• Medi

Byl někdo na Lýse hoře. Láká mě tam na jarní výjezd bratranec, prej dobrý výšlap, ale on má silničku. Tak se podělte o zážitky. Dík

0 0
    • Daf  

Pokud vim tak nahoru se da jet i po asfaltu, takze to pujde i na silnicce. Ten kopec zas tak hroznej neni.

0 0
    • Lada1  

no silničkou se asi nedostane nahoru po bajkerske trati. Asi proto tomu rika vyslap :-) Podle mne celkme normalni delsi kopec, v Beskydech je takovych dost

0 0
      • Medi  

Jsem Vsetiňák, jezdím v okolí ( Soláň, Bunbálka, Kohůtka, Cáb atd.) na Lysé jsem byl naposledy před 20 lety a tak sonduju jestli to stojí za výlet.

0 0
        • zirecek  

Jeden kolík tam jezdí denně i v zimě na biku od Ostravice – ušlapaný sníh od davů lidí… .

0 0
          • -b-n-x-  

od Ostravice v zime na uslapanem snehu? Vetsinou ale kolo vede, ne? Dolu si to jeste predstavim, ale nahoru to nemuze jet. Ja to jel/sel jednou v lete, trvalo mi to cca 2 hod a to sem tenkrat docela jezdil. Z druhe strany po asfaltu se to tak normalne da kolem tech 40–50min. Kurnik, ja uz tam tak 5 let nebyl. Ostuda.

Hele, me napadla kdysi takova myslenka: dat behem jednoho dne vsechny kopce v Beskydech nad 1200 m.n.m. Cili Travny-Lysa-Smrk-Knehyne. Dali byste to nekdo?

0 0
            • McBlacky  

to jsem dal bez Travnýho pěšky a s báglem, ale zase jsem přidal Čertův mlýn a Radhoš? :)

0 0
            • zirecek  

Však Drtič je dává v podstatě všechny, :o)

0 0
            • Andrzej  

ja sem to predloni takhle jel nekolikrat, slo jet cca2/3 trasy (asi 8km cervena z ostravice), nedaly se hlavne ty serpentiny nahore v rezervaci… vloni sem tam byl asi jenom jednou, bylo moc snehu a furt byl malo uslapany, a dolu to bylo samozrejme super (potom, co sem si poridil kotouce:), treba na takovem tom holem hrebeni byly krasne uslapane pricne zaveje ruzne velikosti, kdybych tak umel poradne skakat… a dolu to taky slo po zlute k sanci, byva tam uslapana asi 0,5m siroka pesina, a je to pestrejsi nez ta cervena…

0 0
            • Seb  

Jeli jsme s kámošem Pustevny-Smrk-Lysou-Travný na MTB,bylo to cca 3000m převýšení nádherný výlet.

0 0
              • zirecek  

Smrk rulezz, :o). Na Travném jsem ještě nebyl, stojí za to? K jakému vrcholu se dá přirovnat vzhledem k cestě nahoru a okolí?

0 0
                • Seb  

Když to jedeš z Bílého Kříže tak je to pohoda,až na poslední kilometr,tam začnou kořeny.Ale z druhé strany to je brutus,velké šutry,grapa prostě pochodové cvičení.

0 0
                  • zirecek  

Chlape, su z Moravy, ale nevím co to GRAPA znamená, byl jsem aj na Zděchovské 30, kde taky píšou grapa, ale přesně nevím co to je… .:-)

0 0
                    • Steel  

heh, grapa je prostě strašně velký, příkrý kopec

0 0
                      • BH  

to je snad krpal, strecha, zalamovak ne? ale grapa…? to sem tu nikde neslysel. To neni urcite „po moravsky“

0 0
                        • ota  

je

0 0
                          • Medi  

Na Valašsku běžně užívaný výraz. Je to dokonce v názvu známeho motorkářského závodu Zděchvská Grapa. http://sweb.cz/…hovskagrapa/

0 0
                            • BH  

No Zlin neni uplne Valsko, tak to nemusim znat.Ale ptal jsem na to babicky, ktera se narodila a zila dlouho v Hostalkove u Vsetina a ta tento vyraz vubec nezna.A to su Valachy jako remen. Takze bych to lokalizoval spise nez na valasky vyraz na tarahunsky vyraz (coz odpovida lokalizaci okolo Lidecka).

0 0
                              • Medi  

Tak to přesně nevím, ale ten výraz znám už do dětských let.

0 0
                              • kolda  

tarosi jsou z Nedasova!!!

0 0
                                • BH  

O tom se vedou spory :) Nedasov, Navojna apod. to je presneji Udoli dutych hlav, ne?Ale jo tam jsou orginal Tarahuny i kdyz jazykove to muze zasahovat az po Lidecko, tak jsem to myslel. Zlin vsak neni Valasko,v odborne litature se uvadi jako oblast kde zili Valasi npar. Mladcova, Rackova, Vozivice nikoli vsak Zlin. Napr. na Madcovou a Rackovou byli Valasi vystehovani az po potlaceni rebelii(16–17 stol).Puvodni valasske etnikum pochazejici z Rumunska , bylo na Moravu prestehovano jeste drive na ochranu pohranicni proti Turkum, byli to takovy moravsti Chodove s podobnymi pravy .Takze obyvali oblast Beskyd a castecne Bilych Karpat (Brumov)

0 0
                                  • Luke  

tak ted se musim ozvat. Jsem z Lidecka a jakekoliv srovnavani s tarosama si vyprosuju!

0 0
                              • Medi  

Ač se to Vsetiňákům nemusí líbit tak Zlín je 100% Valašsko.

0 0
                          • smash  

typicky slezsky

0 0
            • repa  

Já jo a k tomu ještě Pustevny a Radhoš? . Po zelené Travný pak přes Visaleje po červené na lysou s lyse k Šanci po modré na smrk (pouze k Hubertce). ze Smrku do údoli čeladenky a na Kněhyni sedlo – Pustevny a Radhoš? .Konec v Rožnově .

0 0
    • Lance  

jo 2× jednou lesem po lesnich cestach – nadhera
      jednou po asfaltu – nadhera

v obou pripadech na MTB, pokud jezdis neni problem, jdi do toho,ale oblec se, vymrz jsem tam v lete:) coz teprve ted na jare:) ale mi se zda, ze uplne na spici stejne prijedes po asfaltu! tim lesem se dostanes do urciteho mista,ktere Te stejne na ten asfalt navede. Teda ja tak aspon jel, pokud dodrzis trasy a nepojedes tam kde nemas:)

0 0
      • Medi  

Já budu muset jet tu silnici on nemá dobrého horáka.

0 0
        • Lance  

to neva taky to stoji za to!!! a pockej az budes sjizdet, na silnicku to neni ono, ta cesta je rozbita v nekterych mistech, nevim jak ted po zime, ja tam byl loni v srpnu

0 0
          • Medi  

Jak dlouho to asi trvá?

0 0
            • Lada1  

pocitej tak 1h z Ostravice

0 0
              • PT  

Po silnici z Ostravice za hodinu,tak to jsi teda drak.Tzn.Ostra­vice,Frýdlant,Raš­kovice a nahoru:)

0 0
            • Lance  

tak tos me dostal, to uz nepamatuju, ale asi bude zalezet i na tom,jak rychle pojedes ne? ale dole jsi o moooooc rychlejjjiiiiiiii pokud se nevysekas

0 0
              • Medi  

To je jasné. Jan Ulrich nejsem, ale ani šnek – tak normal. Dík za poznatky už se těším.

0 0
      • Luka  

Zkouseli jsme Lysou jen jednou, a to v nedeli, den po Koprivnickym Drtici. Lidi, to byla vrazda a ne svih.. tak jsme to docela brzo zabalili :))

0 0
        • Medi  

upřesnit prosím.

0 0
          • Lada1  

ale Prazaci si jednou vyjeli do hor a uz byli z toho mrtvi. To neres , to se netyka nas Beskydskych horalu

0 0
            • ota  

ta hodina z Ostravice…hm…ne­vím nevím.

0 0
              • vas  

Jo hodina se mi taky nezda, mi to trva z druhe strany po asfaltce co vede na visalaje od krizovatky cca 40min. a je to teda pekny porod (prevod 39/23)

0 0
            • misj  

No nevim Luka pochazi UL a tam je to taky samej kopec i kdyz asi ne tak dlouhy

0 0
          • Seb  

Lysá po silnici?Nejtěžší kopec v Beskydech.

0 0
          • Luka  

Co se na tom da proboha upresnovat? Tenhle rok ji planujem dat, ale Prazaci to maji do Beskyd trochu z ruky a tak opravdu jen na toho Drtice vyrazime na drsny vychod, horale.

0 0
    • honz@  

8,5 km do kopce s průměrnou rychlostí tak do 10 km/h. (MTB). Fakt slušný kopec. To takové Pustevny nebo Praděd v Jeseníkách jsou proti tomu skoro nic. Ale možná bych mluvil jinak, kdybych to nejel na otočku z Ostravy a v létě při 30 stupních, tam a zpět cca 120 km. Ale mohu doporučit, stojí to za to, jen se na jaře fakt dobře obleč. Na LH je údajně nejméně slunečných dní v roce v ČR.

0 0
      • tomaschek  

kopec to je slušný (myslím tu asfaltku), ale za solidního počasí se ho nemusíš bát. Jel jsem to dvakrát po opravdu mírném tréninku a nemusel jsem ani jednou slézt z kola – poprvé v sedmnácti na silničce a pak po letech předloni na bajku s manželkou (taky bajk). Sice jsme kvůli ní jeli rychlostí 7 km/hod. (já jsem jí vždy pár set metrů ujel, pak se vrátil a tak pořád dokola), ale ani ona neslezla. Cestou jsme míjeli dost cyklistů, co se silničkama šlapali pěšky, nás se naopak celou druhou půlku cesty až na vrchol držel horský turista s báglem.

Asi ale záleží dost na váze – já mám do 70 kg, manželka 55. Věřím, že na těch 8,5 km s převýšením 500 m je každé kilo docela znát. Jinak souhlasím s tím rozbitým asfaltem – ještě pár roků a už bude i silnice na Lysou jen pro bikery…

0 0
      • Cyril  

„To takové Pustevny nebo Praděd v Jeseníkách jsou proti tomu skoro nic.“
        Pustevny jo, Praděd je tak nastejno. Lysou z Papežova i Praděd z Hvězdy dám do hodiny (na Lysou sem teda jel jen jednou, ale poslední cca 1/3 sem prokecal s nějakým horáčistou a předtím měl řeč s maníkem z radioteleko­munikací ohledně vjezdu autem, takže by to šlo rychleji). Na Praděd to mám 90km na Lysou 150km tak nevím. Když k Pradědu přičtu stoupání z Morávky tak je „drsnější“.
        Stejně budu pořád tvrdit, že nej kopec jsou Dlouhé stráně/Mraveneč­ník :-)

0 0
    • Jogador  

Tím nemyslíte tu Lysou horu v roháčích,že ne:)

0 0
    • BH  

byl jsem tam jiz vicekrat a vzdy jsem to jel po asfaltce.Kopec je to slusny, hlavne ze zacatku je chvilemi dost prudky. Na silnicce to bylo dost tvrde prevody nestacily, ale na bajku je to v pohode.Rekl bych, ze je to jeden z velmi prijemnych kopcu v CR ,svou delkou strmosti a predevsim parakticky nulovym automobilovym provozem.Je fakt , ze asfaltka je misty dost spatna, ale jet se to da i na ziletkach.Letos to vyjela i ma manzelka. Vrele vsem doporucuji.

0 0
      • TinkTink  

Tak to mas hodne dobry, ja letos jeste moji polovici na bajka nedostal :)…ale vim ze dostanu, potrebuju ji prohodit bovdeny a plaste, takze musi dojet min ke mne :o)))))

0 0
    • o.t.  

já byl loni na Lysé tak cca. 20×. Jenže na bajku, takže ti asi moc neporadím :(

0 0
      • Medi  

Poprvé testnu tu asfaltici a jestli mě to zaujme tak příště zlanařím nějakého kámoše na bajku a dáme tu terenní variantu. Ono, ale tahat někoho ze Vsetína kde máš vše za oknem není tak jednoduché, většinou to skončí u pouze u toho plánu a jezdíme v okolí.

0 0
        • o.t.  

nj, to je fakt, jako Lysá je paráda, rozhledy, nahoře hospoda :), parádní sjezdy atd. Ale stejně bych asi kdykoliv hlasoval pro Javorníky…

0 0
    • rock  

Byl jsem tam na organizovaném výjezdu o letním slunovratu – o půlnoci s Frýdku-Místku, nahoře jsme dali polívku, pokecali, počkali na nádherný východ slunce a jeli jsme zpátky … bomba akce, výjezd na biku po asfaltu beze spěchu a tudíž nikterak náročný …

0 0
    • 123mates  

Pokud se nepletu tak tam byl kdysi dojezd etapy Zavodu miru. Tak se tam da vyfrcet i na silnicce :-)))

0 0
    • micinka  

Co tahkle mtblh.iglu.cz/?

Jinak ja jezim jenom alfat nebo z ostravice (na webu Ostravice 1). A je to asi 18Km, cca 1,5 – 2h

0 0
      • smash  

je to uzasna hora, ktera ma sve kouzlo a navic ten sjezd nikdy za to trapeni nestoji, takze ideal

0 0
    • jIrI___  

Vytažení mrtvoly! Kudy je nejhezčí cesta z Ostravice na Lysou? Případně existuje nějaké lepší startovní nebo cílové místo? Pojedu z Ostravy i zpět vlakem nebo autobusem, proto jsem dost omezený tím startem a cílem, aby bylo v dostupnosti spojů. Díky za rady.

0 0
      • Vajcator  

Podle mně je nejhezčí cesta přes Šanci. Málo lidí a pěkné výhledy :-)

0 0
        • jIrI___  

Četl jsi tu předposlední větu? :) Z té strany od Šance to znám, ale spojení z Ostravy nic moc.

0 0
          • jIrI___  

Beru zpět :-D. Myslel jsem, že to je z Ostravice k Šanci víc než těch 5 km, to není zas tak hrozná zacházka. Ale je to 5 km nudy po asfaltu :-(

0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • goofy  

Pesky nebo na kole?

0 0
        • jIrI___  

Pěší tůra.

0 0
          • goofy  

Pesky chodim spise z opacne strany po zlute z Krasne nebo po sjezdovce ze Zlatniku. Z tehle strany bych to nechal asi kolem te Medvedi skaly a zbuja. Osobne mam rad i zlutou od Sanci, ale to je pomerne streka po asfaltu od vlaku.

0 0
    • Blackbiker  

Na Lysé jsem byl XY krát na kole a X krát pěšky. A řeknu s odstupem jedno: bajkově si užiješ v Beskydech víc jiné kopce, osobně na bajku už mne tam nikdo neuvidí, max. pěšky, ale ti turisti to je na palici-prostě asi tak. Na bajku do kopce z Malenovic přes Ivančenu a Zimný jsem to jezdil. Z kopce různě..Být tebou bych raděj objevil polské Beskydy..S tím poradí Gazman,Pitos,Mi­ruš…Já objevil Krušné hory a Šumavu a jsem maximálně spokojen,neměnil bych:-)

0 0
      • jimiAJ7  

BLAAAAAAAAAAAB­LAAAAABLABLAB­LA :D :D :D

0 0
      • pitos  

Až zase jednou přijedeš na návštěvu i s kolem, tak tě na tu Lysou vezmu a možná se budeš divit, jaká parádní „dh trať“ tam je :)

0 0
        • Blackbiker  

fakt ne, dík za nabídku, nemám rád volný šutry-znáš mne, na tom bajkování je super to, že si můžu vybírat co, kde a jak jezdit, jsem prostě už rozmazlenej možnostma, raděj se stav ty v 012, je tu mnoho nového…

0 0
          • pitos  

Tak jo,nikam tě nevezmu.

Ja se příští sezonu stavím rád,doufám že to výjde.Kdyby náhodou ne, tak zase třaba na Špičáku či jinde…

0 0
            • Blackbiker  

no mi přijde nesmyslný tahat kolo 530 km někam, kde si osobně nezajezdím dobře, když třeba Saalbach, Leogang mám 450 km:-) Spíš tak myšleno. Jo někde se uvidíme, na Špičáku a Geissu budu skoro pořád pokud nebudu někde jinde kde platí Gravity Card:-)

0 0
          • goofy  

Sutry ala beskydsky pisecek k bikovani patri, a kdo rika ze ne, tak nejezdil nikde jinde ve svete nez v Kruskach :o)))

Ale taky se u vas rad ukazu. Snad to letos uz vyjde. Planu je zase hodne :o)

0 0
            • Blackbiker  

no myslím, že už jsem projezdil dost v Evropě, abych mohl porovnávat:-)

0 0
              • goofy  

Evropa je cely svet? :-) Me to je celkem fuk. ja jen rikam, ze tech volnych sutru se proste nevyhnes, tak proc se s nima neszit, ze jo ;o)

0 0
                • jIrI___  

Volné šutry jsou zlo i na XC, na DH si to nedovedu ani představit :-))

0 0
                  • goofy  

No a XC to je parada. Riditka jak ze silnicky, plaste obdobne a zdvihy blizici se nule razne zvetsuji moznosti bezpecneho prujezdu timto terenem

0 0
                • Blackbiker  

hele začni jezdit i jinde než v Beskydech či Jeseníkách a uvidíš sám…za každou cenu obhajovat Beskydy je nesmysl. Beskydy jsou obecně fajn, ale na ježdění jsou lepší kopce, teď nemyslím Krušky, je toho spoustu v Česku, o světě už vůbec nemluvím, teď mne láká Kanada..je v hlavě a nejde ven:-)

0 0
                  • goofy  

Ja neobhajuju Beskydy. Ja jenom rikam, ze to tvoje brojeni proti volnym sutrum je az prehnane ;o)

0 0
                    • Blackbiker  

:-) přijeď, na jaře tu bude funglovka „Vancouver trail“-volnej šutr ani jeden, haha, ale maximální kanadská zábava na každým metru. Jdem dnes projektovat. Kdo to projede bez zaváhání dostane bludišťáka:-)

0 0
                      • goofy  

Hmm.. No jsem zvedav. Zalezi jestli bude pro me sjizdne a hlavne preskocitelne :-D Kazdopadne uz musim dorazit. mam dva roky resty, coz je sakra moc :-)

0 0
                      • tomfree  

Dneska jsem byl,dolů po žluté na Šance,ale jenom ten horní úsek a pak počervené na Zlatník.

0 0
    • jimiAJ7  

vzdyt je to uplne jedno kde a co si jezdis…kdyz te to bavi neni treba moc resit lokalitu…

0 0
    • raceman  

zadny lovec posthuntu? :)

0 0
    • raceman  

tak 100 :)

0 0
    • Bystrous  

Zeptám se jak je to na Lysé v zimě pro pěší? Teda jestli na turistických nejsou vyjeté běžecké stopy abych se tam nikomu nemotal? Kudy je nejlepší cesta na běh/chůzi? Z Ostravice po modré, červené nebo žluté? Chci si to vyběhnout, jestli bude slušně a dostanu se tam začátkem února. dík

0 0
      • goofy  

Chodi se tam bezne a je asi uplne jedno odkud. Spis si zjisti jake bylo pocasi na chore, ci nejsou chodniky zasnezene nebo zavate. Bezel bys v tom pak asi dost tezko ;o) Ja osobne vetsinou slapu z Krasne nebo od Zlatniku, ale z druhe strany to bude stejne.

0 0
      • Scotty  

Je tam furt lidí jak sraček, takže pokud vyloženě nenasype, tak jsou chodníku prošlápnuté ze všech stran a všude…

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.