Tak jsem se rozhod na základě vašich příspěvků , že půjdu do páček od Sramu. Jen pořád nevím zda poměr 2:1 či X9 čili 1:1. Díky za názory a rady.
Tak jsem se rozhod na základě vašich příspěvků , že půjdu do páček od Sramu. Jen pořád nevím zda poměr 2:1 či X9 čili 1:1. Díky za názory a rady.
System 2:1 je shimano kompatibilni. Jestli chces plnohodnotnej Sram tak ber 1:1.
A prehazovacku budes kupovat az podle pacek?
Ne přehazku už mam starou X9, ale v případě potřeby ji mohu dát přítelkyni a koupit novou-chci sramovskou. A take nevi jak funguje přesmyk na Sram – pečkach, stejně jak np. XT Shimano?
Na SRAM X.9 jen 1:1. 2:1 je na Shimano, tzn ze bys musel koupit Shimano saltr.Smyk je jedno jakej pouzijes.Pro letosek ma SRAM novej ,pekne vypadajici smyk.
Plis mohol by mi niekto vysvetloit co znamena 1:1 a 2:1? Coho je to pomer?Mozno pojdem aj ja do paciek Sram tak by mi to helplo…dik
2:1 je u Shimana, na 1mm pohybu lanka přehazka udělá pohyb 2mm. Takže je to převod dorychla se vším co k tomu patří (menší přesnost a vyšší citlivost na rozladění). 1:1 používá Sram u ESP, na 1mm pohybu lanka přehazka udělá pohyb 1mm. Je to přesnější a se stejným odporem můžeš použít daleko silnější vratnou pružinu. Nejlíp to posoudíš na otočných rukojetích Sram, dělá je také ve verzi 1:1 a 2:1. Prvně jmenovaná má čísílka (a indexy) dvakrát tak daleko od sebe a řazení s ní je preciznější, musíš ovšem použít přehazovačku Sram. Takže když už bych šel do Sram páček nebo šiftů a neomezovala by mě výměna přehazky za Sram, volil bych 1:1.
Dík za radu, takže si nejspíš nechám přehazku sram X9 a dokoupim páčky sram 1:1. Přesmyk pořídím ten nový model Sram. Ještě dotaz: Kdybych koupil páčky sram 2:1 tak je k tomu i specielní sram přehazovačka, nebo je to kompatibilní jen se Shitmanem?
Jen Sh,pripadne hodne starej Sachs.
Já nevím jak ty, ale já až budu řešit nový kolo tak tam budou šifty a ne páky.
Shimano a sram maji razeni zprevodovane v jinem pomeru sram 1:1 a shimano 2:1 proto nejsou vzajemne kompatibilni.
Kazdopadne 2:1 – radis 2 krat rychlejc. To uz za to stoji ne? :-)
už docela dlouho pokukuju po Sramu…zkušenosti s nima nemám…ale když jsem si zkoušel řadit na Sportlifu s otočnou rukojetí,tak mě zarazilo že to nema 3 polohy přesmyku,ale je jich tam víc…dá se asi potom lepší doladit poloha …
spravnej postreh, proto spousta lidi tvrdi, ze je rukojet lepsi… nevim nezatracuju ani jedno. ale dualy se mi fakt nelibej, paky sram jsem zkousel a musim priznat ze je to fakt dobry razeni ale kdyz radis ve stoje (da se) tak na RF nemaji, moc kroutis ruku…
Jo, tak nějak. Já používám 4 polohy na přesmykač, na největší placku dvě, jinak mi na malejch pastorkách škrtá řetěz o vodítka.
Jezdil jsem Shimano páky Deore zbytek XT/LX. Po létech na silnici s Shimanem 600 jsem z toho byl značně rozpačitej, řazení měkký, nepřesný, hlavně při zahnojení komponentů blátem. Teď mám SRAM X7 s páčkama a je to o něčem jiným.Řadí přesně , snadno i v záběru.Odřazovat dolů se dá palcem i ukazovákem, další výhoda. K Shimanu bych se už nevrátil.
Ono je problem v tech jejich mekych pruzinach. Na silnicce tohle jeste diky bohu neprislo do mody, takze se da s klidem pouzit silnicni prehazovacka. Kupodivu to na MTB funguje lip nez to co tam ma normalne byt. Mrkni na muj bike…
Jasně, asi taky důvod proč starý STXko chodilo líp než dnešní řady. Vím o člověku, který dokonce používal na MTB přehazce klec ze silniční Exage 300 a chodilo to skvěle. Bike máš pěknej.
Prave STX uz melo klasickou,tzn slabou pruzinu. Ta EXAGE 300 ma pruzinu umistenou a udelanou uplne jinak.Je z hranatyho dratu cca 1,5×1,5mm.Podobne to melo Shimano600,kterou si mi v lete podarilo urazit o parez:(Jedina nevyhoda tech silnejch pruzim byla zes musel mit silnej palec:)To vsak plati pro dnesni razeni.Treba stary DX razeni s packama nad sebou se silnejma pruzinama nemelo problem, v te dobe to delali i na horskejch saltrech.
Rok jsem jezdil obrácenou pružinu na novém XTR šaltru s otočnou rukojetí SRAM rocket a bez problému. Teď jsem čuchnul k X.O. na Triggeru X.9. a posral jsem se. Kvůli ceně i funkci. Musí se zažít, nelze popsat.