Myslim, že pro vetšinu zde přínosné poslouchání..
(vloženo 26.8.23)
RapMan: Ono je krasny, ze jedes treba celou jizdu v aerobni zone, jenze pokud nedoplnujes sacharidy, po nejake dobe ti stejne dojde, protoze i kdyz jedes tzv. na tuky (dejme tomu klasicka vytrvalostni zatez okolo hranice Z1/Z2), telo stejne pali tuky jen ze cca 50% u adaptovaneho jedince, zbytek energie bere ze sacharidu atd.
Tak ty metry se dají nastoupat na kratších stojkách, kde to v Z2 jet samozřejmě nejde, nebo v delších plynulých stoupáních, což samotný čísla bez podrobnějšího profilu neukážou.
Kouknul jsem na 2 vyjížďky na horským:
Rejdy, tak samozřejmě, dá se zprasit aj na rovince, ale pokud jezdíš jen pro radost, tepové zóny neřešíc, tak kilometry versus nastoupané metry jsou celkem směrodatné ;-) Ale ta strava je opravdu individuální, to si musí tak nějak asi každý odzkoušet individuálně sám, co mu a jak sedne na těch delších švihách.
Nějak nerozumím tomu opakovanému ohánění se výškovými metry vzhledem k ujeté vzdálenosti. Můžu jet 80/1300 v Z2, stejně tak 70/600 se Z4 intervaly. Samotné km a výškové metry neříkají o zátěži a primárnímu zdroji energie vůbec nic.
Já včera na 175km a 1880m up k snídani dva chleby s máslem a eidamem plus mátový čaj, na závěr ještě jogurtový nápoj, pak jsem sbalil dva 0,6 bidony, jeden čístá voda, druhej mišmaš hořčíková tableta se špetkou soli. První zastávka na 63km v Uničově v cukrošce pomerančová limča, lungo s mlékem a míša řez. Doplněn jeden bidon vodou. Pak zhruba na 100km v Hlušovicách v přístavišti luxus nakládaný hermelín a Birell pomelo grep. Bohužel jsem nedoplnil vodu do bidonů a tak mi cca na 140km došla a byl jsem nucen zastavit v Hamrech v hospodě, zde jsem do sebe poslal jednoho Ráďu a jednu Kofolu, doplnil vodu a hurá na Drahaňák, dojel jsem příjemně unaven, avšak nikterak extra bez energie, i takto se to dá prostě pojmout, hlavně v klidu, žádný hrocení a prostě normálně střídmě jíst, spíš menší dávky častěji, i když občas mám taky velký voči a pak se to chvíli holt musí vydýchávat, poslat tam celého hambáče je peklo ;-)
Za mě je hlavně základ ta snídaně, taky jsem jezdíval do práce na hlaďáka, ale to bylo 14km, já jak se pořádně ráno nenajím tak jsem nervózní jak ta sviňa :-)
Když se jedeš jenom projet, tak prostě normálně jíst a zastavit a ofrknout, gely nebrat, tyčka neuškodí, tu vozím jednu pohotovostní furt v zásobě, kdyby mi náhodou seklo.
RapMan
"Ale to se nikomu moc nehodí, říkat že stačí jíst vajíčka, maso, ořechy, atd. a že nepotřebuješ spešl gely/tyčinky/flapjacky.
Když pálíte energii anaerobně, je jasný že je potřebujete pak zásoby glykogenu doplit a tělo si o ně řekne pocitem hladu…
Stačí prostě anaerobně nejezdit a do kopce zpomalit… tak jednoduchý to je…"
Tlacis ostatnim aby jedli jako ty, ale nedokazes pochopit, ze kazdy jezdi uplne jinak? Ja bych na to kolo ani nelezl, kdybych to musel jet jako ty.
cyklisto, překrucuješ, já nic nepsal ani o ketóze, ani o 100–150km ani o 2000m výškových metrech.
To mně je 30/51 někdy málo… ale jet kopec pod 140 tepů to bych asi neuměl, to by mě sralo jak dlouho to trvá…
Hagner nic neprekrucuju. On jenom nechape, ze ne kazdeho bavi jezdit jako priposrany hlavne aby si nahodou nerozhodil krevni cukr a nemusel nedej boze snist nejaky cukr..
Já když jedu na výlet , tak si dám pizzu , kebab , klobásu a klidně i celé koleno . Ale povinnost jsou alespoň dvě kávičky a dvě zmrzliny:-))) A jak píše RapMan do konce zpomalím, proto mám 51 pastorek:-)))
cyklista86: možná kdybys nepřekroutil to co napsal, tak by se to dalo číst :-) Píše 50–80 km a ne ten nesmysl co jsi uvedl, ale to je ostatně tvůj styl :-D
RapMan dej sem zaznam nejakeho svihu. Chtel bych te videt jak jedes v ketoze 100–150km kde nastoupas aspon 2000m.. Kazdej vyzivar, trener cyklistiky ti rekne, ze to je uplny nesmysl jak pro vykon, tak pro regeneraci a pod.. Na low carb muzes jezdit tak leda podel vody po cyklostezce. To je zabava tak mozna pro duchodce.
já jezdím v klídku na lačno, v aerobní zóně, a jím v ± stejných časech jako když nikam nejedu, žádná věda to není. Tělo mám z větší části adaptované na tuky, stačí nejíst tolik sacharidů a jezdit aerobně, a tělo si zvykne opět využívat svojí přirozenou energii, kterou má uloženou = v tucích. (vyjížďky 50–80km s průměrným tepem kolem 135bpm, ale snaha aktuální tep držet co nejvíc v aerobní zóně.
Ale to se nikomu moc nehodí, říkat že stačí jíst vajíčka, maso, ořechy, atd. a že nepotřebuješ spešl gely/tyčinky/flapjacky.
Když pálíte energii anaerobně, je jasný že je potřebujete pak zásoby glykogenu doplit a tělo si o ně řekne pocitem hladu…
Stačí prostě anaerobně nejezdit a do kopce zpomalit… tak jednoduchý to je…
BSA: přesně! dneska skvělý Pastrami sendvič v bistru Nakopci nad Bojkovicema, k tomu nejdřív malé, ale pak doplněno ještě velké pivko :) to vše na 75. km ze 118, pauza asi tak 30 minut :)
hambáč s pivem jsem dal kdysi na 50. km a pak ještě v klidu 80 km a ještě pivo… a 1,5 l ionťáku. možná nějaká tyčka padla. ale to byla výjimka, hambáč byl cíl dne. kamarád nemá problém obrazit 200 a cestou navštívit 4 pivovary… :-D
né, v 90% jedu na lehčí snídani, tyčinky a ionťák. poslední dobou brusinková corny. už nějak u tyčinek nekoukám na složení a energii, spíš aby mi chutnala a šla snadno rozkousat. ideálně taky snadno otevřít. takový ty namixovaný bláta v rýžovym papíru nedávám. mám zkušenost že jakmile mi škrundá v břiše, musím do sebe jednu nacpat, jinak chytnu do půl hodiny krizi. už jsem zažil hlaďák že jsem musel lehnout na zem. gely jen na závod.
jIrI___ ano idealne zvednout krevni cukr hned jak vylezes z baraku nejakou tycinkou.. :)) Je tu rec o jizde 5–6 a vice hodin. Proste chces co nejvice oddalovat vycerpani glykogenu a neustale zvedat hladinu cukru v krvi.. To ze se ti zveda zaludek s pomylsenim na snidani opravdu neni normalni a urcite by bylo dobre najit pricinu. Zacal bych tim kdy chodis spat a co a kdy jis naposledy.
Jano86 proste clovek co ji pije neustale uz nema takovy efekt jako u cloveka, ktery si ji da opravdu jen v momente, kdy ji potrebuje.. To plati i pro energy drinky a pod.. Ty mas fungovat normalne bez nich a dat si ho jen v pripade, kdy to je opravdu potreba a ne si ho davat, aby jsi se citil normalne. :))
cyklista86: Díky za tipy, jen ta snídaně neklapne. 19 let nesnídám a už jen z pomyšlení jídla po vstanutí se mi zvedá kufr. Párkrát jsem do sebe zkoušel natlačit aspoň rohlík, ale jak pomalu lezl dovnitř, tak o to rychleji letěl ven :). A jíst hned v první hodině jízdy, tzn. po 20 km, mi připadá jako plýtvání časem, zvlášť když do práce jezdím takřka 50 km na lačno a prvním jídlem je pak oběd v 10:30. Ale to už si budu muset nastavit v hlavě, příští dlouhou vyjížďku se na to zkusím zaměřit. Jestli teda nějaká vůbec bude :)
Jano86 protoze je tu mala moznost, ze nebue potreba. :))
jIrI___ priste den pred vetsi porce sacharidu na obed a veceri. Brambory, ryze, testoviny… V den D na snidani aspon jogurt a poradnou porci musli treba. S sebou lehce stravitelne tycinky zalozene na susenem ovoci(datle, rozinky..) a nebo typu corny kde jsou pufovane cerealie rychle stravitelne. Muzes vzit iten rohlik, ale nedaval bych tam moc tucne sejry ktere spomaluji traveni. Maslo marmelada staci.. Takovej rohlik nebo tu tycinku kazdou hodinu a ty gely si nechat az na zaver a pouzivat samotne ne po snezeni rohliku. To pak nejak postrada smysl ten gel.. Behem jizdy pit spis vic nez min. Mineralky, jontaky, klidne redbul, kola ke konci.. Uvidis ten razantni rozdil, kdyz dojizdis a stale mas plno energie oproti motani nohou s poslednich sil.. :) Dalsi vyhoda dostatecneho prijimani kalorii hlavne teda ze sacharidu/cukru behem je ta, ze prijedes domu a nemas hlad. Das si jen normalni veceri a jsi v pohode..
BSA: Po hambáči a hlavně pivu bych už tuplovaně nikam nedojel, to raději ten rohlík, gel a zapít ionťákem.
waters jo tak no to jo hlavne kdyz jedes v te skupine nad svoje moznosti a jsi rad, ze se drzis v haku, tak to se ji blbe to je jasny no.. :)
DaD: v úměru délky je to pro nastoupané metry pohodové cca 1000m. Náročné je to díky klikatosti a množství zatáček v kombinaci s nezpevněným terénem. Ale pro gravel pořád ideál, jel jsem to i na MTB a to je nuda.. Tady mi ty tepy zvedlo i vedro přes 30 stupňů.
cyklista86: že na silnici není čas jíst jsem myslel i s nadsázkou, že jedeš přes 30 i třeba ve skupině, tak si nezastavíš na břehu řeky a dáš si chleba:)) Aspoň když jsem jezdil skupinové, tak se vždy zpomalilo a samozřejmě se jedlo vše za jízdy..
Tak většina těhle lidí na videa s Hačeckým koukat nebude že jo :) A pro ty ostatní v podstatě nemůže říct nic novýho – pestrost pravidelnost pohybu, pestrost a pravidelnost stravy, nepřetěžování se. To sou věci, který se všude omílaj furt dokola. A většina lidí, i když tohle ví, se stejně přizpůsobí svým pocitům, vůli a potřebě mít z toho kola radost ať už to pro ně znamená cokoliv, třebaže v rozporu s Hačeckým :)
BSA suhlasim furt sa nekam ponahlame.....a co sa tyka jedenia pocas cesty zožal som tu krtitiku ze jednou ruka tyčka a druhu drzat berany sa nemoze… waters dik zijtra si to kupim a skusim…co mi dela problem su iontaky…nejak to muj zaludok nebere
DaD „Jo a k tomu jídlu:) Jezdil jsem s jedním a ten, po té, co jsem vyndal bufet z kapsy na sedmdesátém, hlásí „tvl, první kilo a už žere!“ no ale je pravda, že mu pravidelně na dlouhých jízdách sekalo a nebyl pak schopen vyjet rozumně malý brdek. Na dvoukilo vozil jednu sedmičku vody a ještě mu na konci zbylo. No, naprostý magor:(“
Presne pro tyhle typy lidi jsou videa s Haceckym urcene.. Takove „pripady“ resi denne.. Je fakt zajimave, ze hobby cyklisti nemaji problem kopirovat profiky kolama za statisice a pod.. Ale stravu vubec neresi. To je asi jako si koupit sportovni auto a cepovat do nadrze pred kazdou jizdou 10 litru benzinu… Tyhle myslenkove pochody fakt davaji smysl…
bohajeho, co je za problém se stavit na hambáče a pivo? furt někam spěchat… :-)
Pepe72 protoye si mel krece diky nedostatku sodiku a ne horciku.
waters jak na silnici neni cas jist? Jakoze v terenu je jist jednodussi nebo jak to mam chapat?
Jj, tak gravel ride je jinde než silnice. Tepy v průměru opravdu vysoko a muselo to šťípnout. Kolik up metrů? To je také dost důležité k posouzení švihu.
Jo a k tomu jídlu:) Jezdil jsem s jedním a ten, po té, co jsem vyndal bufet z kapsy na sedmdesátém, hlásí „tvl, první kilo a už žere!“ no ale je pravda, že mu pravidelně na dlouhých jízdách sekalo a nebyl pak schopen vyjet rozumně malý brdek. Na dvoukilo vozil jednu sedmičku vody a ještě mu na konci zbylo. No, naprostý magor:(
flapjack to je chutový hnus ble.Mi stačí to co mi chutná, nebo je doma. Bez čeho bych už nevyjel jsou ionty, cpal jsem se magnesiem a ve stoje jsem furt chytal křeč.., ted na iontových tabletách mám klid .
DaD: super.. tak to je silnica tam není čas jíst.. Ten můj záznam je z gravel ride a jestli sis všiml, tak průměrnou tepovku mám skoro 140 takže jsem si kuwa dával (zona 3 –136/155), nějaké jídlo dát musím.. Co se týká zmíněného chleba, tak v reále to jsou dva krajíce (8cmx8cm take) takže dvě ekonomický tyčinky:))
přelouskal jsem članek jiriho.. tohle bylo asi docela blbě..
„Já usedám na betonový panel a pouštím se do hodování, padne celé rohlíkové trio a dvě želé tyčinky. Snad mi to dodá sílu pokračovat v cestě.“
Tohle je normálně dort: https://aktin.cz/…y-50-g-33483?…
waters: jak jsem starej, tak už také jím méně. Tohle na dvě tyčky od Bombus, čtyři bidony a nealko pivo..
tady CZ: https://www.dm.cz/…2389986.html
Jano86: vyzkoušel jsem dost FJ a většinou je to jen něco na zaplácnutí od Cerea to ujde ale stejně doporučuji jednu na vyjíďku, někdy sním jen 1/2 a další příště..
S příchutě FJ Cerea doporučuji:
belgickou čokoládu a kokos s belg. čokol.
Naopak nedoporučuji vlašský ořech. Ten sem i vrátil – vysušené až žluklé.. arašídovou příchuť sem tím pádem vůbec nezkoušel.
Syn má nejraději – kokos s belg. čokol. a ten jen tak něco nedá:) Fruchtriegel, Mandel Honig je super.
Je dobrý si je někde ochutat různý příchutě… Pokud teda není vyloženě horko, tak jezdim na proteinovky z DMka. Flapjack je jistota poslední záchrany, jen je potřeba dost vody na zapití.
A k tomu BCAA jsou taky docela dobrý cheat :-)
Jano86: V porovnání s houskou se u toho flapjacku příprav na děsivou chuť :)
Jestli někdo na kole podceňuje jídlo a jede švih na 150km – 200km, tak by neměl jezdit tyto trasy nebo se z toho maximálně poučit a dělat to jinak.
Na kole jsem dřív jedl více ale nikdy se nepřežíral, tím že jsem jídlo neflákal, tak po těch letech když už jsem starej:) tak si můžu dovolit jíst méně a tělo pustit i trochu za hranu, aby mi neseklo. Každopádně na švih 150 km si beru vždy chleba s máslem..
Na tohle celozrnej chleba – dva krajíce se sýrem, 1× Flapjack od Cerea a 1× zDmka Hodně vody dle počasí – posledně čtyři litry (doplňuji cestou z pramenů – nekupuji nic).
26.8.23 23:21
Pepe72: nějak si nevybavuju, že bych něco takovýho tvrdil
blue: co to je za blud ? Na 50km nepotřebuješ jíst, pokud to nejedeš jenom do kopce.
blue: Díky za reklamu na můj článek, díky počtu shlédnutí bude letošní zimní dovolená někde v Karibiku :))
Tak jsem konečně přelouskal ten Jiřího článek, za mě fajn jako poučení, jak to tak nějak nedělat a je to i celkem vtipně podáno.
Sic je strava za mě věc individuální a to i u profíků, ale gely bych do sebe určitě necpal, rohlíky cajk, ale jen na 3 bych to určitě neodjel ;-)
Popravdě bych ten článek zrovna echt vážně nebral, rozhodně teda ne tu část okolo stravy. Klasický Jiřího trollí styl. :) Pro návštěvnost toho webu to ale může být přínosné.
Jiřího mám rád, ale ten jeho článek měl vyjít spíš na apríla. Tak aspoň že objevil, že neprofuk vesta se na kole používá s krátkým dresem.
26.8.23 14:28
cyklista86: ano, ty 3 rohlíky a 2 gely do sebe natlačil najednou někde v polovině
TK75 tak idealni to neni, ale lepsi jak dratem do oka.. Proste je to mouka. Neni v tom az takovy rozdil jako trebe oproti testovinam.. Proste jiri tu stravu hrozne flaka no.. Zatim je mladej, ale v 50ti to pozna..
blue jakto ze nejedl. Vzdyt pise, ze mel 3 gely, 3 rohliky a pak jeste nejake obcerstveni v nejakem tom samoobsluznem baru.. Jinak jestli nesnidal tak vsechno saptne to je jasne.. Ty 3 rohliky mel snist na snidani a do brasny narvat nejake lehce stravitelne tycinky, suseny ovoce… Taky je otazka jak vypadaly jeho jidla den, dva predem. Proste je potreba to telo nachystat. Naplnit zsoby glykogenu a to tuplem jako clovek, ktery neni az tak adaptovany na vytrvalost a ma tak mnohem vyssi spotrebu cukru nez fakt vytrvalec, ktery by to odslapal na pohodu s jednou zastavkou v cukrarne a bananem v kapse..
26.8.23 13:49
TK75: nejedl evidentně ani během jízdy – nemám hlad = nejím… pak mu v půlce seklo, tak do sebe narval všechno, co měl po ruce… je jasný, že z takovýho švihu se pak stane boj o přežití
Blue jakou?
Vypadá to že nejedl vůbec pred…
Ja dávám před banan, mléčnou rýži a někdy sýr nebo vajíčko
Jen jsem zvedavej :)
26.8.23 11:16
Adu: tak ona spousta věcí se hodí i lidem, co jezdí pro radost… třeba aktualně z posledního článku z magazínu je vidět, že jIrI dělá absolutně začátečnickou stravovací chybu a pak se diví, že švih nad 50 km je pro něj unreal ;-)
JJ, možná si to v důchodu někdy poslechnu, ne Vojtu znám, určitě to může být pro někoho přínosné, já už se vozím jen pro radost, tak o zvýšení výkonu ani extra nestojím, navíc v mém věku by to šlo už horko těžko ;-)
plysovykozisek ja podobne podcastz nesleduju jen posloucham, ale chapu, ye kdo je vytizeny jako Elon Musk, tak si nemuze dovolit ani ten poslech..
Snad nečekáš, že to bude hodinu někdo sledovat.