Jedná se mi o průměrnou rychlost dosaženou na rotopedu. Jeho počítač ukazuje pouze čas a ujetou vzdálenost. Nejsem moc zběhlý v matematice, dík za radu :-)
Jedná se mi o průměrnou rychlost dosaženou na rotopedu. Jeho počítač ukazuje pouze čas a ujetou vzdálenost. Nejsem moc zběhlý v matematice, dík za radu :-)
vzdálenost dělená časem ;-)
Mohl bys mi to názorně předvést? Třeba na příkladu: 12 km za 0:38:15. Já si nad tím lámu hlavu už delší dobu. Na to bude třeba nějaká trojčlenka čico :-/
vubec to nejde na km, ani na rychlosti prevadet, lae kdyz chces, tak to res jen na minuty: (38,25/60) * 12
tvuj vzorec mirne receno nechapu…
18,75 km/hod
At počítám, jak počítám, pořád mi to vychází o trochu víc. Počítal jsi i s těma sekundama?
spočítej můj vzorec a budeš to mít OK!
Sorry, chybicka se vloudila, blbe jsem spocital sekundy, spravne je to nyni 18,82 km/hod.
12:38=0,31 km za minutu
0,31×60 = cca 18,6 km/h
čas převeď na sekundy {(38*60)+15=2295}, potom kilometry převeď na metry {12*1000=12000}. Až toto budeš mít, tak metry poděl sekundama a výsledek vynásob 3,6 aby si dostal km/h {(12000/2295)*3.6=18.824km/h}. Doufam, že Ti to trochu pomuže.
Tímhle dosáhneš přesného výpočtu. Ty bludy co jsou výše nepočítej.
a má to vůbec smysl na rotopedu?? tam jde akorat o cas a tep, nebo snad ne? leda ze by sis tim pomeroval svoji „vykonost“ za urcite obdobi…
čas převedeš do desítkové soustavy 38,25/60=0,6375 hod 12/0,6375=18,82km/hod …přesnost zaručena hihi
A nejde na to vymyslet nějaký vzorec rovnou v Excelu? To bych už ale asi chtěl moc, co:-)) Čas totiž zapisuji ve formátu x:xx:xx a na to bude Excel krátkej. Jinak dík všem za podněty!
Ti ho pošlu na mejla – když budeš chtít :))
Pošli, jsem zvědav. Dík ppoulp@volny.cz
maš to tam
Díky moc, funguje to a je to pohodlnější než s kalkulačkou. Přiznám se, že jsem nečekal, že se tu dopídím tak odborného řešení:-)) Ještě jednou díky. Mohu začít doplnovat svou vymakanou tabulku s kilometry :-)
ja to sem redsi pastnu kdyby si to negdo casem otevrel :)
bunka_v_km/(HODINA(bunka)+MINUTA(bunka)/60)
A nebo (výsledek je v km/h): =((BUNKA_KILOMETRY1000+BUNKA_METRY)/(BUNKA_HODINY6060+BUNKA_MINUTY60+BUNKA_SEKUNDY))*3,6
A nebo: =BUNKA_KM/((BUNKA_HOD)+(BUNKA_MIN/60)+(BUNKA_SEKUNDY/3600))
proc tu mate 10 bunek ? staci snad dve, ne ?
1. na cas (napr. A1)a 2. na vzdalenost (napr. A2) bunka na cas bude mit format hh:mm:ss a na vzdalenost bude format obecny. Bunka obsahujici vypocet rychlosti bude mit vzorec: =A2/(HODNOTA(ZPRAVA(HODNOTA.NA.TEXT(A1;„hh:mm:ss“);2))+HODNOTA(ZLEVA(ZPRAVA(HODNOTA.NA.TEXT(A1;„hh:mm:ss“);5);2))60+HODNOTA(ZLEVA(HODNOTA.NA.TEXT(A1;„hh:mm:ss“);2))3600)*3600
Tohle vypadá pěkně, jen tomu kapku nerozumím :-/ Chtělo by to vidět přímo v Excelu. Zatím používám komplikovanější způsob přes více buněk. Ale bylo by pěkné, kdybych do své tabulky s kilometry zadal jen čas (xx:xx:xx) a kilometry (xx.xx) a vedle v bunce by vypadla průměrná rychlost.
OK, ze si to ty tak mas Aprilovy darek (neboj neni to vir :-) ) http://www.lada.lam-sro.com/…_na_kole.xls http://www.lada.lam-sro.com/…pro_kolo.xla
DOporucuji ulozit na HD a otevrit z HD. Otevrit nejdrive ten xls a pak se rohodnout zda pouzivat tento sesit, ci nejake vlastni a v tom pripade pak pouzit doplnek – xla. (Ten xls obsahuje ukazku. Ten xla pouze 1 funkci. )
Tak dík, tak složitý vzorec jsem ještě neviděl,(ale funguje), ted ho zkusím zakomponovat do své tabulky, jen mám km a čas vedle sebe, ne pod sebou, ale už jsem vzorec upravil, ted ho musím natáhnout přes celý sloupec v tabulce, jen nevím, jak se to bude chovat, až přidám či odeberu řádky. Jestli se vzorec automaticky upraví. Zatím dík.
tak používej ten doplněk jenom. viz. ten navod v tom xls souboru
lol
Panecku to je debata :)))))
Proč, jen se tu trochu počítá:
to je presny,trochu:-).ne hele porad si jeste myslim ze zi delas srandu a nepresvedcis me ze ne:-)
Vyjmecne spuhlasim;-)
Někdo neumí ani goniometrické funkce, nebo Pythagorovu větu, tak se nesmějte…
Goniometricke funkce budiz, ale rychlost snad spocita kazdy se zakladnim vzdelanim.
myslim ze aj ten bez neho..... hociaky tarzan:)
no a nekdo neumi ani zaklady funkci komplexni promenne a taky s tim furt otravuje na builder.cz !
máš recht
taky to tam ctes ? ja nechapu co tam furt maji za problemy pochopit e_z a jednoznacnost vyjadreni pro komplexni rovinu. highegg ma trpelivost, ale
Sice se s tím nesetkávám tam kde Ty, ale setkávám se s tím, že to lidi nechápou.
sice nevím, co je komplexní proměnná, ale rychlost, to je fyzika ze 6. třídy, ne ?
Ve svy exl tabulce mam ve sloupci E ujetou vzdalenost(format bunek-cislo-vlastni-0" km")za vlozenym cislem se automaticky vpise _km, ve sloupci F mam cas(format bunek-cislo-cas-17:50). Prumernou rychlost mam ve sloupci F a tam vzorec napr.v bunce F95 =E95/F95/24 (format bunek-cislo-vlastni-0,0" km/h"), takze za vypostenou pr.rychlosti je jeste km/h.
jo, jak sem tu daval odkaz na sve soubory