reálnejch, protože průměrně lidi to nedělaj tak, že by ty švestky sbírali tak pozdě, jak já. Je to sice nadprůměrný, ale neni to nic neobvyklýho.
gadzo: Jo a jinak nevím jak moc se přípravou kvasu zabýváš, ale já něco přečet a hovořil se starými paliči a ono je důležitý ty švestky sbírat co nejpozdějc, až sou seschlý, třeba i po prvních mrazech. Minimul vody, maximul cukru v nich.
kapacity kotle, jinak sem to měl ve dvou sudech jeden má objem asi 120 (plnej) a druhej necelých 200 (plnej po okraj) jde o to, že sem je neměl plný ani, když sem to čerstvě naplnil a to tom, že to klesne ví každej, jinak cukr v kvasu neexistuje.
gadzo: klidně ti mužu poslat odkaz na netový stránky, kde má psaný, že kotle má na 250l (švestkovej byl jeden) i sem se ho na to ptal, ta nádoba nad kotlem byla po okraj, říkal sem přibližně, ale nedokážu říct přesně, tak sem to odhadoval podle
2Radez: Sorry, ale z 250 litrů mače udělat 40 litrů kořky snad bez prabrutálního doslazovaní ani nejde, i v případě ultrasladkých švestek. Osobně bych se v tomto případě bál o kvalitu (rozuměj chuť).
daymaker: přesně, když si to člověk dělá sám, tak to je taková odměna za tu prácu :-).
madcat: I prd, si určitě koštoval někde v Praze dělanou s cukrem, ta nechutná nikomu, tady tu si dáš, v krku nic necejtíš a po polknutí jen cítíš, jak tě to začne hřát :-). hampik: Jo jo nechávám to větrat 10 dní.
treatt:Chtěl sem to poslal DPDčkem, ale oni ničej přírodu, tak smůla no :-), pepek: já to znám, že lenost je motorem, radesz: 52 je zlatej střed věř mi že nepoznáš rozdíl mezi 49 –56, když je dobrá.
PS: jak říká můj taťka (a já s tím souhlasím) „Nejlepší ovoce je ovoce prohnané přes trubky“ :-D
Hmmmm, nechces poslat jednu pro prazskou sekci bez vlastnich plodu ze zahradky? :)
Madcat: vinařskej kraj se holt nezpře. (konkurence je motor pokroku :-)
fuj a klidně ještě jednou fuj. tahle i všechny ostatní pálenky jsou fuj, ježí se mi chlupy na těle jenom to vidím. a M_ishak se klidně smát může, ale nevím kde vzal, že si lidi nekonzumující kořalky pochvalují jelciny a podobný sladiska??
no teda, jestli je to šveska což si myslím , že jo podle toho, žes to pálil až teť, tak to ti závidím…:-)
čistá krááása..mě už pomalu dochází zásoby, ale brzy budou další..a po vzoru některých bajkerů níže si jdu nalít na dobrou noc ;)
52% je zbtečne moc ideal 49 az 50% :-) nejlepe pozdni trnky žadny cukr max med 2 kg na 300L dubovou bečku.Ja letos 38L tak akorat abych prežil zimu :-)
25.1.10 20:17
a sakra, to vypadá lákavě :-)
nooski: chtěl jsem říct taky fuj, ale radši si to tedy rozmyslím, aby nepřišla z Moravy a Slezska nějaká ta kletba :-)
Tož to je nádhera! Po vyjížďce pak na chatě u praskajícího krbu pořádný panák, to je sen.
kdo řekl fuj, ať je do rána impotentem! :-) Tož zrovna včil bych si aj něco dal, ale není co…
to je voda do ostřikovačů? wooow ;-)
40 bylo ze švestek 20 z jablek. Oboje ze stejnýho množství kvasu kolem 250l, ty jabka se vubec nevyplatěj :-)
cos palil jestli to neni tajne? taky tu mam ted nejakej ten litrik tak jdu hned vypalit cerva
Slivky, trnky, nebo neco jineho? :-) My mame zatim tresne, hrusky, ale slivky porad cekaji na svuj cas… Mohlo by toho byt priblizne stejne :o)))
Se směju, když někdo řekne fuj na domácí slivovicu a nato si pochvaluje tlamolepy ze shnilých brambor typu jelcin a pod.
jak může někdo napsat fuj, když to ani neochutnal? Já bych chtěl minimálně ochutnat teda :)