Včera jsem chodil po lese tři hodiny a ani ťuk. Jen co člověk vytáhne paty na kopec… plantáže. Akorát že tohle jsou bedly červenající a s těmi má můj metabolismus fakt nehezkou zkušenost.
(vloženo 26.8.19)
Hořčák má na noze takovou jako síťku, a zespoda je do růžova, ani do něj nemusím kousat. https://www.houbareni.cz/…hrib_zlucnik
Trepi,na plotnu se na sucho dávaly Ryzce, ale Syrovinky. http://www.ohoubach.cz/…b/detail/85/
Ryzec pravý většinou do octa http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/…s-deliciosus
Já mám nějaký problém s chutí, ale já prostě hořkou necítím :D Ukrojím si kousek hořčáku, požvejkám ho a nic :D Ale většinou ho teda poznám…
hořčáka poznat je snadný… urvu ten hříbek.. a kouknu zespod když je růžovej okej je to gořčák… a ještě schválně oblíznu jazykem spodek houby a přesvědčím se,.. nic jednoduššího nejni :D poučen jsem byl, když jsem přinesl plnej bágl hořčáků, že už rostou „hříbky“ první co bylo… tak táta hned tyvole ukaž to… dej to sem.. oblíznul to a říká… tak to vysyp a jeď znova :DDDDD a já říkám proč… to jsou všechno hořčáci, že si mám ******** a od tý doby si to pomatuju :D
27.8.19 21:06
bnx: a kde to teď bouchlo?
Zajimave, ze vzdycky, kdyz se nekde stane jaderna havarie, houby rostou jak silene.
27.8.19 16:34
figur: narůžovělý nebo bílý, ale je fakt, že stačí dát si na jazky miligram a hned bys to poznal
Houby mají různé barevné mutace. I ty smrkáče, co ukazuje JM jsou víc probarvený (i když to může být nastavením GRB). Stačí víc světla a jsou tmavší. Mladé plodnice bývají úplně bílé. A existuje i smrkový bílý. Hořčáky vypadají jinak a hlavně mají růžový spodek klobouku. Nejsem žádnej houbolog, ale hořčáky jsem ještě nenasbíral…
E-e, a) sbírám pouze to, kde jsem si stoprocentně jistý, b) jsme to jedli všichni a lehl jsem jenom já.
Možná to taky katalyzoval chlast.
27.8.19 13:37
hele a nepřipletla se ti tehdy náhodou k nim jedna muchomůrka zelená nebo bedla tygří nebo podobný prevít
No, dvacet let jsem je spokojeně baštil. Tu reakci jsem měl jednu – bůhví jestli to nebyl nějaký žlučníkový záchvat (ten jsem teda neměl nikdy) – tak jsem to včera zkusil pod odborným dohledem… nic, všechno v pořádku. Ani ťuk. Ne že bych si je teda dneska jel natrhat do nůše :D.
27.8.19 13:03
teď na to koukám, figur 26.8.19 20:08 to fakt vypadá na horčáky a možná mi něco uniklo, ale tady někdo tvrdil, že hořčáky jsou zdravé? hořčák je přece naprosto nestravitelná houba, která jen jedna jediná dokáže zničit celou smaženici
goob: jestli máš alergické reakce na bedlu červenající, tak neděláš dobře, když zkoušíš zda a co to s tebou udělá… „to neděláš dobře, Jaromíre“
Jo, musely to byt horcaky! Zajimave, ze nektere mely mohutnou nohu a jine spis uzkou jak babka. Moc jsem se s nima driv nesetkaval tak je neznam.
Tak a ted me pro zmenu mrzi, ze jsem je vyhodil, ctu, ze jsou mimoradne zdrave.
26.8.19 23:15
já úplně nejlepší ryzce jedl jako dítě, když je babička dávala hlavičkami přímo na takovou tu vesnickou plotnu, jen posolené, ryzce pak pouštěly mléko, neskutečná dobrota
bohužel moc nerostou
Ryzec je holubinka… tedy, patří mezi ně.
Řízky z růžovek mi chutnají asi snad víc než z masa… a je z nich taky fantastická dršťkovka (houba místo dršťek). Hele, dáváte do klasické smaženice česnek?
jo tykráso… ještě ryzce sbírám… ty beru taky furt… protože tenkrát když jsem si je udělal, to bylo žrádlo co jsem dlouho nežral… kam se sere maso :) úplně nejlepší nakrájet na kostičky víc najemno a osmažit na sádle jak cibuli.. troška soli maličko pepře a hotovo :) jo ta cibulka k tomu by mi ale vůbec nevadila :D jen to musí bejt na sádle…
26.8.19 21:55
nejlepší je ryzec pravý, to je bez debat!
(samozřejmě nepočítám lanýže, to je jiná liga)
holubinky, smrže neberu.. ikdyž zrovna holubinek je mraky…
jinak ještě kotrče do polívky beru… a pýchavku tu velkou… to je terv top houba… takovej lepší smažák když se z toho udělá jakoby řízek…
ale jo, masáky mám taky rád.. ale na ty bych musel jít extra protože já houbařím na mraky místech na styl „bágl, vněm noviny nebo papírová taška“ a jezdím na kole okruh tak 15km a projdu svoje místa…
křemenáči a kozáci jsou ty nejlepší do polívek a když je toho mraky tak i na řízky topka…
na placky z pánve na styl masáků a bedel moc nejsem… zaprvý to tak neumím.. zadruhý fakt bych musel na nějaký místo autem… a takhle jezdím na houby párkrát za rok… s báglem na kole objedu třeba pětkrát a víc v roce… poslední tejden už jsem byl dvakrát… a musím říct… ještě to nejni ono… za dva tejdny toho bude tolik, že pojedu s plným báglem v jeden den domu třikrát… :D
To přicházíš ovšem o ty nejlepší houby. Např. muchomůrky růžové, holubinky, smrže…
goob ten záchvat jse muž zažil asi dvakrát v životě… a divný je ,že nikdy nevím z čeho… ale přesně jak píšeš… křeče v břichu, sračka, na záchodě totálně studenej pot s dušností… byl to v jednu chvíli pocit jak když fakt chcípnu… jsem si říkal, a teď mě tu najdou… telefon? už jsem asi nebyl při smyslech něco volat.. no ale naštěstí to ze mě vylítalo.. totálně na prach jsem si ve tři odpoledne lehnul na gauč a spal až do osmi večer a dobrý… ale prostě to byl humus pocit… ale že by to byla alergická reakce na něco mě nedošlo… nejhorší je že ani nevím na co… možná si vzpomínám že to bylo se sežrání nějakých brambůrek nebo čehosi takovýho… ale už to je asi 4 roky co jsem to měl…
musíš sbírat to, co já a nic jinýho… hříbky, kováře, křemenáče, kozáky, max někdy něco jinýho ale priorita je tohle.. :) hlavně křemenáči a kozáci, kováři bejvaj čistý bez červů… to je pak radost…
Trepi: dvacet let jsem je jedl. A vloni jsem na ně měl tak šílenou alergickou reakci, že jsem nebyl schopen vytáhnout telefon a zavolat si pomoc. Stalo se mi to v hospodě po dvou pivech, šel jsem na záchod a na míse najednou hektolitry studeného potu, totální třes, křeče.
No, udělal jsem si teď tři klobouky jen na másle a kmíně a uvidím.
Jakobo: neplést si satana a kováře B). A jestli hřib (bílý, trošku dožluta) po dotyku zrůžoví, je to hořčák.
No to je neuvěřitelné rostou houby fakt jo.
No u nás kolem Kletě je toho mraky. Na kole jsem si je schoval a pak plechovkou dojel posbirat.
njn, je třeba se umět rozhodnout, zda na houby nebo na kolo.....jednou prdelí se na dvou židlích sedět nedá :-))
Jakobo: ono je to dnes jednoduchý. Pokud máš pochybnosti, vyfotíš a pošleš do nějakého mykologického spolku a oni většinou obratem ochotně poradí.
Jakobo: pár desítek let houby sbírám, takže smrkáče jsou jasný. Ještě přidám dubáky a hřiby bronzové ze zářijového Znojemska.
26.8.19 20:08
já v sobotu i včera myslel že mi jebne, sotva vedla silnice lesem, všude bedly a já je miluju, jenže kam je strčit když člověk jede na kole
jinalk bedla červenající mi absolutně nevadí
Figur, ty horni bile hriby jsou jedle? Ja jsem minuly tyden posbiral podobne ve smisenem lese a uz pri sbirani se mne moc nezdaly. Ten bily klobouk nemodral, ale trochu ruzovel. Parkrat jsem do nich kousl jestli nejsou horke, nebyly, ale bylo mne pak myslim trochu blbe. Radeji jsem je dusil asi hodinu na cibulce, ze je zamrazim. Ve vedlejsim hrnci sem mel jine, suchohriby, janky, s tema jsem si byl jist a mely dobou chut. Ty bile ale po duseni mely dost nefajn vuni a hlavne byly horke! Ne moc, ale bylo to trochu citit. Takze bohuzel letely do hajzlu. Co to bylo za hriby netusim, satan to samozrejme nebyl, ten je po delsi uprave jedly a hlavne myslim vypada jinak.